Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2016-08-23 21:31

Tyskland förbereder sig för krig - överväger återinföra värnplikt, skaffar civilförsvar

Tysklands krigsförberedelser i den nya civilförsvarsplanen fortsätter. Det civila samhället ska mobiliseras för att försörja det tyska försvaret med fordon, livsmedel, bränsle och infrastruktur. Man överväger också att återinföra ett värnpliktsförsvar bara fem år efter man avskaffade det. Det hela påminner väldigt mycket om Sverige.

Den tyska regeringen har nu insett att det tyska försvaret, likt det svenska, inte klarar av krig på egen hand, utan det civila samhället måste ställa upp med resurser för att stötta försvaret vid krig. Dit räknas mat, telekommunikationer, post, byggnader, infrastruktur och rent av ransonering av mat för att försvaret ska få det som behövs.

Tyska utgåvan av engelskspråkiga The Local har mer, exempelvis:
"The paper also mentions civilians helping soldiers in tasks such as the provision of fuel. Additionally, civilians could be expected to provide vehicles to the army, or even to yield the use of roadways when armed forces are coming through.
In another section of the paper, the authors write that if soldiers can no longer meet their nutritional needs via the free market, the government will step in to limit the access to food - in other words, rationing."
Detta påminner mycket om situationen i Sverige. Från nationellt försvar till insatsförsvaret och utan tillhörande totalförsvarsinfrastruktur och tillbaka till ett nationellt försvar som nu saknar det som behövs för att kunna försvara landet.

Även i Sverige förs nu aktivt diskussioner om att återinföra en form av pliktbaserat försvar, som av okunniga uppfattas som att alla ska göra värnplikten när det i verkligheten bara handlar om åtta promille handplockade från en svensk årskull ungdomar.

Liksom Tyskland tittar man nu också på ett civilt försvar. Inte hur civilbefolkningen ska skyddas, utan hur det civila samhällets resurser, som sjukvård, mat mm ska användas för att stödja den logistiskt anorektiska Försvarsmakten vid krig eller skymningsläge. Någon höjd för att en motståndare kanske orsakar civila svenska förluster är det inte aktuellt att ta just nu. Det är trots allt mot krigets lagar och Genevekonventionen att bomba civila...

Har inga referenser för det, men i den nya civilförsvarsplanen för Tyskland ska det också pratas om nationell självförsörjning på mat och ett decentraliserat jordbruk och livsmedelssystem.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

58 kommentarer:

 1. Tyskland förbereder sig för krig, Finland vill ha försvarsavtal med USA. Just nu är jag glad att jag äntligen har köpt de där vattendunkarna som jag sedan länge har försummat.

  https://svenska.yle.fi/artikel/2016/08/20/lannen-media-soini-vill-ha-forsvarsavtal-med-usa

  SvaraRadera
 2. Ja, med en Putin som sitter gravallvarlig framför journalister och säger "ser ni inte vart vi är på väg?" känns det ju sådär halvbra. Men... den gubben ska inte få nöjet att vinna ett skit om han börjar jävlas. Bästa sättet att få honom på andra tankar är att visa att man kan bita hårt tillbaka. Helt dum i kolan är han inte, bara jävligt otrevlig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker du att sammanhållningen och försvarsviljan är på topp i Sverige?

   Jag läser om miljömuppar som anmäler försvarsmakten för några tappade blybitar, medan bilbrännare (som släpper ut mångfalt giftigare dioxiner okontrollerat) ska få jobb hos polisen (och därmed operationll insyn).

   Jag ser protester från civilister över att flygvapnet stör när de försvarar Sverige.

   Samhällskontraktet är brutet. Det är netflix, pizza och eurovision song contest som möjligen förenar. Granen är brandsäker!

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Det är väl same shit överallt lite grann.

   Tydligen är detta den första översynen av civilförsvarsstrategin sedan 1995, alltså på 21 år. Men Putins kompisar i Die Linke kritiserade det ändå med att "Man skapar panik med nya förslag och direktiv hela tiden".

   Radera
  4. @6-10 2016-08-24 05:14
   Nej, men det tar sig. Långsamt.

   Radera
  5. Det är inte Ryssland som är ett hot

   Radera
  6. Det är inte Ryssland som är ett hot

   Radera
 3. Vår beredskap är god som Per Albin en gång sade.. Man ser vissa likheter idag tyvärr

  SvaraRadera
 4. Så som jag läser nyheterna avser man inte riktigt att införa "värnplikt". Mer det vi kallade för totalförsvarsplikt eller vapenfri tjänst:

  Germany may reintroduce a form of national service for civilians to help the army deal with a future disaster.

  http://www.bbc.com/news/world-europe-37164960

  Annars tycker jag det är som vanligt. Fokus på fel saker. Ska man motivera folk till att ha tio dagars mat hemma, eller ställa upp på nåt annat, så måste man berätta varför. Det har varit väldigt lite rapportering kring vilken omvärldsanalys som föranleder de nya planerna. Åtminstone i engelskspråkiga nyheter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det vore intressant att veta mer exakt varför Tyskland agerar som de gör.

   Radera
  2. I korthet har man nämnt "hybridkrig" samt "storskaligt terrorattentat".

   Tyska försvaret har typ 175000 man i tjänst. Gissningsvis behöver den siffran inte växa för att möta dessa hot utan det man behöver är just ett civilsamhälle som sköter sig själv, understödjer försvaret och låter det sköta sin uppgift vid en sådan händelse.

   Radera
  3. Tror tyskarna förbereder för den totala EU-kollapsen. EU är handlingsförlamat, splittrar och svagt. Hur mycket än media och politiker vill dölja det. Om man följer alternativ media, ej hatsajterna, så träder en bild av uppror, hopplöshet och radikalisering fram. Tusentals videos på t.ex tuben om demonstrationer och drabbningar mellan myndigheter och medborgare. När Sultanen släpper på flyttingströmmen kommer det inte att bli bättre.

   Radera
  4. På tuben ja...där om man tittar på en viss sorts video får fler av samma.

   Radera
  5. Precis. Jag brukar titta på rosa elefanter som dansar bland blommor. Det finns massor av sådana videos på tuben. Min världsbild är att allt är frid och fröjd.

   Radera
  6. Dessutom är väl den tyska försvarsmakten begränsad till ca 370000 man enligt 4+2-avtalet så det finns väl en begränsning hur manga man kan kalla in till militärtjänst ändå,även om man ville det?

   Radera
  7. Ja, men det var längesen dom ens var i närheten av den gränsen.

   Dessutom kan man säkert kringgå avtalet om man verkligen vill genom att kalla infanterister för poliser eller nåt.

   Radera
  8. Jo de ligger väl som du säer ca 200000 under,men det lägger väl en viss begränsning på storleken på försvaret?

   Radera
 5. Tycker det där med 10 dagars mat och lite vatten hemma verkar optimistiskt. Riktig prepping är totalt självförsörjande inklusive personskydd. Det andra är som att kissa på sig om det blir krig. Syrierna verkar inte ha preppat alls, kan det bero på att verkligheten inte stämmer överens med kartan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Återigen, det beror ju på hotanalysen.

   10 dagar räcker gott vid ett terrorattentat, vid ett kärnvapenkrig kanske du skulle satsat på konserver eftersom alla dina självförsörjningsåkrar blev radioaktiva.

   Vid ett terrorattentat tror jag att självskyddstomtar a la Michigan Militia mest skulle vara ivägen. Etc, osv.

   Radera
  2. Det har varit och kommer att komma fler islamistiska terror attentat och jag har klarat mig på fil med grillkrydda hittills. Polisen kommer inte och hjälper dig idag så självskyddstomtarna litar jag mer på...

   Radera
  3. Tyvärr kommer det inte att räcka med förnödenheter om islamonazistkramarna inom MP, sossar för Tro och Fascism m.fl. får fortsätta hållas. Särskilt som polisen tänker sänka IQ-kraven till det genomsnitt som motsvarar personer med dålig impulskontroll och som ofta frekventerar fängelset (ivrigt påhejade av Annie Lööf).

   Radera
  4. Hur i helvete lyckades våra demokratiska system så otroligt konsekvent sortera fram de allra minst lämpliga att bli politiker?

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  6. Någon som via självhjälpsbok får rådet att göra facklig karriär för att stärka självkänslan. Resten vet vi, halvalkis, ankeltatuering och fräsig slinga i håret, då är de starka nog att ge sig in i politiken.

   Radera
  7. # Besserwisser

   Det beror på att samtliga partier har vettlösa ideologier. Med vanvettiga kartor över verkligheten går det med nödvändighet fel.

   Radera
  8. För att det krävs att man ska ha varit medlem sen typ 12 års ålder?

   Ernst Wigforss blev inte medlem i ngn politisk organisation förrän studenttiden, riksdagsledamot vid kanske 35 och minister vid 45.

   Jämför det med påläggskalvar som Fridolin. Medlem i grön ungdom vid 11, riksdagsledamot vid 19 och minister vid 31.

   Radera
  9. EkoSoLiD/Hållbarhetspartiet har en humanekologisk världsbild och ekosocialliberaldemokratiska värderingar. Och vill ha ekosocialliberaldemokrati och medborgarlöner, i Sverige, i Europa och till slut i hela världen.

   Tror du inte på medborgarlöner? Det finns inget alternativ när allting automatiseras, förutom att försöka svälta bort 95 procent av mänskligheten.

   EkoSoLiD är fortfarande bara ett proto-parti, men har till skillnad från de andra partierna en intelligent världsbild och intelligenta värderingar. Våra ändliga och sårbara naturresurser och ekosystem är tillsammans med demokratin politikens fundament.

   Radera
  10. Miljöpartiet de Groteska har däremot gränslös solidaritet som sitt högsta värde och "öppna gränser" som sin viktigaste vision. Vilket kommer gå lika bra som det gjorde för romarriket. Men det är fähundarna i "miljöpartiet" för dumma för att fatta.

   Radera
  11. Min invändning mot medborgarlön är att den kommer höjas varje år i valfläsket tills alla tycker det är självklart att en som spelar ps4 hela dagarna skall ha samma köpkraft som den procenten som sliter för att vara konkurrenskraftiga med sina automatiserade fabriker.

   Radera
  12. Försvarets väsentligaste uppgift har alltid varit att försvara gränserna, men när gravt intelligensbefriade politiker som Fredrik Reinfeldt dyrkar "öppenhet" över allt annat så kommer försvaret tas ner och horder av unga män komma vällande och bete sig som unga män alltid gör när de inte får mat, bostäder och brudar mm.

   Radera
  13. Cornucopia bör framförallt försöka avveckla sin anti-europism. Sverige är en för liten politisk enhet, liksom "norden" är. Med ett enat Europa har vi redan enat en betydande del av mänskligheten och kan vara en modell för resten av mänskligheten. Miljöpartiet de Groteska hatar "Fästning Europa" ungefär lika mycket som lågpannade SD:are gör, men vi måste försvara våra gränser eller dö.

   Radera
  14. @Kuckeliku
   "Miljöpartiet de Groteska har däremot gränslös solidaritet som sitt högsta värde och "öppna gränser" som sin viktigaste vision"
   Var det inte Annie Lööf som föreslog detta?

   Radera
  15. Europa behöver för att fortsätta utvecklas positivt en låg och inte alldeles villkorslös europeisk medborgarlön på 100 eller max 200 euro i månaden tills vidare. Istället satsar våra svagsinta politiker i extremt korkade försök att stimulera ekonomin på åtgärder som främst gör de riktigt rika ännu rikare. Vilket dock inte kommer förbättra någonting.

   Radera
  16. Miljöpartiet har med läran om "de tre solidariteterna" solidaritet som sitt högsta värde. Inte hållbarhet eller demokrati, utan över allt annat en ondskefullt kortsiktig solidaritet med alla mer eller mindre nödställda som med öppen gap skriker efter ett eller annat.

   De Groteska har verkligen skrikit om "öppna gränser" så det räckt. Annie Lööf har förstås också gjort det, men mer för att hon är Ayn Rand-liberal än för att hon bryr sig om solidaritet.

   Radera
 6. Även Putins propagandakanal RT.com nämner detta. Men frågan är fortfarande om militären avses sättas in mot den egna civilbefolkningen eller s.k. Utländska kombattanter. Eftersom Merkel i god Stasianda jobbar hårt för att förbjuda alla statskritiska åsikter i sociala media så ör jag mer benägen att tro det första. Å andra sidan har de kanske börjat bli oroliga över alla okända MENA-individer som just nu ackumulerar i norra Italien pga nästan helt stängs franska, schweiziska (står öven stridsvagnar vid vissa gränsposteringar), österrikiska och slovenska gränserna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mmm,propagandaministeriet med flera "glömmer" ofta just sån't då det kan oroa medborgarna. Nu skördar bomberna civila offer även i Sverige även om media delvis missat det. Bortförklaringar och Facebookcensur räcker inte. "Inbördeskriget" i EU kommer närmare.

   Radera
  2. Jepp,vart ska dessa från propagandaministeriet då ta vägen,intressant tanke om man nu hör till den gruppen.
   Eller så får dom givetvis all hjälp från sina skyddslingar.
   Bryskt uppvaknande..eller nej o nej människor blit ju ytterst hjälpsamma i kristider.
   Ja så är det ju,givetvis.
   😰

   Radera
 7. Varför utgår man ifrån att det är Putin? När oljan tar slut i mellanöstern, vad kommer då 200+miljoner människor som inte kan försörja sig ta vägen? Saudierna har redan börjat förbereda sig på den frågan genom att köpa upp en del mark i Bosnien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Putin har olja... vi köper redan stor del av vår olja och gas av honom. Det är väl bara att ta hyckleriet till en ny nivå o köpa allt av Tsaren..

   Radera
  2. Angående Bosnien finns det tecken på en Islamistisk frizon där. Vapen smuggling bla till Sverige...

   Radera
  3. Är det islamister som smugglar vapen till europa alltså? Vad har du för belägg för det?

   Radera
  4. Ditt Google kanske är trasigt... t.ex http://www.svt.se/nyheter/inrikes/flera-gripna-for-vapensmuggling-till-radikala-islamister

   Radera
  5. Ja, där framgår tydligt att köparna är islamister. Inte smugglarna/leverantörerna. I så fall kan du lika gärna hävda att Bofors är islamister.

   Radera
 8. En fullt naturligt och positiv utveckling. NATO skapades för att stoppa Sovjetunionen från att expandera, och hotet från Ryssland är mycket mindre. Att USA fortfarande ska vara garant för Europas fred och säkerhet medan Tyskland o co betalar 1% av bnp för försvar är orimligt. Konsensus i USA är att fortsätta på samma linje, men detta konsensus blir mer och mer ifrågasatt och blir Trump president kommer det försvinna mycket fort även om han är intelligent nog att inte göra något drastiskt.

  SvaraRadera
 9. Ang värnplikt och 8 promille, det handlar om att man skulle använda värnplikt för at fylla upp deluckor som finns I det befintliga yrkesförsvaret?

  SvaraRadera
 10. När man kommer med enkla rekommendationer angående civilförsvar, som för var och en torde vara sunt förnuft, kommer en hel hög tomtar och ylar om dolda agendor, inbördeskrig i EU och invandrarna.

  Sannerligen verkar hr Putler &co nått vissa framgångar i informationskriget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Nja Ben, en del är nog självförvållat, även om jag misstänker att han försöker utöva visa påtryckningar vid viktiga punkter.

   Radera
  3. Benny, det har ingenting med invandrarna att göra. Så tänker bara en rasist.
   Däremot alla flyttingar och med dem islamister. En del väljer att blunda för de utmaningar som uppstår och vägrar diskutera eller hantera "utmaningarna". Att en del lever i fina villakvarter och aldrig ser problemen i de utanförskapsområden som växer för varje dag i Sverige bidrar till "utamaningarna". Sedan börjar en del vänstertomtar yla om rasister, nazister och främlingsfientlighet (vad det nu är..?)varje gång islamister nämns är ganska roligt...

   Radera
  4. Det har ingenting med invandrarna att göra, däremot med "alla flyktingar". Men det är inte rasistiskt att säga DET, nej?

   Det är ju kanske inte heller så att man väljer att blunda för de utmaningarna. Bara att man inte ser en jättenaturlig koppling mellan:
   a) "flyktingarna", och
   b) Att det tyska inrikesministeriet gett ut en ny rekommendation för civilförsvaret.

   Radera
 11. Som sagt, misstag att lägga ned försvar, civilförsvar, bergrum samt krisförsörjningslager. Skulle vara roligt att analysera vart det gick fel för politikerna - men det lär ju inte bli aktuellt då de sällan vill lära av misstagen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var nog alltför stora förhoppningar om en fredlig utveckling, i kombination med en övertro på just-in-time ska funka I visa samhällskritiska situationer (Jämför med ett företag och en stat som använder just in time och misslyckas, om företaget misslyckas så kan det ersättas av ett annat företag om efterfrågan finns, en stat som misslyckas och ersätts av en annan blir en betydligt slafsigare affär)

   Radera
 12. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 13. Ett bergrum kan man ju snabbt konfiskera när behovet uppstår, då slipper staten betala driften av det när det inte behövs

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt kan konfiskeras,förr var ens bil "paxad vid behov".

   Radera
 14. 'Vi får alla ta och hoppa in i militären o sen göra en kupp, så kanske vi kan få rätsida på skiten.. ;) eller inte..

  SvaraRadera
 15. Beträffande tyskt civilförsvar, kan den intresserade besöka www.thw.de

  SvaraRadera