Aktuellt

Gästinlägg: Hej då, Vindkraftskyrkan

Nedanstående är ett gästinlägg signerat den återkommande gästskribenten Blankröstaren. Bloggen vill passa på att påminna om att man måste gå...

2016-08-19 09:22

Tveksamt om tiggeriförbund fungerar med menlösa svenska myndigheter

Socialdemokraterna överväger nu att utreda ett tiggeriförbud. Det är dock högst tveksamt om ett tiggeriförbud skulle fungera med menlösa svenska myndigheter bakom. Redan idag finns lagstiftning som kan användas för att rent av kasta ut tiggarna ur landet, men den används inte eftersom myndigheterna inte orkar med.
Dan Eliassons kommande motmedel mot tiggeri.


EU-medborgare får inte stanna i ett annat EU-land mer än tre månader utan uppehållstillstånd, bostad och ordnad försörjning. Det gör att Sverige redan idag efter en tid kan gripa och utvisa tiggare, men det görs förstås inte. Bland annat har förstås inte polisen tid eller resurser till detta och Migrationsverket skiter i lagen då de anser sig ha viktigare saker att göra.

Tiggeriförbud fungerar i många andra länder, men i de länderna har man också en fungerande ordningsmakt och rättsväsende, som prioriterar problemet. Med tanke på vilket politiskt korrekt ramaskri det skulle bli från vänstern vid ett tiggeriförbud så skulle polisen aldrig våga prioritera tiggare.

Frågan är om de ens borde göra det. Idag släpps våldtäktsmisstänkta och misshandelsmisstänkta ut från polisen inom några timmar och kan sedan gå fria i flera månader innan eventuell rättegång. Vad tror ni att man kommer göra med tiggare?

Det är knappast så att tiggeri kommer bestraffas med fängelse till en början, utan böter. Men tiggarna har inga tillgångar att utmäta, annat än de få kronor som ligger i muggen (som vittjas regelbundet för att det inte ska verka som de har för mycket, vilket motverkar folks vilja att ge). De har inga bankkonton i Sverige. De har sannolikt inte ens någon legitimation. De kan fullständigt skita i att betala böter och de kan också skita i att bli identifierade, och därmed också skita i att dyka upp vid eventuell rättegång om man nu skulle ha hårdare straff än böter.

Men visst, polisen skulle kunna förbättra uppklarningsprocenten på anmälda brott från 1% till 1.1% genom att gripa tiggare, "polisiärt lösa brottet", släppa dem fria igen och upprepa i all oändlighet. Statistiken skulle bli finare. Fast allvarligare brott skulle man förstås få skita i istället, sådant som kräver lite mer arbete.

Så som svenskt rättsväsende och myndigheter fungerar skulle varken böter eller hårdare straff ha någon påverkan på tiggeriet.

Fast det finns en myndighet som fungerar, förstås, och som skulle kunna sätta åt tiggeriet. Vilket för oss in på tre alternativa sätt att stoppa tiggeri.

1. Förbjud att ge pengar till tiggarna. Bötfäll detta med motsvarande fortkörningsböter, dvs 4000:- . Då är det Svenssons som får ta smällen. Svenssons har legitimation. Svenssons har bankkonto och tillgångar att utmäta. Släng på att vid tredje tillfället man grips för att gett pengar till tiggare så sätts man i 3 månaders fängelse, så ska ni se att det blir stopp för tiggandet i Sverige, helt enkelt därför att ingen av de laglydiga Svenssons kommer ge några pengar när hot om fängelse ligger på dem.

2. Skicka Skatteverket på dem. Klassa tiggeri korrekt som näringsverksamhet och kräv F-skatt, momsregistreringsnummer, organisationsnummer, numrerade kvitton, bokföring med verifikat och enligt god bokföringssed mm. Finns inte detta så handlar det uppenbarligen om skattebrott, momsfusk, bokföringsbrott mm. Och mot Skatteverket är man skyldig till bevisad oskyldig och kan gå direkt i fängelse utan att passera gå. Skatteverket är dessutom nitiskt effektiva. Direkt skönstaxerar man förstås och tar alltså och lägger på 40% ovanpå normal beskattning. Plus att man gör en bedömning av hur mycket tiggaren normalt drar in och beskattar detta, oavsett vad som finns i muggen vid tillfället.

3. Skicka facket på dem. Socialisterna kan låta sin maffiagren LO ta hand om problemet istället. Starta ett tiggerifack och inför en facklig tiggericertifiering, som kräver att man går en kurs för 25 000:- kronor först. Om det sedan sitter en tiggare utanför en butik och tiggaren saknar certifiering, så sätter LO:s samtliga fackförbund butiken i blockad.

Men polisen? Nej, polisen har viktigare saker att göra. Att de inte klarar upp mer än 1% av alla brott redan idag, en procentsats som hålls artificiellt hög genom att öka antalet brottspunkter för de brott man väl klarar upp - ett ouppklarat villainbrott är en ouppklarad anmälan, ett uppklarat villainbrott är lika många uppklarade brott som antalet stulna föremål osv - är inte ett argument för att ge dem ännu mer saker att inte ha tid med. Det är illa nog som det är. Redan idag struntar polisen och de ännu hårdare belastade fåtaliga åklagarna att gå vidare med en lång rad brott, trots gott bevisläge. Man har helt enkelt inte tid.

Att göra ännu mer saker brottsligt, utan att ha resurser att beivra brotten urholkar bara förtroendet för rättsväsendet ännu mer. Ett tiggeriförbud skulle inte fungera lika bra i Sverige som i andra länder med ett fungerande rättsväsende.

De rumänska och bulgariska tiggarna på Sveriges gator och torg är inte ett utfall av någon misär eller orättvisa i det svenska samhället. Det är ett utfall av misär och orättvisa i Rumänien och Bulgarien. Problemet är inte svenskt, lösningen är inte svensk och det är inget några svenskar behöver skämmas över. Gillar ni inte tiggeri, ge inga pengar.

Ett tiggeriförbudsförslag (och förstås först en utredning på något år) är bara ett sätt för regeringen att populistiskt vinna röster från Sverigedemokraterna, vars politik man successivt genomför. Kanske inte så konstigt, eftersom de nationella socialisterna i Sverigedemokraternas politik i princip är gammal socialdemokratisk betongpolitik från DDR-Sverige. En sorts socialdemokratisk fundamentalism. 

I övrigt sade Socialdemokraterna förra året att "Moderaterna fiskar i grumliga vatten" när det partiet ville ha ett tiggeriförbud. Så har det bajsbruna vattnet blivit rent nu, Åsa Regnér (s)?

Visste ni för övrigt att det är olagligt att skräpa ner? Ändå skräpas det ner något enormt runt de platser där tiggarna slår läger. Utan att polisen sätter åt någon. Det är ett tydligt exempel på hur effektiv svensk lagstiftning mot tiggeri skulle vara. Den som skräpar ner ska få 800:- SEK i böter. Har det ens någonsin hänt?
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

89 kommentarer:

 1. Gör givandet till tiggarna förbjudet-utmärkt förslag!
  Dvs inga pengar i muggen!
  Men det bör fortfarande vara tillåtet att skänka pengar till stödjande organisationer.
  Vilka rekommenderas?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stödföreningen för överutnyttjade hembiträden i Djursholm.

   Radera
  2. Stödföreningen för överutnyttjade hembiträden... kan man verkligen ge till dem? Motverkar de verkligen islamofobi, för det är ju det enda viktiga och allt överskuggande sociala projektet för närvarande ...ju.

   Radera
  3. Äh, då börjar tiggarna bara sälja snäckskal eller liknande, samma taktik som med tidningar typ faktum. Ett totalförbud mot tigger där utvisning ingår i straffet och även förbud att återvända om de brutit mot 3 månaders-regeln.

   Men då behöver vi ju en fungerande ankomstkontroll med stämpel i passet.
   Och att de som kommer måste ha ett pass.
   Dvs vi måste bli ett självständigt fungerande land igen..

   Radera
  4. Ta samma approach som till prostitution. Kriminalisera och stigmatisera de som ger pengarna. Att ge pengar till unga och snygga tjejer är ju olagligt så varför inte göra det olagligt att ge pengar till gamla, fula och smutsiga tanter också. Givaren köper ju sig tillfredsställelse i båda fallen (tillfredsställelse av köttets lustar respektive tillfredsställelse av samvetet av att vara en "god" människa - båda själviska på olika sätt men ändock själviska).

   Bäst är kanske en kombination av böter för givare (och fängelse för återfalls givare/förbrytare) samt Skatteverket på de som utövar näringsverksamhet genom att sälja folk själslig ro (vilket tiggarna kan sägas sälja till till givarna)

   Radera
  5. Inga pengar i muggen går ju att komma runt som vissa här är inne på.
   Själv ger jag mina pantburkar till den lokale tiggaren som är synnerligen trevlig.

   Radera
 2. Man kanske kan ta in frivilligorganisationer som när man letar efter försvunna personer och polisen inte kan leverera.

  Fast namnet "Missing beggars" kan säkert rekrytera fel folk med fel metoder. ;)

  SvaraRadera
 3. Ha nolltolerans till olagliga läger. Resultat noll läger. Funkar i Finland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. +1
   Är förmodligen det enklaste motmedlet.

   Radera
  2. Yes, riv direkt. Kan göras, går fort, får effekt.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  4. Fast om inte finska polisen ändrat sig de senaste åren så misstänker jag att de tillämpar fysisk bestraffning mot dylika individer som bara skiter i de juridiska straffen. Så det skulle knappast funka i Sverige.

   Radera
 4. Hear, hear!

  Fullständigt korrekt att lägga över ansvaret på hederlig dum-Svensson.

  Påminner om diskussioner jag har haft med dito om misshandel.

  Typ: –Vad ska jag göra om jag blir överfallen?

  Jag: – Nita den jäveln på rotmos, strupslag, pungspark, klös, whatever!

  – Men det kan man väl inte göra för då hamnar man ju i fängelse?!

  Så tom tanken på att försvara sitt enda liv är numera så försvagad att ett bättre alternativ är att vid ett eventuellt uppvaknade efter en grov misshandel leva som en handikappad resten av livet, typ blind på ena ögat, återkommande huvudvärk, nacksmärtor osv, än att utsätta sig för FB-vännernas belånade jävla medelklassiga förakt vid en ev fängelsedom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Det du beskriver är nog norm i sverige.
   Men inte för alla.
   Iofs åker man dit för övervåld på en millisekund.

   Radera
  3. Korr,om man är skötsam då.
   Annars är det fritt fram för vissa som vi alla nu kanske förstått,Cedvanderfallet.

   Radera
 5. Sådant här visar väl bara hur tokigt allt är. Nu har man numrerat fel i lagen....
  http://www.sydsvenskan.se/2016-08-16/slarv-frantar-polisen-avvisningsratt

  SvaraRadera
 6. Ett tiggeriförbud skulle effektivt lösa problemet oavsett vad polisen gör. Ett sådant förbud skulle nämligen ge väktare och ordningsvakter lagstöd för att flytta på tiggarna från butiksentréer och andra platser där de håller hus. Om tiggarna inte får sitta utanför butiker i fred kommer deras inkomster minska drastiskt och intresset av att komma till Sverige sjunka. Redan idag är det så att den allmänna ordningen på många platser upprätthålls av andra än polisen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Saknar tillräcklig kunskap men på vilket sätt skulle lagen ge väktare rätt att avvisa tiggare?
   Jag förutsätter att tiggeri skulle vara ett brott som max gav böter.

   Radera
  2. En väktare skulle inte kunna göra så mycket mer än en vanlig person om tiggeri var ett brott och fängelse fanns med i straffskalan. Det enda väktaren/gemene man skulle kunna göra är att envarsgripa personen och kontakta polisen. Han skulle definitivt inte ha rätt att avvisa personen fysiskt.

   Ordningsvakter har stöd för att avlägsna personer som stör ordningen och jag tror att det är rätt väg att gå.

   Ge markägare och butiksägare rätt att själva bestämma ordningsregler för sin mark/butik/parkering. Följer du inte reglerna så har en ordningsvakt rätt att avlägsna dig för att du stör ordningen.

   Radera
  3. Tja, det vore onekligen lite förargligt om de enda befogenheter väktaren har blir att hindra tiggaren från att lämna platsen i väntan på polisen (som antingen inte dyker upp, möjligtvis bara kommer för att skjutsa tiggaren till dusch och måltid på polisstation och sedan tillbaka)... haha, Sverige alltså...

   Radera
  4. Det är ju så det funkar med alla mindre brott nu för tiden.

   Vad tror du händer när en väktare griper en EU-migrant för snatteri?

   Sveriges straff funkar jättebra om den man straffar har något att förlora. Har man inget att förlora så funkar de inte.

   Har man bostad, körkort och ett jobb så kan det vara förödande att åka dit för småbrott som snatteri eller ringa narkotikabrott.

   Har man inte bostad, körkort eller ett jobb så spelar det ju inte så stor roll. Man hamnar inte i finkan för småbrott och böter hamnar ju bara hos KFM.

   Radera
  5. Vad jag vet så får inte en väktare gripa någon alls för snatteri, eller något annat brott som endast har böter i straffskalan.

   Radera
  6. Snatteri har fängelse i straffskalan. Väktare griper snattare. Krävs särskild utbildning att jobba civilt för väktare.

   Radera
  7. Helt rätt, fel av mig. Vilket innebär att envar får gripa en snattare, och även en person som tigger, förutsatt att fängelse skulle finnas i straffskalan.

   Radera
 7. Sköna synpunkter och förslag du har Cornu! Du får en femma på inlägget för att du inte sitter fast i någon liten box, som flertalet av det här landets tyckare och politiker gör. Själv tycker jag att en liten europeisk medborgarlön kunde vara något. En medborgarlön som inte alls är ovillkorlig, utan kan ryka exempelvis om man åker till ett annat land och tigger.

  SvaraRadera
 8. Vilken målgrupp skulle det vara olagligt att skänka pengar till? Om en vän saknar en tia när han står på Ica och ska handla, skulle det då vara olagligt att ge honom en om han frågar (tigger)? Eller ska det vara krav på att tiggare ska ha en sliten mugg från McDonalds för att det ska vara olagligt? Nej, polisen måste ges möjlighet att utvisa de som uppehåller sig längre än de tillåtna 3 månaderna. En sådan sak kanske gör det för kostsamt och krångligt för tiggareverksamheten att den självdör eller åtminstone minskar rejält.
  Jag ser helst att staten håller sig ifrån att styra över till vem jag ger mina pengar, vilka så klart inte går till tiggare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så om du ger pengar till din fru för att hon har glömt kortet, kan du bli dömd som torsk, menar du? Lagboken bygger faktiskt på att vi inte anstränger oss att missuppfatta syftet med lagarna och på att Polisen griper in vid de händelser lagen är avsedd för.

   Radera
  2. Nja, så länge inte Mikael villkorar pengarna till sin fru mot sex så borde det vara OK.

   Radera
  3. Vad lagboken bygger på är jag inte utbildad nog för att kommentera. Vrider du däremot armen på mig så skulle jag gissa att lagboken är utformad så det inte går att misstolka, åtminstone att det är syftet.
   Och som gbd skriver så är det ju syftet med betalningen i exemplet med en eventuell fru som avgör om det är en fråga om sexköp eller inte. Min poäng var hut en gränsdragning skulle se ut vad gäller att skänka pengar till någon som saknar och ber om det.

   Radera
  4. Att en vän ber om en tia anses knappast som bettleri vilket skulle kunna vara en gränsdragning. Men då faller organisationer som Hjärt & Lungfonden in. Gränsdragning men 90-konto så ryker VRR.

   Radera
 9. Angående nedskräpning är väl ett sådant mål på väg mot domstolen?

  Av allt att döma en nitisk kosolvoalbansk konstapel som sett det nödvändigt att lagföra en av allt att döma serbisk kvinna, som vägrat att plocka upp en tidning. En svensk tidning (Metro?).

  SvaraRadera
 10. Det funkade i Haag:
  http://www.svt.se/agenda/tiggeriforbud-populart-i-haag-1/
  Jag tror inte polisen skulle behöva lägga så mycket resurser på det alls. Det är ju lättare att flytta någonstans där det är tillåtet än att eventuellt bråka med polisen i Sverige varje gång man sätter sig utanför en butik.
  Tidsfaktorn och resursbristen hos polisen blir ju heller inte ett så stort problem. Dom sitter ju ändå på samma ställe hela dagarna, det ju liksom ingen brådska för polisen om dom ska avhysa.

  SvaraRadera
 11. Köpa upp helsidesannonser och liknande i alla europeiska media och häckla de ansvariga öststaterna med vulgärpropaganda tills de tar ansvar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mmm :) men borde inte kraven satts redan vid medlemskapet med EU? Vi har alltid haft krav som ska tillgodoses före medlemskap. Även inför euron.
   Det visar att det fanns olika krav för olika länder. Det fanns en annan agenda helt enkelt. Och vilka har haft bestämmanderätten. Ja Tyskland och Frankrike i praktiken. Låt dem ta konsekvenserna i efterhand. Utmärkande är att dessa 2 länder(+ Sverige) också är de som fortfarande tillåter tiggeri.

   Radera
 12. Är väl fortfarande blockad... men skriver ändå. Cornu skriver att myndigheten inte orkar med. Det är ju oförskämt mot alla goda poliser som malts ner i den kulturmarxistiska rättskvarnen vilken omöjliggör allt effektivt polisarbete. Fler dyra poliser som inte gör någonting vettigt är ju bara ytterligare en kostnad. Sverige är kidnappat av kulturmarxister och det behövs en mental revolution för att ändra det. Men visst, återkommunalisera polisen så skulle det förstås ge positivt resultat. Men det skulle gå rakt emot allt vad det politiska etablissemanget står för. Om man får drömma och den kommunala polischefen som då skulle tillsätts politiskt, får stå till svars för polisens effektivitet inför kommuninvånarna och kommunalpolitikerna i kön hos ICA så skulle det bli annat ljud i skällan. Men tyvärr - det är just denna lokala kultur och sammanhållning som Kulturmarxistsverige hatar allra mest.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man sorterar bort all debilt tjat så har du faktiskt en bra poäng: kommunal polis.
   Det borde vara en självklarhet att göra som diverse andra länder: ha en kommunal polis som är ansvarig för allt som har med ordning och vardagsbrottslighet att göra, och en statlig för specialrotlarna och alla mer komplicerade utredningar. Den kommunala givetvis finansierad av kommunalskatten, och ett effektivt slut på problemet med obefintliga polisresurser i vissa kommuner.

   Radera
  2. Bra idé KE24, men hur ser man till att även de fattiga kommunerna får en bra poliskår?

   Radera
  3. Och hur gör man med alla orter som inte är centralort i kommunen, som på senaste tiden drabbats av nedläggningar av kommunala skolor?

   Radera
  4. Tja, hur ser man till att fattiga kommuner har fungerande dagis, skolor och annan service? Varför är de fattiga? varför vill inte folk bo där? Många frågor med samma svar.
   Lokal makt, lokalt ansvarsutkrävande.

   Radera
  5. Finns det för övrigt något som gått mer åt helvete än den supercentraliserade och överadministrerade polisen? Lokal finansiering, styrning och ansvarsutkrävande skulle garanterat innebära ett stort lyft både i kvalité och engagemang från de enskilda poliserna.

   Vi ordnar en petition.

   Radera
  6. Laglydigheten var stor i Sverige innan förstatligandet av polisen på 60-talet. Det var innan kommunsammanslagningen som innebar att 2500 kommuner blev 1000 och senare 277st. Vi har samtidigt gått från 6 till 10 milj invånare. Klart vi ska ha kommunal polis.

   Radera
 13. När det ändå är på tapeten att förbjuda symptom. Varför inte förbjuda ovårdad klädsel? Blödande sår? Snoriga näsor på offentliga platser?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Va? Om personer med snoriga näsor byggde en kåkstad på parkeringen vid min bostad, då hade jag gladeligen verkat för ett förbud mot snoriga näsor på offentlig plats.

   Radera
  2. Varför det, det är ju inte de snoriga näsorna som är problemet, utan kåkstaden?

   Radera
 14. Blir det brottsligt så kan brottet bli ett PL13 brott. Ordningsvakter löser problematiken, likt butikskontrollanter löser snatteriproblem. Polisen behöver endast ta emot anmälan.
  Tiggarna kommer tycka det är asjobbigt att bli gripna, tillbringa 6 tim i arrest ( PL13 ).. Problemet löst... Är inte så svårt om viljan finns.

  SvaraRadera
 15. Ett direkt förbud mot själv tiggeriet skulle väl dessutom bara innebära att alla börjar "sälja tidningar" istället?

  SvaraRadera
 16. Gör det förbjudet att sitta och tigga. Jag fick intrycket att Helsingfors i Finland prövat det. Det skulle hjälpa. De som sitter jagas upp av väktare och deras pallar och lump som utgör "stol" omhändertas och kastas.

  SvaraRadera
 17. Eller återinför gamla lösdriverilagen (avskaffad 1965): Om lösdrivaren inte kunde eller vägrade identifiera sig ledde det till tvångsarbete.

  Alternativt, med tanke på att alla "migranter" säger sig vilja arbeta, låt dem ansvara för drift och underhåll av spårväxlar. Det skulle gagna alla, särskilt under vintern.

  SvaraRadera
 18. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 19. Tiggarnas primära uppgift är i många mindre samhällen inte att samla in pengar utan att reka och kartlägga lokalbefolkningens resvanor och vidarebefodra information om vilka hus som ingen är hemma i. Jag det för jag har själv undersökt giffarna och drabbats av deras primära inkomstkälla d.v.s inbrott. Tiggeriet måste förbjudas så dessa individer försvinner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och det gör man bäst utanför det lokala ICA:t där dom sitter och lirar dragspel? Jag är skeptisk.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  3. Är du på Ica så är du inte hemma....

   Radera
 20. Vill tipsa om en intressant rapport om vindkraft i USA. Ny vindkraft där hade under 2015:

  1) En genomsnittlig kapacitetsfaktor på 41 %
  2) Ett genomsnittligt pris på $1,69 per W
  3) Ett genomsnittligt försäljningspris (PPA) på 2¢/kWh (18 öre/kWh)
  3) Över 41 % av all ny installerad kapacitet (Gissningsvis runt 25 % av ny produktion)


  Annual Wind Power Market Report Confirms Technology Advancements, Improved Project Performance, and Low Wind Energy Prices

  http://newscenter.lbl.gov/2016/08/17/annual-wind-market-low-wind-energy-prices/


  Om vi kunde närma oss så här låga priser i Sverige så skulle det kunna leda till tiotals miljarder i miljövänlig elexport.

  SvaraRadera
 21. Gör det olönsamt genom legalisering. Varje tiggare måste köpa ett tillstånd för anvisad plats för 30.000 kr/ mån och det är enbart tillåtet 10-13 Alla inkomster schablonbeskattas i förskott (egen företagare känner igen sig). Dessutom krävs ett AB och revisor så blir det som för alla andra egen företagare.
  Orimliga villkor? Exakt samma som för Foodtrucks i Tjockholm.

  SvaraRadera
 22. Du kan väl skriva något om att "miljöpartiet" bara har 3,2 procent i senaste opinionsundersökningen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och framtidskraften Liberalerna har 4,5 procent. Med tanke på att Gustav Fridolin och andra miljöpartister betecknat sig som gröna liberaler kan dessa dynamiska framtidspartier kanske bilda regering tillsammans?

   Radera
 23. "Problemet är inte svenskt, lösningen är inte svensk och det är inget några svenskar behöver skämmas över. Gillar ni inte tiggeri, ge inga pengar."

  Det enda de ansvariga behöver skämmas över är de fega svikarna till politiker man röstat fram som låter detta pågå.

  SvaraRadera
 24. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 25. Intressant och tänkvärd artikel.
  Men alternativ 2 förstår jag inte. OK att skatteverket är effektiva och "skoningslösa" men en sköntaxering av en tiggare känns som ett rätt verkningslöst hot. Skatteverket kan ju inte verkställa ett skit, rent krasst, utan assistans av polisen och då var vi tillbaka på ruta ett.

  SvaraRadera
 26. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 27. Alla inlägg med Z-ordet raderade.

  Dessa åtföljs därtill oftast av väldigt nedsättande rasistiska kommentarer om folkgruppen. Skärp er.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Föreslog förresten häromdagen i ett annat sammanhang att Z skulle avskaffas.

   Visserligen skulle zebrorna bli lidande men å andra sidan skulle det lösa problemet med Z-ordet.

   Radera
  2. Hur skulle man då kunna titta på TV från 80-talet?

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  4. Efter att ha diskuterat i goda vänners lag, så har jag insett att det inte är någon bra idé, vad skulle vi göra utan Zlatan?

   Radera
  5. Men Lars.. inte tar romer generellt illa upp av att kallas det de alltid har kallats. Det är inte nedsättande. Men i kulturmarxistisk retorik är det makten över ordens retoriska kraft som är det viktiga och med ditt förbud för z så går du ju deras ärende och gör dig enligt mitt tycke löjlig och underdånig makteliten. Det minskar din trovärdighet. Vad tycker du förresten om att Nya Tider utestänga från bokmässan? Lite kul att bokmässan i år uppmärksammar att tryckfrihetsförorningen fyller 250 år och samtidigt utestänger en tidning som får statligt stöd och aldrig gjort något olagligt.

   Radera
  6. Men Lars.. inte tar romer generellt illa upp av att kallas det de alltid har kallats. Det är inte nedsättande. Men i kulturmarxistisk retorik är det makten över ordens retoriska kraft som är det viktiga och med ditt förbud för z så går du ju deras ärende och gör dig enligt mitt tycke löjlig och underdånig makteliten. Det minskar din trovärdighet. Vad tycker du förresten om att Nya Tider utestänga från bokmässan? Lite kul att bokmässan i år uppmärksammar att tryckfrihetsförorningen fyller 250 år och samtidigt utestänger en tidning som får statligt stöd och aldrig gjort något olagligt.

   Radera
 28. Att säga att lösningen inte är svensk är lite som att säga att lösningen på skjutningar av svarta inte är amerikansk, eftersom det bara förekommer i vissa stater. Men nej, den är inte svensk, men EU borde lösa problemet, genom att stötta/tvinga länder att bekämpa fattigdom. Och EU är ett svenskt problem.

  Fattigdom och motsvarande tiggeri finns också i Sverige där tiggeri uppstod i samband med välfärdsstatens minskning på 90-talet.

  SvaraRadera
 29. Ärligt talat, har ni någonsin varit med om att en tiggare betett sig hotfullt eller otacksamt på något sätt? Det har iaf inte jag. Medveten om problemet med nedskräpning bland tiggares läger men det är väl det enda (i stora drag) som våra tiggare ställer till med. Så varför göra tiggeri i sig olagligt?

  Och Cornu, beskatta tiggares inkomst? Det skulle väl bygga på att de överhuvudtaget drar in nog mycket pengar att räknas som näringsverksamhet. Dit tror jag endast att ett mycket litet antal tiggare kan räknas.

  Nej lägg polisresurserna på annat. Tråkigt nog verkar asylsökande ha en helt annan brottsbenägenhet att döma av senaste tidens medierapportering och det verkar som att många blandar ihop asylsökande och tiggare i debatten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De snattar något kopiöst. De stjäl också diesel för kringliggande företag något kopiöst.
   Har gripit så många så jag tappat räkningen för snatteri. Senaste året , tre stöldingripande.. På några mindre kommuner. Tänk mörkertalet.. Tänk Sverige. Mer än bara nedskräpning.

   Radera
  2. Trötter: Tråkigt att höra. Dieselstölderna tycker jag även mackarna själva (eller åtminstonde kedjorna) har ett visst ansvar att försvåra stölderna. Det är inte rimligt att man bara kan svänga in med en helt okänd bil och tanka fullt och sedan dra utan att betala.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. @Onaka


   Du har så rätt. Som jag sa till en kompis som fick sin bil uppeldad, du kunde ju ha låtit bli att parkera bilen. Det är inte rimligt att man bara ska kunna parkera sin bil och räkna med att ingen sätter eld på den.

   Radera
  5. Öh. Va. Det har inget med beloppet att göra. Är det varaktigt, självständigt och bedrivs i vinstsyfte så är det näringsverksamhet.

   Skulle säga att alla kriterier är uppfyllda. Så skatt och egenavgifter från första kronan ska gälla.

   Moms mer osäker på.

   Radera
 30. För den som önskar klarhet i frågan rekommenderas inte en artikel i den lilla marxistiska tidskriften ETC. Där har en doktorand i Uppsala, hejdå skattekronor, bidragit med ett långt och särdeles vimsigt inlägg med oklart budskap, men desto längre meningar. Den lämnar läsaren undrande om upphovsmannen är upprörd över det semantiskt tveksamma att hänvisa till den svenska modellen i tiggarsammanhang, eller om han är upprörd därför att vi inte har arbete och socialbidrag till alla tiggare.
  En vacker dag kommer han själv vara tacksam över att vi sparat lite socialbidrag.
  Själv slits jag lite mellan två linjer här. Den lite von oben-aktiga att alla borde få tjäna sitt uppehälle som de vill även om det innebär att skramla med en mugg utanför ICA och störa sådana som mig lite grann, och den mer kommunalpolitikermässiga, inskränkta och praktiska, att det hela borde vara en ordningsfråga och slut med den saken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan passa på att förbjuda tiggeri i form av försäljning av överprissatta rabatthäften, kakor, almanackor till förmån för diverse organisationer då också, eller?

   Radera
  2. Som sagt, jag har ingen särskilt bestämd synpunkt i frågan. Man kan ju tillståndsbelägga alla liknande aktiviteter och godtyckligt godkänna de som man tycker verkar vettiga. M a o skulle man behöva ett tillstånd att kunna visa upp vid förfrågan.

   Radera
 31. Framtida problem med lagstiftningen: Hur gör vi när svenskar tvingas tigga efter tshtf? Ska alla svältande medborgare böta eller sitta i finkan?

  SvaraRadera
 32. Allmosan är en av grundpelarna i en viss religion. Varje gång man skänker så köper man sig en plats i himmelen. Det går inte att slå undan förutsättningarna för att utöva sin religion.

  SvaraRadera
 33. Apropå nedskräpning
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article23304088.ab

  SvaraRadera
  Svar
  1. Poängen att länka till Aftonbladet, som helt utelämnar den etniska dimensionen?

   Som sagt ovan, det är en kosovoalbansk konstapel och en serbisk brottsling. Balkankonflikt tagen till svensk domstol, synes ligga i farans riktning?

   Radera
 34. Sverige kommer inte gör något meningsfullt. Man kommer aldrig införa nationnellt förbud, och även då lär det vara meningslöst.

  En lösning är att inte släppa inte tiggare som begått "tiggeribrott" tidigare, men det kommer man aldrig göra i Sverige. Eller, kanske när SD har 40+ % av rösterna och ekonomin och välfärdsstaten börjat faila...men troligen inte ens då.

  alla brott som begås av "tiggare" mörkas och mer eller mindre, utom via hörsägen när man hör om alla stölder och snatter. Och ålderingsrån såklart, den klassikern.

  Jag får vänta på samhällskollapsen och se om det händer något då. Troligen inte.

  SvaraRadera
 35. Ett sätt att hantera frågan är att avskaffa fysiska pengar helt. Försvårar även för en del brottslighet också. Sverige kanske inte är moget än men utvecklingen går åt det hållet och snart är det bara suspekta typer som har kontanter.

  Fast man kan ju alltid tigga matbitar, det gjorde de romska barnen när jag var på semester i somras. Så att arbeta med fattigdomsfrågorna måste självklart också göras.

  SvaraRadera
 36. Hjälporganisationer och på gräsrotsnivå barmhärtighet (dåligt samvete) är bara ett sätt för regeringar att slippa ta omvärldsansvar.

  SvaraRadera
 37. Alternativ 2 finns ju redan i skattelagstiftningen vad det verkar. Eftersom skatterättsnämnden i ett förhandsbesked vad gäller donationer till en streamare anser att streamaren ska betala inkomstskatt på donationer men att han slipper moms då det är en frivillig gåva, alltså inget som givaren att ge sin donation för att få se spelströmmen. Se mer här tex: http://skattmasen.nu/donationer-till-streamare-utgor-skattepliktig-inkomst/

  Sen är väl frågan om Skatteverket skulle våga att ta fram sina långa fingrar i samband tiggare. Det är ju jobbigt politiskt inkorrekt, lättare då att ge sig på de (rika?) spelströmmare och videobloggare som gillar att visa upp sig.

  SvaraRadera