Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2016-08-12 14:13

TANSTAAFWIFI på Grönland

"There ain't no such thing as a free WiFi on Greenland." - jag
Man ska kanske inte klaga så värst när Telia höjer DSL-bredbandet med 7.9% i pris för helt fria gigabyte. Man kan nämligen bo på Grönland där 50 gigabyte i månaden kostar 1 499:- DKK eller cirka 1 900:- SEK.
En av satellitlänkarna i Kangarlussuaq klockan 22:21 lokal tid den åttonde augusti.


Uttrycket TANSTAAFL populariserades passande nog av SF-författaren Robert Heinlein i hans roman The Moon is a Harsh Mistress. Och mänskliga utposter som Kangarlussuaq på Grönland inspiererar onekligen till hur en mänsklig utpost på en annan himlakropp skulle kunna se ut, givet atmosfär och vissa försök till terraformning.
En annan satellitlänk.
På Grönland finns ingen gratis WiFi. Det må stå att hotell, rent av restauranger, erbjuder WiFi, men gratis är det inte. På vandrarhemmet Old Camp, i den ursprungliga militärbasens gamla baracker, tog man 50:- DKK per 30 minuter WiFi. Det går inte ens att tjata till sig gratis uppkoppling och inte ens privatpersoner är beredda att dela med sig av sitt hems WiFi mot pengar. Ja, det testades.

Den danska receptionisten, som nyligen flyttat till Kangarlussuaq för att jobba, berättade att hon betalade 1 499:- DKK i månaden, eller cirka 1 900:- SEK, för 50 gigabyte överföring per månad. Varje extra gigabyte över det kostar 50:- DKK.
Mobilbasstation och radiolänk. Länken går sannolikt (min professionella bedömning) till Kangarlussuaqs hamn (eller "hamn" - en pir som inte kan ta fullstora skepp, utan lossning eller passagerare får transporteras in på mindre fartyg) cirka 20 km längre ut i fjorden. 

Tele Grönland erbjuder normalt 20 gigabyte i månaden för 999:- DKK, eller 1 269:- SEK per månad. 50 gigabyte för 1 499:- DKK var något extra tillköp.

Gratis överföring existerar inte på Grönland. I huvudstaden Nuuk kan man få fast Internet för 1 099:- DKK per månad. Då ingår endast 500 gigabyte överföring. Extra överföring kostar 50:- DKK per gigabyte, men man kan förstås välja billigare abonnemang med upp till 420:- DKK per gigabyte i överföringskostnad, mot gratis fast kostnad. Kan t ex vara lämpligt för övervakning och fjärrstyrning av utrustning.

Själv gör jag av med 50 gigabyte på två dagar.

Man kan säga att Netflix inte är så stort på Grönland. I det lokala snabbköpet i Kangarlussuaq sålde man sådana där filmer på plastskiva. DVD tror jag det kallas.

Just det. Vi pratar för övrigt 3G här, inte 4G. Det senare fanns inte åtminstone i Kangarlussuaq. Rimligtvis för att utgående länkar ändå inte har så hög kapacitet. Att lösa Telias 299:- SEK för 1 gigabyte var den billigaste lösningen för att kunna arbeta på plats.

Möjligt att man i t ex Nuuk kan hitta ett hotell med gratis WiFi, men enligt uppgifter från flera håll finns det helt enkelt inte gratis WiFi på Grönland.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

27 kommentarer:

 1. Hur bra är täckningen 300 km in på istäcket? :)

  SvaraRadera
 2. Priserna verkar ligga på samma nivå som internet via satellit (ping på 0,5-1s). Klart att det blir dyrt med så litet kundunderlag.

  SvaraRadera
 3. Hotellet kanske inte har "gratis" WIFI, utan "inkluderat"?

  SvaraRadera
 4. Det går inte att bläddra sidor på din blogg, testat 3 olika maskiner med olika webbläsare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Installera om Windows ;-)

   Radera
  2. Har samma problem, som jag mejlade om tidigare idag.

   Radera
  3. Jag har testat med Chrome, Safari, Firefox på Mac OSX, samt Safari och Chrome på iPad och iPhone.

   Fungerar i samtliga varianter. Har ni stängt av tredjeparts cookies? Kör ni Windows eller något annat virus?

   Radera
  4. Dyker det upp namnet på nästa eller föregående inlägg (ej på mobiler)?

   Radera
  5. Funkar för mig på Win7: Explorer, Chrome och Opera. MacOS: Chrome, Safari och Opera. Android: Chrome och Opera. Ubuntu/virtualBox: Firefox. SLES: Firefox.

   Radera
  6. Tips: Installera VirtualBox och installera alla OS där så kan du testköra din blog mot alla OS och browsers du kan få tag på.

   Radera
  7. Googla på hur du sätter upp port forwarding från VB och skaffa en free X-server i Mac så du kan displeja browserna i native miljö från VirtualBox. Och man behöver eventuellt enejbla VT-x support i bios. I min ganska nya mac var den på default.

   Radera
  8. ssh -X -p
   i till VB

   Radera
  9. Klickar man på nästa sida så blir "sidvyn" aningen transparent och den lilla roterande fyrkanten snurrar, men den kommer inte vidare till nästa sida.

   Ryssarna kanske har invaderat min isp :)

   Radera
 5. Thule AFB har ok och "gratis" WiFi men då måste man komma in där först...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Referenser på det? Kostar en slant att flyga dit i onödan för gratis wifi.

   Radera
 6. Fattas väl ett F i rubriken

  SvaraRadera
 7. Om man väljer att bo på Grönland så har man kanske andra prioriteringar och då gissar jag att man inte förväntar sig så god standard och tillgång på sånt vi har i mer civiliserade/bebodda delar av världen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra och billig tillgång till is i whiskeyn kan vara en anledning att bosätta sig där.

   Radera
 8. Och här var det tyst (som vanligt) när bra artiklar skrivs om USA (NATO) och Ryssland. Vardagsmat på den här bloggen när objektiva och sakliga artiklar skrivs.

  Här har ni den ändå.

  http://www.gp.se/nyheter/debatt/vi-m%C3%A5ste-fj%C3%A4rma-oss-fr%C3%A5n-nato-om-vi-vill-slippa-krig-1.3688608

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad väntar du dig egentligen när ämnet för dagen är Grönöland? Ingen vill veta var du har köpt din tröja... så lägg ner.

   Radera
  2. I övrigt är struntprat och trams alltid trams, speciellt när rysstroll hyllar den. Att öht länka till något som Anders Romelsjö skrivit visar att Abrovinsch inte går att ta på allvar.

   Radera
  3. Alltså den folkliga versionen utan text (för dyslektiker) är nog att föredraga i det här fallet:
   https://www.youtube.com/watch?v=FHP_hcvbY9c

   Radera
 9. Var hos Tele Grönland och gjorde jobb i deras anläggning i Nuuk och blev inkvarterad i ett av deras gästhus. Där är/var enda stället på hela Grönland där Internet är fritt och gratis (sa min kontaktperson i alla fall).

  SvaraRadera
 10. Det närmsta jag är kommit fritt Wifi är på Hotel Arctic i Ilulissat var de har en dator i lobbyn med Internet man får använda gratis.

  SvaraRadera