Cornucopia?

Aktuellt

Safaris integritetsskydd hindrar kommentarer på bloggen - bugg när du försöker stänga av

Det är nu utrett varför det inte går att kommentera på bloggen för en del användare av Apples Safari-webläsare. Apples (förvisso Open Source...

2016-08-21 15:13

Svenska skolan räddas av Löfven - byter namn på höstlovet till läslovet

Statsminister Löfven har flankerad av Fridolin räddat den svenska skolan. Höstlovet ska byta namn till läslovet och de tomma platserna på lärarutbildningarna ska utökas med 3 600 stycken.
Stefan Löfven. Foto: Kristian Pohl / Regeringskansliet
Lärarprogrammen gapar tomma på de svenska högskolorna och "universiteten", speciellt inom de jobbskapande naturvetenskaperna och matematik. Antagningspoäng kan vara ner till 0.1 på högskoleprovet för att komma in som lärare, vilket är bättre än vad en pilkastande apa skulle få på provet.

För att lösa detta problem går nu regeringen och stassminister Löfven ut med att det ska bli 3 600 fler platser för utbildning av lärare på högskolorna och "universiteten".

Dessutom ska skolornas höstlov byta namn till läslovet. Detta ska backas upp med en massiv ekonomisk satsning på fem miljoner kronor. Om året. I hela Sverige. Det finns ca 5 000 grundskolor i landet och denna satsning innebär alltså ett tillskott om i snitt 1 000:- SEK per skola. Med tanke på att en läsebok minst kostar 100:- SEK, så innebär det att en normal skola kan köpa kanske tio böcker till det där läslovet. Bra jobbat, regeringen!

Svårare än så var det alltså inte. Nu är skolans kris löst.

Relaterat skriver två Lundaprofessorer att Malmö "högskola" är så sjusärdeles usel att den inte bör byta namn till universitet. Utbildningarna är på gymnasienivå på "högskolan", och det internationella föraktet för svenska "universitet" kommer knappast bli bättre om Malmö får dra sig med detta ord som nu tappat all mening.
"Våra egna erfarenheter bekräftar bilden av MAH som i viss mån en ”flumhögskola”. En av oss utgav för ett antal år sedan boken ”Tomhetens triumf”, som bland annat kritiserar svensk högskola för att ha ett mischmasch av i grunden gymnasiala utbildningar. Det ledde till flera inbjudningar att föreläsa vid just MAH. Förklaringen var att man kände igen sig väl i beskrivningen."
Häpp!

Kanske behöver även "universiteten" ett läslov? 

Kom också ihåg att det inte är någon brist på utbildade lärare. Det är brist på utbildade lärare, som efter att ha provat att jobba i skolan vill fortsätta jobba i skolan. Förbättra villkoren, höj lönerna, utöka befogenheterna och sanktionsmöjligheter mot elever, så finns det 10 000-tals redan utbildade lärare att rekrytera.

Citat från tidigare inlägg:
"Alla vill undervisa, ingen vill jobba som lärare. För läraryrket innebär idag att man ska vara så mycket mer än en undervisare - man ska vara kurator, vaktmästare, byråkrat, statistiker, ekonom, väktare, hälsocoach, sekreterare, logistiker, bibliotekarie, reseledare mm. Och då finns det bättre betalda yrken där man bara behöver vara en av dessa saker och inte alla på en gång."
Antalet lärarutbildade i åldern 16 - 64 år åren 2005 - 2013, samt antalet barn per lärarutbildad.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

41 kommentarer:

 1. Redan idag utgör studenterna på lärarhögskolan det absoluta bottenskrapet. Vad jag menar med det är att elever behöver extra resurser för att ta sig igenom utbildningen. Några elever är befriade från att skriva tillsammans med dom andra studenterna (och ingen ifrågasätter hur man skall kunna arbeta som lärare om man inte ens kan sitta och skriva ihop med dom andra?).
  Och nu skall man hitta 3000 elever till? 0,1 i HP är för högt?

  SvaraRadera
 2. Liten folkbildningsupplysning: 0.1 på HP är mycket bättre än slumpen. 5 svarsalternativ och 80 frågor per del -> en pilkastande apa har 16 rätt i medeltal, men det krävdes 21 rätt för att få 0.1 (i det här exempel på den verbala delen). Du minns väl din statistikteori?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det står också "bättre än vad en pilkastande apa skulle få på provet".

   Dock, givet många apor skulle åtminstone en apa klara 0.1.

   Radera
  2. Fast det gäller alla möjliga poäng på högskoleprovet också, inte bara 0.1. En apa kan få alla rätt, men då får man hålla på jävligt länge och kasta pil.

   Radera
  3. Korrekt. Men 16 till 21 är inte omöjligt. Bör ske en gång på 1024 rent slumpmässigt (intuitiv uträkning i huvudet, gör inte anspråk på korrekt). Så av tusen apor (nåja 1024) kommer en klara 0.1 på den verbala delen på högskoleprovet.

   Radera
  4. Provet har kritiserats för att missgynna dom som vill bli läkare, ingenjörer, jurister mfl högre utbildningar och inte kan läsa, inte kan räkna, inte kan svenska, har fel genus osv. Nu kan pilkastning läggas till denna lista.

   Radera
 3. Läslov, betyder det lov från läsandet kanske, ungeför som alla andra lov då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men de unga har ju både läsplattor och mobiler så de kan läsa och följa sociala medier på.

   Nu vid höstterminens start också mycket kreativa via mycket av skolarbetet läggs på Pokémon go.

   Tänk vad lite de skulle lära sig om man var tvungen att stänga av sina plattor och mobiler under skoltid.

   Radera
  2. Bortsett från ledighet kan lov betyda hyllning, sväng, tillstånd eller skyldighet - frågan är ju vad som avses?

   Radera
 4. Ja nog är man aningen oroad för svensk framtid nu för tiden. Skola, sjukvård, militären, polisen, no-go zoner, lånebubbla, krig, daesh.

  Men det är ju tur att vi lägger så mycket tid på att diskutera könsroller i precis alla möjliga områden.

  SvaraRadera
 5. Fyra artiklar som sammanfattar skolans problem väldigt bra.

  http://artikel.di.se/artiklar/2016/6/10/debatt-skolhaveriet-borjade-1962/

  http://www.dagenssamhalle.se/kronika/progressiv-masspsykos-leder-skolan-till-avgrunden-24984

  http://www.dagenssamhalle.se/kronika/dags-att-slakta-skolsystemets-heliga-ko-25364

  http://www.dagenssamhalle.se/kronika/invandring-saeker-faktor-bakom-pisa-tappet-22744

  SvaraRadera
 6. Största synden s. k. föräldrar kan göra är väl att skicka sin(a) dyrbaraste ägodel(ar) till AB Lövéns och Fridolins skola.

  Det är ju faktiskt så att det går utmärkt att hemskola sina barn om man inte vill lägga ut sin(a) barns framtid på entreprenad till maktduons galenskapande. De flesta har inte en hel livstid på sig att vänta på att det sluttande plansamhället, helt spontant och plötsligt, ska räta upp sig och bli livsdugligt. Och i väntan på att regeringen magiskt ska börja ta ansvar för dina barn framtid så kanske det kan vara idé att själv göra det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej det går inte alls att hemskola barn i Sverige. Det är förbjudet sedan 2013. Då flyttade många hemskolare till Åland. Jag har två sådana pojkar anställda. Och de är de bästa jag haft. Tyskar som kom från Sverige. När de lämnat indoktrineringsstadierna, grundskola/gymnasium så hoppar de in i höskolevärlden utan problem.

   Radera
  2. Jag skrev inget om att det går i Sverige. Faktum är att det inte alls går utmärkt i Sverige. Resultatet blir troligen stulna gråtande barn och dryga böter som salt på såren. Men jag tänkt att nu när vi inte längre bor i sextonhundratalet så måste man ju inte välja att bo i Nordkorea eller Sverige möjligtvis. Det går ju utmärkt att flytta om man vill sina barn väl d. v. s.

   Hemundervisar själv mina barn, kan varmt rekommenderas (inte i Sverige dock)!

   Radera
 7. Ett armband där det står plugga eller elda kanske skulle ge önskvärd effekt?
  "Statsministern" inger sådant förtroende var gång han stakar fram en liten mening,inget käbbel där inte.
  Man kan inte undgå att med stolthet se honom tala inför världsledare,och sedan tänka att man har tur att ha fått en sådan stark och framförallt intelligent ledare,dessutom med PONDUS!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nåja, kan ju inte bli värre än när GP var i Brasilien för att sälja JAS; "It's a fantastic plane, it takes off with a great fart and disappears like a prick in the sky"...

   Radera
  2. Det är givetvis anekdotvarning på den historien. :-)

   Radera
 8. Vi har inte sett vad det är de skall läsa än - den senaste skolboken som delades ut till alla elever i hela nationen var väl något genustrams om jag inte minns fel...

  SvaraRadera
 9. Jag var med om att ena barnets klass på mellanstadiet så fick 2 lärare sluta pga legitimationskravet i våras. Jag tyckte dessa var personer som engagerade eleverna men kanske inte var formellt behöriga. Nu har man inga ersättare till hösten.
  Kanske man inte ska se så fyrkantigt på detta och ha viss situationsanpassning när bristen är så stor?
  För övrigt så indikerar läslov att man har lov från läsning. Om man vill uppnå fokusering så kanske det ska heta Fokusveckan där varje årskurs/klass fokuserar på ett speciellt område där just den klassen behöver stärkas.

  SvaraRadera
 10. Lägg ner hemspråksundervisningen så frigörs 6000 lärartjänster...

  Ojdå det var nog ett alldeles för rationellt förslag som kan få snabb positiv effekt. Lika bra att dra tillbaks på en gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men är det så att de som håller i hemspråksundervisning har speciellt goda kunskaper inom andra ämnen? Det funkar ju liksom inte alltid så bra att bara flytta runt lärare mellan ämnen.

   Radera
 11. Som tidigare påpekats är väldigt många lärare det okunniga bottenskrapet. I mina barns skola fanns det en studierektor som inte kundes stava rätt mm mm och då var det ändå en lugn ich bra skola i genomsnitt. Tyvärr resultat av 40+ års politisk klåfingrighet (eller medveten strategi?) i kombination med att alltfler klasser befolkas av barnen från raketforskare sydösterut ifrån.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I ligger bredvid o på tangentbordet. Här märker vi inte ird så där.

   Radera
  2. "som inte kundes stava rätt" - dialekt?

   Radera
  3. Korrekt i ligger nära o och min J-a iPhone godkänner uppenbarligen ich numera :-(
   (Egentligen borde jag skriva allt i anteckningsblocket eftersom denna kommentarsruta är rätt minimal på ifånen)

   Radera
 12. Ehh, han måste väl ha blandat ihop miljoner och miljarder eller något liknande.
  Annars liknar det ju lite den stora pensionärssatsningen häromåret från samma antimatematikparti. Det slogs upp stort och innebar i slutändan <50 kr/pensionär och månad.
  Kan finansieras med höjd moms på vänstergängad skruv och trekantiga disktrasor.

  SvaraRadera
 13. Om inte resultatet blir som önskat så kan dom ju öka ambitionerna och döpa om hela sommarlovet till läslov, eller kanske hela året kan bli läsår så kan man sparka alla lärare och göra o skolorna till flyktingförläggningar.

  Jag ser fram emot nästa PISA-test när vi kanske kan bli världens bästa skola igen!

  SvaraRadera
 14. För balansens skull kan vi väl ge regeringen kredd för någonting också - den har ju faktiskt (tydligen) utrotat den nya barnfattigdomen helt och hållet! Jag kommer ihåg att Stefan Löfvén pratade ofta och länge c:a 2012-2014 om den nya barnfattigdomen i Alliansens Sverige - har inte hört ett ord om den sedan förra våren - så grattis där S/Mp till ett bra utfört jobb!

  SvaraRadera
 15. Om man nu vill att den svenska skolan ska höja läsförståelsenivån, så kan man inte samtidigt applådera den forcerade, kunskapsfientliga blattefieringen av svensk demografi och kultur, vilket Löfven och hans svans av nyttiga sjuklöveridioter gör. Det är lika ogörligt som att exakt bestämma en partikels läge och rörelsemängd inom kvantfysiken.

  SvaraRadera
 16. Visst liknar han Valdemort litegrann :-)

  Nepp, har nyss fått barn och undrar hur det här ska gå...personligen tycker jag att en lärare ska vara engagerande och inspirerande, själva inlärningen fixar man då lätt själv med bra böcker. Dvs. återanställ lärare som inte har licenser, eftersom om man kan få licens med 0,1 på högskoleprovet så kanske den inte är så mycket värd i alla fall :-) )

  SvaraRadera
  Svar
  1. 0,1 är ju bara antagningspoängen. Frågan är hur många som har 0,1 poäng som sedan klarar av utbildningen. Det är ju ingen idé att öka intaget om avhoppen ökar i samma mängd.

   Radera
  2. Jamen då kostar ju satsningen inte så mycket. Man kan få det att se ut som man gör något samtidigt som det inte kostar så mycket som det ser ut att man gör.

   Med lite arbetsmarknadspolitiska åtgärder kan man kanske dessutom fylla upp antagningsplatserna också (att man inte får ut fler lärare kan man ju låta bli att nämna).

   Radera
 17. Skulle nog räcka rätt långt att koppla barnbidrag/studiebidrag till antal timmar spenderat på skolan. Skolk = mindre pengar, lärare som kickar ut stök från klassrummet = mindre pengar. Osv.. Kräver utökade befogenheter för lärare och rektorer som inte är lismande slemhögar dock.

  SvaraRadera
 18. Dagens DI har en ovanligt bra ledare skriven av (maktens megafon) PM Nilsson om bottenskrapet i Rosenbads utspel igår. Håller SAP på att positionera om sig till en mera traditionalistisk politisk plattform (dvs SD och Per Albin Hansson)? Blir intressant att se vilka som får gå och komma i S-toppen de närmaste månaderna. Om den religiöse fascisten Bjereld får gå så är det den traditionalistiska falangen som vunnit, vilket i så fall kommer att innebära att SD:s partiprogram blir S-politik. Kanske intressant kommande val
  http://artikel.di.se/artiklar/2016/8/21/ledare-sjalvklarheternas-revansch/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som av en slump, som av en slump
   http://ledarsidorna.se/2016/08/den-fiktive-statsministerns-sommartal-2017/

   Radera
  2. Ett suveränt tal av svetsarns efterträdare, en sådan man som J W skulle kunna rädda Sverige.

   Radera
 19. Läslov? Först trodde jag det var ett skämt men det var det tydligen inte. Åtminstone inte frivilligt.

  SvaraRadera