Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2016-08-07 17:18

Stjärndamm tjugonde mest sålda skönlitteratur i juli - på fem dagar

Med mindre än en veckas försäljning kom Stjärndamm in på tjugonde plats som mest sålda skönlitteratur i juli (ej pocket) enligt Svenska Förläggareföreningen och Svenska Bokhandlareföreningens topplista (PDF).
Svenska topplistan skönlitteratur (ej pocket) i juli 2016.
Topplistan sista veckan
under juli.
Stjärndamm släpptes till handeln den 27:e juli och var alltså till salu i fem dagar under månaden. Då fick ändå de flesta Akademibokhandlare inte in boken förrän efter ytterligare dagar.

Ändå lyckades boken ta sig in på plats #20 på den svenska topplistan över skönlitteratur. För själva veckan hamnade boken på tredje plats.

Det kan vara väldigt avgörande för topplisteplaceringar när i månaden en bok släpps, så man får förstås vara mycket tacksam för att alls kommit in på listan på endast fyra dagars försäljning. Övriga nya böcker på listan är släppta tidigare.

Avgörande är också vad för andra författare som släpper böcker samtidigt. I branschen släpps generellt A-listade författare på hösten, där större delen av bokförsäljningen finns, samt gör att boken fortfarande är aktuell när julhandeln drar igång. Det är vanligare att man släpper debutanter eller författare med mer normal försäljning på våren, då det är svårt att komma genom bruset av topptitlar på hösten. Som man ser ovan finns det naturligtvis undantag, men vi pratar generellt här.

Av listan kan man också se en tydlig skillnad mellan sk A-listeförfattare och upper midlist där jag hör hemma. Jag kanske kan klamra mig fast långt ner på den här topplistan 1 - 3 månader, medan en A-listad författare kommer vara kvar på topp tio i flera månader. Som alltid är också försäljningen exponentiell där de allra högsta placeringarna kanske säljer 10-50x så många böcker som de lägsta på listan.

Stjärndamm kanske kan hålla sig kvar på topplistan även i augusti. Det återstår att se.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

1 kommentar: