Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2016-08-06 17:32

Statistik vs anekdoter: Vad har faktiskt blivit väsentligt sämre i Sverige sedan 2006?

Människors verklighetsuppfattning baserar sig lätt på medias klickvänliga rubriker, sk anekdoter. Därmed kan man få en felaktig uppfattning om tillståndet i landet. Så här lämnas en tråd öppen för vad som faktiskt med statistik kan sägas blivit väsentligt sämre i Sverige sedan 2006.

Till en början ska vi definiera väsentligt sämre.

20% sämre anses vara acceptabelt inom t ex batteritider eller solceller, utan att produkten ska anses ha nått sin livslängd. Man bör alltså ha något som är väsentligt sämre än 20% för att kunna konstatera att det blivit rejält sämre. 

I detta inlägg definieras väsentligt sämre som mer än 30% sämre (dvs 31+%). 31% sämre innebär 1.31^(1/10)=1.0274, dvs 2.74% försämring per år i tio år.

Val av tidpunkt sätts till 2006, eftersom vi hade ett regimskifte från Göran Perssons socialistregering till alliansregeringen då. Tio år ger också tillräckligt tid för att saker faktiskt ska hinna bli sämre. 

En del baserar sin verklighetsuppfattning på anekdoter i Aftonbladet, där allt ständigt verkar vara anekdotiskt kaos. Men de som är nöjda - "jag fick den vård jag behövde och är nu fullt återställd" - får aldrig krigsrubriker i Aftonbladet. T ex är Sverige bäst på canceröverlevnad i Norden och vi har den tredje bästa sjukvården i hela den utvecklade OECD-världen.

Ej heller har ens antalet anmälda våldsbrott av olika kategorier ökat med mer än 30% per capita. I själva verket har de flesta våldsbrott per capita inte ökat knappt alls, trots medias krigsrubriker. Och trots polisens omorganisation förra året, så ser faktiskt de personppklarade ("polisiärt uppklarade") såväl som de lagförda brotten vara ungefär lika många. Trots omorganisationen klarade polisen av att personuppklara 215 358 brott mot 212 092 brott år 2014. Även antalet åtalade ökade från 157 089 till 161 862 misstänkta brottslingar. Källa: BRÅ. Nu var detta förvisso bara på ett år, utan man ska titta tillbaka till år 2006.

Så vad har faktiskt med statistik visbart blivit väsentligt sämre, dvs 31+% sämre i det som många påstår är på väg att bli en "failed state" eller "systemkollapsen" - nämligen Sverige? Kan du inte visa det med statistik har du inget att komma med utan sitter fast i anekdotträsket. Det spelar ingen roll om du själv blivit dåligt behandlad - även du är en anekdot. Statistik eller knip.

Glöm inte att justera för väsentligheter, som t ex inkomst eller BNP om det handlar om att något (t ex bensin) blivit dyrare, eller för den delen justera per capita för olika incidens. När Sveriges befolkning ökar kommer det naturligt bli fler möjligheter till krigsrubriker på anekdotnivå i Aftonbladet, trots att kanske exempelvis felbehandlingar i vården i själva verket kanske minskat. Att man sedan publicerar samma brott när det begåtts, när misstänkts gripits, när misstänkt åtalas, när misstänkt går upp i rätten, när misstänkt släpps ur fängelset, gör ju inte att antalet brott verkar direkt färre. Plus alla klickrubriker som visar sig handla om brott i andra länder, men som kan låta svenska i rubriken.

Om du istället hittar något som blivit bättre, varsågod att posta det. Med statistik, förstås. 
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

165 kommentarer:

 1. Dessa irriterande tiggare på gatorna hade vi inte 2006. I procent räknat måste ökningen vara minst femsiffrig, men kvantifierbara siffror saknar jag

  "Hej, hej."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns ju de som anser att det är bra med tiggare på gatan, så huruvida det är bra eller dåligt handlar om ideologi.

   Radera
  2. Och det andra är huruvida detta är något unikt svenskt? Det är ju Rumäniens och Bulgariens EU-medlemskap som orsakat detta och Sverige är inte ensam drabbat.

   Radera
  3. Oj det där var konstigt sagt. Allt som inte är unikt för Sverige kan man alltså inte klassa som väsentligt sämre?

   Antar att säkerheten i Frankrike på 40-talet inte var sämre än på 20-talet eftersom att det även var stor osäkerhet i Tyskland, Polen, Norge, Danmark och Ryssland samtidigt.

   Radera
  4. Är du en sådan där värderelativist på vänsterkanten?

   Radera
  5. Cornucopia; alla är väl ute på vänsterkanten och dinglar om man jämför med dig?

   Vem tycker förresten att det är bra med tiggare? Ingen njuter väl av att se någon sitta och tigga hela dagarna. Antingen vill man att poliser kör bort dem eller så vill man lämna en slant för att de kanske ska få det bättre, om inte annat få stilla sitt eget dåliga samvete. Och vissa låtsas som om de inte ser tiggeriet. Men få mentalt friska människor VILL ha tiggeriet på våra gator.

   Vad man sen tycker om orsaken bakom tiggeriet är en annan femma.

   Radera
  6. Cornu: med det resonemanget så kan man ju sen vifta bort alla "försämringar" som en fråga om ideologi. Faktum är nog att det är en förändring på mer än 30% vilket enligt din definition är en signifikant förändring.

   Sen om man tycker att eventuell ökning av våldsbrott, tiggare, vårdmissar, kötider till vården är en förbättring eller försämring kan ju förvisso lämnas till den enskilde att bedömma (men jag tror de flesta tycker dessa vore en försämring).

   Radera
  7. "Finns ju de som anser att det är bra med tiggare på gatan, så huruvida det är bra eller dåligt handlar om ideologi."

   Vad är det där för nonsenssvar !

   Det finns ju Miljömuppar som tycker det är bra om 90% av jordens befolkning skulle dö i en Pandemi !

   Radera
 2. Sparkvot 2006: 6,9%
  Sparkvot 2016: 15,6%
  Skillnad: 126%
  Bättre eller sämre en definitionsfråga, men statistik är det...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att ha ett ökat sparande måste väl ses som bättre?

   Radera
  2. Men för hög grad av sparande aktiverar inte pengarna i ekonomin? Symptom på osäkerhet?

   Radera
  3. Högt sparande sänker räntorna och stiumulerar därmed ekonomin indirekt.

   Radera
  4. I de flesta tillväxtmodeller är hög sparkvot positivt för BNP-tillväxten på lång sikt, dock negativt på kort sikt.

   Radera
  5. Inför en större börskrasch och en kommande lågkonjunktur bör det vara rätt dåligt med ett för stort sparande (idag = köpa aktier) hos folk. Pengarna riskerar nämligen att gå upp i rök på ingenting.

   Då kan det istället vara bra att investera pengarna på (vettiga) fysiska ting istället. Ett amorterat bostadslån, en cykel, studier, ett rejält skafferi, verktyg, dasspapper, etc.

   Radera
  6. Mycket sparande görs faktiskt i fonder och på bankkonton.

   Du tänker dig att vi kommer att få en börskrasch och att sedan börsen permanent ligger på lägre nivåer? För den som är tidigt eller mitt i karriären är låga priser på aktier det bästa man kan önska sig. År 2008 fanns det fantastiska möjligheter att köpa billiga aktier, bland annat i stabila företag som drogs med i det allmänna fallet. Sådana möjligheter ska utnyttjas.

   Radera
  7. Ja. Det är just vad jag tänker mig.

   Det påminner idag väldigt mycket om slutet av 1920-talet.

   Historien upprepar sig. Vi kommer att få se en börskrasch likt 1929. 1929 stödköpte wall streets ordförande aktier av... lånade pengar utan säkerhet av stora aktörer... för att försöka dämpa rasen. Idag är det regeringar och cetralbanker som "investerar", stödköper och underlättar för företag och storbanker för att dölja dess verkliga värde. Med hjälp av lånade pengar utan annan säkerhet än dollarns värde. Vad är dollarns värde knutet till?

   Nej. Företag, banker och människor kommer att gå i konkurs (politiker i väst kan inte rädda banker hur många gånger som helst - eftersom vi lever i demokratier där folk kommer att protestera allt vildare). Folk blir därför arbetslösa, förlorar sitt sparande, sina hem och alla tillgångar. De skiter blankt i aktiemarknaden och den återhämtar sig därför inte. Och med det sitt glada humör och sin tolerans. Sen offras våra västliga demokratiska statsskick. Vips så är vi tillbaka på 1930-talet.

   Marknaden återhämtar sig inte förrän först efter ett nytt världskrig.

   Då kan man väl räkna ut med arslet att det är bättre att använda sina pengar till nåt bättre än att fortsätta att bygga på luftslottet.

   Radera
  8. Glömde säga.. även stater kommer att konkursa. Sådana exempel finns. Värre är när även statsunioner och centralbanker går i konkurs.

   Radera
  9. Ja, kanske får du rätt. En skillnad från 1929 är dock att optimismen absolut inte är lika kraftig, och värderingarna på svenska börsen är lägre. Det krävs alltså en rejäl vinstnedgång för att börserna ska falla kraftigt. Vi får väl se, men något som talar emot det är ju bland annat att kostnadstrycket är lågt, bankerna är betydligt friskare idag än 2007 och det finns inget vettigt scenario där räntan som företagen möter plötsligt chockhöjs.

   Radera
  10. Börsen skyddas av investerare. Investerare skyddas av låntagarna. Låntagarna skyddas av bankerna. Bankerna skyddas av staternas regeringar. Men det krävs inte särskilt mycket för att bankernas främsta beskyddare - staterna - ska börja gå i statsbankrutt. I en gloabliserad värld kan sådana kollapser (i asien och Europa) ge ringar.. eller snarare vågor på vattnet. Det skulle öka de politiska spänningarna och snabbt kunna leda till Euron och EUs totala sönderfall. Vilket politiker kommer att försöka stoppa till sista euron. Det misslyckas såklart.

   När festen och pengarna är slut. Då har vi snart stora problem med klimatförändringarna, eftersom effekterna av klimatförändringarna går att dämpa och dölja med hjälp av mer och mer pengar.

   Storbrittanien är först ute ur EU. De kan ha en chans att ställa om. Det är värre för oss andra som väljer att sitta kvar i det sjunkande skeppet.

   Det blir inte som 1929. Det blir värre.

   Radera
  11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  12. "... och det finns inget vettigt scenario där räntan som företagen möter plötsligt chockhöjs."

   Nej. Men vad tror du händer om europeiska stater börjar gå i statskonkurs eller får extrema regeringar och kastar sig/kastas ut ur EU / Euron?

   Då kommer plötsligt inflationen igång. När inflationen kommer igång så kommer räntorna igång.. och då börjar alla "goda" investeringar för lånade pengar att säcka ihop. Då blir det en global finansiell härdsmälta.

   Radera
  13. Man sa samma sak 2010/2011, och vi vet ju vad som hände efter det.

   Jag håller dock med om att den politiska risken är osmaklig. Men något 1929 har jag svårt att se... Nåja, då är det säljoptioner på svenska storbanker som gäller i dina investeringar då?

   Radera
  14. Haha, nejdu jag är ingen storfräsare som dig som försöker få in så mycket pengar som möjligt. Är helt nöjd med min låga lilla lön. Vi kan snart gå ner ytterligare i arbetstid och ägna tiden åt våra barn, studier och att arbeta hemma i trädgården åt oss själva och därmed kunna spara in mer pengar. Jag tror ju inte riktigt på arbetslinjen, så varför ska jag själv leva efter den? Nej, max 75% arbete och 25% studier hemma med barnen duger gott åt mig, eftersom jag tidigare i livet har arbetat och/eller studerat 200%.

   "Man blir inte rik på de stora inkomsterna, utan de små utgifterna"

   Radera
  15. Frihet: vill du göra gällande att börsvärderingarna nu är uppbackade av penningtryckande i någon betydande omfattning? Eller är det något annat du far efter? Då bör du ju med tanke på inlägget se till att fixa fram siffror som styrker ditt påstående istf att basera det på anekdoter (eller ännu värre allmänt armviftande).

   Radera
  16. Frihet

   "Man blir inte rik på de stora inkomsterna, utan de små utgifterna"

   Rätt lustigt det där, om mina bekanta har råd att spara 5k och jag har råd att spara 50k trots högre fasta utgifter så visar det rätt lätt på att man blir rik på de stora inkomsterna. Siffrorna är hypotetiska. Undrar vem som kom på det där talesättet...

   Radera
 3. Så vi definierar 30% som väsentligt sämre eftersom batterier... Så om vi jämför Sverige med ett land där medellivslängd eller medelinkomst är 25% lägre än i Sverige så har de det inte väsentligt sämre än oss. Eller om vår medellivslängd eller medelinkomst sjönk med 10% så vore det inte en väsentlig försämring enligt din modell.

  Jag menar PISA resulatet i matematik var ju bara 5% lägre 2012 jämfört med 2006 och bara 6% sämre om man jämför 2000 med 2012 men vi är nog alla överens om att det var en väsentlig försämring oavsett vad 6% försämring i batteritid betyder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu ska vi jämföra utvecklingen i Sverige. Inte med andra länder. Ogillar du metodiken så behöver du ju inte kommentera. Sverige har för övrigt knappt 30% sämre BNP per capita (PPP) än Norge. Vi är alltså sämre, men inte väsentligt sämre än Norge, men på gränsen till väsentligt sämre. Länder som är på gränsen till väsentligt sämre än Sverige på BNP per capita (PPP) är t ex Spanien eller Israel.

   Radera
  2. Kanske kan man komma runt det genom att hänvisa till tabellen "Tabell 3.21 Procentuell andel elever på respektive nivå i matematik för svenska elever 2003 och 2012." (2015/2016 års resultat ej ännu publicerade).

   Andelen under nivå ett: 2003: 6 procent, 2013: 10 procent.
   Andelen på nivå 6: 2003: 4 procent: 2013: 2 procent.

   Ser man dessa förändringar av dessa procentandelar i procent (och inte procentenheter) är de högre än 30%. Lite krystat kanske, men i PISA-testet går vi back i typ alla kategorier.

   Radera
  3. "Nu ska vi jämföra utvecklingen i Sverige. Inte med andra länder."

   Ja det är därför jag skrev "Eller om våran..." jag tog med andra länder eftersom de flesta nog kan inse att om vår medellivslängd helt plötsligt sjönk till samma nivå som Sydafrika så är det en väsentlig försämring men enligt din modell hade det inte räknats som väsentlig.

   Sen anknöt jag även kritiken till en nationell förändring och påpekade att enligt din modell är inte PISA resultaten en väsentlig försämring och då kan jag tycka att du har en modell som inte riktigt fungerar så bra. Och då kan ju du antingen ta åt dig av kritiken och eventuellt tänka om eller så kan du knyta öronen åt dig och ignorera den.

   @Max Erlandsson
   Isåfall så är antalet elever som underpresterar en väsentlig försämring men däremot är inte själva resultatet. Det skulle ju antyda att andelen problemelever har ökat men att matematikundervisningen i Sverige på det stora hela fortfarande är bra.

   Radera
  4. Det finns inget incitament för eleverna att göra sitt bästa när de gör PISA-testet: En elev som lämnar in efter en halvtimme är ledig och kan göra vad han vill resten av dagen, utan att betygen drabbas. Kanske svenska barn rent av är smartare än barnen i Finland och Singapore som slösar sin tid på att svara på prov som inte ger någon belöning.

   Radera
 4. Har ingen statistik för om det blivit bättre eller sämre, däremot TROR jag att folk är oroliga för att det kommer bli sämre.

  Klent försvar.
  Skola i vad det verkar fritt fall.
  Brottsmyndighet med kriminella medarbetare
  Korrumperad riksrevision
  Minskande poliskår
  Aktivister på migrationsverk och rikspolisstyrelse
  Kyrka som verkar bytt trosinriktning

  Ja, jag hör till de som tror det kommer bli sämre, eventuellt mycket sämre...

  Läste jag rätt för nåt tag sedan sa Aristoteles - tolerans och apati utmärker kollapsande samhällen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Försvaret må vara klent, men det är inte 30% klenare än 2006.

   Radera
  2. Antalet poliser har minskat några procent ja. Resultatet i PISA några procent. I övrigt listar du bara anekdoter.

   Radera
  3. Nej, antalet poliser har faktiskt ökat sedan 2006.

   2006: 17 423 poliser, 7 208 civilare.
   2014: 20 051 poliser, 8 638 civilare.

   Däremot är den nya polisorganisationen fruktansvärt ineffektiv och förtjänar en närmre granskning.

   Radera
  4. Inte min definition på anekdot.
   Om jag själv på TV ser Rikspolischefen oja sig över förövarens väl o ve och läser att migrationsverkets GD säger i en intervju att alla andra har fel men jag rätt och läser twitterloggar från folk som plankar och uppenbart är anställda på BRÅ kallar jag det inte anekdoter. Men som jag skrev, det inte är statistik.

   Radera
  5. Vänta nu har inte antalet flyktingar/år ökat med 30% på tio år :)

   Och antalet ryska kränkningar ökat 30% också sedan 2006?

   Sedan finns det väl delade meningar om flyktingarna är net negativt eller positivt, själv tycker jag att nu när kommunerna börjat buda på lägenheter att husera flyktingarna i, net jäädrigt negativt för en potentiell husköpare.

   Radera
  6. Försvaret är 30% klenare än 2006. Då hade vi i alla fall värnplikten kvar även om det knappt var några värnpliktiga. Och med tanke på förändringarna i vårt närområde så är försvaret än mer än 30% svagare i jämförelse med eventuella hotbilder.

   Radera
 5. Vädret har absolut blivit sämre. Till och med mycket sämre och framför allt var det bättre förr.

  Statistik är överflödig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte alls, det krävs i runda slängar att temperaturen ändras närmare 100 grader för att vi ska uppnå 30 % förändring.

   Radera
  2. 100 grader?

   Om den ändrad över två till tre grader eller mer så är vi (mänskligheten i dess nuvarande form) så gott som rökta.

   Två graders ökning (globalt sett) kan innebära 10-20 grader varmare på platser som redan har runt 30-40 grader. Det innebär att vi får starkare väderfenomen (skyfall, torka, orkaner, mm), minskad biologisk mångfald (som bl.a. är viktig för vår överlevnad), allt större folkomflyttningar, ökad spänning, mm. Kort och gott: vi får allt kraftfullare förändringar/svängningar och allt svårare att kunna anpassa sig till alla förändringar.

   Radera
 6. Totala utbetalade pensioner till hushållen (löpande priser miljoner SEK):
  2006 - 272 171
  2016 - 442 511
  Skillnad: +95%, dvs pensionutgifter skenar vilket förklarar behov av invandring
  och höjd pensionsålder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det sämre att pensionärerna får pensioner?

   Radera
  2. Absolut inte. Lägger ingen värdering i detta, annat än att det blir svårt att upprätthålla denna takt. Konstaterar också att det är svårt att hitta parametrar som rört sig så mycket som 30%. Det finns också en "anekdot" om att pensionerna blivit så mycket lägre. Har ingen siffra/capita men helt klart är att totalen växt ordentligt.

   Radera
  3. Se Joakims svar nedan. Reala pensioner har ökat.

   Skrev om det själv i februari

   http://cornucopia.cornubot.se/2016/02/pensionarerna-har-faktiskt-fatt-hogre.html

   "Att pensionärerna än så länge skulle fått det sämre är alltså en myt. Detta ligger också i linje med åldringsmyten. Två tredjedelar av åldrandet är redan avklarat i Sverige och samhället har inte gått under."

   Radera
 7. Mycket bra trådstart! Jag är också mycket intresserad av vad man ska kunna hitta för försämringar.

  Om vi tar några ganska breda indikatorer så ser det ju rätt bra ut. Dessa fem indikatorer kom jag spontant att tänka på som borde ge en hygglig bild av läget i landet.

  BNP/capita: +18% i löpande priser 2006-2015, blir väl nästan oförändrat eller svagt plus i fasta priser. Ingen "kraftig försämring" här.

  Medellivslängd: Upp med 1 till 1,5 år sedan 2006. Ingen "kraftig försämring" direkt.

  Andelen sysselsatta i åldern 15-74 år: 65,8% 2006, 66,6% 2015. Ungefär samma arbetsmarknadsläge.

  Antal anmälda brott: 1 224 958 år 2006, mot 1 503 399 år 2015. Detta är en ökning helt klart, och här får man gräva vidare. Detta är till viss del drivet av en ökning i antalet bedrägeribrott. Men det har du redan tagit upp i ditt inlägg, Lars.

  Reala disponibla medianinkomster för gruppen 65+: 159 100 kr år 2006, 188 700 kr år 2013. En hygglig ökning och detta motsäger också "våra pensionärer får det sämre och sämre". Nej, det får de inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, de redan rika pensionärerna har fått det allt bättre. De fattigare pensionärerna har fått det allt sämre. Det gäller att förstå att klyftorna har ökat, även bland pensionärer.

   Antalet fattigpensionärer (enligt EUs fattigdomsgräns) i Sverige har fördubblats sedan 2006. En kvarts miljon pensionärer räknas som fattiga. Det beror på att de redan rika har blivit mycket rikare och att de fattiga inte har hängt med i utvecklingen.

   Enligt en granskning av PROpensionären så hade hyran för en nybyggd 2:a stigit med 47% på två år. Det gör att få pensionärer kan flytta till ett mindre billigare boende utan tvingas bo kvar i ett hus eller gammal lägenhet (som kan renoveras och få hyreshöjningar på 50%).

   Fattigpensionärerna (och andra fattiga) får inte del av den låga inflationen eftersom de hyr bostad och inte renoverar (ROT-avdrag) eller byter inredning (t.ex. vitvaror har blivit billigare). De köper inte ny elektronik i samma utsträckning (elektronik har blivit billigare). De förbrukar inte heller så mycket energi i sina hyreslägenheter (ingen större fördel låga energipriser). De har ingen större fördel av det låga bensinpriset heller.

   Däremot har kostnader för bl.a. hyror, mat, kläder, skor och tidningar ökat. De har dessutom av naturliga skäl högre kostnader för tandvård, sjukvård och mediciner än icke pensionärer.

   Radera
  2. Precis, att "inte hänga med i utvecklingen" innebär inte att man i absoluta tal blir fattigare. Relativ fattigdom är en annan sak, men det är inte ett lika relevant mått eftersom "relativ fattigdom" ökar i samhällen där _alla_ blir rikare, om det tex är så att de allra rikaste ökar sin inkomst lite snabbare.

   Hyrorna har inte ökat särskilt mycket senaste åren. Absolut, nybyggda BR och HR är dyra, men målgruppen där är snarare den rikare delen av pensionärskollektivet. Bor man i hus som pensionär idag så har man också sannolikt en hyfsat värdeökning som kan realiseras eller belånas. Men visst, om man är garantipensionär som inte jobbat särskilt mycket, bott i hyresrätt hela livet och inte sparat några pengar, då är det bistert.

   Radera
  3. Nej. Men visst. Fördelningen av det ökande välståndet ska ju inte komma alla tillgodo. Glömde ju det. Synd att man inte resonerade likadant i början av 1900-talet. Ja, fast det var ju en del som gjorde det ja...

   Nej, särskilt mycket har ju inte hyrorna ökat om man haft turen att inte få lägenheten tvångsrenoverad, hyreshuset omvandlats till bostadsrätter (och du inte har kontantinsats nog för ett bolån) eller att man råkar bo i ett område som blivit för attraktivt. Som drabbat rätt många. Men om man lever med mindre än 11 000 kronor resten av sitt liv så kanske några hundringar i ökade utgifter varje år är betydelsefulla om man kan bo kvar. Och om man inte längre har råd att bo kvar... och inte kan ställa sig i bostadskö pga för låg inkomst och inte kan köpa en bostad. Vad gör du då?

   Nej, kvinnor skulle inte jobba heltid... förrän.. ja, det sker ju idag med. Ojdå. Alla har inte råd med kontantinsatsen för att deras löneökning inte hängt med... ojdå... alla kan inte sälja sitt hus... för vart skulle de få tag på en billig hyreslägenhet.. ojdå. Du tänkte inte på det?

   Radera
  4. Det lustiga med resonemanget är att fattiga människor ska inte vara med om att dela på välståndet i högkonjunktur. Men de fattiga människorna ska minsann vara med och betala i tider av lågkonjunktur.

   Vilken tur jag inte är fattig då.

   Radera
  5. Ja, men nu var ju påståendet att "de fattigare pensionärerna har fått det allt sämre". Snarare står deras köpkraft stilla. Det är klart att det går att hitta många ömmande fall, det har jag inte sagt emot, men det är inte hela bilden.

   Du tycker det är kontroversiellt att nybyggda och/eller nyrenoverade lägenheter är dyrare än lägenheter med sämre standard, och att alla inte har råd med detta? På samma sätt kan inte BRF automatiskt tvinga ut hyresgäster utan de följer samma regler som alla andra hyresvärdar.

   Radera
  6. Så de får det alltså inte sämre om de inte hänger med i välståndsökningen i övrigt? Då kan man ju även påstå att människor i vissa u-länder som ex Haiti inte ska klaga på att de har haft det rätt dåligt ställt under 1900-talet eftersom de i alla fall inte har det sämre idag än vad de hade det under 1800-talet? Deras köpkraft har ju bara stått stilla.

   Ja, jag tycker att det är rätt kontroversiellt. Särskilt eftersom byggbolagen medvetet håller nere byggandet för att hålla bostadsbrist och priser på en fortsatt hög nivå.

   http://cornucopia.cornubot.se/2016/08/dn-granskar-byggbolagen-haller-tillbaka.html?m=1

   De nyrenoverade lägenheterna har dessutom varit eftersatta under lång tid trots att hyrorna under lång tid redan har höjts vansinnigt mycket sedan 1970-talet om man jämför med KPI. Varför ska en fattigpensionär som under alla år har skött om sin lägenhet och bott med gårdagens standard och samtidigt betalat stora vinster till hyresbolagen nu också behöva stå för renoveringskostnaden för att kunna bo med dagens standard?

   Jag tycker inte att det låter vettigt. Snarar girigt. Men det är väl det samhälle vi ska acceptera att få leva i idag.

   Radera
  7. Det var en märklig jämförelse. Argumentet är snarare att du kunnat säga att Sydkoreas uppgång till västerländskt välstånd sedan 1990 är ett misslyckande, om den fattigaste tiondelens inkomster stått stilla under tiden. Men ja, vi kommer nog inte överens här hur vi än räknar.

   Poängen här är ju inte att fattigpensionärerna inte ska klaga, utan att pensionärskollektivet i stort har det bättre idag än för tio år sedan, och de fattigaste pensionärerna har _inte fått se någon kraftig försämring in sin absoluta standard_ även om media vill få det att låta så. Denna tråd utgår från att hitta konkreta försämringar. Jag skulle vilja hävda att de flesta pensionärer har fått det bättre, medan en grupp fattigpensionärer inte fått det.

   Man kan se detta oerhört tydligt om man jämför år 2006 (inget jobbskatteavdrag) med 2007 (jobbskatteavdraget infört).

   Andel personer med <60% medianinkomst ("relativt fattiga"):

   Ensamboende 65-74: 9,7% 2006, 18,2% 2007
   Ensamboende 75+: 19,0% 2006, 29,7% 2007

   Det står utom allt tvivel att denna kraftiga ökning helt beror på skatteförändringar för de som jobbar.

   Av intresse kan vara att andelen "relativt fattiga" ensamstående pensionärer har minskat fram till 2013, som är sista året jag hittar snabba siffror hos SCB. Största delen av den ökade "ojämlikheten" under denna tid hänger förstås ihop med högre inkomster och större lönespridning efter skatt.

   Radera
  8. Ja, Sydkorea är inget föredöme. Besök landet och se själva vilket "liv" de lever. Självklart inte Nordkorea heller.

   Tillåt mig tvivla. Statistik hit och dit. Det har jag lärt mig att det kan användas till att få fram precis vad som helst. Och det har jag ju själv gjort med så. Det går bra att se verkligheten och lyssna på de äldre som sitter och rabblar på konsum eller lyssna in dem som är kvar inom släkten.

   De rika har blivit rikare ingen tvekan där inte, och de har blivit några fler. Antalet fattigpensionärer har fördubblats. Mellanskikten är på väg att försvinna allt eftersom. Och deras livsnödvändiga utgifter har ökat i mycket högre grad än deras (redan innan) låga inkomst. Det är politiken som sett till att det blivit så. Så är det bara.

   Radera
 8. Anlagda bilbränder har mellan 2005-2015 ökat med 47% (969 till 1428) enligt SVD som anger MSB som källa. Det bör med god marginal vara mer än 31% om man räknar bort 2005 års bränder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla ökningar är ju förbättringar :D

   Radera
 9. Fördelarna med tandtråd är ned 100% sedan 2006.
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6486618

  SvaraRadera
 10. Beträffande hushållens konsumtion så har det mesta gått upp, men inte
  över 30%. Några saker sticker dock ut:
  Hushållens konsumtion i utlandet: +79%
  Utländsk konsumtion i Sverige: +68%
  Bilkonsumtion: +50%

  Inte heller dessa är försämringar, men du bad även om förbättringar över 30%?

  SvaraRadera
 11. Precis som jag brukar säga, det var inte bättre förr - men det är sämre nu.

  Frågan är vad. Musiken kanske, svårt att beskriva i procent dock när det räcker med en kepsprydd yngling som står bakom en laptop och vevar med armarna för att fylla stora arenor flera gånger om. Det är ju iaf mer än 30% färre musikanter på scenen nu för tiden.

  Barnprogrammen är också 30% sämre. Så är det bara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja fy fan, tänkte skriva samma sak. Men det var dåligt redan 2006. 1991 däremot...

   Radera
  2. Är inte det en förbättring, en person klarar det som tidigare krävde en hel rockorkester?

   Radera
  3. Stoffe, att barnprogrammen är 30 % idag sämre kanske beror på att du blivit 30% äldre?

   Radera
  4. Jo så är det nog, mina synapser gånger inte med i dagens snabba klipp-barnprogram. Det har gått utför sedan skrotnisses tid (med mig alltså).

   Radera
  5. Stoffe; jag håller faktiskt med dig.

   Radera
 12. Nu är 2006 som basår för försvarets försämring helt irrelevant, då i princip alla försämringar var genomförda. Läs gärna Skippers inlägg i ämnet.

  http://navyskipper.blogspot.se/2016/07/forsvarsformaga-pa-villovagar.html

  Det försvar vi hade -99 hade spöat skiten ur det som vi har idag.

  Just sayin'

  /Statsmannen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut. Men det har inte blivit väsentligt sämre de senaste tio åren.

   Radera
  2. Men eftersom det redan är obefintligt, vad mäter du då?

   Enveckas försvaret kanske klarade av att hålla stånd 11 dagar år 2006? Eller två landsdelar i en vecka?

   Det är brus på decimalen.

   Radera
  3. Cornucopia;

   Det har kanske inte blivit sämre. Men omvärldsbilden och hotet i vår närhet har blivit väsentligt mycket sämre än 2006.

   Radera
 13. De flickor som var unga och vackra 2006 har blivit 30% äldre och 30% mindre vackra.

  SvaraRadera
 14. Varför inte börja med något så trivialt som hushållens inkomster.
  2006: disponibel inkomst 161 100 per individ i 2015 års priser
  2015: 201 400 kr, eller +25%.

  SvaraRadera
 15. Nu ska vi se: anlagda bilbränder 1975 exakt noll, 2016: jävligt många fler. Antal fall av stenkastning mot ambulans 1975 exakt noll. 2016: jävligt många fler. Men med Cornusisk statistik kan man bevisa lite vad som helst. Och hur pålitligt är egentligen det genompolitiserade BRÅ nuförtiden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Jävligt många fler" är en åsikt. Inte statistik.

   Radera
  2. Och varsågod att visa "exakt noll". Dessutom pratar vi om 2006 inte 1975.

   Radera
  3. Har du inga källor är det bara åsikter.

   Radera
  4. Å andra sidan sprängdes ju (väst)tyska ambassaden i Stockholm i luften 1975. Det borde ju uppväga ett antal bilbränder.

   Radera
  5. Med noll som utgångsvärde är det lite svårt att räkna procent på jävligt många fler...
   Eller, jag kanske bara sov på mattelektionen igen.

   Radera
 16. Döda i vägtrafik 2006: 445
  Döda i vägtrafik 2015: 260

  Skillnad: -42%

  SvaraRadera
 17. Antalet fattigpensionärer har dubblerats sedan 2006.
  http://www.svt.se/nyheter/inrikes/fattigpensionarer-en-vaxande-grupp

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan ju bero på att antalet pensionärer ökat. Medianpensionären har fått nästan dubblad inkomst. http://cornucopia.cornubot.se/2016/02/pensionarerna-har-faktiskt-fatt-hogre.html

   Radera
  2. Allting beror ju på något... Fattigpensionärer har dock dubblerats.

   Radera
  3. Det där fattigdomsbegreppet är ju också relativt -- om medianinkomsten i landet ökar, så kommer automatiskt antalet relativt fattiga också att öka.

   Och det står ju svart på vitt i artikeln: "– Jobbskatteavdraget bidrog till att få upp den här andelen. När de som förvärvsarbetade blev rikare, då blev andelen fattiga pensionärer större, säger Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten."

   ... det vill säga man blev "fattigare" för att de som jobbar blev rikare, men man har samma köpkraft som tidigare och är inte egentligen i absoluta tal fattigare.

   Radera
  4. Allt är relativt, fakta kvarstår att de har dubblerats. Att Köpkraften för en fattigpensionär är densamma stöds inte av statistik. http://ledarsidorna.se/2016/02/hej-du-glade-fattigpensionar/

   Radera
  5. Man ska komma ihåg att Lars (Cornucopia?) är slöseriombudsman på (den av Wallenbergarna år 1921 grundade) skattebetalarnas förening och inte är intresserad av att slösa skattebetalares pengar på fattiga pensionärer ;-)

   Radera
 18. Bedrägerier har tredubblats, https://www.bra.se/bra/brott-och-statistik/bedragerier-och-ekobrott.html

  SvaraRadera
 19. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du vet att du kan använda en FM-radio även idag?

   Radera
  2. Än så länge, ja.

   Radera
  3. Simon: Har du någon inside-information om att FM-radion ska stängas av?

   Radera
 20. Uppskattad tid att sätta på radiokanal:
  2006: 1-3 sek (fm-radio)
  2016: 5 sek - 2 min (smartphone)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det ens finns fm radio...

   Radera
  2. Du behöver en snabbare smartphone ;)

   Radera
  3. Min smartphone behöver en snabbare användare.

   Radera
  4. Min smartphone behöver en snabbare användare.

   Radera
 21. 1) Möjligheten att ta sig in på bostadsmarknaden då bostadspriserna har gjort en extrem uppgång sedan 2006 och tvingat folket till en högre skuldsättning. En ordentlig förämring för oss som står utanför den svenska bostadsmarknaden.

  2) Takten som BNP per Capita i Sverige ökar. Mellan 1996 - 2006 ökade BNP per capita med +36%. Mellan 2006 - 2016 ökade BNP per capita med +5,7%. Om man kan kalla Kinas försämrade tillväxt som en väsentlig försämring så kan man nog kalla Sveriges försämrade tillväxt för samma sak.

  3) Hanteringstakten på Migrationsverket. Jag som bor utomlands kontaktade Migrationsverket för att fråga hur lång tid det skulle ta för att ordna uppehållstillstånd till min fästmö. De räknade med att det skulle ta ca 18 månader. Under tiden får hon ej vara i Sverige och vi skulle alltså behöva vara skilda ifrån varandra i över ett års tid. 2006 var det 3 - 5 månaders handläggningstid beroende på källa. I dagsläget är jag alltså utstängd ur mitt eget land i praktiken, då jag inte vill vara ifrån min partner i 18 månader.

  Fast enligt Lars ovanstående kommentarer så räknas väl inte mina poäng ovan, för Hanteringstakten på Migrationsverket har även ökat i Tyskland, så det är inte unikt för Sverige. Eller för att bostadsmarknaden i USA har även den ökat och gjort det dyrare att bo.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast räntan var lägre 2006. Månadskostnaden är nog inte alls upp 30%.

   Radera
 22. Statistikföringen har ändrats så det inte blir helt jämförbart men antalet viltolyckor är antagligen upp 30% från 2006.

  Slutsatsen är så klart att vi bör plantera ut jättemycket varg.

  SvaraRadera
 23. En "indikator" på att vi kommer att få det permanent mycket "sämre" (förutsatt att man tycker att det är bättre att folk beter sig som man förväntar sig att de ska göra) är att "tilliten" till andra minskar.

  http://fof.se/tidning/2014/8/artikel/sveriges-unika-tillit-sjunker-kan-man-lita-pa-folk

  Detta kommer att göra att "samhällskontraktet" kommer att förändras - på ett sätt som jag tycker är sämre.

  SvaraRadera
 24. Graf s 8.
  Sexbrotten mot kvinnor har ökat mer än 30 % mellan 2006 och 2014.
  https://polisen.se/Global/www%20och%20Intrapolis/Övriga%20rapporter/Lagesbild%20over%20sexuella%20ofredanden.pdf

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja. .. hur får du det till det? Typ 1.6% till 1.8%. Eller ser jag fel? Däremot verkar det ha ökat rejält mot barn.

   Radera
  2. Kvinnor som utsatts för sexualbrott
   2006 typ 1,3
   2014 typ 1,8
   0,5/1,3 = 0,384
   Ökning typ 38 %
   Så tolkar jag diagrammet

   Radera
 25. Elektronikprylar har blivit så pass mycket bättre och billigare att det inte ens går att jämföra med 2006. Exempelvis finns idag ingen så dålig tv, dator eller telefon att köpa som det fanns 2006, det går helt enkelt inte att jämföra hur mycket bättre det blivit.

  SvaraRadera
 26. Berägerier mot försäkringskassan har tiofaldigats, hittar inte BRÅ men kanske duger vänterblaskan SvD som proxy. http://www.svd.se/grovt-bidragsfusk-har-tiofaldigats

  SvaraRadera
 27. Förutsatt att utvecklingen fortsatt, vilket vi saknar anledning att betvivla, är nog risken för att mängden utanförskapsområden nu ökay med 30%

  http://www.dnv.se/nyheter/ny-rapport-utanforskapets-karta-en-uppfoljning-av-folkpartiets-rapportserie/

  2014 hade skottskadorna ökat med nästan 50% sen 2006. Fast det kanske är en ideologisk fråga om det är positivt eller ej.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl i princip uteslutande kriminella (med invandrarbakgrund) som blir skjutna, så jag gissar att du tycker det är positivt.

   Radera
  2. Jag tycker det är negativt. Kriminella med invandrarbakgrund behövs också. Alla ska med. Att utanförskapsområdena växer behöver inte vara negativt.

   Radera
  3. @Cornucopia? 19:26
   Vad tycker du själv?

   Radera
  4. @Styrbord 19:39
   Exakt!
   Om vi bara döper om utanförskapsområdena till tillväxtområden så klingar det klockrent positivt.

   Radera
  5. Min ideologiskt färgade åsikt är att skjutningar skapar en stark känsla av otrygghet vilket är negativt. I utanförskapsområden, där skjutningarna i hög grad sker, bor många hederliga människor som kämpar på med sina liv, jag tänker inte låtsas att de bara fått det bättre för att driva någon slags anti-SD-kampanj. Vidare tycker jag att du verkar bli lite gramse när siffror på saker som faktiskt blivit sämre visas.

   Radera
 28. Antal skottskador på person uppgick till 75 st år 2006. År 2014 uppgick antalet till 111 st. En ökning med 48 % på (endast) åtta år. Väsentlig försämring.
  Källa: Brå, kortanalys 7/2015, "Skjutningar 2006 och 2014".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast det beror på, om man tycker att färre kriminella med invandrarbakgrund är bra eller inte...

   Radera
 29. Pris på bostadsrätter 2006: 18 700 kr/m2, 2015: 33 300 kr/m2. Bra eller dåligt? Jag tycker nog det senare. Källa:mäklarstatistik

  Brott mot person 2006-2015: ökning 31 %
  varav
  ofredande 2006-2015: ökning 65 %
  våldtäkt 2006-2015: ökning 41 %
  Källa Brå

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att ofredanden och våldtäkter ökar beror på klimatet och uppvärmningen enligt två experter. http://www.expressen.se/kvallsposten/forklaringen-till-vagen-av-valdtakter-i-sommar/

   Radera
  2. Precis. Detta i kombination med den ökade anmälningsbenägenheten gör att det inte är någon fara på taket. Det finns inga som helst problem, vi lever i den bästa av världar. Cirkulera!

   Radera
 30. Tjafs om vapenlicenser från polisens sida existerade inte 2006.

  SvaraRadera
 31. Antalet polisanmälda ”rape” per 100000 invånare i Sverige:
  2006____46,3 (4208)
  2014____64,9 (6294)
  Ökning med 40 %.

  Antalet polisanmälda ”total sexual violence” per 100000 invånare i Sverige:
  2006____133,7 (12147)
  2014____219,2 (21267)
  Ökning med 64 %

  Siffror inom parentes motsvarar absoluta tal.
  https://data.unodc.org/#state:1

  Antal kommuner med dvärgbandmask påträffade i svenska faunan före 2006:__0

  Kommuner med dvärgbandmask påträffade i svenska faunan 2016 är Uddevalla- , Katrineholm-, Borlänge-, Gnesta- och Växjö kommuner:__5
  Ökning med oändligt många %.

  http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/sjukdomarochsmittskydd/smittsammadjursjukdomar/dvargbandmask/omdvargbandmask.4.14121bbd12def92a91780005474.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allmänheten bör notera att gruelse på känt SD-manér cherrypickar här och väljer 2014 istället för 2015.

   Radera
  2. ... och att han inte väljer BRÅ:s siffror, som inte är 40% ökade anmälningar.

   Brå anger 46 per 100 000 år 2006 och 60 per 100 000 år 2015. En ökning med 33% förvisso.

   Antalet anmälda våldtäkter föll alltså knappt 8% under 2015.

   Two men says their Jesus, one of them must be wrong.

   Radera
  3. Kan det vara så stor skillnad om man tar med 2015 och 2016? Enligt experterna som Exressen talat med så verkar det ha ökat i år då klimatförändringarna har bidragit till våldtäkter och ofredanden. http://www.expressen.se/kvallsposten/forklaringen-till-vagen-av-valdtakter-i-sommar/

   Radera
  4. @Cornucopia? 19:44 , 19:49
   Ingen körsbärsplockning från min sida. United Nations Office on Drugs and Crime har brott registrerade senast för år 2014. Så siffrorna för 2015 har jag inte.

   "Antalet anmälda våldtäkter föll alltså knappt 8% under 2015"
   Detta om något körsbärsplockning!

   "Two men says their Jesus, one of them must be wrong."
   Bad grammar!
   Håll dig till svenska språket i fortsättningen! Svengelska låter så dåligt!

   Radera
  5. Det är inte så att brottsrubriceringen ändrats de senaste 10 åren? Jag har ingen koll kring detta men vill minnas att lagen kring våldtäktsbrott har blivit hårdare?

   Radera
  6. Enligt brå ändrades definitionen av våldtäkt 2005, vilket gav ett tydligt utslag i statistiken mellan 2004 och 2005. Men det är alltså inget som bör påverka de senaste 10 åren eftersom ändringen genomfördes strax innan dess.

   Radera
  7. Om två män säger att de är Jesus så är det knappast konstigare än att gå på vatten och vakna upp från de döda. Han kan säkert vara två personer också isf.

   Eller, som jag skulle säga "both must be wrong".

   Radera
  8. @gruelse, @cornucopia

   Så kul att läsa er korta diskussion. Gruelse påstår något, Cornucopia svarar som vanligt på sitt översittarmanér. Gruelse svarar tillbaka och påpekar bristerna i Cornucopias resonemang, och då slutar Cornucopia att svara. Inget "Aha, det har du faktiskt rätt i", "Sorry, jag var för snabb där". Istället bara vidare till nästa kommentar, skriv en dryg översittarkommentar där. If you can't beat them, ignore them and bully someone else. Oerhört osympatiskt.

   Radera
  9. "Never argue with an idiot, they will drag you down to their level and beat you with experience" är något jag tillämpar.

   Kan du inte köra lite mer ad hominem och halmgubbar, eller andra argumentationsfel, snälla?

   Radera
  10. Siffrorna för 2015 har jag publicerat här.

   http://cornucopia.cornubot.se/2016/08/kraftig-minskning-av-anmalda.html

   Du menar att gruelses "stavfel" respektive medgivande att han inte har aktuella siffror är något jag behöver bemöta och att han därmed vann debatten för att jag inte svarade?

   Radera
  11. Det är du som är idioten här Lars. Finns inget i gruelses inlägg som motiverar invektiv.
   Blivit lättretlig av att ha fel jämt?

   Radera
 32. Hittar ingen statistik men enligt SÄPO har antalet svenska jihadister ökar rejält de senaste tio åren. Om man får gissa så handlar det om ett par tusen procent.

  SvaraRadera
 33. Vad har blivit bättre?
  https://www.gatestoneinstitute.org/8619/sweden-asylum-seekers-violence

  SvaraRadera
 34. Antalet sökande till Lärarprogrammet.
  Exempel GU Lärarprogrammet i Matte.
  Totalt sökande HT2006: 230, HT2016: 64
  Går säkert att gräva vidare i totalstatistiken, men en indikation på en kraftig försämring av underlaget.

  Ref: http://statistik.uhr.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns ingen statistik ännu på SCB men allt tyder på en tydlig ökning av analfabeter i Sverige de senaste tio åren. Kan det ha något att göra med försämringen?

   Radera
 35. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 36. Du gör det rätt tidskrävande att ta fram statisk mellan just 2006-2016, jag hoppas att du inte i avsaknad av få svar konstaterar att resultatet påvisar att inget blivit sämre, som någon form av "omvänd bevisföring".

  Jag kan bidra med några saker iaf:

  Användingen av skjutvapen i fall av dödligt våld låg fram till mitten av 2000-
  talet på omkring 20 procent. Den senaste femårsperioden har andelen varit i
  genomsnitt 28 procent.

  https://www.bra.se/download/18.358de3051533ffea5ea7eaf8/1462804743722/2016_D%C3%B6dligtv%C3%A5ld_2015.pdf

  Förmedlade hyreslägenheter i Stockholm kötid:
  2007 2-4 år kötid ca 2000 lägenheter
  2015 8-10 år kötid ca 1700 lägenheter

  https://bostad.stockholm.se/statistik/  SvaraRadera
 37. Även om man kan backa upp med statistik är det svårt att bevisa att det är till det sämre/bättre. Den enes död = den andres bröd.

  Personligen tycker jag den skenande privata skuldsättningen och våldsamt stigande bostadspriser senaste 10 åren är vesäntligt sämre trots att jag till stor del "vunnit" på utvecklingen genom att bo i något jag köpt. Varför sämre få i så fall? Jo för att svenskarna har allt kapital i samma korg (med hävstång via skuldsättning). Ekonomin och samhället blir sårbart. Många håller nog inte med mig här men frågan är hur de kommer resonera när rosa lappen ligger på skrivbordet och utländska investerare förlorat tron på svenska bostadsobligationer?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man "vinner" först när man realiserar vinsten. Går ur bostadsmarknaden genom att sälja och välja hyresrätt. Så även om en del uppfattar sig som rika på papperet är frågan om de är så rika på riktigt. Bankerna däremot har mycket högre ränteintäkter

   Radera
 38. Sveriges nettoavgift till EU:s gemensamma budget:
  2006____1124,3 €
  2014____2603,3 €

  En ökning med 132 %.
  Officiella siffror från EU finns inte för år 2015. Det är alltså inte fråga om någon "cherrypicking".

  http://ec.europa.eu/budget/library/biblio/publications/2009/fin_report/fin_report_09_en.pdf
  http://ec.europa.eu/budget/library/biblio/publications/2010/fin_report/fin_report_10_en.pdf
  http://ec.europa.eu/budget/financialreport/2014/lib/financial_report_2014_en.pdf

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju underbart! Vi ska vara tacksamma att vi får vara med och bidra till ännu mer EU-gemenskapen. ;) Tänk vad mycket nytta våra skattepengar gör i Bryssel. Exempelvis reglering av hur stor en dammsugare får vara. Man fattar liksom inte hur världen har kunnat klara sig utan sådana regler fram tills nu.

   Radera
  2. Rättelse till kommentar 20:30:

   Nettoavgiften, som för övrigt är skillnaden mellan "total revenue" och "total expenditure" för Sverige i EU:s budget, ska vara i enheten M€ och inte €. Ökningen 132 % är dock densamma.

   Radera
 39. Misshandel mot barn 7-14 år upp 39%
  Misshandel mot barn 0-6 år upp 200%

  https://www.bra.se/bra/brott-och-statistik/barnmisshandel.html

  SvaraRadera
 40. NMT-nätet stängdes ner 31:e dec 2007, dvs idag 100% sämre än 2006.

  SvaraRadera
 41. Vet inte om personalen på BRÅ mörkade och mixtrade med statistiken lika mycket 2006. Vet inte heller om de även då uppmuntrade till bedrägligt beteende och dessutom själva plankade på tunnelbanan.

  SvaraRadera
 42. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 43. Hmmm, alltså var inte det här ungefär samma ämne som kvällspasset hade i sitt program 28:e juli i P4? (Dvs förra veckan)

  SvaraRadera
 44. Min lön, hade en 2006 har ingen idag. Dock så går det ju inte att dela med noll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har haft en löneökning på drygt 30% sedan 2006, inte så värst mycket att hänga i julgranen på 10 år. Däremot hände det saker strax innan, 2004 var exceptionellt bra med drygt 20% löneökning på ett år.

   Radera
 45. Mellan 2004 och 2013 har andelen personer med fetma ökat från 11 procent till 14 procent.

  SvaraRadera
 46. Enligt ny studie så har svensken allt mindre samlag. Försämring eller förbättring är utrymme för tolkning.
  "Att svensken inte har samlag lika ofta som förr skulle också kunna vara ett tecken på ökad jämställdhet."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske hänger ihop med denna nyhet "Allt fler ungdomar skippar spriten: Det känns ofräscht
   Ungas supande har halverats sedan 90-talet"

   Radera
 47. Hmm, för mig personligen har ekonomin blivit betydligt bättre, men jag lägger pengarna på min bugout location och en ekonomiskt buffert. Drömmer är ekonomiskt oberoende.

  Annars får jag intrycket av att samhällets förfall accelererat kraftigt. Om jag har rätt borde vi få facit på det om bara några år....5år?

  Exempelvis svårt att kunna förutse vad 100tusen plus avvisade personer i det nya "skuggsamhället" kommer innebära om några år, men jag gissar på kraftigt ökad kriminalitet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att du har helt rätt om samhällets förfall. Hur länge det tar går inte att räkna på antalet år. Det beror på vem man är. En del är redan på samhällets botten och står i princip utanför. För andra kanske det tar 20 år innan de befinner sig i samma elände.

   Alla borde förbereda sin egen personliga katastrof. Det gamla Sverige är borta. Det är nya moderaterna och deras nya Sverige som gäller framöver oavsett regering. Reinfeldt uttryckte nåt i stil med "Tro inte på politikerna".

   Men jo, gör tyvärr det. Särskilt när de uttalar sig innan de är alltför mediatränade. Relativt unge herr Reinfeldt skrev i sin bok:

   "Vi vill inte se ett samhälle där människor svälter, men i övrigt ska inga standardkrav skattefinansieras."

   "Svenskarna är mentalt handikappade och indoktrinerade att tro att politiker kan skapa och garantera välfärd."

   "Politiker skapar inga resurser och kan därför inte heller ställa ut löften om resursernas fördelning"

   "Välfärdsstaten är en omöjlig konstruktion"

   Radera

 48. Bostäderna - landet är fullt, kåkstäder byggs, bostadsmarknaden är överhettad
  Jobben - stora grupper i permanent arbetslöshet, arbetsförmedlingen mäktar inte med
  Skolan - personalen flyr, PISA störtdyker, skolor får stänga pga kaos
  Polisen - personalen flyr, grova brott som att barn säljs som sexslavar utreds inte
  Vården - personalen flyr, cancer och strokepatienter lämnas åt sitt öde
  Kanske har detta funnits sedan länge...

  SvaraRadera
 49. Främmande makts kränkning av svenskt territorium måste väl ändå ha ökat med mer än 30% de senaste tio åren? Det är förjävligt, som ÖB sade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Knappast. Ryssland har inte kränkt svenskt territorium speciellt mycket. Deras övade anfall och aggressiva uppträdande sker utanför svensk territorium.

   Radera
 50. Står ökning av konsumtion i linje med real inkomstökning?

  SvaraRadera
 51. Cornucopia har blivit allt sämre under de senaste åren.

  SvaraRadera
 52. Det finns många fler rasister och främlingsfientliga politiker i riksdagen idag än 2006. Antagligen finns det många fler rasister ute bland bland vanligt folk också. En klar försämring.

  SvaraRadera
 53. Enligt Cornus logik så kan alltså kommunerna höja skatterna från kring 33% till 40% utan att vi kan tala om någon reell försämring, eftersom det understiger en 30%-ig skattehöjning. Då förstår jag att SKL har aviserat skattehöjningar som inte försämrar det för gemene man :o

  http://statsmannen.blogspot.se/2016/05/den-lonsamma-invandringen.html

  Jag antar att Cornu i sin parallella roll som Slöseriombudsman inte heller skulle anse att en skattehöjning på strax under 30% vore en försämring för skattebetalarna? Över en tioårscykel förstås.

  Bara en reflektion... och tack för senast :D

  /Statsmannen

  SvaraRadera
 54. Nu blir detta halvt anekdotiskt baserad statistik, men med tanke på att jag bodde mitt i det drabbade området till för ett par år sen så kan vi kalla det för att jag har samlat statistiken själv (utom för de två sista åren där SDS bidrar med statistik).
  Antalet granatattacker i Malmö 2006, inga. Fast en ofarlig hittad.
  Antalet granatattacker i Malmö 2016, 5 fram till och med Juli. http://www.sydsvenskan.se/2016-08-03/handgranatsvagen-ar-inte-over--fortfarande-hogt-antal-enligt-bombgruppen

  Vi ser här exempel på att medborgarna själva ser till att avväpna sig, i ökande takt dessutom.
  Helt i linje med Ygemans politik.

  SvaraRadera
 55. Bilbränderna har ökat något extremt,säkert svenska arga män som ligger bakom.
  Gammal svensk tradition tycker nog analfabetsteffe.(hittebarnet aka "statsministern".)

  http://www.sydsvenskan.se/2016-08-06/21-utbranda-bilar-pa-tolv-dagar---nu-satter-polisen-in-spaningsresurser

  SvaraRadera
  Svar
  1. Minnet är kort märker jag. Dessutom fanns inte så många bilar att elda på förr i tiden...

   På 1800-talet var det ju alltid storbråk när bland andra rallarna fick sin avlöning. Då kunde man bli rätt allvarligt skadad i dessa bråk. 1951 var det Berzelii-kravallerna där t.om. militärpolisen kallades in för att få till lite ordning. På 1950-talet uppstod även uppmärksammade kravaller mellan raggare och polis. Raggarna brände förvisso inga bilar, men de ställde till det en hel del för hederligt folk och fridfulla camping-gäster. På 1960-talet var det ungdomarna "modsen" (modernisterna) vid bl.a. Hötorget. I boken "Mods" kan man läsa följande: "I morse såg city ut som ett slagfält. Sönderslagna fönsterrutor, omkringslängda stolar och bord, omkullvräkta och förstörda kiosker, nedtrampade planteringar, rester efter anlagd eld, omkringslängda gatstenar och flaskor och sönderslagna bilar.”.


   På 1970-talet var det vänsterungdomarna och narkomaner som härjade. Och raggarna bråkade på i bl.a. Södertälje, där de bl.a. tvingade polisen att släppa en fängslad raggarledare. På 80-talet härjade punkare och miljöaktivister bl.a. vid Kungsträdgården. Raggarna fortsatte sin historia med att bränna ner grillbarer och spöa ner invandrare.

   På 80-90-talet kom nynazisterna och rejvare och härjade loss på gatorna. På 2000-talet blev det invandrarna och fotbollshuliganerna.

   Alla grupper har härjat olika mycket vid olika platser vid olika tider. Det har mestadels varit unga människor. Men nog finns det gott om svenskar som har betett sig under årens lopp!

   Radera
 56. Det verkar vara kraftig ökning av anmälda sexbrott: 2006 ca 45/100,000 och 2015 ca 60/100,000. (Källa: http://cornucopia.cornubot.se/2016/08/kraftig-minskning-av-anmalda.html)Dvs nästan 50% ökning på 10 år.

  SvaraRadera
 57. Hmm, låt mig se. Vad är sämre sedan 20 år tillbaks ? (Inte 10 som du säger). Inget försvar finns kvar utan bara en spillra av det forna. Räkna flygplan, stridsvagnar, brigader, artilleri, soldater mm. Ingen fungerande polis (Jo, poliser finns men de får eller kan inte jobba effektivt.). Massa unga män tallar på en massa unga flickor som inte vill bli tallade på. Antalet våldtäkter har ökat. Nästan inga sjuksköterskor finns utan många åker till Norge eller gör annat. Vården är i gungning med enorma köer. Äldreomsorgen minskar antalet boendeplatser i många kommuner och tar hand om äldre i hemmet. Antalet lärare och kvaliteten på dem sviktar efter kommunreformen. Posten fungerar inte som förr, svårt att mäta för mig, men breven kommer inte fram i tid och det går inte skicka express till utlandet. Det finns nästan inga postkontor kvar. All kontnthantering på bankerna verkar försvinna, undrar hur många % av bankkontoren har slutat med kontanter idag ? Bankomatsystemet är för känligt. Alla läkemedelsföretag har köpts upp och flyttat. Ericsson har tappat sin ledande position inom mobiltelefoni, SAAB har lagts ned och sålts, Volvo ägs av Kineser. SAS fungerar uruselt med Köpenhamn som hubb. Tågtrafiken fungerar faktsikt skitilla pga sämre banunderhåll och dåliga upphandlingar av tåg. Vägarna underhålls illa på landsbygden. Inga bostäder byggs pga lagstiftningen (nu har vi säkert nog med bostäder så problemet är litet). Avsevärt höjd skatt på bensin och diesel för att politikerna vill att vi skall köra mindre - det vill inte jag, jag vill köra mer ! Detta känner jag till genom samtal med personer som arbetar eller arbetat inom dessa verksamheter, men av någon underlig anledning så tvättas mycket information av politiker och myndigheter innan de blir offentliga. Sittande regeringe vill kanske inte att information om eländet skall spridas hursomhelt. Därför så ser man till att infiltrera Riksrevisionen så att ingen skit flyter upp :-) Eller, jag kanske överdriver, landet är inte på väg mot avgrunden ?

  SvaraRadera
 58. Antal Islamistiska terrorattacker har ökat under tiden, vi fick vårt första sådant dåd 2010 då Taimour Abdulwahab sprängde sig i luften.
  Förmodligen har säpo som tur är lyckats avstyra ett flertal islamistiska attentat, det kan väl då också anses vara en ökning.
  Har antal utanförskapsområden ökat mer än 30 % ?
  Hedersmorden? De dolda månggiftena?
  Odlingen av marijuana kanske? Sverige sägs ju numer vara självförsörjande på varan.

  Det finns såklart även saker som blir bättre. Men överlag har vi importerat rätt många dåliga kulturella efterblivna beteenden. Det blir ju bara fånigt att försöka förneka det.
  Skulle garanterat kunna räkna upp ännu fler, även inom de snäva märkliga kriterier som är uppsatta.

  SvaraRadera