Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2016-08-02 11:12

Sälj allt!

Dagens Industri uppmärksammar en förvaltar-VD, som menar att det är dags att "sälja allt!". 
"”Konstnären Christopher Wool har en texttavla, ’Sälj huset, sälj bilen, sälj barnen’. Det är precis så jag känner – sälj allt. Ingenting ser bra ut”, säger han till Reuters, och fortsätter:
”Börserna borde ha fallit ordentligt men investerare tycks ha hypnotiserats att tro att ingenting kan gå fel.”"
Svårt att säga emot.

Exakt vad det är som ska gå fel är en annan femma. Har vi nått det perfekta och eviga nirvana på marknaderna, där centralbanksstimulanser får börserna och övriga marknader att stiga i all evig framtid, utan att vi får någon tillhörande inflation?

Nej, naturligtvis inte. Dock verkar det behövas något ingen har tänkt på och inte kan överblicka konsekvenserna av - en svart svan - för att punktera den aktuella centralbanksstimulansparadigmen. Och då lär kraschen bli extrem med tanke på hur artificiellt uppumpad både marknader och ekonomi är.

Samtidigt är DI:s artikel och uttalandet förstås USA-centrerat. Alla centralbanker stimulerar inte lika mycket. Då får man en månadschart för OMXS30 som ser ut som nedan, om nu någon tycker att det var en dålig rek att sälja börsen.
Månadschart OMXS30
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

26 kommentarer:

 1. Intressant att OMX fallit lika skarpt som under förra finanskrisen, trots allt tal om hur bra läget är. Också intressant att börsen trots detta fall är högt värderad, även i Sverige. De amerikanska börserna är helt uppåt väggarna. Det kräver ingen större analysförmåga för att inse att det enbart är centralbanksstimulanser som är lyftkran. Enligt det gamla sättet att tänka var osäkerhet börsens värsta fiende. Nu har vi en kokande kittel av olyckor i världens alla hörn, enbart osäkerhet vart man än ser och börserna slår glädjevolter. Bisarrt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Marknaden gillar osäkerhet, kris och rädsla. Det är nog mest bara en myt att marknaden gillar stabilitet. En alltför trygg människa har inga större behov av några impulsköp eller är särskilt benägen att reformera gamla system. Den klarar sig själv bättre och låter sig inte luras lika lätt.

   "I varje kris finns en möjlighet. I varje kris har mina företag expanderat", Petter Stordalen

   "Rädda människor är inte kreativa. Rädda människor skapar inga nya idéer", Petter Stordalen

   Slutsatsen av entreprenören Stordalen (som uttrycker det nutida forskning också visar) är att kreativa medarbetare kan vara mycket lönsamma (såvida de inte jobbar på fabriken vid det löpande bandet eller vid kassan på ICA).

   Det är däremot mycket svårare att få en lönsamhet på kreativa kunder. De kan få för sig att göra det går att göra på andra sätt än bara konsumera färdiga produkter. Rädda människor är lönsamma kunder och mer benägna att acceptera att deras regler och rättigheter tas på undantag.

   Radera
  2. Klart Stordalen har rätt med kreativa medarbetare (anställda låter sämre). Kreativa kunder driver nog också på utvecklingen för formbara företag. Det finns nog också undantag från det där med löpande bandet. Jag har en personlig anekdot från ett sommarjobb under gymnasietiden. Fick jobb i en liten mekanisk verkstad som tagit hem ett under underleverantörsjobb där det gällde att tillverka stålhandtag för någon sorts kompressorer till Atlas Copco. De gav mig ett ackord på det i deras tycke trista löpandebandjobbet att svarva till handtagen från en lång stålstav. Efter några dagar jobbade jag snabbare än de testat fram och lite senare betydde hörseln och känseln mer än synen. Tonen som sa vad svarvstålet tålde utan att behöva bytas och takten steg, Jag gillade att sätta nya personliga rekord och även de två ägarna var givetvis nöjda med vad jag åstadkom. Förmodar att också kunden var nöjd. Vinn-vinn-vinnsystem vid löpande bandet.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. Jag har också en anekdot från löpande bandet. Det var en monteringshall för små mekaniska produkter. Vid en av maskinerna satt en blind kille och producerade i en takt som ingen annan kom i närheten av. Han hade lärt sig monteringsmaskinen utan och innan och tävlade med sig själv om hur många färdiga detaljer han kunde producera på ett arbetspass. Det mest anmärkningsvärda var att han även levererade bäst kvalitet. Exempelvis kände han efter med fingrarna om gängan var dålig och sorterade bort allt som var fel innan montering, vilket de seende montörerna allt som oftast missade. Istället fångades de felaktiga detaljerna upp långt senare i slutkontrollen, vilket innebar högre kassationskostnad. Så visst kan kreativa medarbetare vara lönsamma på löpande bandet!

   Radera
 2. Bra köpläge kring 1300-1350 då vi fortfarande ligger inom kanalen(i botten). Alla goda ting är tre heter det varför man kan hoppas på att våg 3 nu startar(eller 5 beroende på hur man räknar). Månads-köpsignal(juli) gäller enl diagrammet ovan. Rekyl brukar då följa. Ytterligare köp görs efter vi fått en högre botten med en efterföljande högre topp vilket torde föreligga när 200 DMA passeras(efter en HL). För den försiktige bör dock 1480 och 1536 passeras på månadsbasis innan köp.

  Själv ska jag följa mina egna råd och minska på långa STOBL mot aktier och lite företagsobligationer. En räntehöjning i september av FED skulle inte komma oväntat för en del(få). TIP/TLT-kvoten pekar dock ännu inte mot ngn inflationsrädsla. När lugnet lagt sig kan börsmarknaderna börja stiga på allvar. TLT ser dock ut att kunna stiga en 4-10% till före större rekyl. Kan bli så om vi får en sättning kommande veckor och en dollar kring 8,80-90 där motståndet är stort.

  SvaraRadera
 3. Vill tillägga att börsen kan gå bäst utan att ekonomierna i sig går bra. Vi letar ju som vi vet avkastning vilket inte behöver vara tillväxt per se. Dollar och amerikanska utdelningar räcker långt. Bolag i nya branscher(tillväxt) påverkas inte heller så mycket av de globala problemen.

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Sen kan man ju fråga sig hur dyr den svenska börsen är när den handlas till p/e 14-15 samtidigt som vi har negativa räntor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sådana fakta brukar inte domedagsprofeter ta hänsyn till. Kännetecknande är att de egentligen inte gör någon konkret analys utan mest bara springer och viftar med armarna...

   Radera
 6. Stora frågan är om vi ska ner till 1000 på nåt år, eller om det blir nya rekord på över 2000..... folk har för mkt pengar som de inte vet vad de ska göra av, och det kliar ofta för mkt i fingrarna för att bara låta dom ligga på kontot.

  SvaraRadera
 7. Nu har även de första visningarna efter sommaren varit i går, jag har gjort ett stickprov för skoj och tittat på 5 lägenheter Täby, Solna, Sollentuna, ingen har fått något bud efter att det gått en dag, än så länge, kan givetvis vara en slump, och att "marknaden" inte vaknat än, men magkänslan är att det snart slutet av aug och sep kommer se en hel del prissänkningar, på marknaden, tillsammans med många artiklar i di, aftonbladet mm som spär på detta.
  mäklarna vill gärna sälja men är marknaden lägre kommer de tillsammans att övertyga säljaren om att sälja, vi får se om jag har rätt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frågan är: hur korrelerar man minskande bud med beslutet att ta en kort position på svenska storbankerna?

   Radera
 8. Kul att läsa en vettig opolitisk bloggartikel igen! Nästan som på den gamla goda tiden.

  Men att sälja allt vet jag inte om det skulle vara någon vettig lösning. Huset ger oss tak över huvudet, bilen ger oss rörlighet och barnen ger mig motivationen att fortsätta i dystra tider.

  Däremot bör man nog låta bli att köpa allt till vilket pris som helst. Sålla vad som verkligen behövs. När SHTF så märks väl vad som var rätt och fel beslut.

  SvaraRadera
 9. Har han följt sitt eget råd?

  SvaraRadera
 10. Fel titel på bloginlägget.

  "Sälj skiten" eller möjligen "Sälj hela skiten" ...

  SvaraRadera
 11. Jag tror han menar "sälj allt och köp guld av mig".
  "Los Angeles-baserade Doubleline Capital förvaltar över 100 miljarder dollar, motsvarande 865 miljarder kronor. Firman fortsätter för närvarande att fokusera på guld, en klassisk investering i osäkra tider, och guldgruvebolag."

  SvaraRadera
 12. PureFunds ISE Junior Silver (Small cap Miners/Explorers) (SILJ)

  KÖP.

  SvaraRadera
 13. !!! VARNING !!!

  VAD TROR NI HÄNDER OM/NÄR DEUTSCHEBANK GÅR I KONKURS ???

  ETT TIPS KOLLA DERAS AKTIEINNEHAV RUNTOM VÄRLDEN, ENORMA FÖRSÄLJNINGAR SOM TRIGGAR I SIN TUR ALLT...

  SvaraRadera
  Svar
  1. DU BEHÖVER INTE SKRIKA!!!

   Att Deutsche går bankrutt är en fråga om när, inte om. Konsekvenserna kommer bli en enorm bankkris och en valutakris med D-ma... förlåt Euron som främsta och största offer. Jämförelser har gjorts med Lehman och deras respektive börskurser är som karbonkopior av varandra. Lehman knäckte nästan hela finanssektorn och Deutsche är ojämförligt större och viktigare. Så det är svårt att underskatta konsekvenserna när DB fallerar.

   Radera
  2. HOOOPS, GLÖMDE BORT MIN HÖRAPPARAT ;-)

   Radera
  3. SKÄMT ÅSIDO,
   JAG TYCKER DET ÄR SÅ ALLVARLIGT ATT MAN BORDE SKRIKA VARJE TIMME OM DET!!!
   I ALLA FALL FÖR DOM SOM HAR NÅGOT OCH VARA RÄDD OM.

   GULD GULD GULD OCH ÅTER GULD NERGRÄVT DJUPT DJUPT....

   Radera
  4. Du skriver i alla fall inga gemena inlägg.

   Radera
 14. Kort allt, lång ammo/guld/konserver.

  SvaraRadera
 15. Sälj allt.
  Skänk pengarna till dem som kan göra av med dem.
  Så får vi fart på konsumtionen.

  SvaraRadera
 16. Börsen i USA har stigit trots alla domedags-stämningar. Som bekant brukar just börserna stiga när misstro råder. Att den också gjort det under svagt fallande vinster i dagens situation med osäkra till svaga förväntningar är dock aningen underligt kan man tycka. Svaret måste vara alternativ-avkastning! Huvuddelen av världens kapital placeras i obligationer men med extremt låga eller negativa räntor(eller neg realräntor) tvingas man till andra val som konst, antikviteter och fastigheter. Men det är inget för de största placerarna, pensionsfonderna. Aktie-andelen bör därför öka. Att sälja allt är förstås ett uttryck för att världen hamnat i samma globala cykel där väldigt mycket pekar nedåt......

  SvaraRadera