Cornucopia?

Aktuellt

Vad är en expert i media?

I media figurerar det experter . De tas in i radio- eller tevestudion och de får uttala sig i skrivna artiklar. Men vad är egentligen  en ex...

2016-08-11 13:59

Ryssland har mobiliserat över 100 000 man - Putin: "Ukraina har valt terrorns väg" - "samtal meningslösa"

Ryssland har de senaste två veckorna i tystnad mobiliserat över 100 000 man och sex sk arméer. Samtidigt hävdar man nu att Ukraina ska ha anfallit Krim och dödat ryska soldater. Rysslands president Vladimir Putin har nu sagt att "Ukraina har valt terrorns väg" och att ytterligare "samtal är meningslösa". Allt talar för att ett anfall mot Ukraina är nära förestående, men givet rysk maskirovka som normalläge är retoriken och agerande lite för uppenbart. Frågan är om det finns något annat angreppsmål än Ukraina - alternativt att man kommer öppna ytterligare två fronter i kriget mot landet, förutom den front man har i sydöstra Ukraina, där en av de två nya är det faktiska målet?
Ryskt vapenskrammel.

Ryssland hävdar alltså att Ukraina ska ha genomfört artillerianfall mot Krim och att en rysk soldat dödats, samt att en FSB-agent ska ha dödats i strid mot "ukrainska terrorister" på Krim. Retoriken matchar nästan perfekt de fabricerade påståendena man körde innan Vinterkriget mot Finland 1939. Putin har backat bort från alla fredssamtal med Ukraina, vilket inkluderar de planerade nya Normandiesamtalen och säger nu att "Ukraina har valt terrorns väg" samt att "samtal är meningslösa" och att "två dödade ryssar inte kan passera ostraffat".

Samtidigt visar det sig att Ryssland mobiliserat sex arméer (ett högre förband som samordnar flera divisioner och brigader).

Petri Mäkele på Medium sammanfattar läget i en utmärkt artikel.
"What make the Russian claims even more unbelievable are the recent Russian actions. Russian armed forces have been conducting “snap exercises”, that are effectively masked mobilizations of combat units, for the past few years. In the past two weeks Russian armed forces have mobilized at least six armies. These formations contain at least 2 tank divisions, 2 mechanized infantry divisions, 1 airborne division, 16 motorized infantry brigades, 7 artillery brigades, 4 missile brigades. Additionally at least 3 spetznatz brigades and 1 airborne division are at 24h readiness at all times."
Man förbereder alltså för fullt krig.

Samtidigt är vilseledning (maskirovka) grunden för rysk doktrin. Det handlar om vilseledning på alla plan. Fabricerade påståenden om ukrainska anfall hör förstås dit, men hela upplägget just nu är lite för uppenbart att man avser att invadera Ukraina. Det gör att man bör ställa sig frågan om det verkligen är målet, eller om anfallet kommer mot något annat land?

Ryssland har skickat in stora mängder trupp och utrustning till Krim via Kerchsundet de senaste dagarna. Förutom redan stationerad trupp talar det för att man kommer anfalla från Krim. Samtidigt måste man komma ihåg vilseledningen. Det som är uppenbart kommer inte vara sant.

Kanske kommer anfallsriktningen någon annanstans. T ex mot Kharkiv. Eller så anfaller man Baltikum, Finland, Georgien eller Vitryssland. Eller så flexar man bara muskler.

Oavsett är läget mycket allvarligt. Krig kan vara nära förestående. Gissningsvis planeras något i samarbete med den nya axeln mellan diktaturerna i Moskva-Ankara. T ex kanske Turkiet öppnar gränsen och bussar in 1 - 2 miljoner flyktingar till EU, vilket lamslår europeiska politiker. Sedan drar Ryssland igång en fullskalig invasion av Ukraina medan EU:s politiker är upptagna med en ny flyktingkris.

Observationsplatsen på Twitter sammanfattade läget igår.
"Senaste dagarnas händelser, som inte rapporterats i sv media:
1. RU kränker MD med mekförband under övn i Transnistrien.
2. Separatisterna i Lugansk höjer sin stridsberedskap i alla sina förband. Ministrar och ämbetspersoner förbjuds lämna republiken.
3. RU tillförsel av mekförband till Krimhalvön över Kertjsundet. Allmänheten avråds använda färjeförbindelsen då den är "upptagen".
4. Nu senast en påstådd UA-räd mot Krim med två ryska dödsoffer.

Någon håller på att kratta manegen för en ordentlig föreställning...
5. Putin anser att fortsatta samtal är lönlösa, UA "har valt terrorns väg" och att händelserna på Krim kommer inte lämnas obesvarade.
6. Där kom den! Beredskapskontroll i MD Väst, Leningrad och Pskov dvs Rysslands NATO-front
7. TR utrikesminister flyger till RU för förhandlingar om militär, underrättelse och diplomatisk "mekanism" (pakt/allians?) #turxit"
Man mobiliserade med start igår alltså även Militärdistrikt Väst och distrikten Leningrad (ja, de har inte bytt namn till Piter på den militära administrativa enheten) och Pskov vid baltiska gränsen.

Enligt uppgift flyger svensk incidentberedskap frekvent just nu.

Ryska avlönade troll och Kremls kuddbitande nyttiga idioter tar nu över i kommentarsfältet. Att ett förestående anfall är planerat förklarar också Kremls svenska femtekolonnares höjda aktivitet under sommaren, med ett antal artiklar om hur fredsälskande Kreml och Putin är, samt hur ondskefulla barnätande nazister Ukraina och NATO är.

Att sedan Georgienkriget skedde under OS 2008 och att Rysslands invasion av Krim strax efter Vinter-OS 2014 är kanske en slump, men tydligen pågår sportspelen i Brasilien just nu.

Liksom i fallet Georgienkriget 2008 genomförde Ryssland sin mobilisering i god tid förväg, innan man provocerade fram ett georgisk polisaktion genom terrorangrepp inifrån Sydossetien. Nu var 100 000 man redan mobiliserade innan man påstod att Ukraina anfallit Krim.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

104 kommentarer:

 1. "Ryska avlönade troll och Kremls kuddbitande nyttiga idioter tar nu över i kommentarsfältet", vi kuddbitare tackar Clinton-globalist-Bilderberg-krigshetsar-bloggaren för att åter levererat finfin propaganda från sina uppdragsgivare i Pentagon. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmmm, letar efter ett antal armér som mobiliserat i Europeiska länder, USA, Kina m m. Hittar inga.

   Däremot i Ryssland.

   GalärslavHKV

   Radera
  2. Dom är redan mobiliserade och bombar friskt i Irak, Libyen, Syrien, Afganistan och Pakistan m.m.

   Radera
  3. Det är roligt att "den lilla människan" envisas med att välja sida när man oavsett vad man väljer står i mitten med bajsmackan insmetad i ansiktet. Med alla till buds stående medel försöker globalisterna såväl som Ryssland påverka oss att välja sida, men oavsett vad vi väljer förlorar vi. Det finns ingen med makt som står på vår sida, och ju förr vi inser det desto snabbare kan vi ta makten över vår egen framtid.

   Radera
  4. Spot on Dave men bloggägaren behöver lite mothugg till sin världsbild där Putin är all ondskas fader. Om jag får välja mellan Vladimir, Xi eller Barack så är Barack med hästlängder the greater evil.

   Radera
  5. Uffe,Ivan,Igor eler vad du nu heter - du röjer dig hårt genom att föredra Putlwr oavsett vem du jämför med.

   Radera
  6. Kära Thomas, jag vet att världen efter murens fall är förvirrande och lite skrämmande. Du fingrar på din sönderlästa SoldF i soffan och stirrar med skräckblandad förtjusning på de stora röda pilarna som alltid kommer från öst. Glider in i en dagdröm där du ensam kvar försvarar Drottningholms slott mot ett gardeskompani BTR-60. Med endast ett halvt magg i AK-4an och kronans konservöppnare förgör du fienden. Drottning Silvia (pre-botox) kommer springande och kastar sig i dina armar "Dy har reddat Svärje, dy är min hjchälte!". Men tyvärr är det dags att vakna upp och kanske fundera på vilken väg Sverige geopolitiskt skall ta efter pax Americana.

   Radera
  7. Operation Gladio och Wikileaks senaste om Shillary C´s inblandning i finansieringen av ISIS borde kanske intressera Russofoberna. Nej har inte fått en krona av Putin.

   Men jag håller med vi sitter mitt bajsmackan hur vi än beter oss som den lille mannen. Men division är ju en av dom globala intressenas starkaste vapen för att kontrollera oss.

   Radera
 2. Nämen det verkar väl jättetroligt att en tjock halvgammal lastbilschaffis ledde en kommandostyrka inne på Krim?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad är det för fel på halvgamla tjockisar? *muttrar*

   Radera
 3. Inte orimligt att Turkiet öppnar gränsen för att låta flyktingarna flöda in i EU, så EU inte orkar hantera en konflikt Ukraina-Ryssland. När dammet lägger sig är faktum redan fullbordat och östra Ukraina en del av Ryssland, och Krim har landförbindelse med Ryssland.

  Vad tror ni annars Erdogan-Putin pratat om. Putin erbjuder såklart Erdogan fördelaktiga avtal på olika områden. Samtidigt neutraliserar Ryssland Turkiet som Natoland pga den shitstorm som kommer träffa Turkiet som omöjligen kan vara kvar i Nato efter detta.

  vips har Ryssland sin buffert mot Nato och därmed endast en front kvar, Visegrad och Baltikum. Fast Baltikum är buffrat av ett ryskt innanhav och omgivet av "neutrala", ofarliga länder som Finland och Sverige.

  Game, Set , Match.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vänta nu är det flyktingar eller invandrare. Jag blir förvirrad. Ibland säger Löfven flyktingar men så när det ska byggas bostadsrätter och modullägenheter är dom invandrare. Vi måste ge flyktingarna jobb nej men vänta nu ja just invandrarna skulle jag ju säga nu ... mummel mummel.

   Radera
 4. Kan inte maskirovka ibland vara att göra det uppenbara? Och, behövs det så mycket när motståndet är svagt och ur stånd att bjuda seriöst motstånd?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är Ukraina svagt?

   Deras armé skulle enkelt mosa den svenska. Ukraina må vara svagt i jämförelse med Ryssland, det land om antagligen har den starkaste armén efter USA. Men de har inte en svag krigsmakt sett till antal män, utrustning eller träning.


   Maskirovka är både till för Ukraina och dess (semi) allierade i väst. Ska Ryssland kunna besegra Ukraina så får inte väst sluta upp bakom dem. Om Ukrainas arme får seriös hjälp från väst så skulle antagligen kunna kasta ut ryssarna ur landet.

   Radera
  2. Jag medger direkt att jag inte är speciellt insatt och att väst möjligen skulle sluta upp militärt för Ukraina tänkte jag inte på.

   Radera
  3. Jag tycker faktiskt också att ryssar är ett väldigt vackert folk med bra gener. Vackra stridsvagnar tillverkar ni också, låg profil med stor kanon. Men som sagt så är jag inte vidare insatt och vad vet jag.

   Radera
  4. Glömde i mitt oförstånd att nämna de breda drivbanden som bär bra i snö och myrmark. Och antalet, så himla många det finns.

   Radera
 5. NATO behandlar i sammanhanget Ryssland med en piska inlåst bakom plexiglas av kärnvapen, men var är moroten?

  Vad har väst erbjudit för att Putin ska göra som de vill, istället för som han själv vill och anser sig behöva för att säkra sin egen makt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man har erbjudit Ryssland att sluta ockupera Krim och att dra sig tillbaka från Sydöstra Ukraina, så kommer sanktionerna lyftas och relationerna normaliseras.

   Radera
  2. Men sanktionerna är ju en present till Putin. Det är ju det bästa sättet för honom att få igång den egna industrin och koppla loss från ekonomiskt beroende på väst.

   Radera
  3. Man har folkomröstat om Krim så tror det är ganska utagerat. Jämför det med västs metoder där halva stället ska bombas sönder och samman.

   Radera
  4. Du stöder alltså upplösningen av Ryssland, Martin? Tatarstan har t ex folkomröstat om att bilda en egen nation.

   Radera
  5. Du går på vad som helst. Inga länder utom 2-3 diktaturer har erkänt den folkomröstningen. Fler röstade för att gå med i Ryssland i Sevastopol än det bor folk i Sevastopol, omröstningen skedde med beväpnade ryska vakter och genomskinliga valtunnor så allas röst syntes osv osv. "Valövervakarna" kom från europeiska nazistpartier osv osv.

   Radera
  6. Folkomröstningen ska man inte fästa någon vikt vid. Och för att vara tydlig, jag stödjer inte Putins aggressiva politik mot Rysslands grannländer på något vis.

   Min poäng är att väst inte gör något för att förbättra situationen. De åtgärder som görs från väst är små steg i riktning mot tredje världskriget. Man måste vara två för att dansa tango.

   Om sanktionerna ska ha en chans att vara verkningsfulla behöver väst få med sig alla andra länder OCH inkludera oljan. Men inte ens då är det säkert att de får annan effekt än att Putin känner sig tvingad att slå sig ur blockaden med våld.

   Radera
  7. @iblandekonomi:

   Andra länder som sanktionerats har tex varit Kuba och Nordkorea. Verkar det som det gjorde underverk för deras ekonomier?

   Radera
  8. Det duger dock fortfarande att köra på Tsarens olja i Sverige. Känns lite unket på något sätt...

   Radera
  9. 1) Det finns en viktig skillnad mellan Kuba och Nordkorea, och Ryssland eftersom Ryssland täcker in en halv kontinent och på egen hand har tillgång till en mindre variant motsvarande den inre marknaden i EU, inklusive de flesta råvaror.

   2) På vilket sätt tjänar det västs intresse om ekonomin i Ryssland går dåligt?

   Radera
  10. Ryssland är världens största land. Ryssland består bland annat av Sibirien som är den mineralrikaste landplatån av alla. Problemet är permafrosten, som nu släpper. Fråga er själv vilket land som vill exploatera dessa? Det finns anledningar att USA har omringat Ryssland med hjälp av sina lakejer (NATO). USA vill göra på samma sätt som man gjorde med Sovjet, att göra Ryssland bankrutt, när USA själva är bankrutta. Problemet är att det kommer inte att fungera denna gången då den vanliga människan har så mycket mer information att tillgå om vad som egentligen pågår.

   Radera
  11. Vad yrar du om? Kan du ingen geografi? USA har inte omringat Ryssland ej heller med hjälp av lakejer.

   Jösses.

   Radera
  12. Läs på!

   Gå du och lek med dina Soft Air vapen istället.

   Radera
  13. Endast 15% av Krimborna röstade för att utträda ur Ukraina och ansluta sig till Ryssland.

   Enligt Putins eget råd för mänskliga rättigheter.

   http://www.forbes.com/sites/paulroderickgregory/2014/05/05/putins-human-rights-council-accidentally-posts-real-crimean-election-results-only-15-voted-for-annexation/#9a2ad810ff71

   Radera
  14. @Abrovinsch
   Tillskriv inte ondska det som kan förklaras med dumhet. Men visst hanterades införandet av råkapitalism i Ryssland på 90-talet extremt klantigt av väst.

   Radera
  15. Men den hanterades väldigt bra av Putin och hans kleptomana kompisar. Det är därför Ryssland ser ut som det gör. Inte på grund av CIA.

   Radera
  16. Kazakhstan har f ö den längsta landgränsen mot Ryssland. Är dom med i NATO?

   Radera
  17. Cornu:
   Haha :-) De saknar inte humor iaf :-) Västpropagandan i ett nötskal :-)

   Radera
  18. Nej iblandekonomi Ryssland har i princip ingen "Inremarknad" därav en av anledningarna att de är anti-väst då de inte kan konkurrera.
   detsamma hände under första (1) och (2) industriella revolutionen, eller varför tror du de köpte kommunismen?
   och annat som är konstigt är att om väst "omringar" och detta måste mötas varför möts då inte gränsen mot Kina?

   Radera
  19. @Los Puddas
   Oj, jag vet inte var jag ska börja. Men ett tips är att du läser på vad en marknad är till att börja med.

   När det gäller Kina så har Ryssland en tullunion med Kazakstan, precis som med Vitryssland i Europa. Så länge inte Kina försöker ansluta Kazakstan till sin inre marknad håller de sig nog lugna där. Men självklart kan Putin börja bråka med Kina ändå om han känner för det. Ryssland och Kina har inte alltid varit kompisar och det finns konfliktområden även där.

   När det gäller hur kommunismen fick fäste i det feodala Ryssland så har det ganska lite med modern kapitalism att göra, annat än att den hejades på av dåvarande Tyskland.

   Sen behöver man förstå vad som ligger i potten för Ryssland när det gäller Ukraina. 1) Flottbasen vid Sevastopol 2) Frihandelsavtal utan risk för EU-varor som slussas via Ukraina.

   Det kan vara bra att känna till existensen av Eurasiska ekonomiska unionen.

   Radera
 6. Fast det där med landbrygga till Krim och i "samarbete" med Erdogan, det låter ju ändå rätt så troligt. Kanske är det dubbelmaskirovka nu...

  SvaraRadera
 7. Verkar som cia är i farten igen.. räckte det inte med den misslyckade kuppen i Turkiet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska vi gissa att Gulen omkommer i en mystisk bilolycka eller ett rån som går snett. Nu när Sultanen i Turkiet ställt ultimatum till USA om utlämning... Annars kanske Sultanen och Tsaren går med i en egen nybildad klubb. Har vi riktigt tur får vi Hillary som ska visa världen att USA fortfarande kan bomba. Vi lever onekligen i en intressant tid...

   Radera
  2. Vad tjänade CIA och då indirekt USA på vad gäller den misslyckade militärkuppen i Turkiet?
   Det finns bara 2 aktörer som tjänade på den och det är en eller bägge bakom den.

   Spolier: USA/CIA eller NATO är inte en av de 2.

   Radera
 8. Jag kan bekräfta svenskt stridsflyg över Visby idag. Flera vändor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såg min granne gå ut i grönkläder imorse.

   Radera
  2. Haha......

   Ett svenskt stridsflyg tankat med flygfotogen gjort av rysk olja.

   Radera
  3. Ånej, det blir för dyrt att de är i luften, usch

   Radera
 9. En Svensk håller truten! Fatta det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Korrekt. Rapportera ej svensk aktivitet, annat än möjligen väldigt generellt och sådant alla kan se.

   Radera
  2. Svensk-turken, svensk-iraniern, svensk-afghanen, svensk-syriern, svensk-somaliern, svensk-irakiern, svensk-ryssen och svensk-finnen sjunger som sångfåglar...

   Radera
  3. Ärr det därför svensk media inte skriver något?

   Radera
  4. @Styrbord

   Mitt i prick. Skulle inte finnas någon sammanhållning alls i landet om Ryssland anföll. Alla som flytt hit hade flytt vidare eller allierat sig med Ryssland mot pengar eller resurser. Dagens ungdomar hade förmodligen mött Ryssen med Pokemon via sin telefon. Sorglig utveckling.

   Radera
  5. Jaha så även det är pizzabagarnas fel alltså. Spännande. Finns det nåt dom inte är skyldiga till?

   Radera
  6. Praktiskt i tidsandan att inte belysa dem som faktiskt håller ihop vilket är en god portion av befolkningen.

   Radera
  7. Borde finnas underlag för att skapa kommandos av alla olika hitkomna aliens med krigserfarenhet "som de säger", hehe

   Radera
  8. "arjas"får de inga andra jobb så stoppa in dem i försvarsmakten.

   Radera
  9. Ska vi ge dem lika skojiga hattar som franska främlingslegionen då eller ska vi komma på något eget? I så fall röstar kag på en tricorne

   Radera
  10. Hördu arajs, var har du tagit ditt nickname ifrån...?

   Radera
  11. Eller så använder de försvarsmaktens befintliga och blir en del av populasen.

   Radera
  12. @Puddas, även om man skulle starta en främlingslegion med medborgarskap efter fullgjord tjänst så skulle säkert ett visst klientel klaga på att invandrarna tar jobb från patriotiska svenskar osv

   Radera
  13. gbd crvx: Förmodligen.

   Radera
 10. Svenskt stridsflyg i Stockholms skärgård igår, vilket inte längre är särskilt vanligt.

  SvaraRadera
 11. Att Ryssland skulle ha legat bakom provokationen i Georgien är mycket långsökt. Låg de även bakom Euro Maidan under vinter OS?

  Det har trappats upp rejält i Ukraina och Syrien verkar gå mot ett avgörande där de moderata terroristerna gör ett desperat försök att "rädda" Aleppo. Från Putniks sida är det nog mest att förbereda sig på att NATO vill öppna en till front. Igor Plotnitsky, som är statsöverhuvud i Folkrepubliken Lugansk blev nyligen utsatt för ett mordförsök så det finns mycket för Putnik att oroa sig för.

  Något som lutar åt att Putnik skulle vara på krigstigen är däremot att the Wicked Witch of Washington, Killary Clinton troligtvis kommer att bli President och det bästa vore att komma till något slags avgörande i Syrien och Ukraina innan dess.

  Ja, Tayep "Mad Dog" Erdogan och Putnik har haft ett möte, de är dock långt ifrån bästisar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Moderata terroristerna" Du menar liknande människor som gör att Svenskar turistar i det till nyligen moderata Turkiet eller? för det gick ju jävligt dåligt Turkiet har ju inte tjänat en spänn på turism hittills,+ europeers vänliga inställning till immigration trots aspack till regimer varifrån de flydde.

   Radera
 12. Mobilisering mot nato-gränsen är väl ganska så naturligt om man är på väg att låsa in sex hela arméer i krig mot Ukraina. "SHIELDS UP" som den ryska battle cruisern i starcraft säger.


  Anfall mot tex Sverige har de väl dragit lärdomen att det sker bäst under långhelg med någon klämdag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är medveten om att halva Sverige är på semester?

   Radera
  2. Det står ju tydligt att flygvapnet flyger incidentberedskap i detta nu. Under påsken har vi exakt noll företag i luften ;)

   Radera
  3. Undrar vad som krävs för att få sommarjobb som pilot i flygvapnet? :-P

   Radera
  4. Borde ju vara perfekt att söka vikarieplats inom gränspatrullering för någon av alla lättkränkta nättroll

   *ba-dum-tiss!*

   Radera
 13. Ryssland behöver inte oroa sig över svenskt stridsflyg då Sveriges regering prioriterar annat. Det räcker att Turkiet bryter flykting avtalet så kommer Stefan Löfven att ösa pengar på nybyggnation till dom. Valet mellan en fungerande försvarsmakt eller en fungerande migrationsmakt är enkel.

  SvaraRadera
 14. Erdogan kontrollerar ju inte hela Turkiet nu när han gått i inbördeskrig mot den del av Kurdistan som ligger inom Turkiets gränser. Kan det vara så "enkelt" att Ryssland (som väl vill bygga en oljepipeline ned till medelhavet där) tänker hörsamma en bedjan om hjälp från Turkiet och sedan anfall kurderna i ryggen över Svarta Havet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ryssland har redan en brigad i Armenien.

   Radera
  2. Den kanske behöver vara kvar där?

   Radera
 15. Snälla ni! Sluta diskutera smörja och läs här!
  http://www.svt.se/nyheter/utrikes/nato-chefen-vi-oppnar-nya-militarbaser-i-ost-mot-putin
  Då får ni se vad det är för planer NATO har i Europa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Nato är välkommet i sina medlemsländer. Är det uppseendeväckande på nåt sätt?

   Radera
  2. "finns också ryska krav på garantier att Ukraina inte blir EU- eller Nato-medlem"

   Några cornucopier kräver nu att du slutar skriva på bloggen för vi känner oss omringade annars.

   Radera
  3. Öh, ja...? Vill du ha det till att NATO är de ondskefulla?

   Radera
 16. Alla kör hårt nu under OS. När slutar OS? Då blir det spännande....

  SvaraRadera
 17. Heja Putin. Go for it ! Nu när Carl Bildt dragit sig tillbaka från Kiev och Trump är upptagen med att skjuta Clinton så är det fritt fram. Kanske kan vi hyra en del av Ukrainas arme för att försvara Gotland, eller också för att deportera alla EU-migranter till Krim. Kurderna verkar coola och kompetenta, dom kan kanske hjälpa Swe att invadera Norge och ta oljefälten. Sen föreslår jag att Erdogan sköter Svensk inrikespolitik fram till valet 2022, så att vi får lite stabilitet !

  SvaraRadera
 18. Intressant att du använder samma bild som i ditt inlägg om Höstsol häromdagen. Vilket samanhang hör den hemma i igentligen? Eller är det bara brist på material?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har dåligt med egna foton på rysk krigsmateriel. Så jag använde lite på ryska vapen, ja.

   Radera
 19. http://echo.msk.ru/polls/1817978-echo/results.html

  Typ 80% av ryssarna tycker att de ska lämna Ukraina ifred. Det var ju sympatiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att citera den eminente Mel Brooks:
   "I don't want war! All I want is peace...peace...peace...!
   A little piece of Poland,
   A little piece of France,
   A little piece of Austria
   And Hungary, perchance!
   A little slice of Turkey
   And all that that entails,
   And then a bit of England, Scotland, Ireland and Wales!"

   Radera
  2. Mel Brooks? Han är ju jude. Det vet man ju hur dom är.

   Radera
 20. Från det ena till det andra. Vad pysslas med i Kaliningrad just nu? De sitter väl knappast och fikar och spelar schack.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De polerar stridsspetsarna på Iskander.

   Radera
 21. Oroande händelser: Förhoppningsvis är det samma skramla med vapen vid gränsen som Ryssarna gjort det senaste två åren och inte ett fullskaligt krig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är då själva fan att de ska ha militär vid sin egen gräns när nato kommer åkandes med sina grejer utifrån..

   Radera
 22. Det ska djävligt mycket till om Ryssland gör föranstalter för att skapa en landtunga med Krimhalvön, som det intelligensbefriat spekuleras i, eller försökar införliva sydöstra Ukraina med Ryssland. Att Ryssland har annekterat Krim är något helt annat. Den som kan sin historia och har nöjaktig kännedom om eurasiatisk geopolitik vet detta. Och till skillnad från flertalet av denna bloggs fosterlandsförrådande natotroll, så är Putin historiskt bevandrad i detta avseende.

  I den mån det är en rysk mobilisering, motiveras det säkerligen av en förhöjd hotbild. Krim har ju också sedan gammalt varit en starkt befäst flottbas. Ryssland har fått sitt, dvs Krim, så nu är de beredda på försvar.

  Vi får verkligen hoppas att den globala krigshetsaren och den globala samhällsomstörtaren Hillary Clinton inte blir president i USA. Utan henne och hennes sponsorer så finns chansen till en tryggare värld inklusive i Ukraina.

  Vi vet ju, baserat på det avslöjade ”telefonsamtalet”, att USA i ensamt majestät (dvs utan EU) sannolikt har orkestrerat regeringsbildningen i Ukraina efter den odemokratiska statskuppen i februaru 2014.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle nog vilja påstå att geopolitiken säger tvärtom. Läser man t ex Rudolf Kjellén så slutar inte den ryska sfären på Krim. Ca 50% av Zaporizhias befolkning klassificerar sig själva som rysktalande. Vilka geopolitiska källor har du på att den geopolitiska gränsen mellan Ukraina och Ryssland går exakt vid Armjansk, osv?

   Så, vilka källor har du till ditt påstående om eurasiatisk geopolitk, gruelse?

   Radera
 23. Gruelse, ett ljus i mörkret. Tack för ett klockrent inlägg, det finns för få sådana här på bloggen där rysshatet florerar.

  SvaraRadera
 24. Medlemskap i SCO,Turkstream byggs,dollarhandeln minimeras Erdogan blir Ghadaffiad..
  Incirlik kommer att ....--....
  Kerry var på Moskvabesök under kuppförsöket.
  Haha,spännande fortsättning följer.

  SvaraRadera
 25. Enligt artikel i Pravdareport så flyr många från Ukraina till Ryssland. Märkligt? Det finns mycket ondska och många avskurna halsar i världen. Som jag förstår det så har Ryssland i huvudsak handlat med värdighet de sista tjugo åren. Att så många vill till Europa från Mena länderna har två orsaker. Ett, det muslimska brödraskapet och två USA:s alla krig och konflikter som underblåsts av Nato. EU:s flyktingproblem är politiskt och har egentligen inte med Turkiet att göra. EU kan inte försvara sin yttre gräns av ideologiska själ. Allas lika värde och den fina värdegrunden som Fru Merkel har. Personligen känner jag en mycket större oro över de lättkränktas invasion av Europa än över Rysslands krigsmakt och alla kärnvapen de besitter. Faktum är att Sverige kunde behöva lite rysk närvaro för att styra upp eländet som politiskt korrekta polischefer skapat.Var det inte 1777 som Sverige bad Ryssland om hjälp med den inre säkerheten? Har Ryssland några No Go Zoner?? Har inte sovit än. Hoppas jag inte kränkte någon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här befolkningen kommer inte överleva sig självt på sikt

   Radera
  2. Martin, ja det kan nog gå så då man inte tar en invasion på allvar.

   Radera
 26. Whatever happens Russia is to be blamed.

  SvaraRadera
 27. Whatever happens Russia is to be blamed.

  SvaraRadera
 28. "Vi vet ju, baserat på det avslöjade ”telefonsamtalet”, att USA i ensamt majestät (dvs utan EU) sannolikt har orkestrerat regeringsbildningen i Ukraina efter den odemokratiska statskuppen i februaru 2014."
  Jag tror ingen tycker eller säger att allt USA gör är bra eller etiskt.
  Jag antar du menar att Rysslands invasion av Krim var en rimlig reaktion för att försäkra sig om att en USA-vänlig och ryssfientlig regim inte skulle få kontrollen över Sevastopol och Krim.
  Det kanske det är. det beror på ens perspektiv. Men menar du verkligen att det är likgiltigt för Europa om det är väst eller öst som har inflytande över Ukraina?

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Kaktus 15:45

   Mitt perspektiv är ukrainarens. Det stora allt överskuggande problemet som ukrainaren i gemen upplever är korruptionen, framför allt korruptionen bland politikerna. Korruptionen måste därför bekämpas. Några tendenser till det bättre, trots högtravande retorik, har vi tyvärr inte sett efter statskuppen 2014.

   Panamapapperen har nämligen visat att president Porosjenko öppnade ett brevlådeföretag i Brittiska Jungfruöarna 20 augusti 2014. Det är samma dag som regimtrupperna led ett stort nederlag då ca 1000 soldater dödades i strider med rebellerna i östra Ukraina.
   https://www.theguardian.com/news/2016/apr/04/panama-papers-ukraine-petro-poroshenko-secret-offshore-firm-russia

   Med det geografiska läge Ukraina har och med den befolkning Ukraina har samt sin historia och nuvarande energiberoende, så vore det bästa, enligt önsketänkande från mig, om Ukraina kunde få vara neutralt mellan de bägge blocken - ”det döende EU” och Ryssland. Som neutral stat har man positionen att välja det bästa från de bägge blocken, men det kan också innebära nackdelar. Här krävs det dock ett gott ukrainskt ledarskap för att lotsa ”det ukrainska skeppet” mellan grynnorna. Man bör ta fasta på att Putin betraktar Ukraina som ett broderfolk till Ryssland. Det ska väldigt mycket till innan man invaderar ett broderfolk. (Jämför med förhållandet mellan Sverige och Finland.)

   Krimhalvön har tillhört Ryssland och Sovjetunionen under århundraden (jämfört med att vara i ukrainsk ägo i ca 25 år). Dess nuvarande befolkning är i huvudsak ryssar inte ukrainare. Majoriteten av befolkningen vill tillhöra Ryssland inte Ukraina. Ryssland har under många år haft en flottbas med tillhörande garnison där.

   Den ryska Krimannekteringen är folkrättsvidrig i någon mening. Krimhalvöns belägenhet och den händelseutveckling som skedde i Ukraina 2014 förklarar och motiverar i någon mån annekteringen. Jag förstår dock inte att man inte återbördade Krimhalvön till Ryssland vid Sovjetunionsupplösningen, efter att Nikita Chrusjtjov et alia hade gett bort Krimhalvön till Ukrainska rådsrepubliken 1954 i en good-will-gest som då (till skillnad från nu) hade föga geopolitiska konsekvenser. Förmodligen berodde detta på taffliga förhandlare vid unionsupplösningen!

   Krim är dock ett komplext problem, och en svår nöt att knäcka! USA:s inblandning i Ukraina har inte varit till det bättre.

   Radera
 29. Mask i röva eller maskiråtta eller vad det nu hette..

  SvaraRadera
 30. Gruelse, för att hitta nåt att vara överens om så är det ju förstås fint om Ukraina kan få välja sin väg själv. Det är svårt när man är utsatt för en destabiliseringspolitik. Svårt också att ägna sig åt korruptionen när man är under invasion.
  "Man bör ta fasta på att Putin betraktar Ukraina som ett broderfolk till Ryssland. " Chesus. Varför det? Det är bättre att gå på vad folk gör än på vad de säger.

  SvaraRadera