Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2016-08-28 09:20

Regionkuppen: Nya regionerna ger politisk majoritet till vänstern i hela landet

Det nya förslaget till upplösande av nuvarande länsgränser och skapande av sex storregioner kommer ge vänstern politisk majoritet i hela landet. Enda undantaget är Stockholm. Detta då mandatfördelningen förändras kraftigt med regionernas nya valkretsar och mandat. Man kan tala om en statskupp på regionnivå, en regionkupp.
Majoritetsförhållanden alliansen kontra de rödgröna partierna baserat på antal röstande i landstingsvalet 2014 för nuvarande länsindelning och de kommande sex storregionerna. Källa: Uppgifter till Cornucopia?
De nya regionerna var ett stort demokratiskt problem redan tidigare, där lokalt inflytande kommer försvinna och resultaten kommer bli ökad centralisering till ett fåtal storsjukhus och sjukhusnedläggningar med massiva transportbehov för kroniskt sjuka, samt att kollektivtrafiken slutar att fungera ens acceptabelt utanför de större städerna. Det visar tydligt all erfarenhet från Västra Götalandsregionen, som ändå är en liten region i förhållande till de monster som nu skapas. Närhetsprincipen försvinner och ingen vid sina sinnes fulla bruk kan tro att t ex Sunne har något gemensamt med Laholm, att Sälen och Trosa har samma förutsättningar eller att "Norrland" är homogent.

Enligt uppgifter till Cornucopia? finns det också en annan dold agenda i omläggningen till storregioner. Omläggningen drivs mycket hårt av socialdemokraterna med civilminister Ardalan Shekarabi i spetsen. Förklaringen hittas på kartan ovan. 

Med de nya regionerna behåller allianspartierna en landstingsmajoritet endast i Stockholm, medan de rödgröna partierna blir större än alliansen i hela landet. Denna radikala omritning av den politiska kartan är medvetet inget som regeringen informerar allmänheten om.

Som framgår ovan handlar det om vilket block som är störst av de rödgröna respektiva alliansen. 

Med nuvarande valutfall tappar alltså alliansen makten i hela Västsverige och småländska högländerna, samt samarbetet mellan Moderaterna och Socialdemokraterna i Jämtland blir ett minne blott.

Även med utfallen för de för allianspartierna framgångsrika valen 2006 och 2010 förblir större delen av Sverige rött i regionerna. Region "Norrland" och region "Svealand" kommer alltid vara röda, medan Stockholm alltid kommer vara blå.

De nya mandatfördelningarna slår exempelvis i region "Svealand" med att Moderaterna går från 87 mandat till 30 mandat, medan Socialdemokraterna går från 161 mandat till 56. Antalet politiker minskar alltså kraftigt, vilket synliggör att lokalt inflytande minskar - det blir betydligt svårare för mindre orter att ha representation i regionfullmäktige än i landstingsfullmäktige idag. Och utan representation står nedläggningar av sjukhus och kollektivtrafik på tur.

Huruvida nya valkretsar också kommer påverka utfallet i riksdagsvalet via förändrad fördelning av de sista utjämningsmandaten är idag ej utrett. Det är osannolikt att exakt samma utfall bibehålls och med tanke på hur hårt socialdemokraterna driver denna centralisering är det sannolikt att de gynnas även i riksdagen.

Demokratimässigt finns det ingen anledning att ha större landsting än vad som behövs för att upprätthålla enskilda centralsjukhus. Dagens landsting borde i själva verket slås sönder i fler och mindre enheter, t ex Norra Älvsborg (NÄL), Södra Älvsborg (SÄS), Skaraborg (SSS), Norra Bohuslän (inget sjukhus idag), Södra Bohuslän (inget sjukhus idag) och Göteborg istället för Västra Götalandsregionen. Regionerna handlar om att flytta makten så långt bort som möjligt från folket - patienterna och de som åker kollektivtrafik. Därmed öppnas möjligheten att ta negativa beslut utan att behöva stå till svars. Kom ihåg att det som läggs ner aldrig öppnas upp igen. En gång i tiden hade varje svensk stad med mer än kanske 20 000 - 30 000 invånare ett eget lasarett eller sjukhus. 
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

49 kommentarer:

 1. Sossarna är ju kända myglare så detta var väl bara väntat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilka politiker är inte kända myglare?

   Radera
  2. Sossarna r enda partiet som befunnits skyldiga i domstol för valfusk...

   Radera
  3. ...och Reinfeldt hade tre ministrar som inte betalade lagstadgad TV-avgift. Bland annat kulturministern. Både hon och handelsministern använde även svart städhjälp i hemmet.

   Statssekreteraren söp ute på krogen flr skattepengar samtidigt som hon hade krisberedskap.

   Ulf Kristersson (m-ekonomisk talesperson) myglade via ledningen på Ersta Diakoni år 2006 till sig en hyreslägenhet som egentligen skulle ha varit vigd åt "sjuka eller hemlösa personer". 2010 sålde han ut 1200 av allmännyttans lägenheter till en väns företag som ordnat en hyresrätt åt Kristersson trots att denne och hans fru begick regelbrott med att bo på andra adresser.

   Moderaternas gamle partisekreterare Arkelsten gjorde på kort tid miljonklipp på lägenheter som hon skaffat genom en ökänd svartmäklare.

   Anders Borg berättade i Skavlan (2009) att han bodde i studentlägenhet medan han jobbade i Stockholm (vilket fick Stockholms studentkår att bli fly förbannade) eftersom avståndet mellan arbete och gård var för stort.

   Radera
  4. Och Göran Persson såg till att älskarinnan fick bli chef på Systembolaget, så att de som par några år senare - med gemensamma löner och pension - kunde köpa in sig på ett stort gods i Sörmland... :-). Sen lyfte han pension och drog in miljoner i sitt bolag utan att lyfta lön- allt enligt reglerna. För att inte tala om Rosengrens affärer.

   Radera
  5. Skärpning, "Frihet". Vill du verkligen plocka fram det kortet och börja jämföra?

   Varsågod:

   https://politikdelen.com/2016/04/21/ministrar-doms-efter-parti/

   Radera
  6. Ja, vilka politiker är inte kända myglare? Jämför gärna du.

   Men din fjantiga länk säger ingenting. Ska du komma med nåt i kommentarsfältet så kom med en sammanfattande kommentar och inte en massa länkar till andras bloggar. Det är bara spam. Jag läser denna blogg och vill jag läsa andra liberala bloggar så besöker jag andra bloggar. Inte för att du försöker göra gratis smygreklam.

   Radera
  7. " som inte betalade lagstadgad TV-avgift"

   Vilket jag respekterar dem mer för. Jag betalar inte TV-avgift heller. Hoppas alla med samvete inte gör det. Dumt att finansiera vänsterns desinformationskanal

   Radera
 2. Inte första gången detta maktperspektiv varit drivande. Leta i rullorna eller fråga dem med minnen från kommunreformen på sextio/sjuttiotalet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, varenda kommun har ett "miljonprogramsområde" som säkrar majoritet eller balans åt partiet, så att omlandet blir utan inflytande.

   Dessutom i samma takt som landsbygdskommuner slogs ihop borde de stora städerna delats upp i mindre kommuner. Istället blev det tvärt om, vilket i sin tur skevat balansen i landstingen.

   Centralisering är ordet.

   Radera
 3. Nu stämmer i och för sig inte den här kartan med Regionkommitténs förslag .., Att Halland skull tillhöra Värmland och VGR är struket sedan länge.

  SvaraRadera
 4. Varför är inte Jämtland rött på samma sätt som Gävleborg och Östergötaland? Det är väl Socialdemokrater som styr med allianspartier också där?
  Varför går en sammanslagning av Halland, VG och Värmland från blått till rött, givet samma valresultat? Blir Moderaterna plötsligt sämre förhandlare?

  SvaraRadera
 5. Hur var det nu med att vanligt folk får det sämre..
  Turligt nog får vi 700 nya kameror vid vägarna,och det är ju en bra satsning för vårt välbefinnande,så visst finns det någon ljusglimt och det är just denna enda jag kan erinra mej i nutid.
  Skönt när någonting positivt görs för våra skattepengar
  Kamerorna är säkert en stor kostnad men den accepteras när man kan ge oss bilister en säkrare "tur".
  Sedan kpi+2% på soppan är ju än bättre när mycket okynnesåkning då minskar,vi skippar kanske bio och utemiddagsturen och sitter hemma istället.
  Detta är ju toppen för då kanske bio och restaurangpersonalen inte heller behöver åka och smutsa ner eller göra illa sej (krocka)för att serva vår familj..
  😰

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var inte kostnaden en mille per kamera eller nåt.

   Dock har ju tidigare beräkningar (valet 2002?) redan anvslöjat att bilismen beskatttas ca 3 ggr sina kostnader även om alla kostnader för trafikskadade mm inräknas. Sedan dess har både extra trafikförsäkringsavgift och drivmedelsskatt tillkommit. Innan break-even kan staten till och med sätta upp guldstoplar beklädda med diamanter...

   Radera
 6. Samarbetet mellan SVäMp i Jämtlands landsting bröt ihop när de två mindre partierna inte ville ta i och göra neddragningar. De föreslog istället en ordentlig skattehöjning. Därför började man ett "oheligt" samarbete mellan sossar och moderater.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men likväl bör väl länet vara rött på kartan? Det är ju mer "borgerlig" sjukvårdspolitik i Gävleborg än i Jämtland.

   Radera
 7. Färre politiker innebär väl mindre byråkrati om man använder samma förenklade slutledningsförmåga? Och mindre byråkrati är väl något som eftersträvats länge, även på denna blogg?

  Dessutom så kommer det ta tid innan det här genomförs och Sossarna kommer säkert förlora nästa val oavsett med tanke på att dom är precis lika inkapabla att styra detta land som alliansregeringen innan. Så hela kartan kan lika gärna vara blå. Eller brun för den delen.

  Jag vet bara en sak, politiker är verklighetsfrånvända elitister (finns alltid undantag självklart) så färre politiker är ALLTID positivt i min värld.

  Mindre statlig inblandning verkar snarare främja sammanhållningen "ute i landet" och det är nog precis vad som behövs i det här landet, att "folk" börjar ta ansvar för sina egna liv eftersom övermakten i Stockholm inte har en syn som når utanför tullarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Färre politiker betyder snarare mer byråkrati då det måste bli mer beslut av tjänstemän vilket är nästan definitionen av byråkrati.

   Radera
  2. Så skulle det också kunna vara. Min erfarenhet är att tjänstemännen är väldigt begränsade eftersom tjänstemannen måste diskutera med sin chef innan beslut fattas. Som i sin tur pratar med verksamhetschefen som måste prata med ansvarig politiker som måste ta upp det med berörd nämnd och sen är det bara att hoppas att dom hinner ta upp berörda punkt innan politikerna är utmattade efter 2 timmars fikande. Tar man bort lite av det senare kanske det blir enklare. Fast du har nog rätt. När dessa politiker nu blir "arbetslösa" anställs dom väl istället som dessa tjänstemän utan kompetens. Hejja Sverige! :P

   Radera
 8. Detta har varit uppenbart i debatten kring vilken region Jämtland och Västernorrland ska tillhöra. Sossarna är oroliga för att tappa greppen om dessa län, vilket hände i Västernorrland 2010 och lär hända igen då sjukvårdspolitiken har havererat. Därför vill dom knyta länen till de knallröda nordligaste länen och motiverar det med att samarbetet med Umeå är viktigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast Västernorrland vill hellre samarbeta med Uppsala, så den argumentationen håller inte riktigt.

   Radera
 9. Hur kan västra regionen bli röd när alla ingående nuvarande regioner är blåa? Något matematiskt trick?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han har jämfört dagens majoritetsförhållande med en procentfördelning som helt bygger blocktänksnde. Helt oseriöst eftersom politik handlar om att bygga majoriteter. Det är väl bara Norrland som är "förlorat" i övrigt kan det nog bli Grönblått. Men inte en enda röst är avlagd i 2018 års val.

   Radera
 10. oinsatt tyvärr, säger man att man gör detta för att spara pengar? på vadå?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spara pengar som behövs till att bibehålla positionen som världens humanitära stormakt. Fast konsekvensen kanske blir att det blir mindre attraktivt att flytta till Sverige men det krävs ändå stora resurser att hålla bidragskarusellen igång för de som sitter i den.

   Radera
 11. Enligt diagrammen så ser alliansen plus SD få majoritet i alla nya landsting... hoppas Shekaraben blir besviken...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ujujuj,nu får media damma av något gammalt järnrörsreportage och tala om Jimmies spelmissbruk.
   Så här kan vi inte ha det,90% höll med Janne J.
   Majoriteten och eliten är inte synkade direkt.
   Gråååtande barn kanske vore en god ide att visa i rutan,kanske Jimmie inflikad i bilden som en liten "pip" så kanske man kan få honom direkt ansvarig!

   Radera
  2. Va?! Jimmie tar väl inte ansvar för nånting. Inte ens för sin egen psykiska hälsa. Han blev ju sjukskriven för depression efter valet. Gråtandes hemma på kammaren.. för att det gick alldeles för bra...

   Radera
 12. Skrämmande. Bra rapporterat Cornu!

  SvaraRadera
 13. Ordet var Gerrymandering
  https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Gerrymander

  SvaraRadera
 14. Nu är jag SD väljare och jag vet vad Cornu anser om oss i allmänhet.

  Men detta är bra väljarupplysning.

  Det är min tro att dessa frågor är något som oppositionen bör driva hårt då storregioner absolut inte är något som gynnar medborgarna.
  Makten flyttar ännu längre från folket, vilket naturligtvis är meningen även om det kläs i andra orsaker såsom rationalisering, minskat byråkrati etc etc.

  Och för den som tror att detta skulle innebära mindre byråkrater bör uppdatera sin kunskap om organisationsteori.
  Alla på pappret överflödiga tjänstemän kommer med blixtens hastighet hitta nya "viktiga" uppgifter att fylla och det enda kvarstående blir att makten förskjuts längre bort.

  För den konspiratoriskt lagda(dvs bla jag själv) så är den framlagda teorin om säkrat rött styre inte långt borta.
  S har ju en viss tradition av att manipulera systemet för att gynna sig själva.
  Ett helt naturligt beteende för ett parti som haft makten så länge att det fortfarande helt genomsyrar samhället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De som bor på äldreboenden kanske får fler som hjälper dom att "rösta rätt" som i de senaste valen.

   Radera
  2. De med ett gammaldags sunt förnuft blir tyvärr allt färre.

   Radera
  3. Haha,ja det vet vi!
   Sicket självmål.

   Radera
 15. Jokern i leken kan vara VPK eller MP, Sveriges kanske hundratusental salafister som ska rösta på dessa två extremistpartier. https://web.archive.org/web/20141219230653/http:/www.gavlemoske.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. VPK finns inte längre och 68-rörelsen blev väl de mest nyliberala råkapitalister som Sverige någonsin har skådat. Fråga Nordeas styrelseordföranden om du inte tror mig.

   Radera
 16. Själv tycker jag att större (sjukvårds)regioner är en bra idé. Poängen är väl att kunna centralisera och effektivisera den nya moderna svindyra vården. Med mycket högteknologi har vi knappast råd att låta dyr utrustning bara stå att samla damm på varenda lilla lokala sjukstuga i väntan på en ny patient, utan utrustningen måste användas så mycket som möjligt, vilket kräver stort patientunderlag. Jag skulle dessutom hellre åka långt om det innebar att kunna bli behandlad av en riktig specialist / forskare på just min åkomma, än hamna hos en lokal förmåga på ett litet sjukhus, som kanske bara läst om min åkomma tidigare.

  Sen bör det naturligtvis finnas rimlig möjlighet till akutsjukvård och tillgång till primärvård, men det gäller väl även i dagens system?

  Några färre landstingspolitiker är nog dessutom bara sunt. Vem kan på rak arm räkna upp de styrande landstingsråden i det egna länet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att förlägga högspecialiserad vård till vissa platser i landet kräver INTE ny regionsindelning då så redan sker med bl.a brännskadevård i Uppsala och Linköping. Att tro sig få bättre vård genom att åka långt till ett stort sjukhus är också en villfarelse. Den bästa vården kan, bör och ska ges nära patienten via en väl fungerande primärvård. Tyvärr har statsmakterna misslyckats i dubbel bemärkelse med detta. Dels genom undermålig styrning poola merparten av resurserna till sjukhusen där vård bara undantagsvis bör ges och dels genom att inte kunna uppfostra medborgarna att söka sin vårdcentral ens för vrickade fötter, myggbett och nageltrång vilket leder till överfulla akutmottagningar med långa väntetider. Dock kommer inga av dessa problem att lösas med större regioner utan snarare ha motsatt effekt.

   Det finns en relativt ny utredning (SOU 2016:2) om en mer effektiv vård som tittat på hur det ser ut i Danmark och Norge som klarat av utmaningarna betydligt bättre.

   Radera
 17. Stämningsbild där Anna Kinberg-Batra inser vad hon ställt sig bakom:

  https://pbs.twimg.com/media/Cq7sUjtXgAEEOXb.jpg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här med!
   http://artikel.di.se/artiklar/2016/8/28/polisen-varnar-parallella-samhallen-vaxer-fram/

   Radera
 18. Ni gnäller över större regionsbildning men de flesta här vill stanna i EU...

  SvaraRadera
 19. Detta är en konspiration av grandios magnitud.

  Låt (S)kiten ta över, det gör bara att Sverige kommer närmare å närmare ekonomisk reset och en eventuell liberalisering av landet.

  SvaraRadera
 20. Alliansen har ju själva varit med om att skapa DÖ och att banta kommunala nämnder så att den nyinvalda SD-representanten "råkade" försvinna, så de skall nog inte kasta sten i glashus.

  SvaraRadera
 21. Lägg sen till alla regionala utvecklingspengar och EU-pengar för projekt så har de en bra finansering för sin politiska kärna.... fint upplägg !

  SvaraRadera
 22. Förändras *mandatfördelningen*? Jag tycker det verkar räknat väldigt nära de nuvarande mandaten adderat, med liten skillnad kanske beroende på valkretsar och så.
  Om vi räknar på Värmland och Västra Götaland var för sig så har ju där i dagsläget s+v+mp fler mandat än alliansen, så vänstra och högra kartan visar *olika* saker.

  SvaraRadera