Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2016-08-29 09:12

Regeringen tror på förbättrad konjunktur

Glöm hela nedanstående. Det var augusti 2015, inte 2016. Vi får nöja oss med att vi nu sitter med facit över hur det gick med konjunkturen och alltså kan förklara att regeringen är inkompetent. Inte lika inkompetent som jag, som inte kan läsa ett årtal korrekt. Men ändå. Regeringen har trots allt hela departement som ska "tänka" åt dem. Det har inte jag. Men jag ber om ursäkt ändå.

Regeringen Löfven tror på en sk superkonjunktur - att Sverige för evigt ska befinna sig i högkonjunktur. Detta trots att konjunkturbarometern är på väg rakt ner och Sverige balanserar på gränsen till lågkonjunktur. Tydligen har regeringen inte hört talas om den sk konjunkturcykeln - en av de säkraste sakerna inom ekonomi.
Konjunkurbarometern i grönt är på väg rakt nedåt.
Enligt DinaPengar räknar regeringen med att bättre konjunktur ska ge mer skatteintäkter och fler jobb.
"De närmsta två åren räknar regeringen med att nya satsningar i kombination med bättre konjunktur ska leda till 150 000 nya jobb."
En liten ledtråd. Vi har just haft en högkonjunktur. Efter högkonjunktur kommer lågkonjunktur. Det är helt säkert. Och resan har redan inletts. Men det är som sagt bara att beställa den konjunkturprognos man behöver för att kunna motivera sin politik. Politik har som bekant inte med verkligheten att göra.

I övrigt tänkte regeringen höja skatterna med åtminstone 62 miljarder, bland annat höja skatten för att ha äldre anställda (1,5 miljarder), höja skatten för att ha yngre anställda (15.8 miljarder i skatteintäkter). Detta ska på något vis alltså ge fler jobb när arbetsgivarna tvingas betala mer för sina anställda. Ungefär som den aktuella höjningen av bensinskatten (4.45 miljarder) ska leda till ökat bilkörande?Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

21 kommentarer:

 1. Ang. 62 miljarder så verkar det bygga på en gammal artikel.
  http://www.expressen.se/dinapengar/skatterna-hojs--med-62-miljarder-kronor/

  Eller finns det en nyare?

  SvaraRadera
 2. Stark USD efter Yellens tal i fredags (ökad sannolikhet för räntehöjning).
  USD upp 1.3% mot SEK och EUR. USD upp 2.1% mot JPY.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Räntan kommer inte höjas igen. Sluta sprid falsk information.

   Radera
  2. Glöm inte heller att köpa guld-dippen. Om och när räntan höjs (max 25 punkter) så kommer guldets nästa bull-run initieras.

   Radera
  3. Snart QE4 också, USA är redan i recession och eventuell depression. Har du tittat på FEDs reviderade siffror eller?

   Radera
  4. Hur ska du ha det?
   Alldeles nyss skrev du att "Räntan kommer inte höjas igen. Sluta sprid falsk information".

   Radera
  5. Uttryckte mig kanske lite hastigt. Räntan kommer inte normalisera sig innan USD har kollapsat helt. Några punkter upp är väl rimligt. Inget som kommer påverka guldpriset nämnvärt, titta på guldets derivata.

   Radera
  6. För övrigt tyckte jag inte Yellen var hawkish på Jackson Hole-mötet?

   Hon pratade bara som vanligt om att ekonomin stärks och att "vi kanske kommer höja räntan snart, beror på data". Detta är det citatet som nämns i media. Det som inte nämns (men som står i rapporten) är att FED planerar på att utöka köp av värdepapper till andra segment, dvs: Företagsobligationer och eller aktier.

   Det är inte tecken på att ekonomin går bra när FED vill gå in å trycka upp obligationsmarknaden och/eller aktiemarknaden

   Jag tror för övrigt vi vet vart Magdalena Andersson får sin inspiration ifrån. Yanet Jellen måste vara en stor inspiration för henne.

   Radera
  7. Detta tugg om att USD ska kollapsa är ju fullständigt obegripligt.
   Måste ju vara den största foliehattsteorin på nätet ever.

   Radera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  9. Läst "Theory of money & credit" skriven av Ludwig von Mises?

   Radera
  10. Helt ärligt kommer jag inte ihåg om jag läst den back in the days.

   Radera
  11. Hmm, nu blandade jag ihop, hursomhelst.. citat från Human Action:
   "There is no means of avoiding the final collapse of a boom brought about by credit expansion. The alternative is only whether the crisis should come sooner as the result of voluntary abandonment of further credit expansion, or later as a final and total catastrophe of the currency system involved."

   Radera
  12. Återigen, det där är bara spekulationer.
   Hur detta sluta har vi ingen susning om.

   Radera
  13. Jag tror ju dock att Euron och andra valutor ryker före USD:n.

   Radera
 3. OT men likväl intressant.

  http://www.svd.se/forforisk-desinformation-presenterad-med-blandvita-tander/om/kultur

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis som denna då,men här är då realtidssverige lättfunnet.
   http://www.swedenwatch.com

   Radera
 4. Läser/ser RT var och varannan dag. Uppfriskande och mycket mer ärligt än västmedia. RT har förstås en rysk synvinkel på världen och det är just därför jag följer den. LW borde förmås att följa RT under en längre tid samtidigt som han fortsätter följa västmedia och sedan göra en sammanfattning av vilken media som ärligast och riktigast analyserar utvecklingen. Nu verkar ju LW likt Hillary redan ha bestämt sig för att Ryssland/Putin är satan själv men jag kan väl få drömma....

  SvaraRadera
 5. Tror på,var det väl?
  Lånar under högkonjunktur,och nollränta.
  Vissa tror på mermaids,jag är osäker där.
  Douche bank,där tror man mycket med.
  Japan och USA går som vad,näh lite mer QE är nog den rätta medicinen.

  SvaraRadera
 6. Min favorit är fortfarade "tomma lador" Magdalena, varje gång hon öppnar munnen och säger något så hoppar de politiska floskerna ut i rad utan egentlig kontakt med verkligheten. Skall man verkligen få styra ett land på det viset ?

  SvaraRadera