Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2016-08-13

Posten medger: Struntar i att leverera paket

Det som alla paketkunder till Posten redan visste har nu erkänts av Postnord själva. Man delar helt enkelt inte ut paket till mottagarna utan låtsas att mottagaren inte var tillgänglig. Jag har själv råkat ut för det i samma minut som en försändelse nådde sista terminalen.


Allt fler företagare är fullt medvetna om att aldrig beställa något som levereras via Postnord Logistics, fd Posten Logistik. Många företag har slutat använda Postnord för sina egna försändelser.

Vad som händer är att Postnord inte har tid eller kapacitet att dela ut och därför låtsas att "kunden gick inte att nå". Berättelserna om personer som suttit hemma och fått en "har sökt, men gick ej att nå" i brevinkastet framför ögonen är otaliga.

Det värsta är att Postnord förnekar allt och visst hävdar att de försökt nå kunden. Vilket är jävligt frustrerande som kund.

Nu har åtminstone SvD fått Postnord att erkänna att det hela förekommer, även om de hävdar att man tar disciplinära åtgärder mot sin personal för detta. Typ bjuder på tårta. Erkännandet följer:
"Nästan alla paket levereras som planerat men tyvärr händer det ibland att vi inte når mottagaren. Det kan exempelvis bero på att vi inte ha fått rätt adress, rätt portkod, att porten är låst eller att snöröjning inte har skett. Det kan även i specifika fall till exempel bero på extremt sjukläge inom vår personalstyrka i kombination med brist på vikarier. Risken för detta är normalt sett större under semesterperioderna. I enstaka fall kan det bero på den mänskliga faktorn, det vill säga en miss i hanteringen eller en felaktigt gjord kodning i våra system."
Eller som i mitt fall - man varken ringde eller försökte köra ut, utan satte "mottagaren ej anträffbar vid leverans" i samma minut som man tog emot försändelsen till terminalen.

Andra orsaker är orkade inte, hann inte, ville inte. Eller som det heter "händer ibland" inklusive@den mänskliga faktorn" som orkade inte. Mest imponerande är det när man ändå lämnar en lapp - man tog sig till kunden men tog inte med paketet.

Nåja, man har åtminstone som företagare möjlighet att inte välja Postnord och välja bort leverantörer som använder Postnord Logistics. Det gör åtminstone jag.

Jag har inget att anmärka på vanliga postpaket dock, utan det här handlar om Postens budservice.

20 kommentarer:

 1. Under sommaren kan det kanske bli mer strul,men jag tycker ändå att "dom" sköter sej helt OK där jag bor.
  Så jag kan inte klanka på servicen nuförtiden,annat var det 2013 då reklamerades det en hel del.
  Kanske max 5% som går "utanför plan" för mej.
  Så Postnord får ett OK av mej i dagsläget för bra service.

  SvaraRadera
 2. Jag har stött på detta också. Både PostNord och DHL. I det senare fallet verkar det ha varit en enskild chaufför för sen han byttes ut har det inte inträffat igen. Han kanske började på PostNord? :)

  SvaraRadera
 3. Råkat ut för det med DHL. Har även kollega som gjort det. Dom sparar pengar på detta vis.

  SvaraRadera
 4. Beställde ny trädgårdsbelysning på Torsdag, på måndag hämtade jag ut den hos mitt postombud i den lokala tobaksaffären. Funkade helt felfritt, möjligen för att det var en fristående konkurrensutsatt paketförmedlare som skötte transporten.

  SvaraRadera
 5. 10 ggr av 10 händer detta mig. Dom har aldrig levererat till dörren så jag har vant mig, tur är att jag har gångavstånd till postutlämningen så det är helt okej.

  SvaraRadera
 6. Postnord ägs av svenska och danska staten. Enligt kontakt på Postnord är dom på väg att flytta hela fakturaavdelning utomlands, Indien tror jag det var.

  Så var det med statens snack om arbetslinjen. Inga besvärande frågor lär dom få från svenska journalizter

  Hela Postnords interna datornätverk är kidnappat av nätbedragare och virus. Varje gång vi får paket från utlandet kommer bedrägeri mail med Postnord som avsändare. Dom som råkar klicka på Postnords länk får hela HD krypterad.

  Och detta ska vara ett statligt företag...

  SvaraRadera
 7. En bekant som beställde en hem till ön, kollade av innan att det skulle funka, inga problem...

  Får besked ett par dagar senare att, nej, vi levererar ej till den adressen och sängen står på ett centrallager i Göteborg, där man man skulle hämta den. Tilläggas bör att min bekante inte har körkort, varför hemleverans var av nöden...

  SvaraRadera
 8. Börjar inkvoteringen göra sig påmind där också.

  SvaraRadera
 9. Detta ofog är dessvärre inte nånting nytt! Och än värre är det att slöheten sträckte sig ända ner till brev! Ett brev som är tjockare än de vanliga 2-3 mm och som alltså innehåller en bok, ett häfte eller annat som gör brevet lite tjockare delas inte heller ut! Då med motiveringen att det inte gick ner i brevinkastet! När man själv hämtat ut försändelsen och kollat hemma i brevinkastet konstaterar man att det visst går ner och det med god marginal. Uppenbarligen har man över huvud taget inte tagit med sig detta lite tjockare brev. Med några ytterligare sådana försändelser är det lätt att förstå att dom står i stark konflikt om utrymmet i brevbärarväskan med all reklam som bara "måste" delas ut! Detta skedde regelbundet då jag hade en 12 månaders prenumeration på en bok av samma format varje månad! Och trots påringning till postkontoret så blev det ingen ändring! Jag tycker mig minnas att detta var redan på den tiden då de hette Posten!

  SvaraRadera
 10. Bokade utkörning med PostNord härom veckan till 11-14 på fredagen. Var hemma hela dagen och det hördes inte ett ljud. Ringde dem dagen efter men deras kundtjänst hade bara öppet mån-fre. Så jag ringde igen på måndagen och då hittade de ingen notis alls om varför leveransen inte kört ut... Bokade ny tid till onsdagen och då kom det rätt stora paketet åkandes i taxi! 3 mil från postcentralen. Chauffören sa att han hoppade in ibland när PostNord hade mycket att göra. Men jag hade iaf velat ha ett SMS med något i stilen "Vi beklagar men vi hade tyvärr inte möjlighet att leverera idag. Vi kommer att ringa dig för att boka ny utkörning."

  SvaraRadera
 11. Fick ett paket i onsdags. Fick sms att paketet inte gick leverera utan fick hämtas ut i en Icabutik i Örebro.
  Reagerade först lite och tänkte va konstigt för frugan är hemma på semester.
  Tänkte inte mer förens jag läste detta.
  Kollade då på smset och det skickades 1015, typ 45 min före posten normalt sett levereras till oss...

  SvaraRadera
 12. Hänt mig med DHL till en privat villa, då klagade de på felaktig portkod i historiken. Var hemma hela dagen - ingen var och ringde på.

  SvaraRadera
 13. Har hänt mig också att de hävdat utkörningsförsök när man varit hemma hela dagen. Efter lite utvärderingssamtal per telefon körde de faktiskt ut det på riktigt nästa dag.

  En annan gång dumpade de mitt paket helt omärkt hos ombudet, så att ombudet inte hade en aning om vem det paketet skulle till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur fick du ut det senare paketet?

   Radera
 14. Postnord-tråden på Happyride (gamla HappyMTB) rekommenderas:
  http://happyride.se/forum/read.php/1/2427035/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha jag var på väg att länka den tråden också! Fantastisk läsning!

   Det bästa är ju folk som suttit hemma, sett budbilen komma, stanna till utanför och sedan köra iväg direkt. De skiter helt enkelt i att försöka leverera om det är bostadsadress (dvs "nog" ingen hemma på dagen) och de kanske ligger efter i körschemat :)

   Radera
 15. Jag gillar den gamla snabba blog-designen.

  SvaraRadera
 16. För mig så lämnade Postnord ut ett rek-brev från Kina till någon helt annan än mig och sen skyllde de bara ifrån sig. Jag fick en kopia på adresslappen från avsändaren där allt var 100% korrekt men någon annan än jag hade fått avierna och dessutom hämtat ut försändelsen.

  Postnord bara skyllde ifrån sig och vägrade göra något. De sa att avsändaren måste reklamera i avsändarlandet men varför skulle han eller hon göra det när det enligt spårningssystemet var uthämtat av mig?

  Nästa gång blir det att polisanmäla direkt.

  SvaraRadera
 17. UPS är den absolut sämsta paketutköraren. Postnord är inte perfekta men UPS är totalt usla. Jag bor på Södermalm och tyvärr så skickas ibland paket till mig via UPS och det har aldrig funkar. Vi pratar här om samtliga paket under mer än 5 års tid från UPS! Är alltid hemma när de skall leverera och har port telefon där jag bor nu men aldrig att de ringer på. På förra adressen var porten alltid öppen på dagtid men de kom aldrig in! Oftast blir det att de erbjuder en att åka till Järfälla och hämta paketet det är ju en utflykt på 2 timmar med bil att åka dit så blir bara om jag är desperat annars får de returnera paketen till avsändaren.

  Fick inga brev under några veckor tidigare i år. Var intressant då paketavierna då inte heller levererades eller påminnelserna. Fick betala extra för outlösta paket! Min sambo skulle utomlands på en kongress och hade fått material producerat med express fart på designbyrå och tryckeri som såklart kom fram efter att kongressen varit. Rätt kul att få kongress materiel efter att kongress varit och även hög räkning pga att material tagits fram med express men inte levererats av postnord - Not.

  SvaraRadera
 18. Postnord slutar dela ut posten i delar av Örebro.
  Källa:
  http://www.svt.se/nyheter/lokalt/orebro/upprorda-hyresgaster-ska-inte-fa-sin-post

  SvaraRadera