Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2016-08-29 10:01

Pacific Precious - ädelmetallhedgefond

Detta inlägg är reklam.

Varje portfölj bör innehålla en andel exponering mot ädelmetaller, och då främst guld, som hedge mot dåliga börstider och ekonomisk kris. Ett sådant nystartat alternativ är Pacific Precious.

Rekommendationen kring hur stor andel av en portfölj som bör vara exponerad mot ädelmetaller varierar. Handelsbanken har tidigare sagt 11 - 14%. Oxford Economics säger 5 - 9%.

Fonden använder fem olika strategier för sina investeringar och är tänkt att ge en stabil avkastning oavsett marknadsutvecklingen, dvs agera som en hedgefond. Ambitionen är riskfria räntan (OMRXTBILL) +10% om året.

De olika strategierna ska ge avkastning oavsett riktning för ädelmetallerna, inklusive guld och silver. Pacific Precious har under 2016 legat på plats 1 - 3 bland de bästa svenska hedgefonderna. Från fondstart har fonden avkastat guldpriset i svenska kronor +3%.

Pacific Precious hittas även i PPM med nummer 840504 och har en angiven förvaltningsavgift på endast 0.27%, vilket får anses vara mycket prisvärt för en nischad och aktivt förvaltad hedgefond. Sådana prisnivåer på fonder hittar man normalt bara som institutionell placerare.

Fonden är ett mycket intressant alternativ för att övervintra den kommande lågkonjunkturen och eventuella recessionen eller ekonomiska krisen i. Oavsett bör alla portföljer ha en exponering mot ädelmetaller och här är ett alternativ som efter marknadsläge placerar långt eller kort, dvs både positivt eller negativt. Åtminstone en del av din PPM-portfölj, där du själv är låst till fonder, kan vara värd att placera i detta alternativ.


Detta inlägg är sponsrat av Pacific Fonder.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

34 kommentarer:

 1. Det finns de som hävdar att guld likt olika valutor är ett nollsummespel eftersom det 1) inte avkastar något, 2) växer på bekostnad av andra tillgångsslag. Investerar man på så lång sikt som PPM spelar inte fluktuationer i valutor och tillgångsslag någon vidare roll.

  Som alltid med PPM: värt att påminna att soffliggarfonden AP7 Såfa gått 11,1% per år sen start, och snittavkastning hos svenskars PPM just nu är 6,6% per år (vilket också är ungefär vad Avanzas kunder får enligt deras årsredovisning).

  Det statligt sponsrade kasinot tuffar vidare, så släng för all del in lite guld-marker där också... Kan man spekulera i väderfonder i PPM? Vill gärna hedga dåligt väder till pensionen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vill varna för AP7, den fonden använder hävstång och kan raderas extremt snabbt vid några procents nedgång.

   Radera
  2. Något som infördes relativt nyligen, så du kan inte jämföra prestanda vid kraschen 2007/2008 med nästa.

   Radera
  3. Om man har 20+ år kvar så funkar AP7 helt OK.

   Radera
  4. Demoman.

   Du vill varna för AP7 samtidigt som du haussar BlackRock Global Funds - World Gold Fund. Logik i det?

   Radera
  5. Alla tror AP7 är ett säkert alternativ.

   Som jag skrev nedan: "För er som vill ha lite spänning i vardagen..." vilket insinuerar att AP7 kan ge spänning i vardagen också.

   Radera
  6. För att vara övertydlig: betydligt högre uppsida i guldaktier, till samma risk (extrem risk) som AP7.

   Radera
  7. Vill man inte ta risk, så bör man ligga livkid nu.

   Radera
  8. Demoman.

   Det där har du ingen aning om.
   Ingen annan heller för den delen.

   Radera
  9. Spelar ingen roll. Att jämföra AP7 Såfa (hävstång) mot guldaktiefonder (hävstång mot guldet) är inte allt för långsökt enligt mig.

   Radera
  10. Jag skulle skilja på vad fonden investerar i och eventuell hävstång (belåning). AP7 investerar i MSCI World index, svårt att kritisera det indexet för annat än att det ger tråkig jämn avkastning som under 100 år visats slå i stort sett varje annan investeringsstrategi (backtrading på slumpmässig hopp in/ut ur marknaden under den tiden).

   Radera
  11. demoman: Det låter som du bara viftar med armarna (i bästa fall). AP7 har mig veterligen en hävstång på runt 1.5, det innebär inte så gigantisk stor risk som man kan få uppfattning av av att läsa ditt inlägg. T.ex. så utplånas inte fonden av några procents nedgång, långt ifrån, inte ens uppgången utplånas av några procents nedgång heller.

   Att jämföra hävstång mot aktier med hävstång mot guld är inte riktigt rättvisande eftersom aktier förväntas ge avkastning, men det finns ju ingen avkastning av guld och det finns ingen egentlig anledning att förvänta sig att guldpriset skall utvecklas på något särskilt sätt.

   Förvisso är det inte så enkelt att guldaktier är en hävstång mot guld utan det rör sig faktiskt om företag, men det kanske komplicerar bilden lite? Det innebär ju att det finns andra risker i dessa aktier än bara guldpriset.

   Radera
 2. Dr Benway: din punkt nr 1) är irrelevant. Det är som att säga att det är meningslöst att köpa kaffeskedar eftersom det inte går att pendla till jobbet med dem. Guld ger naturligtvis ingen avkastning eftersom det är pengar. Man måste investera pengarna någonstans för att eventuellt få avkastning eller ränta. Punkt 2) förstår jag inte. Guld växer genom att det bryts mer, eller? Men hur inkräktar det på andra tillgångar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ändå utklassar guldets kapitalintäkter alla andra tillgångars avkastning över ett längre perspektiv.

   Radera
  2. Demoman.

   Källa på ditt sista påstående.
   Obs. Vinklad guldbaggesite räknas inte.

   Radera
  3. Titta bara på total return (inflationsjusterat) mellan S&P 500 eller OMXS30 och guld de senaste 10 20 30 40 50 åren?

   Radera
  4. http://www.macrotrends.net/1437/sp500-to-gold-ratio-chart

   Radera
  5. http://investorsfriend.com/wp-content/uploads/2015/01/SBBI992.jpg

   har förvisso en del med tajming att göra, som med allt.

   Radera
  6. Demoman: hur kan man få avkastning på guld när guld inte ger någon avkastning?

   Radera
  7. Demoman det är just tron på att man kan tajma marknaden som får PPM-spekulanter och Avanzas kunder att avkasta 6,6% och inte 11,1%.

   Radera
  8. Inte avkastning, kapitalintäkter.

   Radera
  9. Inte avkastning, kapitalintäkter.

   Radera
  10. Guld har gått riktigt bra senaste 10-20 åren, det är helt sant.

   I ett lite längre perspektiv ser det inte lika imponerande ut.

   Radera
  11. Man kan bara få kapitalintäkter genom att sätta kapitalet i arbete, låna ut det eller investera det. Det vill säga utsätta det för risk. Guld som sparas ger inga intäkter, avkastning eller ränta. Det är å andra sidan det mest riskfria alternativet, ingen motpartsrisk. Att "exponera sig mot guld" är inte samma sak, som bekant.

   Radera
  12. Skatteverket håller inte med dig Sandow. Värdeökning på guld är en kapitalvinst, skulle förvisso vara fint att inte skatta på den kapitalvinsten....

   Kapitalvinst är ett vitt begrepp.

   Radera
 3. För er som vill ha lite spänning i vardagen:
  BlackRock Global Funds - World Gold Fund (338590)

  Bra att t.ex. köpa dippen nu.

  SvaraRadera
 4. Fortfarande på AP7 med sisådär 35år kvar till pensionen, enligt pensionsmyndighets snubben så har jag gjort helt rätt val genom att inte göra något val. Bör man se sig om och gå ifrån AP7?

  SvaraRadera
  Svar
  1. AP7 överavkastar mot börsindex vid goda tider på grund av att fonden får köra med belåning. Värre blir det när börsen går ner.

   Radera
  2. Jo men det där är ju självklarheter Lars.
   Bilda dig en egen uppfattning Rijad, hittills har det ju gått bra.
   Om framtiden har vi inte en susning som jag upprepat med en dåres envishet idag.

   Radera
  3. Tack Stefan och Cornu. Det är först nu på senare år som jag har börjat titta på detta. Känner ingen i min umgängeskrets/ålder som tittar på pensionen.

   Har själv mest satsat på privat långtidssparande, i olika former, samtidigt som jag börjat läsa till mig allt jag får tag på gällande investerings- samt sparformer.

   Radera
  4. Det enda vi vet är att efter kreditexpansion så kommer kreditkontraktion. Frågan är bara som Cornu skrivit flera gånger i sina artiklar: När?

   Radera
  5. Bra där Rijad, då har du bättre koll än de flesta.

   Radera
 5. Av säkerhetsskäl ändrade jag min Ap7 till försiktig istället för AP7 såfa där 70% är aktier fram till att man är 55+.

  Ap7 försiktig ligger endast på 30 % aktier resten räntor.

  Det känns skönare nu när allt är så upp och ner på börsen.

  Har även tittat på global fund men har inte riktigt vågat skaffa fonder från dem. Däremot fixade jag lite precious för att testa ihop med AP Räntefond.

  Vi får se. Jag är bara 28 år så mitt kapital på ppm är inte det största.

  SvaraRadera
 6. 5-10% gäller om man är lång ädelmetaller. Detta bolag spekulerar både i långa och korta positioner. Är de 100% korta så har man 0% exponering mot ädelmetaller. Här handlar det om att pricka upp och nedgångar, i detta fall har de valt ädelmetaller.

  SvaraRadera