Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2016-08-22 07:33

Osäker öppning på börsveckan väntas

Stockholmsbörsen har fallit tillbaka från utbrottsförsöket och börsveckan väntas öppna osäkert till svagt nedåt.
Dagschart OMXS30
Utvecklingen av S&P 500-terminen pekar på en negativ börsöppning, samtidigt som börserna i Asien är stabilt svaga. 

Det misslyckade försöket att skapa en ny topp i OMXS30 och vända årets pågående kräftgång misslyckades förra veckan, så nu är det rekyl nedåt som gäller i den korta trenden. 

Väldigt lite talar alltså för någon stark dag på börsen. 

Oräknat utdelningar har OMXS30 gått -3.68% sedan årsskiftet, S&P-500 +6.85%, guldpriset i svenska kronor +24.94% och silverpriset +34.83%.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

7 kommentarer:

 1. Inte för att TA är min grej men med lite fantasi kan man hävda att OMXSPI bottnade 8 februari i år.
  Har naturligtvis inte en susning vart det tar vägen nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frågan är om det öht finns någon tillförlitlig strategi än att bara köpa på sig aktier/fonder? Många "experter" har ju sett sig slagna av rena ap-strategier...

   Var det tar vägen? Börsen kommer gå upp, om den inte går ner dvs, iaf ifall man ger den lite tid - och då ligger oddsen till fördel för att den går upp...

   Radera
  2. Räknar man dessutom in utdelningar så finns det goda skäl för att anta att man gör en vinst på sikt...

   Radera
  3. Om du tittar på OMXS30 så är det i regel väldigt trötta bolag som sparar sig ur "krisen".
   Vilken trigger ser du där som kan få fart på dessa bolag, personligen har jag svårt att se det i närtid.

   Radera
  4. Nu kanske OMXS30 är tillräckligt brett, men det finns en hel del bolag där som går med vinst iaf. På sikt innebär det att det blir vinst för aktieägarna också om man räknar med utdelningarna.

   Annars så får man ju ta och beakta den helgarderingen jag gjorde, går det inte upp så går det ner...

   Radera
 2. Nån fart blir det nog inte nej. Men dagens värdering är inte helt extremt hög heller jämfört med riskfria räntan. Det hade varit "roligare" om börsen kunde legat kvar på februaris ganska köpvärda nivåer eller en bit under. Men vad kostar bolagen på OMXS30?

  Vi kan väl ta ett av de klassiska exemplen, Swedbank. P/E 11 (cirka), större delen av vinsten delas ut -> direktavkastning 5-6% eller så. Detta för en av de mest välkapitaliserade bankerna i Europa. Är det dyrt?

  Håller med om att lite småtråkiga verkstadsbolag som Electrolux och Sandvik inte känns särskilt spännande, inte heller teleoperatörer eller AstraZeneca. Men extremt dyra känns dessa företag inte med dagens ränta.

  Om man tror på en överraskande räntehöjning och bostadskris så kan nog OMXS30 ta rejält med stryk dock. Det jag undrar fortfarande är var räntehöjningen ska komma från...

  SvaraRadera
 3. ... och just det där att jämföra sin avkastning med ett prisindex är, som Stefan varit inne på i tidigare inlägg, lite märkligt. Den enda anledningen måste ju vara att känna sig duktig! Om jag tittar på Nordnets utbud av Sverigefonder, så ligger medelavkastningen på +2% hittills i år, och bara 4 av 94 sverigefonder har gått sämre än OMXS30!

  SvaraRadera