Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2016-08-06 14:07

Ny peak för olympiska spelen och oljan

Dags för lite sport, ni vet där man sportar så bra man kan och ska få mer sportpoäng än andra. Årets olympiska sommarspel i Rio, som tydligen har börjat, ska ha fler tävlande än någonsin tidigare. Korrelationen mellan de olympiska spelen och oljeproduktionen förblir alltså intakt.
Antal tävlande i olympiska sommarspelen och global oljeproduktion 1896 - 2016.
Oljeproduktionen har alltså fortsatt uppåt och efter att ha dippat 2012 är nu storleken på de olympiska spelen tillbaka med utvecklingen av den globala oljeproduktionen. Korrelationen mellan de två storheterna är 0.96, dvs extremt hög korrelation, men man kan förstås lika gärna testa något annat starkt trendande som globala CO2-utsläpp, världens befolkning eller för den delen global BNP och lär få en liknande korrelation.

Siffran för 2016 kommer från Riospelens hemsida, där det påstås vara 11 436 atleter. Om detta är samma som antalet som faktiskt dyker upp är en annan fråga.

Det intressanta att fundera över är vad som händer med globala evenemang som de olympiska spelen när den eviga tillväxten och/eller oljeproduktionen stoppar upp?

Korrelation innebär inte nödvändigtvis kausalitet. Det vet alla utom LO:s "nationalekonomer" och det behöver egentligen inte skrivas ut, men jag gör det ändå för att glädja kalenderbitarna bland läsarna.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

4 kommentarer:

 1. 1. "11 436 atleter"?
  Det är väl inte 11436 kroppsbyggare eller 11436 starka, muskulösa män vi prata om, utan om 11436 idrottsmän eller idrottare!

  Någon har varit slarvig i översättningen!

  2. Okulärbesiktning av diagrammet ger att en korrelation på 0,96 inte kan stämma.

  SvaraRadera
 2. Jaa, Sport är Qul, eller ?, Men varför ? Springa snabbast och kasta längst, - simma fortast, - so what ? Who cares, it is all a bit useless, right !?
  Kan inte någon köra ett Olympics i sustainability och long-term överlevnad istället ?

  SvaraRadera
 3. Tycker nog att säckhoppning borde återinföras som gren. Förstår inte varför den togs bort, den som är så rolig.

  Nästa gång skall det visst också bli skateboard på programmet, men det ryktas att de bästa inte kommer att ställa upp eftersom marijuana räknas som doping.

  SvaraRadera
 4. Intressant. Påminner en del om Juvenalis kritik mot sönderallet av Romarriket. Där makteliten höll missnöjet i de lägre samhällsklasserna i schack med hjälp av "bröd och skådespel".

  Uppkomsten till den långsamma kollapsen av Romarriket som varade i 300 år uppges av forskare ha startat just under Juvenalis levnadsår, då gladiatorspelen infördes.

  SvaraRadera