Cornucopia?

Aktuellt

CNN: Läckta verifierade dokument visar att Covid-19 var dubbelt så stort i Kina som officiellt

Läckta kinesiska dokument som CNN fått tag på och som verifierats, visar att smittan med sjukdomsfall av Covid-19 var minst  dubbelt så hög ...

2016-08-14 16:02

Nu lämnar jag Svenska Kyrkan

Efter att ha varit medlem i Svenska Kyrkan sedan födseln lämnar jag nu denna privata klubb. Även om de på pappret i teorin står för sunda värderingar agerar man helt i strid med dessa och någon gud finns oavsett inte. Istället kommer jag att bli månadsgivare till specifika humanitära organisationer lokalt såväl som globalt.

Jag har haft mycket glädje och nytta av Svenska Kyrkan genom åren, men beslutet att lämna kyrkan har växt fram över de senaste åren. 

Lokalt är Sätila Församling fantastiskt engagerade och har ett mycket bra arbete med barn, ungdomar och äldre, samt en öppen förskola jag bevistat under flera år med barn utanför ordinarie dagis. Ingen skugga ska falla på den lokala församlingen och dess trevliga, kompetenta och engagerade personal, men jag kan inte längre ställa upp på en lång rad faktorer som Svenska Kyrkan står för idag.

Viktigast av allt är förstås att jag är ateist. Det finns ingen gud.

Även om kyrkan kan fylla en kulturell funktion så får hyckleriet i att vara medlem ha en gräns. Jag kan dock uppskatta det meditativa och sakrala i en gudstjänst - men själva ritualen kan egentligen bytas mot någon annan ritual, t ex en vandring i skogen under tystnad.

Religion orsakar enormt lidande världen över och även historiskt.

Förvisso har religionen förr fyllt en viktig funktion för att uppnås civilisation och genom normer få ett fungerande samhälle. Vi har idag passerat bortom detta och värderingar som humanism och vetenskaplighet behövs det ingen religion för.

Svenska Kyrkan har slösat med pengar på lyxresor och andra helt omotiverade utgifter.

Ställer man inte upp på slöseriet med pengar så är det bara att gå ur och det är inget att gnälla över. Kyrkan är en privat klubb och inget tvång. Ställer man inte upp på slöseriet är det bara att sluta betala för det.

Svenska Kyrkan har visat ovilja att stödja och försvara förföljda kristna i t ex Syrien och Irak. 

Man sviker alltså sina självaste kärnvärden på relativiseringens altare. När kyrkan uppenbarligen inte längre har kristna värderingar så kan man inte heller ställa upp på att stödja denna privata klubb.

Svenska Kyrkan drar igång en kampanj för att bojkotta Mellanösterns enda demokrati (Tunisien är Nordafrika, inte Mellanöstern), nämligen Israel, till förmån för kvinnoförtryckande islamister och terrorister i bland annat Gaza.

Fullständigt oacceptabelt. 

Svenska Kyrkans medlemmars drev mot kampanjen "Mitt kors".


Där räckte det för mig.

Att jag sedan kommer spara ett antal tusenlappar om året är oväsentligt. Om jag har förmånen att leva i tio år till var timpenningen, dvs kyrkoavgiften per år*antal år*60/antal minuter att hitta, skriva ut och fylla i blanketten, ca 800 000 kronor per timme. Inte själva besparingen, utan timpenningen på arbetsinsatsen att gå ur kyrkan.

Jag kommer dock fortsätta tvingas betala den sk begravningsavgiften, vilket kommer gå till underhåll av kyrkor och kyrkogårdar, dvs ett svenskt kulturarv.

På förslag så kommer jag istället för att betala kyrkoavgift bli månadsgivare till av mig utvalda humanitära organisationer. 

Läkare utan gränser kommer vara en av dem. Det är en organisation som inte backar för något för att stödja utsatta, även kristna, med risk för sina egna liv i krigszoner som att bli bombade och dödade av Ryssland i Syrien eller av afghanska CAS-ledare i Afghanistan. I övrigt lutar jag åt Amnesty, som aldrig kommer relativisera dödsstraff, förföljelse av oliktänkande och diktaturer. Slutligen får det nog bli någon lokalt verkande organisation för utsatta. Ironiskt nog kanske den kristna Stadsmissionen

Kanske kommer jag hålla en buffert på någon hundralapp i månaden för särskilt ömmande behov eller för något extremt lokalt ändamål. Jag bidrog t ex senast med 500:- SEK till att bygga upp den nedbrunna kiosken vid den lokala stranden och ska även köpa någon bräda till bryggan nere i byn. Även gå med i den lokala sportklubben och inte springa på deras elljusterrängspår gratis längre. Pengar som inte går till den lokala församlingen kan gå till andra lokala ändamål.

Sedan får jag inte någon kristen begravning längre, men det spelar faktiskt ingen roll. Mina molekyler kommer brytas ner ändå, precis som församlingsmedlemmarnas, och återföras till naturens eviga kretslopp. Kanske hamnar en del av de atomerna från mina molekyler någon gång i ett träd, så delar av mig kanske blir en bok en dag. Eller mer sannolikt dasspapper att torka sig där bak med om man nu inte uppfinner E-dasspapper...

Den som vill gå ur Svenska Kyrkan hittar utträdesblanketten här. Det är ett personligt beslut ni får ta själva. 

Avslutningsvis lite musik.
"If the real Jesus Christ were to stand up today
He'd be gunned down by the C.I.A.
Oh, the lights that now burn brightest behind stained glass
Will cast the darkest shadows upon the human heart
But God didn't build himself that throne
God doesn't live in Israel or Rome
God belong to the yankee dollar
God doesn't plant the bombs for Hezbollah
God doesn't even go to church
And God won't send us down to Allah to burn
No, God will remind us what we already know
That the human race is about to reap what it's sown" - The The, "Armageddon Days Are Here (Again)"
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

120 kommentarer:

 1. Grattis!

  Nästa steg: Gå ur staten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gick ur kyrkan 1975. Staten har jag inte gått ur men undviker kommunalskatt förra året och i år 0 SEK i kommunalskatt.

   Ställer dock till problem. Försökte igår bli kund på ICA banken men det gick inte med automatik. Trots noll kronor i kredit och aldrig en prick hos KFM så skall min ansökan behandlas manuellt Och besked kommer med posten.

   Radera
  2. Jag avundas dig, tänk om alla kunde få rösta med plånboken på liknande sätt? Vilken fantastisk värld vi skulle få.

   Radera
  3. Du menar om alla nolltaxerade och nån annan ändå betalade? Ja, det vore fantastiskt.

   Radera
  4. Nej, jag menar att man t.ex. skulle kunna rösta bort utsmyckning av rondeller och folk som Dan Eliasson.

   Radera
  5. Ja, i så fall skulle jag rösta bort hela rättssystemet. Sen skulle jag kapa en skolbuss full med barn och servera dem som gratis hamburgare på närmsta ålderdomshem.

   Radera
  6. Ben, varför ålderdomshem, Golfklubbar borde betala bättre

   Radera
  7. Betala bättre för gratis hamburgare? Nja. Men det är ju inte för pengarnas skull man gör sånt - det är ju för nöjet.

   Radera
 2. Samma kvinna skriver om den ökande kvinnofientligheten i Sverige, https://kristenopinion.wordpress.com/2016/07/21/malet-ar-underkastelse/
  Det som blir svårt är att diskutera vilka och vad som orsakar detta, konsekvensen blir påhopp om rasism och främlingsfientlighet. Det gör att det kommer att fortsätta i Sverige och skapa stora problem över allt i samhället och inte som nu främst i utvecklingsområdena runt omkring i Sverige.

  SvaraRadera
 3. Grattis! Tog själv samma steg för några år sen med i stort sett samma motiveringar. Detta var visserligen innan kyrkan började gulla med muslimska brödraskapet et al, men jag störde mig den extrema dumsnällheten, som jag skulle mena är roten till den senaste tidens tokerier i rörelsen.

  SvaraRadera
 4. Bättre sent än aldrig,kyrkan har lagt grunden till avgrunden så att säga med en del otroliga beslut, likt Lars exempel.
  Länken är ot men ändå inte...
  http://www.pilum.nu/metro/

  SvaraRadera
 5. Jag gick ur i början på -90 talet, där gick gränsen för mig.

  Har varit med i nån frikyrklig församling ett tag efter det och sedan 12 år tillbaka så är jag medlem i en slags församling som uppmuntrar sina medlemmar att själva välja vem eller vad de vill ha till sin Gud och hur stor summa att betala i avgift.

  Och dessutom betalar jag ett par hundra per månad till en av de få nyhetsförmedlingar som skriver rakt ut precis det som händer.

  Och ibland blir det donerat en slant till andra saker jag gillar, hade du haft en sådan "Donera" knapp så hade det nog det blivit en slant till dig också, Cornu, åtminstone innan jag fattade att du faktiskt avskyr mig bara för att jag sympatiserar med SD´s åsikter..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, nyhetsförmedling utan faktakoll är toppen! Det kan ju bli vilka nyheter som helst, och det är underhållande. Vill du stötta min sajt om jag startar en sådan.

   Radera
  2. Självklart så ägnar de sig åt faktakoll, de blir ju minutiöst granskade.
   Men det har du inte fantasi nog att föreställa dig

   Din blogg skulle jag däremot aldrig läsa.

   Ska även sluta läsa och svara på dina kommentarer med omedelbar verkan.

   Radera
  3. Jaha, nähä, jaha, jaha.

   Radera
 6. Efter att ha varit läsare av Cornucopia sedan födseln lämnar jag nu denna privata klubb. Även om han på pappret i teorin står för sunda weblayouter agerar man helt i strid med dessa och någon läsvänlighet finns oavsett inte efter den nya layouten införts. Istället kommer jag att bli månadsgivare till specifika humanitära organisationer lokalt såväl som globalt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 7. -fast gällande kyrkan förstår jag honom helt. Funderar också på att lämna.

  SvaraRadera
 8. Gick ur kyrkan så fort det blev möjligt. Religon i alla dess former ska motarbetas!

  SvaraRadera
 9. Svenska Kyrkan är en av landets största markägare/fastighetesägare.
  Om alla lämnar kyrkan så blir det som Centerpartiet.
  En massa psykopater tar över och lever gott på kapitalet.
  Och detta är naturligtvis målet för det som styr kyrkan idag. Att så många som möjligt lämnar kyrkan.

  SvaraRadera
 10. Lite irriterande med sådana stora bilder vid varje artikel på framsidan samt att antalet artiklar äro väldigt få på framsidan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ökade antalet artiklar till fem.

   En variant är att jag skippar bilderna helt och bara har ingressen. Utom kanske på första inlägget, men det kräver en massa manuellt rattande för varje nytt inlägg.

   Radera
 11. +1
  Gjorde liknande analys för några år sedan, minus förföljelsen av kristna som inte var lika systematiserad då. Svenska kyrkan har blivit en fullständigt debil rörelse, ledd av en ärkebiskop som vill inkludera halsavskärande äckel och avskärma troende kristna. Patrask.

  +en till för Läkare utan gränser, en av få organisationer att ge pengar till. Inte nödvändigt att leta efter fler organisationer; ge dubbelt till den som verkar bäst istället.
  Att undvika: Röda korset och andra avstjälpningsplatser för utrangerade politiker med dyra vanor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, Röda Korset undviker man.

   Radera
  2. Förföljelse av kristna har varit utbredd och systematisk länge. Precis som förföljelse av andra minoriteter.

   Radera
  3. Skulle vilja flika in att MsF är den ENDA internationella organisation jag skulle få för mig att stödja ekonomiskt. Av precis de skäl som Cornu ger i artikeln.

   Radera
 12. Det gör du rätt i. När en del präster tycker det är provocerande att bära kors så är det dags att lämna eländet. Ny bugg med bloggen : Ibland när man skriver inlägg får den för sig att uppdatera sidan så man förlorar det man skrivit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såg ett program om en förvirrad holländare som började bära davidsstjärnan för att visa sitt ogillande av muslimer. Den lokala judeförsamlingen var inte alls road av detta.

   Radera
 13. Att folk lämnar svenska kyrkan drabbar ingen fattig men vad ska vi göra åt alla poliser som fått nog, kollaps lr failed state..? http://blogg.loppi.se/elsasdagbok2013/2016/08/10/idag-ar-det-min-allra-sista-dag-som-polis-ett-personligt-inlagg/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl uppenbart? Alla arbetslösa präster får bli poliser. Istället för guds lag får de se till att folk följer den världsliga lagen.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. De kan ju följa den gammeltestamentliga lagen (Öga för Öga oav)

   Radera
  4. Man skulle ju kunna starta små lokala polisenheter med avhoppade poliser som fick bättre betalt för beskydd av de boende i en stadsdel.

   Kyrkoskatten tex 7000:- / år
   Tv-avgiften 2200:- / år

   Då kunde ju tex de 5000 personer varav 75% vuxna som bor i ett getto i min hemstad gå samman och köpa sig en egen liten poliskår. 3750x7000:- 26 mille + Tv avgiften då, antar att det är hälften så många hushåll: 1875x2200= 4 mille.
   Alltså 30 mille att köpa trygghet för.

   Den dysfunktionella ordinarie polisen finns förstås ändå kvar och "fungerar" som vanligt.. (Dvs de kommer att lägga sig i dylika initiativ)

   Annars kan man ju teckna avtal med den största lokala ryggmärkesförening som får upprätthålla ordningen..

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  6. Äh. Jag räknar ju som en kratta. Ska vara ca 4000:- x 3750 pers ger 15 + 4 för TV avgift totalt 19 mille.

   Radera
  7. Visst. Bara de gör som jag säger när det är jag som betalar deras lön.

   Radera
  8. Kör du eftet devisen "syndens lön är döden" eller betalar di riktiga pengar?

   Radera
 14. Inför åldersgräns på religon! 20 år skall individ vara innan den får utsättas för religon. Religon har gjort och gör mer ont för mänskligheten än alkohol och tobak så rimligen borde restriktionerna vara omfattande. Inget nybygge av religösa byggnader. Kraftig beskattning av religon. Alla nya medborgare (nyfödda och invandrande) borde få åta sig att aldrig utöva religon och avsäga sig befintlig (gäller såklart inte nyfödda). Religon är av ondo så staten borde folkupplysa om skiten och bedriva på påverkan som de gör med många andra saker.

  SvaraRadera
 15. Ateism känns sådär... Experter av olika slag talar om att vi snart kommer ha en artificiell superintelligens på Jorden. Sanningen är nog att den "artificiella" superintelligensen uppstod redan för eoner sedan i ett annat universum och går ganska bra att kalla "Gud".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även om det vore så, verkar det som om den där sagoboken där guds äventyr beskrivs inte riktigt stämmer med våra vetenskapliga observationer. Nej, bättre leva sitt liv som om gud inte finns tills det finns bevis för motsatsen.

   Radera
  2. "En värld i taget, pastorn", var det någon som sa på sin dödsbädd. Det är en av de klokaste sakerna som sagts enligt min mening.

   Radera
  3. Det är klart att Bibeln innehåller en massa dynga, men berättelsen är bitvis ganska fascinerande. Jag utesluter inte att "Gud" faktiskt varit en gnutta aktiv. Jag utesluter inte att han faktiskt existerar och bryr sig.

   Radera
  4. Någonting har ju alltid funnits och kommer alltid att finnas.
   Funnits alltid, det är riktigt jäkla länge det.

   Och avstånden är oändliga, visst kan vi just idag se galaxer ca 13 miljarder ljusår bort och gissa oss till ett otroligt stort antal planeter.
   Vår jord är ju bara 4 Miljarder år och vi människor som tror vi har kommit någonstans i vår utveckling har ju egentligen nyss organiserat oss och börjat utvecklas. Typ i några tusen år..

   Hur långt har de då hunnit som redan utvecklats i Miljoner år..eller i Miljarder år?

   De kanske roar sig med att arrangera planeter på lämpligt avstånd från stjärnor ..

   Radera
  5. Om Gud finns, så finns det i alla fall ingen människa som vet vad det är, eller vad den vill. Människor som företräder religioner påstår sig veta detta är och är således lögnaktiga.

   Radera
 16. kristna syrier, äh, kättare hela bunten som haft sedan 451 att acceptera kyrkomötet i Chalcedon.

  SvaraRadera
 17. Cornu, jag gratulerar dig till insikten att Svenska Kyrkan är en klubb för gudstroende, inte för ateister. Jag har länge förvånats över folk som är medlemmar i denna religiösa förening utan att vara gudstroende.

  SvaraRadera
 18. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 19. Ja det har varit en tragisk utveckling i Svenska kyrkan, bl.a. att man inte stöttar förföljda kristna. Men är ännu medlem, men maken har gått ur av samma anledning. Dock har vi också som du tyckt att Sätila kyrka verkar vara engagerad, kanske kommer att gå dit framöver eftersom vi har fritidshus i närheten. Jag har valt att stödja Open Doors. De flesta är nog agnostiker - att man inte kan veta om det finns en Gud eller inte, det kallas ju för tro och inte vetenskap.

  SvaraRadera
 20. När antisvenskarna i svenska kyrkan tog bort psalmen "Fädernas kyrka" ur psalmboken var det droppen för mig. Tror det var 1986. Den så fruktansvärt historiskt världslig okunniga LW förstår inte att kulturer behöver ett fundament. Det har alltid varit religion. Om ateister som LW får som de vill tar Islam över på Walk over. Men som sagt. Det begriper han inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @RB 20:03
   Instämmer!

   Jag gillar inte heller den nya psalmboken, där de har tagit bort Gustav II Adolfs fältpsalm (psalm 508) "Förfäras ej du lilla hop". Tänk vilken roll den psalmen har spelat för Sverige som verklig stormakt, icke att förväxla med dagens PK-idealiserade - humanitär stormakt.

   Radera
  2. För mig var droppen när den kom med.

   Radera
  3. Rent kulturellt borde man alltid sjunga alla sex verserna i psalm 199 ("Den blomstertid nu kommer").

   Radera
 21. En till bidragande punkt kan vara detta med att man förlåter lite hur som helst. Det gör ju att man kan svina och bete sig illa men Gud förlåter alla i slutet ändå, om man liksom då ångrar sig. Först borde man få sina X år i helvetet innan det är OK.

  SvaraRadera
 22. Lite lustigt med flera ateister jag känner. De använder ofta och gärna svärord med bibliska referenser t ex f-n, h-vete, dj-vlar fastän dessa ord inte borde betyda något för dem.

  En del är också skrockfulla och tror t ex på ödet, lägger inte nycklar på bordet, går inte under stegar och några av mina ateistvänner tror inte på spöken/andar, men är rädda för dem.

  Jag tror att det finns väldigt få som är ateister helt och fullt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns ju etablerat vad man ska utbrista i affekt om man är ateist, men det krävs övning.

   På engelska är det "Science!", "Scientific method!", "Mathematics!".

   På svenska blir det inte lika käckt. "Vetenskap!", "Vetenskaplig metodik!" men "Matte!" fungerar.

   Radera
  2. Svärord är liksom mycket annat ett kulturarv. Det byter man inte bara för att man byter religion. Julen har vi ju behållit från förkristen tid så svärorden kan vi säkert behålla in i efterkristen tid. Men att julfirande eller svärord skulle betyda att man tror på nåt särskilt, knappast.

   Radera
  3. Själv ser jag mig som kristen ateist. Jag har kristna värderingar men tror inte på någon gud och föraktar Svenska Kyrkan för dess vänstervridning och ryggradslösa hållning.

   Radera
  4. "Kristna värderingar"... vad är det? Helga sabbaten, döda bögarna och slå dina barn, eller vad?

   Radera
  5. Ah Ben, din hedning.

   Behandla andra som du själv vill bli behandlad?
   (Och Nej det där du tänkte på, går jag inte med på)

   De 10 budorden
   De 7 dödssynderna och De 7 dygderna

   Radera
  6. Trots att jag är ateist så ingår tisdag, onsdag, torsdag och fredag i min vecka. Lustigt det där.

   Radera
  7. Jadå, gyllene regeln är mycket bra. Budorden är väl någorlunda OK, men här kommer dilemmat -- resten av det som gud tycker man ska syssla med, som beskrivs i samma bok -- hur gör vi med det?

   Femte moseboken har högvis med regler, och säger dessutom listigt nog: "Men om du inte lyssnar till Herren, din Gud, och inte troget följer alla hans bud och stadgar, som jag i dag ger dig, då skall alla dessa förbannelser nå dig och komma över dig:"

   [alla hemskheter som kan tänkas, inklusive att din fru våldtas och att du kommer äta dina egna barn]

   ... notera att det här också lär gälla såna där regler vi inte brukar prata om så ofta, som:

   "Ingen som har fått testiklarna krossade eller lemmen avskuren får upptas i Herrens församling."

   "En kvinna får inte bära mansdräkt, och en man får inte ta på sig kvinnokläder, ty Herren, din Gud, avskyr alla som gör sådant."

   "Du skall inte klä dig i tyg av blandat garn, ull och lin tillsammans."

   "Om en son är trotsig och upprorisk och inte lyder sin far och mor, inte ens när de tuktat honom, skall de ta honom med sig och föra honom till de äldste i staden, till hemstadens port. De skall säga till stadens äldste: ”Det här är vår son, han är trotsig och upprorisk och lyder oss inte, han bara festar och super.” Då skall alla männen i staden stena honom till döds. Du skall utrota det onda ur folket."

   Det står på flera ställen i bibeln att man ska akta sig hemskt noga för att bryta mot guds lagar.

   Radera
  8. Nja hörrö Kallle7.

   Det där med att göra mot andra så som mot en själv, det är återanvänt från andra religioner. Vi kan säga att det är kristet om du vill, men det är knappast unikt kristet.

   De 7 dödssynderna och de 7 dygderna är i huvudsak ett katolskt koncept. Ska ma nstödja sig på bibeln ska ju synderna dessutom helst vara 8 till antalet.

   De tio budorden däremot, fick ju hänga med in i protestantismen. Samma där - förbud mot våld, stöld och äktenskapsbrott är näppeligen unikt kristna.

   De tio budorden kommer ju dessutom ur gamla testamentet, den delen kristendomen snodde rakt av från judarna. Där framkommer ju att straffet för att missbruka guds namn och förmodligen en hel del andra rätt harmlösa brott skall vara döden. Är det också kristna värderingar?

   Radera
  9. Nya testamentet är ju en uppdatering av den lite väl grymma bibeln, så det är ju den som typ gäller, idealet nuförtiden är ju att man ska tänka: "Hur skulle Jesus gjort?" och sedan försöka göra så som man tror att han hade gjort baserat på det som står i Nya testamentet. Så det där med att ha ihjäl folk överlåtes till Gud, vi ska bara försöka förlåta och gå vidare..

   Radera
  10. Kalle7, svårt att se stöd för din tes i kristen praktik. Vet inte om det går att räkna hur många som dödats i Guds namn av kristna, både i krig och andra mer lokala utrensningar.

   Radera
  11. Även om nya testamentet är en "uppdatering" så tyckte ju Jesus själv att de gamla reglerna var rimliga och skulle efterlevas. Faktiskt sade han så här:

   "Tro inte att jag har kommit för att upphäva lagen eller profeterna. Jag har inte kommit för att upphäva utan för att uppfylla. Sannerligen, innan himlen och jorden förgår skall inte en enda bokstav, inte minsta prick i lagen förgå; inte förrän allt har skett. Den som upphäver ett enda av buden, om så det allra minsta, och undervisar människorna så, han skall räknas som den minste i himmelriket. Men den som handlar och undervisar efter dem skall räknas som stor i himmelriket. Jag säger er att om inte er rättfärdighet överträffar de skriftlärdas och fariseernas, så kommer ni inte in i himmelriket."

   Radera
  12. @Kallle7

   Du räknar upp tio budord, sju dödssynder som har sin grund i GT. De sju dygderna har inte sin grund nånstans, eller överallt i Bibeln, det är lite oklart.

   Sen hänvisar du till Jesus och NT och underkänner ju då i princip ditt eget resonemang som handlade om GT?

   @Joakim:
   Å andra sidan tolkar kristendomen ur Lukasevangeliet (sista måltiden mm) att Jesus bröt det gamla förbundet med Gud. Därav har ju kristna inget förbud mot griskött, t ex, eftersom det tillhör den gamla pakten med Gud. Tror man inte att pakten bröts/förnyades i och med Jesus bör man väl i så fall följa de judiska lagarna avseende renhet och annat.

   Radera
  13. Plus att vi kan blanda in de apokryfiska böckerna, Thomasevangeliet är en riktig rökare angående Jesus liv och leverna har jag hört. Där dödar han barn med övernaturliga skills och sånt.

   Radera
  14. @Ben
   NT baseras ju på GT, men tillför även Förlåtelse.

   "Bibeln säger att vi alla var döda i våra synder och våra överträdelser mot Guds bud innan vi vände oss till Jesus; vi hade inte andligt liv och var skilda från Gud (Ef 2:1, Jes 59:2). Men genom ånger och omvändelse från synden till Jesus, och tro på vem han är och vad han har gjort för oss på korset, så får vi evigt liv genom pånyttfödelsen."

   Du kan alltså få förlåtelse om du innerligt ångrar det dåliga du gjort.

   Antar att det finns vissa gränser där också..

   Radera
  15. Du har absolut helt fel där. Gamla förbundet, t ex de 10 budorden, gällde Israels folk dvs judarna. Angående vila på sabbaten ska man ju t ex minnas slaveriet i egypten vilket uppenbart gäller judar.

   De tio budorden i den formen gäller således inte mig. Har du några förfäder som varit slavar i Egypten, Kalle?

   Att hävda att Nt är Gt+förlåtelse är därmed grovt felaktigt.

   Visserligen omtalas budorden i Efesierbrevet. Omedelbart efter det beordras f ö slavar att lyda sina herrar. Hur ser du på det förresten Kalle? Tycker du slaveri är Ok som man tycker i NT? Är det "kristna värderingar"?

   Radera
  16. Nu är jag inte så bevandrad i exakt vad som står i bibeln och det är inte heller min uppgift att försvara dess bitvis märkliga innehåll mot bråksugna idioter.

   Gud och bibeln kan nog vara precis det du söker efter och din väg i livet blir därefter antagligen precis den du förtjänar.

   Jag kallar mig Kristen för att det är lättaste sättet att beskriva vad jag tror på och för att jag är helt övertygad om att vissa (för att förtydliga så inte Ben väljer att misstolka) av dess värderingar, förhållningssätt och löften, är de rätta och de enda hållbara i ett längre perspektiv.

   Sen vet jag att det finns mer än det där och jag har även gått vidare i min tro utan att förkasta, snarare införliva och praktisera ihop med min nyfunna tro.

   Och detta blir mitt sista inlägg i denna diskussionen.

   Radera
  17. Ja, du är som de flesta. Du är inte kristen på grund av bibeln, utan trots den. De som verkligen läst bibeln och d värderingar kristendomen står för, äcklas över det och lämnar skiten.

   Fortsätt du att hävda att vissa värderingar är bra. Men räkna inte med att hitta dem i bibeln.

   Radera
  18. Jag var kristen fram till min konfirmation. Då föll en del av snömoset de tidigare lärt ut om hur fantastisk kristendomen är.

   Radera
  19. Gripen.

   Intressanta iakttagelser!

   Kan du nu inte berätta om ateisterna/ur kyrkan-människorna du känner även är snåla, giriga, missunnsamma så har jag fått alla mina fördomar infriade.
   Tänk Bengt Westerberg som väl är den ultimata ateiststereotypen.

   Radera
  20. Mina vänner är som folk är som mest med goda och mindre goda egenskaper oavsett om de tror på något eller inte. För mig funkar det bra att försöka att se människan eller individen snarare att vara alltför generell då det gäller grupperingar och deras ev egenskaper.

   En svordomsfundering till. :-)
   Vilka är det främst håller fast vid det kulturella arvet att med förkärlek svära med bibliska referenser?

   1. Ateisterna och deras barn?
   2. De kristna och deras barn?

   Jag skulle satsa på det första alternativet eftersom kristna försöker att undvika att svära, och inte vill att barnen gör det heller. Håller ni med?

   Radera
  21. Kristna som jag känner använder ord som "farfar" och liknande då de ibland tror att tex ordet "fan" har magiska egenskaper.

   Radera
 23. Pratade med mina föräldrar som fortfarande....var med. De är kristna också, på riktigt.
  De gick ur. Det var innan "mitt kors" grejen, så hoppas alla som kallar sig kristna går ur snart (inte jag, jag gick ur för länge sen då jag genomskådade det som den vänsterextrema organisationen det är).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den vrålkristne Uffe Ekman vart ju katolik istället. Kanske ett alternativ för konservativa kristna som inte gillar abort, skilsmässor och mänskliga rättigheter?

   Radera
  2. Apropå det jag sa? Hmm, mina föräldrar gillar inte abort nej. Inte skilsmässor heller, vem gör det?
   :)

   Mänskliga rättigheter är inget problem heller. De hatar inte bögar, men är nog av åsikten att pride är förargelseväckande beteende, eller innehåller mkt sånt.
   En åsikt även jag kan sympatisera med som ateist....ursäkta tangenten.

   Radera
  3. Jag tycker inte det är okej att vuxna män förgriper sig på minderåriga pojkar så katolikerna har jag inte mycket till övers för. Dessutom så har påven en fånig mössa!

   Radera
  4. Framför allt är de ju kannibaler. I deras version av nattvarden förvandlas ju bröd och vin bokstavligen till jesu kött och blod, inte bara metaforiskt.

   Nog för att judarna dödade jesus, men katolikerna käkar ju upp honom en gång i veckan.

   Radera
  5. Om jag inte minns fel gör protestanter det också. Äter kristi kropp alltså. Nattvarden är ju ett av de två sakramenten som överlevde reformationen, tillsammans med dopet.

   Radera
  6. Njae, minns jag rätt tror protestanterna att Jesus är närvarande i nattvardsmumsandet enbart på ett spirituellt sätt, dvs det är en bit ande man äter och inte kött, blod och senor. Det är väl betydligt mindre äckligt.

   Radera
  7. Saxat från Svenska kyrkans webbsida: Kyrkans sakrament (heliga handlingar)

   "I Nattvarden, (eukaristins, tacksägelsens), liturgi firar vi den handling som Kristus själv instiftade vid den sista måltiden med sina lärjungar. I Andens kraft och genom Kristi egna ord, som prästen uttalar, förvandlas våra gåvor. bröd och vin, till hans kropp och blod."

   Men det kan ju vara skrivet av en kommunikatör, så jag anger inte detta som ett bevis. Beskrivningen verkar faktiskt lite halvkatolsk då den plockar med alla sakrament i texten.

   Radera
 24. Det behövs lite krig och mer elände här för att Svenska Kyrkan ska öka sina medlemssiffror igen. De kanske hejar på lite krigisk utveckling... eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet är nog snarare din mamma, det är ju ingen som kan tro att nån vettig gud skapade människan till sin avbild efter attman sett hennes lekamen.

   Radera
 25. Klokt beslut att gå ur svenska kyrkan. Gjorde samma sak för ca 10 år sedan.
  Kan faktiskt känna viss sympati för Frälsis konstigt nog. Troligen för att de håller med natthärbärgen åt utslagna, kokar soppa och brukar räta upp livet hos många gamla alkisar som får en syssla att ta hand om deras secondhand-butiker.
  Det uppstår någon slags grupptryck att hålla sig nykter och att sköta sina sysslor på deras arbetsplatser. De har räddat livet på många försupna själar. De förbättrar jordelivet för många. Hur det blir i en eventuell himmel är väl fortfarande höljt i dunkel

  SvaraRadera
 26. Väl motiverat, håller med på samtliga punkter. Satt redan i samma tankabanor efter att ha läst om "Mitt kors" tidigare. Har väl alltid tagit det goda med det onda tidigare, men nu får det vara bra.

  Tack för länken till blanketten. Praktiskt att de har gott om utrymme kvar på pappret där man kan lämna egna synpunkter och förslag.

  SvaraRadera
 27. Gick ur svenska kyrkan för 12-13 år sen tror jag.

  Det var väldigt mycket pga new age flummet som började influera kyrkan redan då.

  Numera är jag agnostisker, men som skiter i vilket. Apateist kallas det visst med ett finare ord.

  Men på ett sätt kan man sakna kyrkan, ritualerna som omger livets större händelser, dop, bröllop, begravning, fyller en funktion.

  SvaraRadera
 28. Tror även prästerna är ateister innerst inne...

  SvaraRadera
 29. När antisvenskarna i svenska kyrkan tog bort psalmen "Fädernas kyrka" ur psalmboken var det droppen för mig. Tror det var 1986. Den så fruktansvärt historiskt världslig okunniga LW förstår inte att kulturer behöver ett fundament. Det har alltid varit religion. Om ateister som LW får som de vill tar Islam över på Walk over. Men som sagt. Det begriper han inte.

  SvaraRadera
 30. Tyvärr engagerar sig ärkebiskopen mer för att göra Sverige till ett muslimskt arabland än hjälper de kristna i Syrien. Även om de flesta kristna i Syrien är ortodoxa och inte lutheraner så tycker jag att Svenska kyrkan bör fokusera mer på de kristna. Inte på sådana som vid en radikaliseringsprocess, kommer förgöra de kristna.

  Det verkar som att ärkebiskopen följer Sjuklöverns utstakade linje, som accelererade under hösten 2015. Det kanske är så att ärkebiskopen är delvis en politisk befattning?

  Jag tänker inte gå ur än. Jag är medlem som en hommage till kyrkans mycket viktiga historiska roll för våra förfäder och i Sverigebygget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kyrkan är också kapad av vänsterextremisterna och nu har den förvandlats till ett redskap, ett redskap som kommer användas till att förstöra våra kärnvärden.

   Överdriven Godhet, överdriven medmänsklighet, överdriven invandring, överdriven hänsyn, överdriven ödmjukhet, överdriven tolerans.

   Leta upp en BRA process och Överdriv denna till absurdum så förvandlas den till ett vapen istället.

   Seså gruelse, sluta nu hjälpa dem med deras överdrifter :)

   Radera
  2. Nej, det där med godhet vill man ju hålla igen med. Det har man vetat ända sedan 30-talet.

   Radera
  3. Jo, man kan se det på vissa ställen i Afrika där "Väst" givit dem mat mot svält i många årtionden och det enda som händer är att de blir ännu fler och behöver ännu mer mat..

   Radera
  4. Kalle7, jag är glad att det inte är människor som du som har makten i det här landet. Att med vilje låta människor svälta ihjäl som befolkningskontroll hör hemma i kommunism och fascism.

   Radera
  5. Så det är de enda alternativet du kan se?

   Antingen ger vi dem mat eller så svälter de ihjäl.

   De där resonemanget gäller kanske dina stackars Guldfiskar, men det gäller inte för vuxna människor.

   Radera
  6. Det kanske är en nyhet för dig, men mat är faktiskt det enda botemedlet mot svält. Man kan inte leva på kärlek allena.

   Radera
 31. Här kommer några sanningens ord från Tranås stoltheter:

  https://www.youtube.com/watch?v=mqI9BkKckjc

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sådär, har ökat deras youtubepublik med 2,5% genom att lyssna en gång. Fantastiskt hur man ur en så kass text och en sådan usel sångare kan få ut något som faktiskt har lite, lite charm.

   Radera
 32. När jag lämnade kyrkan på tidigt 90-tal fanns inga blanketter på hemsidor utan man fick fysiskt masa sig till pastorsexpeditionen för att avsluta denna tvångsanslutning som man utsatts för i späd ålder.

  Sagt och gjort: jag knallade upp till domkyrkan i Uppsala, där jag då var skriven, och förklarade mitt ärende. Jag fick den efterfrågade blanketten men också en broschyr med titeln "Detta händer när du lämnar Svenska kyrkan" med uppmaningen att läsa igenom innan jag tog detta stora steg.

  Jag har aldrig så långt tillbaka som jag kan minnas haft det som kristna och andra religiösa kallar tro men avsåg ändå att ta mitt utträde på allvar. Alltså tog jag med mig broschyren hem för att i lugn och ro få reda på vad de teologiskt skolade ansåg att det skulle få för konsekvenser för min odödliga själ när jag lämnade den kristna gemenskap jag blivit tvångsdöpt in i men sedan aldrig konfirmerat.

  Döm om min förvåning när jag ingenstans i broschyren såg något som nämnde min själ i detta liv eller nästa. Jag skulle förlora vissa förmåner i form av gratis präst vid vigsel och jordfästning men ingenting om att detta skulle göra någon skillnad för min själ eller dess status på domens dag.

  Min slutsats är att till och med Kyrkan själv accepterat att tiden sprungit ifrån den och att deras kärnverksamhet mer handlar om att sälja upplevelser än att hålla på med det metafysiska.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du drar förhastade slutsatser. Ur kyrkans synvinkel är den rimligaste anledningen för dig att lämna Svenska Kyrkan att du avser ansluta dig till något annat kristet samfund.

   I modern ekumenisk anda erkänner Svenska Kyrkan på 90-talet även andra kyrkor, och deras förmåga att verka för din själs frälsning. Annat var det för 100 år sedan, på den gamla goda tiden.

   Radera
  2. Ah, så de har överlåtit den metafysiska biten till pingstvännerna, katolikerna m fl samfund för att kunna fokusera på upplevelseverksamheten och opinionsbildning?

   Radera
  3. Verkar däremot konstigt att de i så fall skulle bekymra sig för min tillgång till präst mm vid jordfästning etc. Om jag gått över till ett annat samfund borde väl detta kunna tillhandahålla sådant?

   Radera
  4. Ja, dessutom snudd på lögnaktigt. Jag tror inte i praktiken att man kan stå utan officiant vid en begravning. Dessutom finns inga kompetenskrav på en sådan.

   Radera
  5. Lite spännande med ekumeniken angående jordfästningen, äntligen blir det tillåtet att lägga kroppen i minneslund och anordna fotbollsturnering med huvudet.

   Radera
  6. Du kan ta in min gamle polare general Butt Naked som creative consultant. Vi träffades i Liberia. Trevlig prick.

   Radera
  7. Låter som en kul kille, han är inte möjligtvis släkt med fd nöjesprofilen Billy?

   Radera
 33. Din begravning och grav är inte till för dig, utan för dina anhöriga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag kommer ju av naturliga skäl vara död då så om man utgår från att mitt eventuella medlemskap i Svenska kyrkan inte har någon betydelse för min själ efter döden berör det ju inte mig.

   Radera
  2. Begravningar är det värsta jag vet, skulle inte vilja att någon tvingas gå på en sådan på grund av mig, alltså väljer jag "direkt kremering" inga ceremonier eller annat, bara brännas och sedan i en urna som planteras i en minneslund.

   Radera
  3. Du borde komma i kontakt lite oftare med det värsta du vet.
   Förr ett par tre generationer sedan hade de flesta svenskar sett en anhörig dra sista andetaget i hemmet, för att sedan sörjas vid en begravning.
   Idag institutionaliserar vi alltihop, och anordnar i bästa fall en minnesstund som i Stockholm p g a kö hamnar en månad efter dödsfallet.

   Inte så konstigt att kvällstidningarna har artiklar om 60-åriga kändiskvinnor som hamnar i livskris när deras mamma dör. De har haft ett helt liv på sig att förbereda sig, och är ändå helt outrustade för den händelse att en förälder dör, vilket ju drabbar 99% av mänskligheten. Om inte död och sjukdomar tillåts existera i tillvaron, kommer vi att behöva väldigt många fler psykologer ganska snart.

   Begravningar har en funktion och finns i nästan alla kulturer av en anledning.

   Radera
  4. Ja, alla borde få sommarjobb på kyrkogårdsförvaltningen. Det var rätt trevligt.

   Radera
  5. Rätt lustigt det där, för jag är säker på att dessa lite udda sommarjobb som en del av oss hade faktiskt blev en unik period då man träffade lite udda folk man annars aldrig skulle träffa och lärde sig saker som, ja kanske var udda också. Antagligen utvecklande på ett sätt man inte kunde fatta då.

   Radera
 34. Välkommen till klubben!

  Bra jobbat!

  SvaraRadera
 35. Ingen kommenterar det fantastiska låtvalet. En alltid lika aktuell låt av ett grymt band. Dock några småfel i låttexten, men de som bemödar sig att lyssna på låten har nog överseende med det.

  SvaraRadera
 36. Lämnade Sv kyrkan redan på 80-talet, då var det KG Hammar som försökte införliva Sv Kyrkan med socialist.. öhh i den socialdemokratiska hydran.
  Lätt justerat talesätt: "Vi inom Partiet hava tvenne mål, att taga makten, och att behålla den".
  Nu håller man på att lyckas, tror man, man försöker att liera sig med muslimer/islam och inbillar sig att detta skall hjälpa dem att bibehålla makten.
  Vilka dumhuven det finns. I samma ögonblick antalet muslimer i landet vilket int kommer inte att dröja länge med dagen inflöde, blir tillräckligt stort för ett eget muslimskt parti kommer dessa att välja detta parti.
  I det ögonblicket kommer svennsrna och de dumsnälla inom Sv Kyrkan att inse och förstå. Men först då, inte tidigare.
  Men inflödet kostar ju inget, bara ett par kebabpizzor och en Fanta per år enligt kändiseliten.
  Just nu är Sv Kyrkan bara nyttiga idioter för (s) och islam....

  SvaraRadera
 37. Vi har religionsfrihet och ingen behöver vara med i en kyrka om man inte vill. Men det pågår tyvärr mycket desinformation kring Svenska kyrkan just nu. Om jag sa att 95% av de granskade resorna var helt utan anmärkning och att de ansvariga för slöseriet fått sparken, så hamnar saken i en annan dager.
  Dessutom arbetar Svenska kyrkan i stor omfattning för att aktivt stödja offer till terrorn med nödhjälp. På plats. Dessutom har det skett flera manifestationer och uttalande mot IS och terrorism.
  Och nej, vi har inte muslimska biskopar i Svenska kyrkan ...
  Man ska inte tro på allt som sprids i sociala medier eller som står i vinklade artiklar. Ingen organisation är perfekt, men Svenska kyrkan har en transparens som få andra, och är öppen för granskning just för att vi ska kunna hålla en hög etisk nivå.
  Kyrkans verkliga liv sker i församlingar, ofta ouppmärksammat av media, med barn och ungdomsverksamhet, sorgegrupper, gudstjänster, diakoni osv. Det är till detta pengarna ska användas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska man se det som att ärkebiskopen ägnar sig åt desinformation runt Svenska kyrkan? Är inte hon på en rätt hög post i sammanhanget för att göra det? När hon hävdar att de troende inte har förstått någonting, alltså de kristna, kan man ju få för sig att hon menar det. När hon skriver under en artikel som hävdar att det kristna korset är provocerande och aggressivt mot andra religioner, kan man ju få för sig att hon faktiskt tycker det. Och när hon engagerar sig i en moskebrand, som visade sig vara en olycka, och inte engagerar sig alls när en katolsk präst blir mördad av religiösa skäl, utan tvärtom, propagerar för att religion inte har något med saken att göra, finns det ju risk att vi tar henne på hennes ord.
   Men det ska vi kanske inte göra, vi får förmoda att hon är så svagbegåvad i språk, alternativt att hon inte alls representerar Svenska kyrkan, sp att vi inte ska lyssna på henne?

   Är det inte enkelt uttryck så att Svenska kyrkan har blivit en helt politiserad organisation, som numera uttrycker sig som pastor Jansson i alla frågor som rör kristendom, och enbart engagerar sig i de politiskt stödda projekten som handlar om integration av Islam i Sverige? Därav oviljan att markera mot terrorister.

   Radera
 38. Gud finns, och Jesus är hans namn. Kommer bli en bitter överraskning för dem flesta. Och det kommer vara rätt åt dem. Människan kan se hela Guds skapelse runt omkring sig varje dag, hon är utan ursäkt.

  SvaraRadera