Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2016-08-31 14:23

Nej, polisen klarar inte upp 14% av anmälda brott

Polisens uppklarning av brott fortsätter att minska, men man för fram grovt felaktiga siffror. Uppklarningsprocenten om 14% av anmälda brott handlar nämligen bara om de brott polisen väljer att utreda. Verkligheten är mycket värre när man tittar på antalet polisanmälningar som lämnas helt utan åtgärd ("brott kan ej styrkas", "spaningsuppslag saknas", "uppenbart att brottet ej kan utredas" etc) och ännu värre när man tar bort de brott polisen anmäler själva, som trafikbrott och narkotikabrott. För t ex bostadsinbrott klarades bara 1.52% av anmälda brott upp.


"Dagens Nyheter kan nu visa på stora brister i polisens förmåga att klara av ett av sina viktigaste uppdrag – att lösa brott. Brottsuppklarningen är rekordlåg, den lägsta på 16 år. Förra året klarades 14 procent av brotten upp, jämfört med 18 procent fem år tidigare."
Dessa 14% är dock en skönmålning, då det bara avser de anmälningar som polisen faktiskt väljer att handlägga och inte bara lägga ner pga brist på spaningsuppslag, brott kan ej styrkas, uppenbart att brottet ej kan utredas osv.

Den verkliga siffran är betydligt sämre.

Det anmäldes 1 503 399 brott under 2015. Polisen handlade 751 835 av dessa anmälningarna. Ganska exakt 50.00%. Känns inte som en slump.
"Vi handlägger inte brott för brottsoffer med otur, sade polisen och slängde hälften av anmälningarna." 
Av dessa utredde man 381 186 brott, eller 25.35%. Övriga direktavskrevs. Också en helt slumpmässig halvering?
"Vi utreder inte brott för brottsoffer med otur, sade polisen och slängde hälften av utredningarna."
Polisen löste 111 670 av dessa polisiärt eller "personuppklarade brott" eller 7.4%. Här vet alltså polisen vem gärningsmannen är. Det är denna siffra som man redovisar som 14% för första halvåret 2016, då den fallit ner från 2015.

För 82 066 av dessa polisiärt uppklarade brott, eller 5.46% av brotten väcktes åtal. Alla dessa ledde inte till fällande domar.

Sedan är polisen usel på att klara upp de brott som drabbar folk personligen, brott mot person. Här klarades endast 14 632 brott upp av 259 330 anmälda, varav endast 98 644 alls utreddes (38%). Det är en uppklaringsprocent på 5.6% och för majoriteten av anmälningarna tittar inte ens polisen på dem.

Så var hittar man de personuppklarade brotten? De som lyfter polisens statistik till 15% 2015 och 14% första halvåret 2016?

Brott mot trafikbrottslagen anmäler som bekant polisen förstås mestadels själva på förekommen anledning. Av handlagda brott personuppklaras här 64%.  Det ser ut ungefär på samma sätt för narkotikabrott.

Dock begås det förstås betydligt mer narkotikabrott och trafikbrott än de som faktiskt tas på bar gärning och därmed snyggar till polisens statistik. Till skillnad mot ett bostadsinbrott  (som i princip alltid anmäls av försäkringsskäl) polisanmäls inte varenda fall av rattonykterhet, utan bara de som får blåsa. Vartenda bruk av narkotika anmäls inte heller, utan bara de polisen gripit för detta.

Det visar det sig att av 111 670 polisiärt uppklarade brott hamnade hela 61 397 brott i kategorin brott mot specialrättsliga författningar, likt trafikbrott. Här anmäldes 248 779 brott och hela 24.68% klarades upp polisiärt. Med polisens sätt att mäta ("14%"), dvs inte anmälda, utan 127 710 handlagda brott klarades alltså 48.08% av denna kategori brott upp.

Verkligheten för den skattebetalande allmänheten är dock betydligt dystrare. Där har vi 5.6% att titta på.

Av 42 493 bostadsinbrott 2015 handlades 21 287, utreddes 11 195 och endast 646 personuppklarades. Det är 1.52%. Det är verkligheten till skillnad mot polisens 14%-statistik.

Ska inte göra er deprimerade med att visa verkligheten på uppklarningsprocenten på andra brott mot person eller egendom.

Samtliga siffror från BRÅ, som borde kunna hålla reda på skillnaden mellan anmälda och handlagda brott.

Därtill snyggar Polismyndigheten till statistiken genom att i fallet personuppklarade brott öka antalet anmälningar. Har någon stulit fem saker ur en bostad är det bara en anmälan, men när brottet personuppklarats ändrar man det till minst fem brott som klarats upp - en för varje sak som stulits. 1.52% kanske i verkligheten bara är 0.20%? Samma ska gäller narkotikabrott, där varje påträffad dos narkotika förs in i statistiken som ett brott - om brottet klaras upp.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

29 kommentarer:

 1. Det är häftigt att betala skatt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Javisst,ser fram mot att få betala 40% i kommunalskatt så att fördelningen blir bättre till alla som vill ha det tryggt och skönt.

   Radera
  2. Det, 40%, ligger nog närmare i tid än Du tror...

   Radera
 2. Inget nytt egentligen, och anledningen till att uppklarningsprocenten faller ännu mer är ju pga att polisen tvingats ta resurser från framförallt trafikpolisen.

  Vore det inte för försäkringen så skulle man ju inte ens anmäla, för det är meningslöst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. F.ö. så har situationen varit så här i flera decennier, genom åren har man sett allt, inklusive fått vara polis och åklagare själv. (Vandaler som togs på bar gärning, men polisen inte orkade utreda, slutade med att jag fick driva ett civilmål för att få ersättning för skadorna, helt bisarrt egentligen.)

   Radera
  2. Precis och då sjunker ju brottsligheten bekvämt nog och de kan lägga ner polisstationer och sälja bilar. Tänk med pengar de skulle kunna investera i migrationsverket då!

   Radera
 3. Värre är det. Vissa brott registreras avsiktligt som tips för att inte förstöra statistiken. Sedan finns 291 som inte direkt lyfter statistiken.
  Hur länge ska man skylla på omorganisation egentligen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tills nästa omorganisation. Då kan man skylla på den nya omorganisationen - ad infinitum. Till slut kommer omorganisationerna att förvandla polisen till ett svart hål som vi kan använda till slutförvar av kärnbränsle. Praktiskt va?
   Heja Dan!
   Detta är inte skämt åsido, utan bara åsido.

   Radera
 4. Det där med fri tillgång på vapen, som i USA, kanske inte är så dumt ändå ! Men bara för Svenska medborgare med en deklarerad inkomst på över 300k, alt en förmögenhet på > 2 mille !
  Och tillåtelse att skjuta i självförsvar i hemmet och från bilen, när man känner sig hotad, och när man är på väg hem från tåget/bussen på kvällen.

  Finns det någon man kan rösta på som vill införa detta ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fri tillgång på vapen i USA? Finns delstater med delvis hårdare lagar än vad vi har.

   Du har redan idag rätt att använda vapen för självförsvar, dock inte egendom, vilket så klart är vettigt.

   Tillåtelse att skjuta om man Känner sig hotad, känns lite Södertörnskt.

   Ska vi villkora rätten till självförsvar till att endast gälla de med en viss inkomst?

   Radera
  2. När 2 meter Mohammad kommer fram till BiQ, som är en tvärhand hög men med ett sommarhus i Trosa, så vill BiQ kunna utöva den konstlade makt han har över Mohammad. Survival of the fittest har blivit utbytt mot "Survival of the richest" sedan länge. Sen att Mohammad bara undrar åt vilket håll han ska gå spelar ingen roll, BiQ borde ha rätt att skjuta honom eftersom han känner sig hotad. Det kostar pengar att ha rätt till känslor och rik rädsla trumfar allt annat.

   @BiQ - Kan inte du bara ta o flytta till USA istället. Om dom nu är villiga att ta emot dig. Jag vill också ha vapen men det ska vara på lika villkor. Vill du ha mer makt än någon annan får du väl anställa livvakter eller bygga ett fort. Den som tror att liberalare vapenlagar skapar frihet lever i en illusion. Jag stöter på "vanliga" människor dagligen som saknar grundläggande impulskontroll i en stressig situation. Ett vapen i handen på dessa människor skrämmer mig om något.

   Radera
 5. Den pågående krisen inom polisen har i alla fall den positiva följden att de allvarliga bristerna som polisen har får uppmärksamhet. Polisen har hamnat högt i förtroendemätningar trots klena resultat redan innan den nuvarande situationen. Anledningen till det höga förtroendet kan inte vara annat än okunskap hos befolkningen om hur skattemedlen används. Okunskapen kommer nog ur en kombination av önsketänkande och framgångsrikt informationsarbete från polisledning och inkompetenta makthavare ur bägge blocken för att dölja sakernas faktiska tillstånd. Dessutom bidrar troligen också arbetet av enskilda skickliga poliser på fältet som trotts allt gör sitt bästa.

  Kanske har vi nu äntligen nått den kritiska punkt där detta får en riktig genomlysning och medborgarna får en möjlighet att påverka hur polisen ska prioritera.

  Jag väntar nu på att få se en genomlysning av hur polisens andra huvuduppgift förutom brottsuppklarning sköts, nämligen brottsprevention. Där är nog situationen ännu värre. De relativa nedgångar av olika brottskategorier som kunnat uppmätas har säkerligen sin grund i andra orsaker än polisiära insatser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte alls (värre situation). Brottspreventionen går till så att det finns ridande polis på östermalm - men inte i tensta. Tack vare polisens förmåga till kavallerichock, så bränner inte östermalmskärringarna bilar. Och det är faktiskt dyrare bilare på östermalm än i tensta - till försäkringsbolagens fromma. M.a.o. polisen har en vettig prioritering.

   Radera
 6. Brott mot trafikbrottslagen anmäler som bekant polisen förstås mestadels själva på förekommen anledning. Av handlagda brott personuppklaras här 64%. "

  Hur f*n gick det till egentligen? Polisen gör en anmälan om fortkörningar och glömmer skriva ned vem föraren var? Eller de kanske inte lyckas gissa vem som kört bilen de just stannat? För rattonykterhet: att de i te såg vem som blåste?

  Ja har de sådana problem så kanske det inte är så konstigt att de klarar upp så få - snarare ett under att de klarar upp så många...

  SvaraRadera
  Svar
  1. En del av diffen där kan troligtvis förklaras av de alltmer populära fartkamerorna som får ersätta polisiär närvaro på våra vägar. Ett antal konstaterade fortkörningar bör ju registreras av dessa utan att föraren kan identifieras med tillräcklig säkerhet. Sedan tillkommer olika smitningssituationer där en annan trafikant anmäler en påkörning eller liknande utan att polisen kan fastställa vem som framfört fordonet.

   Radera
  2. Det är underbart att tända en och annan fartkamera med hojjen!
   Annars en laglydig,skattebetalande,vit,fet,medelålders svensk man...
   Det bor en anarkist även inom mig........

   Radera
  3. Jag tänkte inte på det...

   En påkörning eller annan trafikolycka är normalt inte brottsligt, smitnig är det däremot.

   Radera
 7. Är det så att polisen/åklagarväsendet kan ha drabbats av samma sjuka som övriga Sverige i att kräva allt för mycket dokumentation och omfattande utredningar? Jourdomstolar och förenklade krav på utredningar i vissa fall kanske kan hjälpa till att öka genomströmningen av hanterade ärenden? Sen kan fundera på om inte videoupptagningar i förhör ska kunna duga i domstolar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svaret finns hos Max Weber:
   https://polisen.se/PageFiles/506240/polisens_brottsutredningar.pdf
   Polisens brottsutredningar, 2014. Forsningsrapport av Micael Björk, Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet
   och Polismyndigheten i Västra Götaland.

   ”Denna passion för byråkratisering … är tillräcklig
   för att göra en människa förtvivlad.”
   Max Weber (1909)

   Polisens brottsutredningar, 2014, sid 3

   När också republikanska
   idéer om maktspridning går förlorade i en vidare byråkratiseringsprocess
   öppnas för en alltigenom reglerad
   ordning där inte ens staten går fri. Inte heller blir det alla
   gånger som man tänkt sig. Ordningen blir lätt labyrintisk
   och svår att hitta ut ifrån. Varje ”förbättring” hotas av
   överadministration, statuskonflikter och klanderundvikande
   ageranden i statsförvaltningen.

   Polisens brottsutredningar, 2014, sid 36

   Radera
 8. Man kan fråga sig vad nyttan är att springa och lagföra pundare på plattan samtidigt som man skiter i våldsbrott, våldtäkter och nu senast mord.

  SvaraRadera
 9. Polisen ger sig hellre på att plocka "enkla pinnar" som exv. att lagföra "raggare" vars bilar inte har reflexerna på rätt plats med cm-noggrannhet, att de inte "blänker" för mycket mm. Förutom att de inte begriper att fordon från 74 års modell och äldre inte behöver följa dagens regler till punkt och pricka!

  Däremot vågar polisen INTE åka till de tungt brottsbelastade "problemområdena" där de riskerar att få stenar kastade på sig, deras bilar förstörda och uppbrända mm av små snorungar och där de helt har lämnat gatan "fri" åt den lokala knarkmaffians baroner i oftast stora dyra svarta BMW med "gudliga" fälgar som inte behöver bekymra sig ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dom kan kanske hyra in lite Israeliska Konsulter ? Dom vet nog hur man bäst hanterar situationen. Dom kan nog rekommendera bra utrustning och taktik också, bepansrade jeepar, ammo med gummikulor, tårgas, osv, och allt annat som behövs.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Eller varför inte låta ett kompani serbiska poliser "praktisera" i ett fredligt och vänligt sinnat EU-land...


   Kände mig mycket tryggare när jag var i Belgrad i somras än vad jag i både Sthlm och Gbg...

   Radera
 10. Det gör väl inte så mycket. Det kommer bli bra på sikt och brottsligheten är på väg ned. Det är inte så många bilbränder, mord, våldtäkter eller skottlossningar längre för att inte tala om de förargligt handgranaterna. Iofs dog det en stackars pojke nyligen av en handgranat kastad av buset men det var nog bara ett olycksfall då de normalt bara dödar andra kriminella. Nu när strömmen av nya svenskar minskar kommer det att bli lugnt och ännu tryggare i vårt land.

  SvaraRadera
 11. 1.52% av bostadsinbrotten klaras upp. En av 65 ungefär. Gissar att det ger kanske 2 månader i fängelse. Utsläppt efter 2/3-delar av tiden, så 1½ månad totalt. År 2010 kostade ett inbrott hos försäkringsbolagens kunder i snitt 22000 kronor. 65 * 22000 = 1430000 kr för att sitta inne 1½ månad, ibland mindre, ibland mer. Timpenning: 1300 kr/timmen (skattefritt) - dygnet runt, även när man sover! Nu får nog någon syokonsulent förklara varför man ska utbilda sig till advokat om man får samma summa bara genom att göra ett antal bryt.

  SvaraRadera
 12. Tvärtemot vad Alliansen påstår så löses inte fler brott med hjälp av fler facebookande föräldralediga Gunvald Larsson-wannabee eller högre krav på utbildning för att kunna bli åklagare och advokat.

  Jag brukar säga att gärna tänk som moderater (det är inte svårt) och Sverigedemokrater fast gör precis tvärtom.

  Det går utmärkt med färre poliser som sitter på sina kontor, trygga villaområden och som lugnt accepterar ständigt tidskrävande omorganisationer bara man har en helhetslösning.

  Istället behövs det fler invandrade åklagare med brister i svenska språket och med vana av att döma lite godtyckligt, fler lågutbildade advokater med erfarenhet av långtidsarbetslöshet och som ofta sjukskriver sig när de får lite press på sig och fler lågavlönade fängelsevakter som lider av psykisk ohälsa.

  Det skulle nog kunna göra en större skillnad i brottsstatistiken än att hela tiden anställa fler svensson-poliser som ska haffa samma kriminella om och om igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De kriminella är inte särskilt rädda att stå öga mot öga inför polisen Pelle Jönsson, åklagare Gösta Knutsson (och i värsta fall) fängelsevakten Bengt Svensson och fängelsekurator Karin Vingblad.

   Men de får snart desto större respekt för vad poliskonstapel Pelle Jönsson säger om det innebär att han för dem vidare till den godtycklige språkobegåvade åklagare Mostafa Bin Ladin från Syrien, den nervklena men starkt feministiska advokaten Gudrun Sveinhuvud som bara orkar med att jobba maximalt 50% pga sitt starka förakt till alla män och ett slutförvar hos den kraftigt humörväxlande fängelsevakten Sergei Ivankov med Sibiriska rötter.

   Radera