Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2016-08-30 12:56

Möjlighet för Sverige att dubbla artilleriet (på pappret)

Det svenska försvaret har en möjlighet att dubbla slagfältets kung, artilleriet, från planerade 24 eldrör efter år 2020, till 48, då de tilltänkta norska Archerpjäserna verkar sakna andra intressenter. Samtidigt är inte eldrör allt här i världen och utan t ex ammunitionslogistik fyller de bara en funktion som målmättnadsuppfyllnad för en motståndare.
Det svenska motköpet Vapenstation 01 (Kongsberg Protector). Eftersom Norge hoppade av Archer hoppar nu Sverige av
Protector och kommer framöver anskaffa en annan vapenstation, Vapenstation 02. Tydligen var Vapenstation 01 inte bra nog, utan köptes bara in i en motköpsaffär som industristöd åt svensk försvarsindustri. Detta är inte helt ovanligt och det finns fler tekniska system inom Försvarsmakten som inte är de av militären önskade, utan som köpts in just som motköp.

SvD anger att försvarsminister Peter Hultqvist (s) vill placera de framtida pjäserna i svenska förband.

Det vore ett mycket välkommet tillskott, då gammal alltid är äldst och kriget i Ukraina visar att artilleriet fortfarande är slagfältets kung. Något Sverige alltså vid färdig leverans efter 2020 endast har 24 eldrör av.

Till saken hör att det är Sverige i form av Försvarets Materielverk som beställt de 48 pjäserna, varav 24 skulle säljas vidare till Norge.

Sverige har idag två tilltänkta haubitsbataljoner - en till varje brigad. Varje bataljon innehåller 12 pjäser. Här finns några alternativ för att tillföra 24 pjäser till.

En variant är att skapa två nya haubitsbataljoner. Antingen som materielreserv inför framtida beslut om svensk upprustning av armén, där man sätter upp en tredje svensk brigad och sedan använder den fjärde bataljonen som kraftsamlande fördelningsartilleri till den fördelning (eng division) tre brigader kan utgöra. Eller så ändrar man svensk doktrin och skalar upp artilleriet till två bataljoner per brigad.

Ett alternativ som pansarofficeren Peter Öhman (@stakmaskin) föreslagit, och som blir billigare, är att öka upp de två bataljonerna till 18 eldrör vardera i befintliga kompanier (från fyra till sex haubitsar per kompani), vilket inte ökar behovet av t ex bataljons- och kompaniledningsresurser, men fortfarande kräver ökad logistik. De sista tolv eldrören placerar man på Gotland. Antingen som en ny haubitsbataljon, eller som förplacerat förband, så det räcker att flyga in personalen vid behov.

Dock bör man här titta på ordet logistik. Enligt uppgift brister framför allt ammunitionsförsörjningslogistiken idag. En haubits som inte kan försörjas med ytterligare ammunition via logistikkedjan fyller bara en funktion för målmättnadsuppfyllnad ("skenmål").

Det är populistiskt och enkelt för politiker att fokusera på sådant som låter och smäller, som haubitsar eller stridsvagnar. Logistik som lastbilar är mer svårbegripligt och ser inte lika sexigt ut - vare sig på foton, i rubriker eller på uppvisningar.

Gärna fler haubitsar, men först en fungerande logistikkedja för de fyra haubitsar vi har idag.

Sedan var det det där med pengar. Oavsett hur vi gör måste det tillföras pengar till försvaret. Både för lastbilar, personal och för de redan beställda haubitsarna. För att inte tala om ytterligare haubitsar.
Försvarsminister Peter Hultqvist (s).
Upp till bevis för Hultqvist. Vill du ha fler haubitsar - se till att lägga på några miljarder på försvarsbudgeten nu i höstbudgeten och ordna logistiken. Då kan vi säkert hitta bruk för 24 Archerhaubitsar framöver.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

51 kommentarer:

 1. 1: Bataljonerna är från nyår indelade i två pjäskomp om 6 pjäser, tidigare 3 kompanier om 4 pjäser.

  2: Ökat antal pjäser även utan förstärkt ligistik, t.ex 18 pjäser per bataljon skulle vara bra ur flera stridstekniska och taktiska aspekter.

  3: Samtliga 24 pjäser kommer vara levererade 2017, inte 2020.

  4: Vi har idag långt många fler pjäser levererade än 4.

  Att inte ta vara på denna möjlighet till ökat antal pjäser gränsar till kriminalitet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett nytt läge gäller numera och planen från 2010 är föråldrad. Tyvärr är artilleri som endast räcker till två brigader för lite för ett land som Sverige. 1 Brigad i Norr och 5 Brigader i söder ör ett rimligt minimum. 30 Eldrör per Brigad ger ca 200 pjäser - säg 150 med Archers effektivitet. Minimum.

   Radera
 2. Troliga utfallet, reservdelar eller i bästa fall förbandsreserven.

  SvaraRadera
 3. FMV verkar ju toppa landstinget i Stockholm i inkompetens i att skriva avtal.

  Hur kan man skriva ett avtal med Norge som de sen bara kan gå ifrån?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att pjäserna var flera år försenade och fortfarande (vid uppsägningen) inte uppfyllde kraven hjälpte Norge bryta avtalet. Men dom får, så vitt jag vet, fortfarande stå för en mindre del av kostnaden.

   Radera
  2. För att vi kom överens om att de skulle köpa Archer mot att de fick välja lastbilar. (det är bra att med statliga subventioner konkurrera ut vår inhemska lastbilstillverkning förstås).

   Radera
  3. Tyvärr har även FMV drabbats av nyliberalism och antipatriotism. FMV har utsorkat sin försvarskompetens. Kompetensen finns inte innanför väggarna, vilket åskådliggörs i årsberättelserna för personalkostnaden för externa konsulter.

   Istället försvaret av Sverige, ska globalism och internationell samverkan gälla. Fäderneslandet betraktas som förlegat skit dessa kretsar. Därför är många av våra stridsvagnar ökenanpassade. Därför beställdes hjulgående fordon från Patria istället för Hägglunds bandgående fordon anpassad för svenska förhållanden.

   Radera
  4. Rättelse:
   "Istället [för] försvaret..."
   "...skit [i] dessa kretsar."
   "...fordon anpassad[e] för..."

   Radera
  5. Även Nyliberaler tycker att staten ska hålla på med vissa kärnfunktioner där bland annat försvaret ingår.
   Snarare är det inkompetenta politiker som aldrig jobbat en dag i sitt liv som organiserat försvaret hur dom tror att ett företag fungerar !

   Radera
  6. FMV skadar det svenska försvaret mer än vad ryssarna gör. De äter upp 25% av alla materialinköp(!). Att det skall kosta 25% och ta jättelång tid att välja vad som skall köpas in - då är det bättre att bara köpa något som ett grannland är nöjd med och ha 25% mer att spendera.

   Blir det fel ja då har man ändå råd att köpa mer för man behöver inte föda gökungen FMV.

   Att försvaret lyckas med någonting, trots FMV, skall de ha en eloge för.

   Radera
  7. Jag håller med Adrian. Bästa sammanfattningen jag sett på länge om varför inte försvaret, polisen, skolan, åklageriet, sjukvården, utrikespolitiken, vägarna, järnvägen osv inte fungerar. Klockrent. Behövs inga förvirrade konspirationsteorier eller den bisarra föreställningen att om vi bara inte tog emot några flyktingar skulle allt bli som på 50-talet igen.

   Nulli secundus

   Radera
  8. Som stöd för min kommentar 02:37 har jag följande:

   Enligt FMV Årsredovisning 2012, är förhållandet Externa konsulttjänster / Personalkostnader för FMV-anställda = 2292 MSEK / 1139 MSEK = 2,0.

   Den totala volymen köpta tjänster för perioden 2012 uppgår till 6373 MSEK varav de externa konsulttjänsterna uppgår till 2292 MSEK. (sidan 43)

   http://www.fmv.se/Global/Dokument/Om%20FMV/Informationsmaterial/%C3%85rsredovisningar/2012/FMV%20%C3%85R-2012%20FullVer%20(slutgiltig-just).pdf

   Det verkliga syftet med den konstiga lastbilsupphandling torde vara att Alliansregeringen ville tvinga in Sverige i Nato på parademokratisk väg (= shunta riksdagen och det svenska folket)

   Archer, lastbilar - nu väntar vi med spänning på vad som händer med nästa bilaterala samarbetsavtal med Norge och FLO – ”Nato Codification System” (NCS), där:

   ”Avtalet skapar även en möjlighet för Sverige att registrera sig som brukare på redan Nato-kodifierad materiel och därmed automatiskt erhålla deskriptiva data på förnödenheter som sedan kan tjäna som underlag för nationell kodifiering i Sverige.” (sidan 33)

   Radera
  9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 4. Då var jag tillbaka igen för att rätt siffrorna kring Archer. Vi har under året fått leveranser av de riktiga pjäserna och hade under juli månad en full bataljon d.v.s. 12 pjäser. Leveranserna fortsätter.

  Att skapa bataljoner med 18 eldrör, och sex eldrör per kompani har diskuterats och studerats på A9. Men det beslutet ligger på en högre nivå-

  Love Alm
  @DrLoveMachine

  SvaraRadera
 5. Idioterna kommer säkert slumpa bort dom på marknaden för en fjärdedel av priset, hellre än att ta en 100-del av exvis migrationskostnaden och bemanna pjäserna, vilka vi verkligen behöver.

  SvaraRadera
 6. Visst är alla som läser denna blogg mogna att förstå att 24 eller 48 eldrör spelar liksom inte någn roll. För taktisk användbarhet över tid och för att kunna leverera ett krig så krävs ett par 100 eldrör, ett par 100 lv-enheter och ca 500 stridsvagnar. Vi pratar om 6-7 Brigader för att vi skall kunna säga att vi har ett försvar..... snart diskuterar HQ ifall vi skall ha 3 eller 5 helikoptrar....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har gjort lumpen som artillerist antar jag eftersom du vet verkanseld hos en artilleripjäs?
   Du ser allt svart eller vitt. Med ditt synsätt är det ju bara ge upp och vända upp stjärten. Var glad istället att vi kanske, om dårarna inte skänker bort dom, får dubbelt så många pjäser än bestämt.
   Du täcker upp en mycket stor yta med en enda pjäs, som dessutom i fallet Archer omgrupperar på 1 min.

   Radera
  2. Du låter dig alltså också luras att tro att ca 20 st eldrör - slagfältets kung - kan spela någon avgörande roll. Får vi hjälp av Nato kan vi ha 500 eldrör i landet på en vecka...får vi det inte så spelar det ingen roll om vi gör motstånd eftersom vi inte har ett försvar värt namnet, och en mobilisering tar ca 15 år.... Det finns ingen staying power och ingen uthållighet. Försvaret planerar för fred sedan 20 år tillbaks...inte för ett krig.

   Radera
  3. Deet räcker att en jägargrupp letar reda på omlastningsomgången och slår ut den manuellt så är systemet obrukbart....

   Radera
  4. Skolbokspsyops i syfte att demoralisera ovan. Givetvis gör varje rör skillnad. Om Sverige inte har några rör; kostnad för ett ukrainascenario på Gotland; typ 300 miljoner Rubel. Kostnad om vi iaf har ett hjälpligt antal rör; >300 miljarder. Det kallas tröskeleffekt.

   Radera
  5. Om vi skall kunna ta emot natostyrkor vill det till att ha tillräckligt försvar för att hålla stånd mot allt Ryssland kan sjölandsätta eller luftlandsätta medan vi väntar på och tar emot förstärkningen.

   Radera
  6. Du Niklas har uppenbart helt missuppfattat artilleiets roll om du tror Nato landsätter 500 pjäser på en vecka.
   Får jag fråga, du som verkar besitta så gedigen kunskap, hur har du bidragit till försvaret? Vad gör du idag för att bidra till försvaret? Eller sitter du bara och gnäller och drar egna slutsatser?

   Radera
  7. Tyvärr är det många som missförstår artilleriets roll och det potentiellt geniala med Archersystemet. Persoligen är jag dock långt ifrån säker på det kloka med att inte ha några dragna fälthaubitsar alls men det är en annan fråga. Den här Niklas har ingen aning eller bara ett litet obetydligt troll som bör ignorerars.

   Nulli secundus

   Radera
  8. Hur kan ni vilja ignorera någon som vill att vi har 5-6 brigader och ett civilförsvar och lite robustness ?. Jag gjorde 5-6 KFÖ i det gamla invasionsförsvaret - då brigad övade mot brigad och vi hade minst 16 15cm och ca 30 Grkr per brigad och lite till. Finland hade då ca 36 pjäser per bridag och ca 36 grk per brigad. De har fortfarande artilleri i sina 6-7 Brigader. Nu har Finland ca 2000 Granatkastare och ca 100 Eldrör av olika kvalitet. https://sv.wikipedia.org/wiki/Utrustning_i_Finlands_arm%C3%A9

   Jag tycker att det är ni som är dårar som köpt politikernas dumma politik och strategi. Ni måste tänka om och börja ställa krav så att vi har ett försvar igen om 10 år !

   Förresten skrev jag fel - menade 50 och inte 500 eldrör.. :-)

   Radera
  9. Är Finnarna också små troll, eller har de erfarenheter som inte vi har ?

   Radera
  10. Inser ni inte att de 4 eldrör som Sverige har idag är katastrofalt, töntigt, lite i en värld dör just Ryssland förbereder insats mot Ukraina, Turkiet hade nästan en statskupp, England lämnar snart EU och Tyskland sade just att man skall ha 10 dagar matreserv i hemmen. Våra Finska grannar skrattar åt oss dårar i Sverige. Äh, nu skiter jag i Era dumheter. Ni får leka med teorier och 4 artilleripjäser och kanske göra en simulering om vad 8 pjäser kan åstadkomma....

   Radera
  11. Ian, hade jag varit Ryss och Sverige hade ca 10 pjöser och 20 stridsvagnar på Gotland hade jag tagit ut de med ett jägarförband - innan kriget började. Kanske en anlagd brand hade räckt, eller en tankbil som "råkade" krascha in i ett förråd. Eller varför inte ett civilt transportflygplan eller två kraschar precis in i försvarets plåtförråd på Gotland. Otur - men ingen som man kan anklaga. Lol.

   Radera
  12. Niklas, jag ber om ursäkt för oförskämdhet.

   Nulli secundus

   Radera
  13. Niklas antagligen blir du kallad trollför att du i nästan varenda post kräver 6 mekaniserade brigader och 200 archer. Måhända har du en viss poäng I det, men det blir något tjatigt

   Radera
  14. Nej Niklas jag tycker absolut inte att 4 haubitsar är tillräckligt idag. En löjligt siffra som lika väl kan va noll.
   Men lite skillnad mot nästan 50 haubitsar som vi ev kan få. Inte nöjd med det men en avsevärd skillnad och rätt placerat så hjälper dessa pjäser enormt mycket.
   Tro inget annat än att jag också vill ha tillbaks ett försvar värt namnet. Skäms över det som det är idag. Blev glad när jag idag läste att utredningen regeringen beställt förordar återinförd värnplikt. Cornucopia och nån beställd forskningsrapport får ursäkta, men värnplikt är bra i långa loppet för de som gör den.
   Hoppas på rejäl allmän värnplikt.

   Radera
  15. Dock så Niklas, så är ditt förslag om 6 mekaniserade/pansarbrigader, litegrand som den där gurun som lovade att bota barnlösa kvinnor genom att massera deras bröst, dvs en bra början, men inte tillräckligt. Det behövs mer än det, och man ska nog passa sig för att stirra sig blind på vissa system utan snarare kolla vilken typ det blir. Gärna också kolla om det finns några bättre begagnade system som kan användas a'la Finland. Dessutom, en snabbt expandered försvrsmakt, kommer att få rejäl växtvärk och inte klara av denna expansionen ensam

   Radera
  16. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  17. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  18. Ibland tror jag att det är medvetet att Sverige inte har något egentligt artilleri värt namnet och inte bara okunskap och brist på erfarenhet. Titta på Syrien och på Ukraina. Kriget bedrivs med pansarfordon, artilleri, pansarvärnsrobotar och prickskyttar. I Ukraina tillkomer öven olika tyoper av drönare och mörkerutrustning..... utrusta och träna en arme för kriget. Och 7 Brigader ger oss strategisk handlingsfrihet. 5 brigader försvarar Sverige medan 2 brigader gör gemensam sak med Tyskar, Engelsmän och Polacker och tvingar fram fred i Syrien...eller stöttar i Litauen. Som ett exempel.

   Radera
  19. @gbf crvx: Jag tror inte att det går att ekonomiskt motivera mer än 6-7 brigader, det ger oss ca 35 000 man i organisationen och ytterligare 10 000 man i underhåll/stöd/luftvärn (med modern logistik och upphandling a la USA) Det är då ca 45 000 man som kostar ca 20 miljarder i lön (bara marktrupperna.) Säg att vi landar en försvarsbudget på 100 Miljarder. 30-40 miljarder per vapenslag och år. 100 miljader är lite drygt NATO-kravet på 80 miljarder. Då kan vi försvara landet, agera i samverkan med andra länder med flyg, artilleri och 2 brigader och betala en hyfsad lön. Kombinerar vi sen värnplikt med yrkesförband ca 50/50 samt reserver så borde det funka. Varför inte ta in reservare som har erfarenhet av förändringsarbete som konsulter att jobba med just förändringen, från Ericsson och kjukvaruindustrin finns gott om nationell och internationell erfarenhet. Problemet är att FM och FMV hela tiden tänker inne i sin egna låda.

   Radera
 7. Hur rätt hade inte gamle försvarsministern(S-på 80talet?).
  "de leker krig i sina dyra leksaker"

  SvaraRadera
 8. Sedan att man inte har råd att betala sina soldater eller yngre officerare en dräglig lön eller okej ersättningar, det verkar inte vara ett problem.
  Kanske säga upp alla anställda, skaffa lite större lager, så kan vi köpa in ännu mer utrustning och fordon

  SvaraRadera
 9. Att utöka bataljonerna till 18 pjäser känns som mest ekonomiska alternativet då har vi 12 reservjäser vilket gör att vi alltid kommer ha 36 pjäser på förband då man enkelt kan ha pjäser på verkstaden.

  Ska vi ha 4 bataljoner så vore det bäst att uppsätta ett till Artilleriregemente tex A3 i Skövde Garnison då kan vi ha en till två bataljoner utgångsgrupperade vid 2:a brigadstaben.

  Ytterligare ett alternativ är dock att införa pjäserna som bataljonsartilleri i vissa Mekbataljoner. 5x4 = 20 pjäser istället för en GRK pluton skulle man ha ett Haubitsbatteri.

  Att placera Pjäser på Gotland vore kul men det är så mycket brister på ön att man måste ta ett helhetsgrepp och flytta in även luftvärn och annat.
  Genom att åtminstone placera en eller två bataljoner i södra Sverige så finns i alla fall möjligheten att sätta samman en brigad i södra Sverige på relativt kort varsel då man inte behöver köra från Boden på en bombad E4 !

  SvaraRadera
  Svar
  1. +1 på det. Mycket klokt.

   Nulli secundus

   Radera
  2. Fast som jag förstår det är systemet bara utvecklat för att kunna skjuta spräng och slutfasstyrd ammo.

   Vem ska skjuta rök och lys åt bataljonen då? Eller det kanske ändå går finfint med archern?

   Radera
  3. Ben, det har säkert BAE en bra idé för hur man kan lösa, bara du ger dem en del pengar för att utveckla. :-)

   Radera
  4. Jag tycker att det är feltänk att begränsa antalet pjäser till 48. För att vi skall kunna växla upp krävs 100-talet eldrör. Minst. Omvärlden har förändrats så den organisation och de dimensioner som vi planerade för kring 2005-2008 gäller liksom inte längre.

   Radera
  5. Niklas, det är nog ganska enkelt att förlänga serien om man så skulle önska

   Radera
  6. Ett alternativ som jag glömde att nämna men som är ultrabudget vore att förrådsställa dom 24 pjäserna i södra Sverige.
   Då kan man flyga ned personal från Boden vid ett skymningsläge och dom slipper vägtransportera över 100 Mil.

   Radera
  7. Ben Dover, Archer kan skjuta rök och lys, så länge de är av 15.5cm kaliber. Archer kan t.o.m skjuta taktiak kärnvapen. Granat som granat.

   Radera
  8. Ben Dover, Archer kan skjuta rök och lys, så länge de är av 15.5cm kaliber. Archer kan t.o.m skjuta taktiak kärnvapen. Granat som granat.

   Radera
  9. @ gbd crvx: Det är önsketänkade att tro att serien skall förlängas om det inte görs FÖRE behovet uppstår. Har vi 48 pjäser så har vi 3 Brigader...i 10 år framåt. Jag vill skapa lite stämning för dig vad det kan innebära. Kolla filmen 9. April (IMDB) och för att skapa lite stämning kan du titta på slutscenerna i Children of Men (Imdb) så du ser vad som kan hända i en förort nära dig om ca 10-15 år. Det vi gör idag skapar effekt i framtiden.

   Radera
 10. Kanske det bästa du skrivit någonsin Knowitall.

  Nulli secundus

  SvaraRadera
 11. Om vi nu ska hålla på med skvaller och rykten, har någon hört vad som önskas av 02?

  SvaraRadera
 12. Det verkar som om Norge och Finland väljer koreanskt:
  http://www.tu.no/artikler/haeren-ligger-an-til-a-fa-koreanske-kanoner/350619
  http://www.defmin.fi/sv/aktuellt/pressmeddelanden?587_m=7899

  Även Danmark var med som observatör vid den norska utvärderingen av K9, liksom Finland.
  /Micke

  SvaraRadera