Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2016-08-09 13:14

Lite bokresearch för Höstsol

Jag gjorde lite bokresearch till Höstsol förra veckan och fick en ordentlig genomgång av en SVD-S och moddad AKM. Fick även skjutit lite med dem och några andra vapen, inklusive HK-223 - den civila varianten av HK-416.
Mozambique double-tap med en ljuddämpad AKM. Ja, jag har sedan tidigare arméns automatvapenskyttemärke i guld och skiter fullständigt i om jag håller ut armbågen reglementsenligt. 
De ryska vapnen är ganska intressanta och funktionellt uppbyggda, inklusive att man kan använda patroner eller tomhylsor för att skruva på dem. Även tåligheten är rätt rejäl, men storleken lämnar en del att önska om man är en nordbo. Tyngd och dålig kylning känns som andra nackdelar.
AKM och SVD-S och en del tillbehör.
Bland skjutövningarna hittades förutom skytte på halvlångt avstånd även El Presidente. Det är en övning som i princip handlar om att göra Mozambique double-tap på fyra tavlor, ladda om och upprepa proceduren.
HK-223. Mycket trevligt vapen och absolut den jag föredrog för skjutövningarna. Kanske inte så konstigt då det relativt AKM är ett modernt vapen.

Skytte med SVD-S på halvlångt avstånd. Notera tomhylsan som kastas ut. De optiska riktmedlen var inte inskjutet, så jag använder här fasta riktmedel, vilket är anledningen till att det optiska sitter i pannan på mig.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

41 kommentarer:

 1. Härligt att amerikanerna envisas med sin forward assist. Istället för att lösa grundproblemet så bygger man in en specialfunktion som ska lösa problemet man inte lyckats lösa från början.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Numera är det väl snarare _tyskarna_ som envisas med att _behålla_ den, då Heckler & Koch modifierat och förbättrat Eugene Stoners gamla konstruktion.

   Det största problemet i form av direktverkande krutgaser på slutstycket - som Stoner plockade från Sverige (Ag m/42 Ljungman) - har man dock åtgärdat.

   Forward assist är väl ungefär som ett reservdäck numera - man behöver den i princip aldrig längre, men den kan vara bra att ha "utifall att".

   Radera
  2. Den är ju snygg och stilig också, förhöjer utseendet. En liten accessoar.

   Radera
  3. @Morgonsur: den är visserligen tillverkad av tyskarna men jag tror US army i princip skrev specifikationen.

   Radera
  4. På sätt och vis, genom att någon okänd "expert" i U.S Army efter inköpet lär ha fått för sig att vapnet var helt underhållsfritt, höll sig självt i trim om man bara "sköt det rent" när man behövde, och spred det i organisationen, till konstruktörens stora förskräckelse. Sanningen är att den tvärtom ska ha rikligt med olja för att funka smidigt - särskilt i Vietnamesisk djungel. Det är ett precisionsinstrument, inte en järnspis för närstrid i leran som Kpist m/45, eller AK47 (inte ens dessa är underhållsfria, dock...).

   Lustigt är att amerikanska armén länge var svårt ointresserad av bössan i fråga. Den kom in "bakvägen" via U.S Air Force, som gillade moderna material och köpte in den.

   HK416/417 är sannolikt världens bästa automatkarbin för tillfället, men den kräver - som alla vapen - åtminstone någon enklare omsorg.

   Radera
  5. Nackdelen, den som finns, med HK416/417 är den lånade ergonomin från M16/AR15. Manöverhandtaget är nog ett av de mest oergonomiska man kan tänka sig. Ett som går att byta från höger till vänster sida om lådan och som inte följer med slutstyckshållaren när den laddar om nästa patron är att föredra samt ambidextriösa kontroller för att låsa upp slutstycke, mata ut magasin, säkring etc. Vidare bör manöverhandtaget inte, som på exvis på en SCAR, göra så man fläker av fingrar ifall den används samtidigt som optik. Det finns många ergonomiska saker att gnälla på men innanmätet är så gott som färdigutvecklat vad gäller dessa vapen kan jag tycka. Eventuellt kan man överväga att ändra kaliber.

   Radera
  6. SIG 550 är en konkurrent till titeln bästa ak.

   Radera
  7. @gbd crvx: "Forward assist" är en tryckknapp längst bak på lådans högra sida. Den kan användas för att mata slutstycket framåt (via räfflor i slutstycket) om det av någon anledning inte skulle orka av egen kraft. Du ser den sticka ut som ett "tak" ovanför säkringsomställaren på HK:n ovan.

   Forward assist fanns inte där i ursprungsmodellerna av M16 i slutet av 50 till slutet av 60-talet. Den kom dit 1967 (M16A1) efter att man under några år skickat amerikanska soldater till Vietnam med det nya vapnet...

   ...utan rengörings-kit, med påståendet från tillverkaren (Colt) att vapnet inte behövde vårdas överhuvudtaget, laddat med ammunition som fyllts med ett billigare krut som vapnet inte testats med och som sotade ordentligt, med ett patronläge där man sparat på förkromningen och som därför rostade.

   Det gick inte så bra, milt sagt, och slutade (egentligen förutsägbart) i blod, död och skandal.

   Ryktena om M16:s opålitlighet hängde med länge efter detta. I Sverige lever de rentav fortfarande. Egentligen var det inga större fel på den ursprungliga konstruktionen, men den behövde som sagt åtminstone lite olja då och då.

   @Sandow: SIG550 är inte att förakta, nej.

   @Heintron: Manöverhantdaget är inget vidare - om man inte monterar en s k "tactical latch", en busenkel förbättring som tar manöverhandtaget från katastrof till något av det mest lättarbetade man kan tänka sig. Finns både vänster-, höger-, och ambidextruösa sådana.

   En av de allra största fördelarna med de olika derivaten av Stoners AR-konstruktion är att de är som Lego - man kan lätt bygga ett vapen med i princip vilken piplängd, kaliber eller konfiguration som helst utan att behöva konstruera om något (Förutom att det är svårt att bygga fällbar kolv, om det nu av någon anledning är ett absolut krav - rekylfjädern finns bakom slutstycket i en tub som sticker ut bakåt).

   Liksom för Glock finns det dessutom tillbehör i obeskrivliga mängder att handla direkt från hyllan, vilket knappast är en nackdel.

   Radera
 2. El Presidente och Mozambique double-tap? Duger det inte med "Hemvärnets kompetensprov" och Jaktskott?

  SvaraRadera
 3. Äh, skjuta Bill-56, göra eldöverfall mot lastbilskolonner med underhåll på E4an, spränga vägtrummor, och fixa bakhåll med truppmina-12 är mkt häftigare !

  SvaraRadera
 4. Var kan man provskjuta dessa vapen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undrar om inte Grönalund...

   Du måste nog känna den som äger dem.

   Radera
  2. Känna någon eller känna någon som är medlem i en klubb som bedriver skytte med vapentypen, klubbarna kan ofta vara avvaktande mot folk de inte känner då de inte vill få in oseriösa.

   Radera
  3. Jag gissar att de ryska vapnen tillhör FM, den sk lådan. Möjligen i en privatpersons ägo för ändamålet samling. Den fina HK bössan är däremot sannolikt i privat ägo. Författaren befinner sig på en militär skjutbana och skjuter på de civilt inte ofta förekommande klassiska IPSC tavlorna som däremot FM börjat nyttja pga att de är mycket billigare än de traditionella ilskna soldatbilderna. Däremot till HKn finns en vapenväska jag aldrig sett i FM, därav gissningarna.

   Radera
  4. Nej de tillhör inte FM, är sportskytte gevär.

   Radera
 5. Inte för att vara MÖP men MR-223 heter väl den "civila" HK-416?

  SvaraRadera
 6. HK-223/416 må vara ett modernare och förfinat utförande men är i realiteten en återgång till M Kalashnikovs ursprungskoncept. Pistongmanövrerat gas-vridlås. Det är ett ganska intressant fenomen att efter en ca 60 år av automatkarbinstillverkning har samtliga större producenter konvergerat mot ursprungskonceptet i sina modernaste produkter.

  Och för att förekomma skriverier kring att det skiljer i utförande av pistongen (long- vs short-stroke) är fortfarande principen den samma. Ryssarnas SVT38/40 var förövrigt ett av de första vapnen någonsin med short-stroke och är även den funktionsprincip som SVDn använder sig av.

  SvaraRadera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 8. Haha detta måste va den absolut MÖPigaste tråden hittils... Är det ett magasin jag ser sticka ut ur Cornus ficka? Dessa ska inte hänga och dingla utan reglementsenligt säkras i ammunitionsfickor med locket fasthängt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han har ju i alla fall inte Kalle Anka kepsen som vissa andra civilister skjuter med.

   Radera
  2. Förresten, The Engineer; Det enda reglementsenliga på den bilden är väl hörselskydden (om nu batterierna i dem fungerar). Men nu är det ingen militärövning det är fråga om..!

   Radera
  3. Jo förvisso! Ville bara uppmärksamma på att hans magasin kommer bli stulet av älgar, ekorrar och hemlösa om det hänger och dinglar sådär!

   Radera
 9. Om svenska stridsflygplan är med, snälla benämn planen som Gripenplan eller Gripen istället det folkliga JAS. Ingen i flyget säger JAS, lika lite som Viggen kallades JA, AJ eller AJS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man googlar så är JAS helt dominerande som beteckning. Varför ska vårat svenska stridsflygplan inte få vara folkligt? Viggen är än mer okänt på nätet och om jag minns rätt redan historisk och representerad på museum samt givetvis på en stolpe längs E4 i Linköping.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Titta, ett stridsflygplan! "Ja det är en såndär jakt-attack-spaning.

   Radera
  3. Är det svenskt?

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  4. Vad tusan svamlar du om? Har du nanomiter i hjärnan?

   Radera
  5. Ja Linus jag är på bra humör och ser fram mot att kunna kontrollera dem bättre. Konstaterat att massmedia ännu knappast uppfattat att det redan finns något som "överblick" i Stjärndamm. Det är nanosatelliter som samarbetar med varandra och övervakar allt mer. Kostnaden för dessa satelliter är obetydligt gentemot de större varianterna. Har själv köpt aktier i det enda företag som finns på börsen. GS Sweden.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  6. Att benämna våra stridsplan som Gripen ger en större trovärdighet och är mer realistiskt - i alla fall om man i en bok vill beskriva hur man talar inom försvarsmakten.

   Kolla gärna in dessa länkar där ni kan läsa om Gripen inom försvarsmakten, hos Saab, i artiklar, samt om hur det är att vara Gripen-pilot. Varför inte ladda ner och testa Gripen Fighter Challenge?

   http://saab.com/air/gripen-fighter-system/gripen/gripen/

   http://www.janes.com/article/62420/saab-submits-gripen-bid-for-indonesian-fighter-requirement

   http://www.airforce-technology.com/projects/gripen-e-multirole-fighter-aircraft/

   http://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2016/07/en-gripen-pilot-i-almedalen/

   http://www.gripenblogs.com/Lists/Posts/Post.aspx?ID=1463

   Radera
 10. Din stylist har missat lite här tycker jag. Lite åt viet cong hållet kanske. Men det bör gå att photoshoppa in en sån där risbondehatt i efterhand. Då du har morgonsur i tråden, vilken har välbelagd kompetens på området, så är risken att hamna fel i nam'stilen hanterbart liten.

  SvaraRadera
 11. Nu får både Anders Ygeman och dom inom EU som vill förbjuda halvautomatiska gevär för civila vatten på sin kvarn. Det är uppenbarligen inte vara jägare och sportskyttar (läs terrorister och kriminella) som vill skjuta med dessa extremt samhällsfarliga vapen. Utan även författare och bloggare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Överdrifter att Ygeman skulle vilja förbjuda varenda civilist att använda halvautomatiska gevär. Sen är det klart att det är viktigt med ett genomtänkt regelverk kring halvautomatiska vapen.

   Men den svenska linjen (som en enig riksdag stod bakom) har varit att legitima användare inte ska behöva drabbas av betungande och alltför byråkratiska regler.

   Sprid din mörkblåa propaganda-dynga ute på gärdet eller i istället.

   Radera
  2. @frihet Teori och praktik är inte samma sak här. Ygeman har sagt en sak och gjort en annan. Det ser man inte minst på att han valt att skicka Peter Thorsell till Bryssel för att föra vår talan i sakfrågan. PT är känd hoplofob och vill förbjuda allt som säger pang i civila händer samt är en av de största anledningarna till licenshaveriet i Sverige.

   Radera
  3. Med tanke på att de av Sverige framförda förslagen i EU så kan man inte tolka det på annat vis än att Ygeman vill förbjuda i princip alla halvautomater.

   Radera
 12. Inte för att på något sätt klanka ner, men medans kaffeinisterna får en plats i en av dina böcker, så lyser nikotinisterna med sin frånaro, detta i snusets förlovade hemland. Jag föreslår (som research) att du snusar kontinuerligt under varje vaken timme i två år för att därefter sluta helt ;)

  SvaraRadera
 13. Finns det några bestämmelser kring ljuddämpat eller kan man hänga på det på vilken bössa som helst (underförstått att man har licens för den såklart)?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ljuddämpare på jaktlicens är ok för målskytte precis som gevär på jaktlicens kan användas för målskytte. Sen finns det de som har ljuddämpare på målskytte också. På tävling är det förstås avhängigt att reglementet tillåter saken.

   Radera
  2. Licensgivning är f.n något av ett lotteri. Att få en licens för en ljuddämpare med ändamålet målskytte är inte lätt och i vissa regioner omöjligt. För ändamålet jakt får man vanligen licens, åtminstone för klass 1 och 2 gevär.

   Radera
 14. Angående negativa aspekter av ryska vapen så klarar AK47 lera betydligt sämre än AR15. Motsäger ingenting du skrivit men är värt att nämna när man pratar om ryska vapens tålighet.

  SvaraRadera
 15. Angående negativa aspekter av ryska vapen så klarar AK47 lera betydligt sämre än AR15. Motsäger ingenting du skrivit men är värt att nämna när man pratar om ryska vapens tålighet.

  SvaraRadera