Aktuellt

Vad är det första du kommer göra när pesten är över och alla restriktioner och rekommendationer är borta?

En dag kommer Wuhan-pesten vara officiellt över och inte längre vara en pandemi. Restriktioner kommer vara lyfta, olika stöd försvunna och r...

2016-08-20 17:16

Kommunerna börjar spekulera i bostadsrätter

Bostadsbubblan kan blåsas upp lite till med hjälp av skattepengar. Det rapporteras om att flera kommuner börjat köpa bostadsrätter för att klara av kraven på bostäder åt i kommunen tvångsplacerade. I Ängelholm anser man att det är en bra riskfri affär och att man kan få tillbaka pengarna när man säljer lägenheten.

Sedan i våras tvångsplacerar Migrationsverket asylsökande i landets kommuner, som inte får säga nej sedan det kommunala självbestämmandet i frågan avskaffats av riksdagen. Kommunerna har förstås inte bostäder och har därför nu börjat köpa bostadsrätter.

Lagen tillåter inte bostadsrättsföreningar att avslå ansökan om klubbmedlemskap från kommuner och landsting, eller kasta ut dem ur föreningen. Dessa kan alltså fritt kan köpa lägenheter och sedan hyra ut dem i andra hand eller placera t ex asylsökande eller andra ömmande fall från socialtjänsten i bostadsrättsföreningar. Detta har förstås lett till en del gnäll på sina håll, eftersom många skuldsatt sig upp över öronen för att just slippa invandrare och alkoholister, i tron att man på något sätt kunde ägna sig åt den vite mannens flykt genom att gå med i en bostadsrättsförening.

Ängelholms kommun lägger nu skattepengar på att köpa bostadsrätter, vilket förstås kan bidra till att tillfälligt blåsa lite mer luft i bostadsbubblan. Man ser det hela som en trygg affär och att man senare kan sälja och få tillbaka skattebetalarnas pengar.
"Bostadsrätter kan ses som en god investering av skatteintäkterna. Hyran är oftast låg och man får pengarna tillbaka när man säljer."
Ängelholms kommun ska spekulera med 5 - 6 miljoner kronor på detta. Som bekant går ju rent av alltid priserna upp, så det blir förstås en ren vinst.

Fast vad händer med priserna på klubbmedlemskapen i de föreningar där kommunerna köper in sig och placerar asylsökande? Det är långt ifrån säkert att priserna kommer fortsätta uppåt där.

Malmö kommun ska köpa 56 stycken bostadsrätter. Det finns garanterat fler kommuner än Malmö och Ängelholm som ägnar sig åt detta, och det lär bli fler. Exempelvis har Vallentuna köpt 17 bostadsrätter för 33 miljoner kronor. Så får vi väl se om det är "en god investering". Eftersom man bokför köpen som en investering så ser köpen inte ut att belasta den kommunala budgeten.

Återigen missbrukas ordet bostadsbrist, exempelvis av SvD. Bevisligen är det inte bostadsbrist, eftersom kommunerna hittar bostäder genom att köpa bostadsrätter. Hade det varit brist hade de inte hittat några lägenheter alls. Med bostadsbrist menar man istället brist på billiga lägenheter med förstahandskontrakt, men det är inte samma sak som bostadsbrist. Eller är inte en bostadsrätt en bostad?

64 kommentarer:

 1. Underhållet som krävs när lägenheterna ska säljas lär inte vara gratis. När det inte är ens eget verkar man inte ta hand om saker och ting på lika bra som när man tar hand om det man arbetat ihop själv. Detta visas klart och tydligt med hur andras pengar hanteras av kommunerna...

  SvaraRadera
 2. Intressant och skrämmande. Det är bara att hoppas att det slutar väl, men sannolikheten för det är väl kanske låg. Å andra sidan kanske detta gör att bubblan briserar lite snabbare (om nu värdena sjunker vill säga), så kanske inte helt dumt ändå.

  SvaraRadera
 3. Bostadsrättsfolket blir sannolikt skitstörda på att som grannar få arbetslösa lågutbildade fattiglappar som inte ens har förstahandskontrakt och vare sig kan svenska eller engelska.

  Se bara till att det här drabbar också fina bostadsrättsföreningar på Östermalm! En lya på Strandvägen skall väl asylsökande från Afrikas Horn kunna räkna med? Alla är vi ju lika mycket värda!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken sinnessjuk utveckling och det är snarare skattebetalarna som borde vara "skitstörda" och rösta bort de politiker som genomför detta.

   Tänka dig att buda mot en kommun i en budgivning! Detta efter att ha betalat skyhöga skatter och mödosamt sparat ihop till en kontantinsats, så blir du överbudad av kommunen som sen placerar några som kanske aldrig betalat skatt i landet i lägenheten. Detta skulle bara kunna hända i Sverige.

   SD kan bara luta sig tillbaka, täppa till truten på Ekeroth och kassera in 25% 2018.

   Radera
  2. Först säljer kommunerna ut bostadsrätterna till underpriser, sedan köper man tillbaka dem till marknadspriser. Vilken strålande affärsidé.

   Radera
  3. Självklart spekulerar inte kommunerna i bostäder per se, utan de lever bara upp till sin roll inom Den Humanitära Stormakten.

   Radera
  4. Var inte stora lägenheter på Strandvägen reserverat för dem som kunde bevisa att de varit och stridit i Syrien för ISIS?

   Radera
 4. Måste vara underbart att spekulera med pengar man inte ansvarar för. Går priset upp - vad var det jag sa - går priset ned - who cares.

  SvaraRadera
 5. Intressant utveckling från etablissemangets sida och det var förväntat och visst resonemang kan antagas att påverka priset, konkurrens, mot invandrar-förläggningar i de speciellt de övre prisklasserna.
  Nackdel all kostnadsminskning/balanserande fördröjer alla vår befrielse från gallärtillvaron, totalhaveriet.

  SvaraRadera
 6. Det kan kanske vara sista spiken i kistan för Miljöpartiserna islamisterna som aldrig sett ett problem med invandringen när de plötsligt bli grannar med riktiga flyktingar där de trodde de hade flytt undan sånt. ;)

  SvaraRadera
 7. Hade det varit någon som helst tåga i ynkryggarna så hade det bara varit att tvärvägra. Så med andra ord dags att se fram emot en framtid där ens barn och deras familjer bor kvar hos föräldrarna ... Och mina barnbarn kan förmodligen glömma allt vad välfärd heter när aktuell generation rödbruna ärkereaktionära demokratihatande fascistpolitiker förvandlat Sverige till en farled state...
  Jag är visst lätt upprörd..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra det,kom ihåg att minimera skatteintäkter,låt skiten rämna liite fortare så blir det kanske bättre.
   Failed ja,ett sk blöjland där mycket skit samlas.

   Radera
 8. Ja och varför sålde vi egentligen ut allmännyttan :)

  Jädra skit-korrupt land, när man kan sko sig på utförsäljningar gör man det och nu är det köpa som gäller, borde inte någon ställas till svars för allt som sålts till vrakpriser till företrädesvis politiker och sådana som känner politiler, reptiler...

  SvaraRadera
 9. För fem-sex miljoner får man inte många bostadsrätter i Ängelholm, i varje fall inte i föreningar dit folk köpt för att komma bort från invandrare. Tyvärr innebär det att flyktingar trängs ihop i samma del av stan där det redan bor mest invandrare. Det lär inte påverka vare sig pris eller värde... malmö är ju större men jag tror att det ser likadant ut där

  SvaraRadera
 10. Lägenhter slits i normalfallet ner så att dessa totalrenoveras var 12e månad.
  Visst är det underbart!
  Spisen används som lägereld och är i princip påslagen hela dagen,vattnet rinner hela tiden med.
  Underbart att dessa tillför så mycket.
  Tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst, det är tråkigt att en del mindre vetande invandrare, knarkare och en del aggressiva psykiskt sjuka förstör allmännyttans lägenheter, fast svensson river ju ut fullt fungerande badrum och kök i nyskick, för att stilen och färgen på luckorna och kaklet i passar. Lika galet, fast med väsentliga nyansskillnader.

   Radera
  2. Men då är det ju fackmanna mässigr utfört :)

   Radera
  3. Men då är det ju fackmanna mässigr utfört :)

   Radera
  4. Jo, men just nuu kan du få nya söket nästan graatis. Från Puustelli, me två oUUU och två eLLL.

   Radera
 11. Om en förening betalar av sina gemensamma lån, går det då att upplösa föreningen och göra om fastigheten till ett helt egenägt gemensamt boende med egna stadgar där medlemmarna råder över fastigheten?

  SvaraRadera
 12. Det kommer säkert att sätta press på medlemmar i BR som ska sälja. Tysta överenskommelser om att inte sälja till kommunerna? Som bostadsrättsinnehavare, så har man väl rätt att sälja till vem man vill och behöver ju heller inte sälja till högsta budgivaren, om det nu råkar vara kommunen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommunerna vill väl antagligen inte spendera mer pengar än man behöver, för att hysa utlänningar, så de som äger BR i toppområden sitter nog säkra.

   Radera
  2. Du kan inte vägra sälja till en kommun. Har detta prövats rättsligt.

   I en BRF förväntas man dra sitt strå till stacken, t ex med styrelsearbete. Undra hur detta funkar med kommunen som ägare...

   Radera
  3. Klart du kan vägra, du är fri att sälja till vem du vill. Men om du väljer att sälja till en kommun får föreningen inte neka kommunen medlemskap, trots att juridiska personer normalt inte tillåts vara medlemmar i vanliga fall.

   Radera
  4. Prexis. Stadgarna brukar vara skrivna så men lagen säger en annan sak.

   Men om det uppstår ordningsproblem kan bostadsrätten hävas. Ex är problem med spring mm. Det är dock en omständig process men det brukar inte hindra kommunala fastighetsbolag från att vräka störande element.

   Värdeminsknig har väl inte prövats juridiskt som skäl för olägenhet.

   Radera
 13. Detta är inget nytt.

  Uppsala kommun ägde redan 2012 över 900 bostadsrätter.

  http://www.unt.se/uppland/uppsala/900-bostadsratter-inte-tillrackligt-1829829.aspx

  http://www.hemhyra.se/riks/bostadsratter-blir-socialbostader

  Lista på kommuner som redan 2012 hade köpt bostadsrätter:

  Uppsala 900
  Västerås 381
  Helsingborg 295
  Sundsvall 230
  Vallentuna 198
  Järfälla 114
  Lund 110
  Täby 108
  Göteborg 100
  Huddinge 100
  Kalmar 100
  Norrköping 94
  Lomma 80
  Mariestad 80
  Borlänge 79
  Botkyrka 70
  Ekerö 60
  Upplands-Bro 57
  Borgholm 47
  Köping 45
  Skellefteå 42
  Jönköping 40
  Nacka 40
  Härryda 31
  Borås 30
  Karlskoga 30
  Landskrona 30
  Klippan 27
  Skara 18
  Falun 16
  Knivsta 12
  Filipstad 11
  Timrå 11
  Kalix 10

  SvaraRadera
 14. Massinvandringen går ju ut på detta, nämligen att driva vidare en falsk tillväxt med alla tänkbara medel. I fallet Sverige med skattemedel, att folk gått på detta så pass länge är helt ofattbart.
  Många är givetvis rädda för att bli socialt utstött, bli av med jobb, uthängd av Bonniers osv.

  Nånstans tar det stopp, men man ska aldrig säga aldrig. Detta är trots allt Sverige.

  SvaraRadera
 15. Massinvandringen går ju ut på detta, nämligen att driva vidare en falsk tillväxt med alla tänkbara medel. I fallet Sverige med skattemedel, att folk gått på detta så pass länge är helt ofattbart.
  Många är givetvis rädda för att bli socialt utstött, bli av med jobb, uthängd av Bonniers osv.

  Nånstans tar det stopp, men man ska aldrig säga aldrig. Detta är trots allt Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det ju, artificiell stimulation av ekonomin. En underliggande tanke från politikerna med massinvandringen är att utöka konsumtionsbasen i landet. Människor kommer hit, vi överöser dom med skattepengar, dom spenderar pengarna på kläder, mobiltelefoner och ipads, aktieägarna skrattar hela vägen till banken.

   Radera
  2. Skrev om detta tidigare i veckan.

   "Totalt sett har den svenska upplåningen minskat under juli månad. Det är dock staten som står för den minskade upplåningen. Som vi lärt oss senaste året ger ju migrationskrisen oss en enorm BNP-skjuts genom att staten lånar pengar och bränner av på migration (det är inte migrationen i sig som ger BNP, utan skuldsättningen för att hantera denna, sk broken windows - om vi lånar för att laga något som är sönder, så ökar vi BNP). Så minskad belåning för staten kan i själva verket hämma BNP, som delvis påverkats av ökade utgifter för migration. Om migrationen nu stagnerar på en hög nivå och inte ökar, så kommer inte dess BNP-bidragande effekt vara kvar. Om den minskar kommer de statliga utgifterna minska och BNP minska. Ytterligare en faktor som bidrog till höstens högkonjunktur, men som nu inte kommer bidra längre. Vän av ordning påtalar förstås att man får samma BNP-effekt om staten lånar och lägger pengarna på någon annan utgift, men det sker alltså inte."

   http://cornucopia.cornubot.se/2016/08/lite-sammanfattning-av-ekonomin-via-scb.html

   Radera
 16. Kommunerna behöver lärare så dem köper dem. Kommunerna behöver dasspapper så dem köper det. Kommunerna behöver lägenheter så dem köper det.

  Vad är problemet? På vilket sätt är detta något oväntat om vi vill vara en humanitär stormakt. Vore konstigare om kommunerna inte köpte lägenheter.

  SvaraRadera
 17. Hur blir detta implementerat i Vellinge?

  SvaraRadera
 18. Det vidriga packet som styr i Stockholms stadsfullmäktige har gjort Kungliga Tullhuset på Blasieholmen från 1876 till ett flyktingboende för ensamkommande flyktingar. Det vidriga packet som styr i Stockholms stadsfullmäktige hoppas uppenbarligen därmed med att det Kungliga Tullhuset blir så pass nedgånget att den groteska rivningen av tullhuset ska gå lättare, för att bereda plats till det groteskt stora Nobelhuset.
  http://www.svd.se/edward-blom-att-spranga-tullhuset-ar-inte-att-hylla-alfred-nobel

  SvaraRadera
 19. Nästa steg är att kommunerna börjar köpa villor och gör om dem till flyktingföläggningar eller anda typer av boenden för mindre bemedlade. Jag ser med fördel att man då rika in sig på de mest exklusiva villaområden i sverige, Danderyd, Täby, Lomma, Vellinge, etc. Då kommer popcornkastrullen att gå varm här hemma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Villor köps in,har pågått länge.

   Radera
  2. Det har sedan länge praktiserat i Örebro, där kommunen ställde upp med tre villor till åtminstone tre "zebra"-familjer. Villorna låg i Brunnsparkenområdet, strax söder om Örebro. Detta hände på 70-talet.

   Radera
 20. Det enda trösterika är att den absoluta majoriteten som kommer att få nya spännande grannar faktiskt har röstat för den politik som lett till situationen.

  SvaraRadera
 21. I det stora perspektivet kanske priserna trycks upp av kommuners köp. I det lilla perspektivet går förstås priserna ner rejält i de föreningar och områden där främlingarna placeras. På dyra gatan köper antagligen kommunerna inte lägenheter så där blir det nog press uppåt. Totalt gissar jag att tvångsitegreringen innebär sänkta priser i aktuella kommuner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken lycka! Tror alla BRFägare längtar efter integrationen de röstat för. Tänk vilken chans att träffa de flyttingar de betalar så frikostigt för och få umgås och själv integreras i nya kulturer.

   Radera
 22. Olägenheten med lägenheten var inte hyran utan ohyran - kanske mer aktuellt än nånsin.

  SvaraRadera
 23. Det är bra för Sverige och integrationen. Att blanda fattiga flyttingar med skattebetalande svenskar, nya som gamla, är ett genidrag. De nya får ta del av allt gott i samhället utan motprestation. Vi får nu se vilka medborgare som är bruna i botten och går över till extermisthögern och SD. Det finns inte något val då resten av riksdagspartierna är så empatiska.

  När bidragen höjs kommer vårt BNP gå rakt upp. Vilken lycka att Erdogan återigen låter fler ta del av vårt erbjudande.

  SvaraRadera
 24. Tänk vad många tolkar som får vara med att bidra. Informationsbrev från styrelsen och städdagar samt motioner till stämman krävs för fler språk än svenska. Arga lapparna i tvättstugan måste också vara för alla då alla har lika värde. Det kommer att bli bra på sikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lappar typ " Den som inte tar bort luddet ska dö" kommer att initiera massor av kränkta människor och rättsprocesser. Till stor glädje för riksslynan Anne Ramberg och hennes gelikar.

   Radera
 25. What could possibly go wrong...

  SvaraRadera
 26. Socialiseringen fortsätter alltså i accellerad fart. Vad är löntagarfonder mot att rödgröna och borgerlighet gör gemensam sak och börjar kommunalisera brf- och småhusmarknaden?

  Allmännyttan har ca 800000 lgh. Äldre svenskar bärs ut på bår och invandrare flyttar in. De senare finansierar inte sitt uppehälle. Det vi betraktar är en katastrof av stora proportioner.

  Jag förstår f.ö. inte varför bloggaren ens skriver om detta? Under alla år har den påstått största ekonomibloggen konsekvent vägrat att seriöst syna de ekonomiska effekterna av det gigantiska socialistiska experiment som folkförflyttningen innebär. Tots just det där med "ekonomiblogg" och en återkommande blygsam antisocialism. Det enda parti som varnat och pekat på tokerierna kallas istället för nationalsocialister.

  Angående inläggets sista stycke, som måste tolkas som att bloggaren anser att en bostadsbrist inte existerar: Med det synsättet kan ingen brist existera på en fri marknad öht. När hålen i livsmedelsbutiken gapar tomma, entrén barrikaderad och dagens leverans säljs genom en lucka i väggen på öppen auktion kl 16:00 varje dag, så finns ändå ingen livsmedelsbrist. Ty det säljs ju faktiskt livsmedel och köpare och säljare möts över ett pris.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Buhuhu. Du får väl läsa mina inlägg lite noggrannare. Eller sluta läsa alls. Exempel:

   Skrev detta tidigare i veckan.

   "Totalt sett har den svenska upplåningen minskat under juli månad. Det är dock staten som står för den minskade upplåningen. Som vi lärt oss senaste året ger ju migrationskrisen oss en enorm BNP-skjuts genom att staten lånar pengar och bränner av på migration (det är inte migrationen i sig som ger BNP, utan skuldsättningen för att hantera denna, sk broken windows - om vi lånar för att laga något som är sönder, så ökar vi BNP). Så minskad belåning för staten kan i själva verket hämma BNP, som delvis påverkats av ökade utgifter för migration. Om migrationen nu stagnerar på en hög nivå och inte ökar, så kommer inte dess BNP-bidragande effekt vara kvar. Om den minskar kommer de statliga utgifterna minska och BNP minska. Ytterligare en faktor som bidrog till höstens högkonjunktur, men som nu inte kommer bidra längre. Vän av ordning påtalar förstås att man får samma BNP-effekt om staten lånar och lägger pengarna på någon annan utgift, men det sker alltså inte."

   http://cornucopia.cornubot.se/2016/08/lite-sammanfattning-av-ekonomin-via-scb.html

   Radera
  2. Att SD är nationalsocialister idag (efter att ha uteslutit alla nationalkonservativa) är ju rätt rent ideologiskt. Nationalsocialism är en ideologisk beteckning inte en jämförelse med Hitler.

   I övrigt är kommentaren klockren :-)

   Radera
  3. Jag kallar dem "nationella socialister". Förstår inte hur ni kan läsa det som nationalsocialister. Lättkränkta?

   Radera
  4. Den enda som verkar kränkt här är du. Eller som du gillar att uttrycka det - buhuhu.

   Men du svarade. et brukar du bara göra för att antingen suga i dig inställsamt fjäsk, eller skadereglera kritik som svider. Jag tror bestämt min kommentar hamnar i det senare facket.

   Radera
  5. Nej. Ett karaktärsomdöme som svar på ditt infantila användande av "buhuhu" och andra förminskande retoriska strategier.

   Och du, bara för att du skrivit att migrationen blåser upp BNP, så betyder inte det att du granskat de ekonomiska effekterna av den socialistiska tvångskolonisationen. Alls. Överhuvudtaget. Och för att bidra med lite sådant där inställsamt fjäsk - det är ju inte så att du saknar intellektuell förmåga till det.

   (Bara ryggrad)

   Radera
 27. Dessutom är rubriken ohederlig. Kommunerna spekulrerar inte. De tvingas till ett mottagande av staten och är lagtvingade att ordna bostäder. I första hand kommer de använda allmännytta som de kontollerar. I andra hand, när sådan inte finns eller omsättningen där inte räcker till, så köper de brf. När brf-köpet väl är tvunget att göra, kommer kommunerna självklart bokföra köpen som investering.

  Detta är INTE spekulation. Att kalla det för sådan är inget annat än ren desinformation.

  SvaraRadera
 28. Inte bara suboptimering utan även ren "crowding out" om kommunen ökar den egna efterfrågan istället för utbudet. Då på orter där det råder "bostadsbrist".

  Alla vet att det är omöjligt att på någorlunda kort tid bygga ikapp det s.k behovet. Det bästa och mest praktiska är att kommunerna bygger billiga och enkla flyktingläger till de människor som flytt hit för att slippa död och förföljelse. Jag hade personligen varit oerhört tacksam för tak över huvudet och ett par skålar mat varje dag. Eller råder det stor skillnad på folks krav idag mot förr?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är tveklöst så att kravnivån på en del migranter är förvånansvärt hög relaterat till den verklighet de påstår sig flytt ifrån. Ta exemplet med de "flyktingarna" som vägrade kliva av bussen i Dalarna med motiveringen att "det är så mörkt i skogen och det finns säkert farliga djur i den. Dessutom är det för långt till ICA" (~2 km)

   Radera
 29. Är det någon här som orkar kolla i kommunernas räkenskaper, hur mycket de köpta bostadsrätterna för de s.k. flyktingarna kostar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Flashbackare orkar ibland,kanske finns något matnyttigt här.
   https://www.flashback.org/t2626485

   Radera
  2. https://affes.wordpress.com
   Fråga "här" kanske vore en ide?

   Radera
 30. Lite off-topic: Snygg bild.
  On topic: Hm.... å ena sidan borde väl BR-föreningar känna väl till möjligheten till sånt finns, det har väl stått i det finstilta någonstans? Å andra sidan är det ju egentligen inte bra om det offentliga spekulerar i lägenheter för det blir en rätt konstigt marknad (icke-existerande?) om de anser att de får pengarna tillbaka. Låter nästan som skrivet av någon som inte minns 90-talets kriser eller så. Men samtidigt.... ja någonstans skall väl alla få plats kanske man tänker sig.

  SvaraRadera
 31. SvD länkade till det här inlägget för tjugo minuter sedan...

  SvaraRadera
  Svar
  1. http://www.svd.se/bostadskrisen-kommunen-budar-mot-allmanheten

   Radera
 32. SvD länkade till det här inlägget för tjugo minuter sedan...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såg just detta. Faktiskt ett genombrott. Stort grattis och god karma till SvD!

   Radera