Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2016-08-02 07:58

Kommer ni ihåg stresstesterna och Brexit?

Kommer ni ihåg fredagens bankstresstester eller Brexit? Kommer ni ihåg hur marknaderna skulle krascha och mänskligheten skulle kastas tillbaka till stenåldern?
Dagschart OMXS30.
Dagschart S&P-500.


Blev inte så mycket med Harmageddon den här gången heller.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

23 kommentarer:

 1. Det här med att förutspå vändningar är inte direkt en lätt vetenskap. Vår vän Martin Armstrong hävdade ju att "tusen dagar gånger pi" vänder konjunkturen, och vi skulle därför sen tio månader tillbaka vara inne i en skuldkris, framför allt på kommunal nivå. En sådan kris skulle givetvis smitta av sig på börshumöret.

  Men något sådant syns självklart inte till. Summan av faktorer som påverkar börserna är (oftast) större än enskilda big bang-händelser som Brexitar osv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det syns inte för att det kan döljas för tillfället. Vad sägs om t.ex 250 miljarder i pensionsskuld för kommun och landsting. Ingen tillväxt att tala om och räntan är obefintlig. Hur kommer det att slå på övrig verksamhet när bidragen till alla nya ökar..?

   Tror att Armstrong är något på spåren men krisen hålls än så länge borta med negativa räntor och enorma stödpaket.

   Radera
  2. Armstrong har ju dock själv erkänt att de där pivothändelserna inte går att identifiera förrän i efterhand, vilket i princip placerar honom utanför fältet "vetenskap" och i fältet "religion"

   Radera
  3. Mycket som påverkas av religion idag... men jag har missat att han erkänt pivothändelserna...

   Radera
  4. Sverige kraschade väl runt årsskiftet?

   Radera
 2. Är nog inte lätt att dra en slutsats två bankdagar efter stresstestet. Ge det en månad i alla fall och återkom senare.

  SvaraRadera
 3. Tja skrämselpropaganda och glåpord har ju enbart som syfte att lura röstboskapen att rösta som eliten vill. Inte att beskriva verkligheten.
  "Utifrån ett Gramscianskt perspektiv tolkas massmedia som ett instrument för att sprida och reifiera den dominant hegemonin."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte bara massmedia dock. Alla civilsamhällets institutioner är ett verktyg för kapitalisterna. I det perspektivet är Nationalmuseum eller för den delen Cornus romaner lika "skyldiga".

   Radera
  2. Jäpp Cornus romaner är en del av den rådande hegemonin :-) ;-)

   Radera
  3. Får vi se Cornus romaner på Nationalmuseum månntro?

   Radera
 4. Visa Londonbörsen! Och begrip att börserna inte sjunker så länge staterna öser ut pengar i ekonomin. Senast lovade Bank of Japan massiva stimulanser. Då sjunker aldrig börserna. Världen är inte en marknadsekonomi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så alla nya pengar går in på börsen och till fastigheter... den tillväxten verkar ju bra. Pengarna eller ska vi säga skulderna har ingen annanstans att ta vägen. Verkar minst sagt rörigt och obegripligt att fortsätta med det som ställer till problem. Typ som att USA börja bomba i Libyen igen idag...

   Radera
  2. Guld, obligationer och aktier går upp samtidigt och ingen verkar bry sig. Återstår att se se vilken tillgång som vinner detta race. Jag gissar på riktiga pengar.

   BoJ står och tankar helikoptrarna med bränsle och sedlar just nu.

   Radera
  3. Fast det är ju rätt att en massa imaginära pengar går till imaginära värdeökningar. Poff så försvann allt när Harry Potter svingar sitt trollspö...

   Radera
 5. Tyvärr ljuger media lika mycket när det gäller börs som alla andra viktiga frågor i Samhället. Så ja det går att hetsa folk till att paniksälja billigt med hjälp av kina-skrämsel, Shemitah påståenden, Stresstester osv.

  SvaraRadera
 6. Jag tror att media, banker, centralbanker, finansinpenktioner osv., visa av krisen 2008, rustat sig till tænderna, skruvat på regleringar, lært sig vad som fungerar/inte fungerar osv osv. "Alla" krafter i samhællet strævar efter att vi skall fortsætta le mot varandra och bekræfta varandras tro på att "nu går det uppåt". Men allt det dær handlar ytterst om att på olika sætt hålla ett pyramidspel under armarna och støtta det på olika sætt.

  Det underlæggande problemet som jag ser det till finanskrisen 2008 var (och ær) svag ekonomisk tillvæxt, och att man førsøkt adressera det problemet genom att sænka ræntan før att elda på ekonomin genom att låta skulderna væxa. Detta problem har inte førvunnit.

  Jag har ingen detaljinfo, men jag anar att syftet med de dær "stress-testerna" ær att blidka/lugna marknaden, mer æn att verkligen testa om bankerna tål en verklig kris. Skalar man bort all mumbo-jumbo med riskvikter, kapitaltæckningskrav, insættargaranti, krisfonder etc. så har iaf. Svenska banker inte mer eget kapital æn føre 2008. Det ræcker att några procent av bankernas fordringsægare førsøker ta ut sina pengar, så kraschar de.

  Det underliggande problemet med svag tillvæxt ær fortfarande inte løst, och det fungerar fortfarande inte att elda på kreditgivningen før att løsa det. Vi nærmar oss flera planetæra grænser før fortsatt tillvæxt. Oljan ær bara en av dessa grænser. Fisket kan inte økas; av allt att døma så ser det ganska illa ut før de marina ekosystemen. Mængden jordbruksmark kan inte økas på något enkelt sætt, utan att tex. produktiv skogsmark eller viktiga naturværden offras. Av goda skæl så finns det starkt politiskt motstånd mot sådant. Ny kærnkraft verkar ha det svårt; i spåren av den stagnerande ekonomin ær el-priserna pressade, och kostnaderna/tiden før ny kærnkraft førefaller vara ett hinder...

  Romklubben predikterade 1972 att maximum i industriproduktion intræffar ca 2020-2030. Deras prognos ligger kvar idag, om deras modell kørs om med uppdaterade indata. Jag tror att de kommer att få rætt. Tar man bort stimulansen av BNP som genereras av ohållbar kreditgivning, så tror jag att vi redan ær førbi "peak everything".

  Så nær spricker bubblan? Vi kanske kan hålla liv i illusionen ett decennium till, men någon gång mellan nu och 10 år framåt så tror jag vi kommer att se en verklighetsanpassning av kreditexpansionen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla långsiktiga prognoser är sannolikt fel eftersom de inte kan ta med det okända i prognosen, d.v.s. vetenskap och teknikutveckling. Det är bara att titta tillbaka på historien. Alla domedagsprofeter har haft fel hittills av just den anledningen. Men det betyder ju iofs inte att de får fel den här gången, bara att prognosen inte är vidare trovärdig.

   Radera
  2. Det är inte första gången samhället varit deprimerat över den "garanterade" stagnationen. På trettiotalet föddes idén om sekulär stagnation. Ekonomin kunde inte växa på grund av demografiska faktorer, ansåg man. I USA beroende på minskad invandring, bland annat. Nu hör vi samma sak igen, men med en twist: det är peak oil/koppar/fisk/befolkning etc som omöjliggör ekonomisk tillväxt.

   Jag håller med Steve Keen för en gångs skull: http://www.debtdeflation.com/blogs/2014/01/08/secular-stagnation-iii-minus-the-irony/

   Det enda som håller tillbaka utvecklingen (tillväxt är ett ord jag inte är så förtjust i) till ett nytt paradigm är helt och hållet artificiellt och har ingenting att göra med realekonomin, människorna eller miljön. Det är nivån av privata skulder som måste ner. Hur det kommer gå till är en annan fråga. En nollställning av skulderna skulle få bedömarna att mycket snabbt överge idén om sekulär stagnation.

   Radera
 7. BREXIT; DN skriver igen(utan sign)delvis med hänvisning till TT om att det är Brexit som skapat en brittisk konjunkturnedgång. Skribenten(?) hänvisar också till SEB och ekonomen Bergqvist som får skrävla om vad som är sant.

  Jag blir så trött på detta slarv med fakta. Den brittiska ekonomin inom byggande och tillverkning toppade ur och började stagnera/sjunka redan från vårvintern, dvs långt före folkomröstningen.

  Skribenten understödjer också sin tes med att övriga EU minsann fortfarande växer. Helt aningslöst köper han detta efter bara en månad mellan mätningarna. Skribenten struntar även i sådana saker som att länder sällan startar sina konjunkturnedgångar synkront. Fasförskjutningar gäller vilket t.ex beror på bransch-dominans etc.

  F.ö brukar botten av en normal lågkonjunktur mätt med inköpschefsindex ligga kring 47-48 vilket torde antyda att stagnationen knappast startat först efter Brexit. Handlar det om en normal konjunkturcykel kan ivf botten inte vara långt borta men eftersom hela EU dras med svag tillväxt kan det mycket väl handla om en betydligt sämre utveckling.

  http://www.dn.se/ekonomi/brexit-bromsar-brittisk-ekonomi/

  http://www.investing.com/economic-calendar/construction-pmi-44
  http://www.investing.com/economic-calendar/manufacturing-pmi-204
  http://www.investing.com/economic-calendar/services-pmi-274

  SvaraRadera
 8. Det är ju du som kommer med domedagsprofetiorna! Blanka Swedbank är ditt case sedan många år men nu visade det sig att Swedbank kom ut som näst bäst i stresstesterna och du låtsas som ingenting.

  SvaraRadera
 9. Monte dei Paschi failade stresstestet och dippar nu ner på 10 års lägsta nivå.

  SvaraRadera
 10. Tyvärr ljuger media lika mycket när det gäller börs som alla andra viktiga frågor i Samhället. Så ja det går att hetsa folk till att paniksälja billigt med hjälp av kina-skrämsel, Shemitah påståenden, Stresstester osv.

  SvaraRadera
 11. Media spelar på folks känslor (rädsla mm) för att sälja tidningar och annonsplatser. Om de hela tiden beskrev verkligheten som: det går medelbra idag, ungefär som igår - skulle det inte vara spännande. Som människor älskar vi dramatik, därför rycks vi med. Detta medför även att vi kommer missa en del av de tillfällen då vi borde reagerat, för de dränks av alla "falska varningar".

  SvaraRadera