Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2016-08-23 16:54

"Klipp gräset innan roboten tas i bruk"

Nä, vem vill ha en gräsklipparrobot som kräver att man själv klipper gräset först. Pfft.
Husqvarna Automower 430X
Tydligen ska gräset redan vara klippt om man ska ta en gräsklipparrobot i bruk. Känns ju något motsägelsefullt, men det är förstås för att leverantören ska kunna garantera full funktionalitet, som t ex klippt yta per tidsenhet.

Ovan ser vi en Husqvarna Automower 430X, med tillsats för tuff terräng (främst riktiga terränghjul). Till vänster och höger ser man för 2016 helt oklippt gräs. I mitten har 430X redan arbetat ner detta helt oklippta gräs. I förgrunden gräs, som inte klippts på en månad, men nu trimmats och tufsats av roboten.

Däremot är det faktiskt korrekt klippt gräs där avgränsningskabeln ligger en liten bit ner i sluttningen. Just för att djävlas med Husqvarna lades avgränsningskabeln en bit ut på ängsmarken, men det hjälpte alltså inte.

Imponerande terrängförmåga och lutningsförmåga. GPS-funktionen i 430X lämnar dock en del att önska när det gäller att komma hem igen. Navigera hem till laddstationen via GPS verkar inte riktigt vara aktuellt, utan där är det kabel som gäller även på långa avstånd.

Det är tydligt att klippt gräs, åtminstone på en Automower 430X, är för att kunna garantera full funktionalitet. Det tar tid för roboten att arbeta sig fram i oklippt tätt gräs, då krocksensorn slår till ganska snabbt och roboten kanske bara tar några decimeter åt gången. Men kör fast, det gör den inte. Inte ens i oklippt gräs i en 40%-ig lutning.

Att det sedan tar en halv dag att installera en robotgräsklippare ska man nog inte låtsas om, angående tidsbesparing.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

18 kommentarer:

 1. I den aktuella miljön är väl lieslåtter bäst. Arbetstiden kan man ta från ett överhoppat träningspass. Men det kräver att man lägger seriöst engagemang i färdigheten att snabbt få en galet vass egg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oroa dig inte för det. Ängen slås och görs hö av. Robot är bara för sociala ytor. Nu lade jag begränsningen ute i ängsgräset för att testa.

   Radera
  2. För att fortsätta liens lov: Tiden det tar att hålla eggen vass motsvarar ungeför den tid det tar att hitta röjsågen, få fram den bakom allt som hamnat framför, försöka starta den, hitta verktyg/startgas, eventuellt köra den till verkstad, hitta gräsröjarhuvudet, montera det osv. + att man hör alla naturens ljud medan lien sjunger...

   Radera
  3. Testa en huskvarna 536LiRX, ryggburet 14,4Ah batteri och med en tretandad gräsklinga.
   Där har du ett bra alternativ till lien.
   Jag kör lätt oavbrutet i fem timmar med den utan att ens byta batteriet.
   Endast vinet från klingan när jag kör, släpper jag knappen kommer naturens ljud.

   Radera
 2. Apropå lie och slipa egg, kan man ens slipa klippbladen på en Husqvarna Automower?
  Är det inte lite "Gillette engångsblad av tvivelaktig kvalitet" tänk på de bladen? Du borde kanske vara mer rädd om den så den inte sliter ut bladen på tjockt gräs. Det kan vara därför det skall vara klippt innan så den bara behöver ansa lite.

  SvaraRadera
 3. Blir väl en sådan nästa år, men vi har en del branter och avsatser, så vi får se hur det går.

  SvaraRadera
 4. Har du inte kvar fåren?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får förvandlar gräs till bajs. På sociala ytor kan det leda till dålig stämning när man får besök.

   Radera
  2. Ängen som du ser slås dock traditionellt till hö åt fåren.

   Radera
 5. Det som hänt mig när jag gjort liknande med vår 10 år gamla är att den får långa strån runt knivdisken och slutligen stannar. Var inte supersmidigt...

  SvaraRadera
 6. Har haft en Husq 330X i två säsonger nu, helt fantastisk! Känner mig så manlig så jag inte RTFM. Har ca 2000m2 djurfri äng som jag släppte ut den på och nu är det fin gräsmatta; tistlar och maskrosor helt borta. GPSen funkar så att den hittar tillbaks till dolda områden som tex. bakom uthus och garage. Dock behövs det en guidetråd för att hitta tillbaks till laddstationen. Här är några saker att tänka på:
  - Se till att göra ett soltak över laddstationen, litiumbatterierna trivs bäst om inte solen gassar direkt på och man kanske undviker en brand.
  - Byt knivblad under säsongen. Jag läste ju inte TFM, så efter förra säsongen så var bladen så slitna att bara små trekanter återstod.
  - Som gammal elekrtoniking. oroar jag mig lite för åska. Guideslingan är ju en enorm antenn och kan säkert inducera kiloampere om det slår i närheten. Denna ström skulle kunna komma in i huset bakvägen genom batteriladdaren och starta brand. Funderar på nåt överspänningsskydd i kombination med jordfelsbrytare lokalt vid laddaren. Nån som har erfarenhet av detta?
  - Det råder tydligen en kontrovers mellan SP och Elsäkerhetsverket huruvida slingan avger störningar. Det är ju nästan nån ampere med 1us pulser som guidar, så kortvågsbandet lär ju inte vara lyssningsbart i närheten. Elsäkerhetsverket har utfärdat försäljningsförbud även för Husq, även om den låg bäst till i testet. Men beslutet är överklagat:
  http://www.elsakerhetsverket.se/privatpersoner/Forsaljningsforbud/robotgrasklippare-klarar-inte-kraven1/

  Vänliga hälsningar,
  Dan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Laddar på norrsidan av huset. Lite morgonsol någon timme kanske. Dock enkelt att fixa någon form av tak som regnskydd, och en liten vägg mot morgonsolen till. Oroar mig mer för åska dock - har riktigt åskskydd på huset, men detta är en ny väg in. Dock förutsätter det att blixten slår rätt nära och då kan man få andra värre problem.

   Radera
 7. Började klippa alldeles för sent i våras. Den kapade gräset men tryckte sen ner det så gräset under skyddades. Fick räfsa upp det klippta efter några dar men sen funkade det.

  SvaraRadera
 8. Robotklippare är väl avsedda för just gräsmattor och inte skogsängar ute i teränglådan som syns i bilden, därav kravet på klippt gräs innan installation.
  Dock imponerande att den överlevt

  SvaraRadera
 9. Den där lågprisaffären som en gång började med biltillbehör och reservdelar och som inte får nämnas med namn har ett prisvärt och snyggt väderskydd för robotklippare. Ser ut som ett sådant där välvt plexiskydd som sitter över dörren på många nyare hus..

  SvaraRadera
 10. Har byggt en hundkoja med skylten "BUSTER" åt våran 430X. Den försvinner in och gömmer sig (jag vill ju att folk på besök ska tro att det är jag som klipper och håller snyggt på tomten - inte någon djävla robot). Samtidigt håller det vissa tjuvar, knarkare, dörrknackare och ligister borta. Nattetid kommer en stark lampa igång om någon rör sig i närheten samt en högtalare som börjar skälla. Visst det är larm på den men dyr som den är så är det väl bra om den kan hjälpa till att skydda kåken också.

  SvaraRadera