Cornucopia?

Aktuellt

Safaris integritetsskydd hindrar kommentarer på bloggen - bugg när du försöker stänga av

Det är nu utrett varför det inte går att kommentera på bloggen för en del användare av Apples Safari-webläsare. Apples (förvisso Open Source...

2016-08-26 16:41

"Inte alla 80- och 90-talister"

Migrationsverket skyller i en rapport sina långa handläggningstider på att man har anställt söndercurlade 80- och 90-talister rapporterar Public Service/SVT. Här vill jag som 70-talist infoga "inte alla 80- och 90-talister". Bara de som endast kunde få jobb på Migrationsverket. Häpp!
Här blev det inte några asylsökande, kanske pga 80- och 90-talisternas "effektivitet".
SVT Nyheter har läst en intern rapport inom Migrationsverket där man skyller sina långa handläggningstider och ineffektivitet på att man tvingats anställa personal född på 80- och 90-talet.

SVT skriver och citerar ur rapporten.
"Enligt revisionen beror ineffektiviteten bland annat på ett stort antal nyanställningar och i rapporten påpekas en kulturskillnad mellan de som jobbat länge och de nyanställda, ofta personer födda på 1980-talet.
”Myndigheten har numera de så kallade curling-föräldrarnas barnkullar i rullorna. Vi har med andra ord anställda som vant sig vid att bli skjutsade hit och dit och få allt de pekar på”, står det i rapporten."
Även om 80- och 90-talisterna har blivit serverade en rejäl bajsmacka på grund av dålig timing, så är det viktigt att infoga "inte alla 80- och 90-talister". Det finns faktiskt duktiga och ambitiösa 80-talister också. Och säkert 90-talister med. Hörde talas om en ambitiös 90-talist en gång, men det får väl kanske sättas upp som anekdot eller hörsägen.

Bajsmackan 80-talisterna serverats är rejäl. Till en början fick de växa upp med Göran Perssons skola. Ännu värre var det för 90-talisterna. Relativt oss 70-talister så innebar detta förstås en utbildningsmässig katastrof.

Inte heller fick de lära sig puts och studs och förnedras i lumpen, vilket bara gjorde dem ännu mer bortskämda. Åtminstone inte alla, likt oss 70-talister.

Sedan missade de att tjäna miljoner på IT-bubblan då de var för unga för att antingen ha pengar att investera eller för att få anställning inom IT-bubbleriet och tjäna miljonbelopp på personalincitamentsprogram. Därtill gick de miste om den vilda västern-period som 90-talet innebar - innan man behövde dokumentera etc som systemutvecklare.

Medan vi 70-talister kunde köpa en attraktivt belägen bostadsrätt för 50 000 kronor på 90-talet, eller en villa för en halv miljon, får 80-talisten eller 90-talisten idag betala 5 miljoner kronor för detta.

Som 70-talist växte man upp i lånefinansierade DDR-Sverige där välfärden levde på lånade pengar och upprepade devalveringar. 80- och speciellt 90-talisten har växt upp i en helt annan värld, där allt ska vara finansierat.

Listan över bajsmackan som dessa yngre generationer fått sig serverade är stor och luktar rejält.

Så krama en 80-talist idag. De behöver tröst. 90-talisterna får ändå tröst när mamma kommer och tvättar och städar hemma i lägenheten, så de behöver inga kramar.

Nej, det här var inte fredagsmyset. Det märks att semestern är över, för det händer så mycket i media nu att min whiteboard är fullkladdad med artikeluppslag.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

101 kommentarer:

 1. ...och pensionen är bara att glömma för oss 80-talister.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 70-talisterna med va?

   Radera
  2. ja. I alla fall den statliga. I bästa fall får vi behålla vår privata tjänstepension.

   Radera
  3. Möjligen, men sannolikt kommer staten tvinga alla privata pensionsförsäkringar att investera i "säkra statspapper" innan dess...

   så... poff....

   Radera
  4. och de säkra statspappren investeras i projekt som social housing, höghastighetståg längs norrlands kustland osv.

   Radera
  5. Jupp, tyvärr hör jag också till skaran av dem som är väldigt skeptiska till om vi 70,80, och 90-talister får någon pension värd namnet, om pension överhuvudtaget.

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Din mamma.

   Har en bekant som visserligen är född 1979 och anställd som handläggare på migrationsverket. Han är det lataste as som gått i ett par skor, faktiskt.

   Radera
  2. Det är väl därför han började jobba där, hade det vart lite mer fart och framåtanda så hade han jobbat privat eller startat företag.

   Radera
 3. Den där mackan, är den glutenfri?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä men den är rättvisemärkt!

   Radera
  2. Och lika för alla

   Radera
 4. Appropå artikeluppslag, skulle inte du som prepper kunna görs något på den itslienska jordbävningen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pepperonikorv, gott, håller länge och jag undrar om man inte i värsta fall kan använda korven som raketbränsle (hemmagjorda RPGs).

   Eller var det salami? Från nåt mythbustersavsnitt...

   Radera
 5. -82. Gjort lumpen, ingen silversked i munnen och stolt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. pfft... 80-talist! Det är bara som du tror. På min tid fick vi gå genom snöstorm utan snöskor för att komma till skolan och det serverades enbart barkbröd för att stärka moralen osv. ;)

   Radera
  2. Lyxlirare som fick barkbrödet serverat! Vi 60-talister fick ha ett grupparbete om barkbröd där vi ritade bilder på det och visade för klassen, sen pratade vi om FN och därefter fick man gå och lägga sig.

   Radera
  3. Som en numera pensionerad kollega en gång sa "Det var bättre förr och så har det alltid varit". Bevingade ord minsann.

   Radera
  4. Det var bättre förr när män var män, sillen var salt och kungen var bög.

   ...och lite nazist.

   Radera
  5. Sillen e salt o kungen bög... svenska män är hennar så stor skillnad är det inte. Förutom de nya som är hanar...

   Radera
  6. Det var bättre förr när propagandan kom från en kanal. Nu vet man ju inte längre vad som är propaganda.

   Radera
  7. Mnils, glöm inte fingerfärg. Ett definierande inslag i ett barns liv, ungefär som när urmänniskorna i Lasacuxgrottan målade bisonoxar och sina händer på grottväggen för 30000 år sedan. Ja, det var dåtidens sociala media. Men man får nog erkänna att deras insats stått sig betydligt längre än våra pokémons och snapchat.

   Radera
  8. Numera är det väl prinsen som är bög, skengift med en kvinna medans pappa springer på strippklubb och tittar på unga damer.

   Radera
  9. Kent, har du något belägg för böghypotesen? Annars får man nog se det som ett rent substanslöst tyckande från din sida. Något att ignorera, ungefär som Trumps uttalanden om allt möjligt, helt utan substans. På gränsen till infantilt efterblivet.

   Radera
  10. Televinken, Ja det är ogrundat tyckande från min sida precis som mina misstankar om att du lider av apergers.

   Radera
  11. jag tror på dödsknark, dvs 66% renodlad jäkla nazist!

   Radera
  12. Kent, det heter aspergers, inte apergers. Och nej, jag lider inte alls av att vara intelligentare än de flesta. Det är faktiskt rätt roligt.

   Radera
  13. Därmed var det bekräftat.

   Radera
  14. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  15. Kent, det är du som är rolig. Fast du förstår det inte. Det är det som är så roligt. :-)

   Radera

   Radera
 6. Problemet är väl snarare att de som söker sig till Migrationsverket är diverse vänsteraktivister, miljöpartister eller folk som själva är invandrare med dragning åt identitetssvängen. Har aldrig stött på en person som jobbar/jobbat på Migrationsverket som inte tillhört någon av dessa kategorier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vänstertomtarna... Så få men så mycket makt. Yla om rasism o SD är argumenten mot allt...

   Radera
  2. neee.. känner ett par stycken som jobbar inom migrationsapparaten i alla led, det är faktiskt alla sunda människor som bara behövde ett arbete (dvs inte vänstertomtar som helst av allt inte vill ha ett arbete). Den som lider mest är hon som nu jobbar som enhetschef på ett boende.. ren misär och hon håller på att köra in i väggen i 180. Försöker få över henne på vårt företag nu istället då hon är sjukt duktig och smart men helt felplacerad. Driv inom statligt eller kommunalt.. Det fungerar inte alls särskilt bra tyvärr. Rätta sig in i ledet och var ett latarsel.. lite småkorkad.. då passar man in som bäst. Så jäkla tragiskt egentligen :(

   Radera
  3. Zafir;

   Kanske är för att dessa inte tillhör överklassen och har en rik pappa eller farbror som ärvt sin vd-post utan får försöka ta de få jobb som erbjuds vare sig det är städjobb eller handläggare på migrationsverket.

   Radera
  4. Frihet: tror du missförstår. Det jag vänder mig emot är att politiska aktivister söker sig till Migrationsverket i infiltrationssyfte.

   Radera
 7. Mysig artikel, du levererar! Keep up! :-)

  SvaraRadera
 8. Tydligen så har inte cheferna på Migrationsverket läst "The mythical man month" eller hört talas om Brooks'law men vem är förvånad?

  SvaraRadera
 9. Märkligt hur det kan kan bli när man tänker inuti i boxen. Men misströsta inte, det finns alltid några raska entrepenörer som tänker utanför boxen, om de inte blir ivägkörda till utlandet förstås, som parasiterna under Palmeregeringen och med uppföljande hjärnsmälta därefter.

  SvaraRadera
 10. -82. Uppväxt i Norrlands inland vid en vedklyv för att tidigt lära mig att dra mitt strå till stacken. Gjort lumpen som inkluderade en vecka i tält vid -27, elaka befäl och slutövning i Polen. Arbetskarriären började på ett verkstadsgolv vid 19 års ålder där huvuddelen handlade om att veta hut och respektera äldre. Nu 15 år senare, efter en sen akademisk utbildning som jag klarat utan skulder tack vare att jag arbetade samtidigt så känner jag mig mer stolt än curlad, även om jag många gånger fått smakprov på vad som menas med curlade 80-talister...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var du som bröt lårbenet när det där vakttornet rasade i Polen -02?

   Radera
  2. Nej, jag klarade spektaklet utan benbrott. Var du också där?

   Radera
  3. Nej. Tjänstgjorde senare med en del som var där. Bl a killen som bröt lårbenet. Han är fortfarande kvar i firman tror jag. Karlsborg tror jag.

   Radera
 11. Egor Putilov har arbetat som asylhandläggare. Han skriver:

  "Numera finns det inga krav på en fullgod juridisk examen för en anställning som asylhandläggare – ett arbete som ibland innebär att skriva beslut i asylärenden som kan vara 10-20 sidor långa och som ska hålla i alla överklagandeinstanser, och eventuellt även i Europadomstolen. Bristen på jurister som vill jobba på verket har lett till att socionomer, statsvetare och även folk utan någon akademisk utbildning får jobb som handläggare."

  "För några år sedan fanns det en grupp som hette ”Aktion mot deportation”. Gruppen ägnade sig åt fysiska blockader av Migrationsverkets förvar för att hindra verkställigheter av utvisningsbeslut samt skadegörelse av Migrationsverkets lokaler och fordon. Så småningom trappades deras aktivitet ner. I myndighetens korridorer viskades det att verkets ledning kom på en lysande lösning för att få bukt med problemet – nämligen att erbjuda jobb som handläggare till mest aktiva medlemmar i gruppen."

  "Sedan Anders Danielsson tillträdde som generaldirektör på Migrationsverket 2012 har man även infört nya riktlinjer vid nyanställningar. Att ha en tidigare arbetserfarenhet på Rädda Barnen, Amnesti eller Röda Korset – organisationer med en stark politisk och ideologisk agenda – har blivit en merit eftersom det anses ge värdefull erfarenhet av att arbeta med ”utsatta människor”, trots att själva jobbet oftast har varit att sitta på ett kontor och läsa/skriva/sammanställa rapporter. Allt detta i sammanhanget har lett till att väldigt många människor som aldrig borde jobba på Migrationsverket fått anställning på myndigheten med allvarliga konsekvenser för hur Utlänningslagen tillämpades."

  "Det här är alarmerande i sig men inte nog med det – den situation med rekryteringen av nya handläggare som jag beskriver ovan har lett till att rättssäkerheten försvann ur Migrationsverkets hantering av asylärenden. En stor del av asylhandläggare är födda utomlands och har, tyvärr, inte blivit kvitt med de inställningar och fördomar de tar med sig från sina gamla hemländer."

  "Under min tid på Migrationsverket såg jag hur asylhandläggare som var sunniter regelmässigt hade skrivit avslag på kristna asylsökanden från muslimska länder och på shiiter medan de också slogs för bifall för varje asylsökande sunnit. Shiiter svarade sunniter med samma mynt och skrev avslag på sunniter samtidigt som de favoriserade sina egna. Man kunde säga direkt att en homosexuell person skulle få ett avslag om den hade otur att hamna hos en handläggare som var troende muslim."

  https://putilov.org/2016/07/05/rattssakerhet-som-andra-lander-avundas/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu kanske det inte finns så många med relevanta examina att anställa, så då får man ta det näst bästa. Regeringen har ju trots allt bestämt att Sverige skall ta emot alla asylsökanden fast inte. Och då spelar det kanske inte så stor roll om de är juridiskt kompetenta, bara de kan fylla i rätt svar, typ "nej" i fortsättningen.

   Radera
  2. Putilov är rasist och högerextrem enligt vänstertomtarna så hans åsikter räknas inte och censureras från main stream media.

   Radera
  3. Putilov är kanske den intressantaste samhällskritikern på webben i Sverige vid sidan av Cornucpopia, Fnordspotting, HAX, En mensans betraktelser och några andra.

   Om det visar sig att han har rätt så har det politiska systemet, statsförvaltningen och gammelmedia i Sverige mycket att förklara för det svenska folket.

   Radera
  4. Ateism borde vara första kravet för att få bli handläggare på Migrationsmakten.

   Radera
  5. PUTilov dock rätt kul namn på en fd migga.

   Radera
 12. Kul om de kunde ge praktiska exempel på vad som fallerar? Det är nog arbetsuppgifterna snarare än arbetstagarna som utmaningen ligger i men det är väl ett försök från ledningen att skylla problemen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte problem, utmaningar. Att det kommer män från Afghanistan i magnituden tre Vasaloppsstarter på ett år som ska in i svenska skolan är bara en utmaning. Problemen är att vi har curlade handläggare...

   Radera
  2. Vad är problemet?

   Vad har vi alla välbetalda chefer till för om de inte är dem som ska se till att arbetstagarna gör sitt jobb?

   Är det några som är curlade i det här samhället så är det alla generaldirektörer och höga och låga chefsnissar (mestadels 50-70-talister) som aldrig har fattat vad de har uppdrag.

   För vi som gjort lumpen borde veta hur man får saker gjorda i en organisation. Om något regementsbefäl får bortskämda soldater som inte gör sitt jobb tillräckligt bra så ser de snart till att kompanibefälen gör sina jobb och dessa ser till att plutonsbefälen gör sitt jobb och dessa i sin tur ser till att gruppbefäl och soldater gör sitt jobb oavsett om de tidigare varit curlade eller inte. Det skapar en viss grad av kamratuppfostran och kamratanda.

   Befälen har ingen större tilltro till nya soldater. De förutsätter istället att soldatens hjärna behöver nollställas efter en 18 år lång civil uppfostran. Alla lär sig att ta sitt ansvar för att säkerställa kvalitén på soldaterna och uppgiften.

   Radera
 13. Inkompetenta chefer skyller sin oförmåga att leda verksamheten på en kategori medarbetare som är utsorterade efter födelsedata. Dessutom i en rapport. Mycket underligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som en som valt att köra karriär i offentlig sektor, +1 på den du!

   Därför man har kört specialist-hållet. Då slipper man arbeta med människor, jätteskönt.

   Radera
 14. Jag skulle kunna ställa upp på ett avtal där jag får 100k per månad med valfri/efter behov sysselsättningsgrad och blir återbetalningsskyldig hela summan om jag inte efter två år minskat operativa kostnader per uppdrag med >30% och operativ ledtid med >50% (vid godtycklig skalning).

  Det skulle antagligen behövas någon slags skriftligt undantag från jantelagen, påskrivet av arbetsgivare, arbetstagare samt Sveriges konung. Därför får migrationsverket de arbetare som blir över.

  SvaraRadera
 15. Frågan är dock vem som överhuvudtaget vill jobba vid migrationsverket. Viss vinkling i urvalet tehee.

  //90talist/medlem i HMK:s köttvägg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vill och vill?! Typiskt en 90-talist.... (ofta uppfostrade av slappa 70-talistföräldrar).

   Jag vet vem som vill. Någon som bara vill ha ett jobb och en lön för att kunna försörja familjen istället för att tvingas gå till socialkontoret kanske.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Ursäkta. För att förtydliga:

   80-talister uppfostrades av 50-60-talisterna. 90-talister är uppfostrade av 60-70-talister. 70-80-talister uppfostrar 00-talister. 80-90-talister uppfostrar 10-talisterna.

   Radera
 16. Helt rätt i att vi 80- talister behandlats orättvist.

  Därför anser jag, som 80- talist att jag inte behöver bidra till samhället. Jag har ett välbetalt jobb, där ingen kan hålla reda på vad jag gör så jag gör allt för att maska.

  Anser att samhället skulld till mig, så därmed har jag inga skyldigtheter utan bara rättigheter.

  soft- ish

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du som är expert på att maska, kan du berätta för mig som är född på 50-talet, hur jag kan maska som pensionär?

   Radera
  2. Alla pensionärer maskar ju!

   När jag gick ur skolan var jobb på äldreboende det enda man kunde få.

   Där satt satt de allihopa ute i köket, neddrogade på benzo och halvsov, med radiokanalen energy på hög volym i bakgrunden.

   Radera
  3. Du som är född på 50-talet var väl den som uppfostrade 80-talisgenerationen...? Har du inte redan maskat tillräckligt?

   Radera
 17. Jag skulle tvärtom säga att det i sammanhanget är svenska arbetsgivare som är de mest curlade. Svenska arbetsgivare förväntar sig att kunna anställa personal som är färdigutbildad specifikt för den egna verksamheten. Helst ska de dessutom slava ett halvår som praktikant först. Jag känner en person som har en masters i ekonomi men som nu går en tvåårig KY-utbildning i redovisning för att lära sig de specifika datorprogrammen som finns på marknaden och sedan jobba oavlönat (egna CSN-pengar) ett tag för att förhoppningsvis få anställning.

  Det finns mig veterligen ingen utbildning för att bli migrationsutredare. Därmed ligger det på migrationsverkets ansvar att utbilda sina anställda. Som jag förstått det är det främst jurister och statsvetare som anställs på verket, iallafall var det så innan senaste tidens flyktingkris. Jurister och statsvetare har viss grundkunskap i området men de kan inte yrket, och kan inte förväntas kunna yrket när de börjar sin anställning. Men är de kapabla att ta en universitetsexamen är de kapabla att lära sig yrket. Alltså kan man dra slutsatsen att det är migrationsverket som brister i sin internutbildning. För jävla inkompetenta chefer verkar de också lida av, att döma av försöket att skylla inkompetensen på människor de själva har anställt. Det gör nog sitt till.

  Ett annat alternativ är att det beror på att migrationsverket har börjat anställa de poliser som flyr polismyndigheten. Det skulle kunna vara så att poliser är lata och helt enkelt vana vid att utredningar får ta jävligt lång tid. Fast de poliser som börjat på migrationsverket bör väl vara lite äldre än 80-talister?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att Okänd har några poänger här.

   Radera
  2. Vad gäller din beskrivning av arbetsmarknaden har det nog mest att göra med stort överutbud inom områden som helt enkelt inte är speciellt naturligt värdeskapande (individer kan alltid visa sig vara värdeskapande ändå, men i det resonemanget är ju CVt irrelevant). Exempelvis ospecificerad ekonom. Jag har försökt få folk att förklara varför dessa skulle vara generellt värdeskapande, men de fåtal svar jag fått har berott på att personen helt enkelt inte insett hur utvecklingen sett ut senaste 15-20 åren. I en sådan marknad konkurrerar man om de starkaste, övriga måste däremot på något sätt visa att de kan skapa värde för företaget (exempelvis tack vare att de redan behärskar företagets miljö).

   En systemutvecklare med ganska medioker bakgrund lär sig snabbt stänga av mobilen för alla rekryterare som ringer. Att folk saknar hyfs och ringer på arbetstid för att försöka locka med positioner de inte själva begriper beror på att underutbudet är så extremt att en massa pengar rinner över även på de medlare som gör ett dåligt jobb.

   Skilda världar, men båda marknaderna handlar om "svenska arbetsgivare".

   Radera
  3. Linus Joensson: Jag köper inte ditt resonemang. Det jag får ut av din text är två påståenden:
   1. Kunskaperna ekonomer får i sin utbildning hjälper dem inte att skapa värde.
   2. Att arbetsmarknaden för programmerare är god.

   Inget av detta motsäger det centrala i mitt första inlägg, nämligen att svenska arbetsgivare är bortskämda som förväntar sig att anställa människor med skräddarsydda utbildningar, och att svenska företag ofta lider av dåligt ledarskap.

   Det är generell brist på på redovisningsekonomer på arbetsmarknaden. Min bekanta i exemplet har haft svårt att få jobb pga utländskt namn och viss brytning, men mastersexamen från svenskt universitet. Pga brist på redovisningsekonomer finns det KY-utbildningar som är skräddarsydda för att lära ut den mjukvara som används och sedan låta företagen prova på oavlönad arbetskraft i 6 månader. På samma sätt finns det KY-utbildningar inom programmering. Har arbetsgivare brist på ekonomer med specifik yrkeskunskap får de ta ansvar för utbildningen själva, som det är nu betér de sig som bortskämda skitungar.

   Och seriöst, om man nu inte skulle lära sig något vettigt på ekonomutbildningarna, varför är ekonomer så eftertraktade på arbetsmarknaden?

   Radera
 18. Det handlar inte bara om det.
  Dagens generation är uppfostrade i det nuvarande kapitalistiska systemet och lärt sig utnyttja det, man säljer sin arbetskraft till vad man anser sig vara värd, duger det inte, finns det andra ställen. Detta gillas oftast inte av kapitalister.

  Vi är inte våra jobb längre (till stor del iallafall), våran identitet ligger inte i jobbet, som det var förr, utan i annat. Jobbet är ett sätt att tjäna pengar till att överleva och skapa sig en plats i världen. Vi är precis så trogna och slitande som de betalar oss (i pengar, status och förmåner).
  Kommer det någon bättre flyttar vi på oss.
  Betala oss vad vi tycker vi är värda, annars finns det någon annan som betalar bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När välfärdssamhället väl haverat och alla cushy statliga skrivbordsjobb är borta så kommer er generation få veta ungefär hur mycket Göran Perssons skola gjort er värda.

   Radera
  2. Men det har man sagt i åtminstone 30 år nu.

   Radera
  3. Greenious, spontant tror jag det är du som sitter i skiten, med tanke på att grundskolan tydligen står för din kompetensbildning. Vi andra flyttar.

   Radera
  4. Greenious, är du upprörd för att "yngre" inte "vet sin plats och gör sin plikt" vilket i 9 fall av 10 betyder att "Äldre och respekterade" skall få något gratis på bekostnad av den yngre?

   Eller vad är det du tycker illa om att folk vet sitt värde?

   Radera
  5. Yes, pga pensionsavgångar kommer behovet av arbetskraft att vara enormt, särskilt arbeten som kräver vissa kompetenser.

   Vi 80- talister hade en tuff start. Men nu kan vi välja och vraka. Arbetsgivarna har hamnat i underläge och de gillar det inte.

   Radera
  6. Göran Perssons skola har inte betytt något negativt för mig i alla fall. När man kommer ut i arbetslivet fattar man att skolkunskaperna är ganska värdelösa i alla fall.

   Jag hade betydligt mer nytta av att jag kom igång väldigt tidigt med ett datorintresse, än något de försökte lära mig i skolan. På den tiden var det vi specialintresserade elver som fick visa lärarna vad som gick att göra med datorer.

   Radera
  7. Linus & K d mfl

   Vi har alla gått i grundskolan, vissa av oss har tom gått på KTH och studerat utomlands. Vissa har startat företag som går bra och kan redan idag pensionera oss om vi velat.

   Det kommer nog bli folk av er också så småningom, men generellt har ni 80-talister och yngre precis som cornu säger serverats en bajsmacka, taskig skola och söndercurlade.

   Undantag finns alltid, men eftersom ni tog åt er så tror jag inte ni tillhör den kategorin.

   Radera
  8. @Silverhjärna

   Misstaget folk gör är att tro att en utbildning i sig producerar en färdig arbetare. Oavsett utbildning så blir man alltid lärling på första jobbet.

   Men det innebär inte att utbildningen är värdelös, för utan de grundkunskaper du förhoppningsvis tillgodogjort dig via skolan så blir lärlingstiden så mycket längre när du väl börjar jobba.

   Och det är det som är så tragiskt med dagens unga, mycket av grundkunskaperna saknas. Det tar tid att förklara ex.vis materialval utifrån fysikaliska egenskaper vid olika temperaturer eller ph-värden i användningsmiljön när man dessutom måste hålla en hel fysik- eller kemilektion för att grundkunskaperna saknas.

   Radera
  9. Greenious;

   Vad är det tragiska i att ta sig tid och lära en yngling?

   Lyssna på senaste avsnittet av solcellspodden, där de två nyutbildade ynglingarna som driver podden nyligen upptäckt arbetslivet.

   Radera
 19. Taktiskt nog inte så klokt att kränka de mest lättkränkta av alla med en dos sanning...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bitter gammal tjurgubbe som satsade för mycket på karriären framför att någonsin få ett ligg?

   Radera
 20. Så det blev ett fredagsmüs ändå 😋

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det blev Fredagsbön.

   Radera
 21. Typisk maskorowska operation.Ledningen ser att produktiviteten rasar budgeten skiter nu igen. Utser offside dum ambitiös person till skunk work och unikt ledningsnära specialjobb att deklassera personalen gärna med saftiga irrelevanta epitet. Läcker resultatet sänker den korkade utredaren. Personalen offer,utredaren elak rasist som får sparken
  Personal och fack gråter ut i media . Ledningen säger oerhört svårt jobb , allas.lika värde, väldigt ledsna, väldigt kompetent personal. Alla gråter alla kramas. Nystart med mål en asylansökan per månad svårt jobb. Ledningen problem löst .Skattebetalare betalar. Alla glada.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ...alla gråter och skyller på invandrarna istället för att göra sitt jobb. Alla glada.

   Radera
 22. Att det skulle vara 80-talisternas fel var ett citat i rapporten från någon misslyckad chef som skyllde ifrån sig på en hel generation. Det är generationer av misslyckade (dock med på pappret en hög utbilningsnivå) som är orsaken till ineffektiviteten i de flesta företag men främst myndigheter. De tror att de står över alla andra för att de valde att festa på campus ett par år för statliga bidragspengar medan andra valde att göra lumpen och arbeta på golvet som hederligt folk. Och utbilda sig vid sidan av jobbet.

  Det är lätt att sitta och pränta in några vackra fraser på högskolorna runt om men att jobba effektivt (på riktigt) är mycket svårare!

  Förbjud varenda policy-dokument, värdegrunder, fortbildningsplaner, informatörstjänster, presschefer och chefsmöten så ska ni se att det blir lite mer fart på luckan!

  SvaraRadera
 23. Kan dom inte jobba på ackord? Betalt efter antal avgjorda ärenden?

  SvaraRadera
 24. Som tidig 70-talist brukar jag ofta anmärka till folk jag inbillar mig känna att jag aldrig skulle anställa ett glin med sån där gängbak på jeansen - det värsta är att ingen håller med mig, det är som i groteskos zombieinslag 'all skall med', plötsligt är man omgiven av....tja

  helt OT: Okänd attentatsman övar göra visby strömlöst, eller var det av misstag...http://www.svd.se/brand-gor-delar-av-visby-stromlost/om/sverige

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min erfarenhet av att anställa unga var att 60-70-talister först frågade vad de skulle jobba med et c. 80-talister frågade ofta först vad de skulle få betalt och om förmåner och ibland inte alls om jobbets innehåll. De senare strök jag direkt.

   Radera
 25. OT:
  Bankerna håller i det tysta på att överge dollar för en valutaagnostisk cryptovaluta i form av ripple-protokollet för internationella betalningar och överföringar (ungefär som swish för småkunder). Frågan är vad det kommer att göra med dollarn och USAs statsskuld när man knaprar på dess funktion som världsvaluta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu har ju inte Opencoin aka Ripple varit någon framtidssaga och blir det knappast i framtiden heller.
   USD står fortsatt stabil trots det eviga tjatet om motsatsen.

   Radera
  2. Ok, men vi får väl se hur det slutar. Till och med SEB är inne på detta, eller liknande. Det handlar om vad som är lönsamt. Om man kan dra ner tiden för en överföring från dagar till sekunder så sparar banken en massa pengar. Oavsett om det blir Ripple eller något annat så är dollarns dagar räknade i det hänseendet. Om fem år sker alla transaktioner enligt den nya modellen.

   Radera
  3. Jag tror på block chain.
   Dock tror jag USD även i fortsättningen är att räkna med.
   Jag tänker mig mer block chain inom back office och inte som en valuta.

   Radera
  4. Visst kommer USD att leva kvar, men det jag säger är att ny teknik knaprar in. Och till slut är inte USD längre världsvalutan. Och när inte US är det är deras lån inte lika mycket värda, och, ja, end of the world as we know it.

   Radera
  5. Tror man ska hålla isär block chain och valuta.
   Din jämförelse med swish haltar då swish använder sek och inte en kryptovaluta.

   Radera
 26. Har många duktiga 90-talister på jobbet. Alla har lämnat mamma hemma och tagit sig utomlands för att stå på egna ben. Sen har vi några 80-talister också men vi börjar bli så gamla att det knapt räknas =D

  SvaraRadera
 27. "Migrationsverket skyller i en rapport sina långa handläggningstider på att man har anställt söndercurlade 80- och 90-talister rapporterar Public Service/SVT."

  - När Dan Eliasson var GD för Migrationsverket infördes "Just-In-Time" vid asylhandläggningen. Svensk lagstiftning skulle inte längre gälla vid asylärenden, utan så många som möjligt skulle få asyl (eftersom Sverige är en humanitär stormakt).

  - Det gavs order om att alla som påstod sig vara flyktingbarn (under 18 år) skulle godtas utan närmare utredning. Så till vida personen inte uppenbart såg ut att vara över 40 år.

  - Omkring 90 % av asyltanterna har inga pass eller ID-handlingar. Det är så gott som omöjligt att göra asylutredningar för dessa personer. De flesta som söker asyl kommer helt enkelt inte ifrån länder där krig förekommer eller ifrån den del av Syrien där krig förekommer. De flesta som söker asyl är ekonomiska flyktingar som söker asyl i de länder som har ett generöst välfärdssystem.

  - Flyktingsmugglarna driver systemet och gör större vinster än narkotikasmugglarna. Svenska ärenden är offentliga och smugglarna instruerar sina kunder att agera på ett viss sätt och att i förhör hos Migrationsverket berätta historier som tidigare asylsökare har nått framgång med.

  - Lagen om människors rätt att söka asyl innehåller också paragrafer om att den som får asyl ska assimileras och att asylsökande inte får lov att bryta mot svensk lag samt att de asylsökande inte får lov att skapa oro i landet.

  Slutsatsen är att svenska politiker och myndigheter inte följer svensk lag.

  SvaraRadera
 28. De flesta chefer idag är oftast 50-60-talister. En sak som kan känneteckna dessa generationer är att de sällan tar något ansvar för brister i deras verksamheter och organisationer, trots att det är de som är chefer. Det är inte den anställde som ska se till att göra sitt jobb - det är chefen som ska se till att de anställda gör sitt jobb, annars gör inte chefen sitt jobb.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 50-60-talister har (min erfarenhet) en otrolig vana av att skylla ifrån sig.... "det är inte mitt fel att de anställda inte gör sitt jobb - de är ju bortskämda 80-90-talister!" ..."Det är inte mitt fel som lärare att ungdomarna inte lär sig nuförtiden.." (det kanske beror på att lärare inte längre är vana med att ta lite ansvar för att lära sina elever något vettigt).

   Radera
 29. Det är inget fel på våra barn, ungdomar och unga vuxna. Felet ligger snarare i tidigare generationers brist på ansvarstagande.

  SvaraRadera