Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2016-08-12 11:27

Icke-inflationen: Telia höjer priset på DSL-bredband med 7.9%

Den icke existerande inflationen skördar nya segrar. Telia har nu höjt priset på mitt DSL-bredband med 7.9%.
Gamla och nya bredbandsräkningen från Telia.


Enligt SCB är den officiella KPI-inflationen endast 1.1%. Visserligen upp från nollinflationen, vilket kanske kan motivera Telias prishöjning om 7.9%.
Sedan i torsdags har jag laddat
ner 37 GB data, vilket visar att
trådlöst bredband inte är ett alternativ.

Nu ska jag inte klaga på Telia. Mitt havererade bredband i torsdags morse åtgärdades på drygt fyra timmar från arbetsdagens start och anmälan om fel. Behövde inte ens prata med den alltid utmärkta kundtjänsten och supporten hos Telia, utan felanmälan och felet kunde identifieras maskinellt via deras onlinetjänst.

Resultatet blev inte bara en stabilare (och fungerande) DSL-länk, utan även rekordfart för uppkopplingen som nu ligger på 19.487 Mbit/s för mitt Bredband 30 Mbit/s. Detta skrivet utan ironi, bör tilläggas - jag har cirka fyra kilometer kabel till telestationen och 30 Mbit/s får man bara om man bor närmare. Innan reparationen låg bredbandet i bästa fall i intervallet 14 - 18 Mbit/s och linan gick upp och ner som en jojo.
Bredbandskollens aktuella
faktiska mätvärden i kontrast
mot uppkopplingens hastighet.

Dock är 7.9% en rejäl prishöjning för en essentiell tjänst man inte klarar sig utan. Kanske har vi nått vägs ände för billigare ekomtjänsten och när alla är fast är det bara att ständigt höja priserna?

I höst börjar det grävas ner fiber via den lokala fiberföreningen. Tids nog har jag 200 Mbit/s eller 1000 Mbit/s via fiber att välja mellan. Med tanke på att husets nätverk bara är 100 Mbit/s så verkar 1000 Mbit/s lite i överkant, men man kan förstås uppgradera switchar och kablage till gigabit ethernet i samma veva.

Nu ska jag trösta mig över prishöjningen genom att gå och suga näring från hörnet av min tio år gamla platt-TV, som ju trots allt blivit billigare och motverkar KPI-inflationen. Är väl bästa att köpa en ny (även om den aldrig används som TV1.) så jag får känna hur jag sparar pengar på den låga inflationen.

1. Ja, alla älskade läsare som hela tiden anmäler mitt TV-innehav till Radiotjänst i Kiruna, jag har alltid betalat min TV-avgift (antennuttagsavgift) även om det inte setts på TV sedan hösten 2006 och huset saknar antennuttag (men jag har inte orkat montera ner den gamla antennen på skorstenen). Så ni behöver inte anmäla mig till Radiotjänst, även om det alltid är trevligt att få brev och telefonsamtal från dem. Kanske dags att de tittar om man faktiskt redan betalar innan de hör av sig? Tackar iaf för hjälpsamheten och er goda vilja med anmälningarna.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

60 kommentarer:

 1. Två mobila bredbandsabonnemang om 20 Gb vardera från två olika internetleverantörer behöver bara kosta 300 kr/månad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, jag betalar 199kr för 100 GB i 4G på mitt mobila som jag har med mig runt i Sverige. Hemma är det kabel. Rätt hyfsat tycker jag. Tricket är att jag dealat med min (hushållets) mobil leverantör och fick specialpris på mobilt internet.

   Radera
  2. Laddar man ner 37 GB på 19 timmar är det nog ändå inget alternativ ;)

   Radera
  3. Tack, Anders för att du är läskunnig till skillnad mot de övriga två.

   Radera
  4. Räknekunnig snarare...
   Drygt 500kB/s är svårt att nå med mobilt bredband i bygdemark

   Radera
  5. Sjukt att man förväntas läsa ordentligt innan man kommenterar! Klarar du dig verkligen utan mobilt bredband, med ditt frekventa resande?

   Radera
  6. Jag har 12 gigabyte i månaden på min telefon, som jag kan länka datorn till. Gäller inom Norden, dock ej Island och ej Grönland.

   Radera
  7. Aha... men den gäller på Svalbard då menar du?

   Radera
  8. Och hur är det med färöarna? Nyeh nyeh.

   Radera
 2. Bra! Det betyder att Riksbanken kommer att höja räntan. Det är på tiden att de gör det och därmed punkterar bostads- och aktiebubblorna. Äntligen!

  SvaraRadera
 3. Haha folk anmäler ditt TV-innehav till Radiotjänst?
  Det skulle jag nog aldrig komma på att göra, förresten, varför betalar du om du faktiskt inte tittar?

  Du har väl ändå sett vad de använde pengarna till?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hört talas om att vi i Sverige har något som heter "lag"? Har man en apparat med ett TV-antennuttag ska man betala avgiften. Är man missnöjd med det får man väl rösta på något politiskt parti som vill avskaffa den lagen.

   Radera
  2. Aha.. Det var ju faktiskt din förtjänst att jag fick veta att den stora datorskärmen jag ville ha hette "Presentationsskärm".

   Sålde ju plasma-tv´n och köpte en sådan som komplement till projektorn.

   Tv-avgift ca 2200/år
   Presentationsskärm: 7000:-
   Betalar sig på 3.18 år då

   Men du köpte ingen till dig själv då tydligen.

   Radera
  3. Ja, 3,5 år är ju ungefär så länge en modern, näringsberikad (i hörnen) platt-tv håller så det är ren vinst.

   Radera
  4. Tv-mottagaren behöver vara ohjälplig obrukbar för att inte vara avgiftspliktig. Borde vara billigare att göra en platt TV obrukbar för TV med en skruvmejsler eller liknande, och då sparar du 2200kr/år utan insats.

   http://www.radiotjanst.se/sv/Kundservice/Vanliga-fragor-och-svar/Maste-jag-betala-radio--och-tv-avgift-for-en-trasig-tv-mottagare/

   Radera
  5. Vinsten är ju inte det viktigaste här tycker jag, utan snarare känslan av att veta att man inte är med och betalar till det där icke-oberoende Socialistisk-Vänster-Television, och därmed inte bidrar till samhällets förfall den vägen åtminstone.

   Radera
  6. Det du hänvisar till tyder ju på att man måste skruva ur tv-mottagaren och typ smälta den. Den räcker inte att peta sönder antenn-ingången med en skruvmejsel.

   Radera
  7. @DR Ben

   Jag försökte den metoden först men då ska man ha ett intyg från en seriös verkstad om att TVn inte går att ta emot sändningar på. Och sen fick jag veta att den modellen jag hade så satt det integrerat och inte gick att ta bort..

   Radera
  8. Jag har för mig att endast företag får plombera TV-mottagaren i TV-apparater för användning som "display". Det enda sättet att komma runt TV-lic är att köpa en datorskärm (public display-LCD).

   Radera
  9. Kallle7, jag tycker SVT är bra och balanserade, även om misstag sker. Dessvärre ingår SR i TV-avgiften och de har jag noll förtroende för.

   Du är ju en SD-väljare, och därmed intolerant och kan inte acceptera att det finns personer som har en annan åsikt än dig och att dina åsikter inte speglas av samhället i stort. Men det är samhället i stort SVT ska spegla inte SD-nötter.

   Radera
  10. Dessutom samkör de säkert sina register, så när man okynnesanmäler alla TV-program till Granskningsnämnden för att de ger en för positiv bild av invandringen etc så blir det ju inte trovärdigt om man inte betalat sin radio- och TV_avgift.

   Radera
  11. Erkänn att det är du, Kallle7, som ligger bakom den här anmälan:

   http://www.radioochtv.se/casedecisions/207650.pdf

   Anmälaren (NN) anser att inslaget innehåller lögner och kommunistpropaganda.
   Han anser inte att inslaget är objektivt när man intervjuar en företrädare för
   tidningen Expo, som enligt NN är en kommunistisk terrororganisation. Han
   anser vidare att företrädaren för Expo förtalar honom i inslaget och är kritisk till
   att counter-jihad-rörelsen kallas för höger när den varken är höger eller vänster.

   Radera
  12. Ja SVT ägnar ju sig åt samma förföljelse av SD anhängare som du gör, så jag förstår att du finner dem "bra och balanserade", ditt omdöme i vissa frågor ger fan inte mycket för. Turligt nog så skriver du ju även bra och läsvärda saker annars hade jag inte varit här alls. Men så fort det handlar om SD så förvandlas du också till en rabiat dyngspridande lögnare.

   Och du generaliserar väl mycket om SD anhängare och kletar på mig egenskaper jag verkligen inte har, en av mina bästa vänner är vänsterextremist och vi är helt överens om att vi tycker olika om vissa saker men att det är ok, vi glömmer det när vi umgås. Och istället fokuserar på gemensamma intressen och åsikter.

   Radera
  13. @Ben

   Hehe det kunde varit jag, men jag har fattat att det är totalt meningslöst att anmäla SVT då det är deras vänsterextrema polare som sedan ska avgöra resultatet. Det har uppenbarligen inte anmälaren lärt sig ännu

   Radera
 4. Vet själv hur svårt det är att komma undan tv-licensen även om man vill göra det ärligt.

  Det finns ju skärmar utan inbyggd tv-mottagare (det är tv-mottagaren som styr om man ska betala licensen eller inte). Dock så är det dåligt utbud och de är dyra samt att de oftast saknar massa funktioner man vill ha.

  Nu är skärmen en sak jag är villig att räkna bort (om radiotjänst räknar en video som tv-mottagare så tycker jag att jag har rätt att räkna en tv som en räkmacka.

  Länge klarade jag mig med Telia IPTV. Deras små digitalboxar för IPTV hade inte tv-mottagare så Telia var inte enligt lag skyldiga att meddela radiotjänst att de skickat digitalboxar till mig.

  Sen bytte jag till Viasat IPTV och då startade problemen. Viasat har ju även satellit-tv så boxen de skickade innehöll även en tv-mottagare. (Ingångarna var vanlig nätverkskabel, kabel från parabol samt en vanlig antenn-ingång. Digitalboxen hade alltså en inbyggd tv-mottagare). Viasat var därför skyldiga enligt lag att meddela radiotjänst att de skickat en tv-mottagare till mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Koppla in en Chromecast till din "dum-tv" så blir det helt plötsligt en smart-TV. Då får man tonvis features!

   Radera
  2. Ja - har en sådan men den har vissa begränsningar.

   Radera
  3. Jag kör en Apple TV, ingen Chromecast.

   Radera
  4. Ah, okej.

   Själv kör jag Linux på en liten PC som är inkopplad i displayen. Spela spel och streama audio, video, från olika tjänster.

   Radera
 5. Släng ut tv så kan du med gott samvete låta bli tv-avgiften. Ok att kolla på public service via IP-nät.

  http://www.dn.se/kultur-noje/domen-ingen-tv-avgift-for-datorer/

  "Sammanfattningsvis finner Högsta förvaltningsdomstolen att en dator med internetuppkoppling inte kan anses vara avsedd att ta emot utsändning eller vidaresändning av tv-program och att en webbsändning inte heller kan anses utgöra en utsändning eller vidaresändning i avgiftslagens mening".

  SvaraRadera
  Svar
  1. En sak som jag har observerat är att jag kan titta på HD-kanaler (720p upplösning) licensfritt på SVT:s hemsida på min PC, men grundutbudet via marknätet har SD-upplösning så vidare man inte har ett abonnemang utöver grundutbudet. Är det så generellt eller?

   Blev lite fel med svaret där nere, menade att kommentera här.

   Radera
  2. Du har svt hd i marknätet "gratis" om rätt mottagare.
   Bilden där är vida överlägsen webvarianten som endast har 25 fps.

   Radera
 6. Hur skapade du skärmdumpen med DSL-datan? Jag har letat förgäves efter data om dataförbrukning...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förmodligen via admin-gränssnittet på Telias router.

   Radera
  2. Logga in på routern på 192.168.1.1 (Administrator, lösenord på baksidan). Sedan Bredband->Detaljer (gömd uppe till höger).

   Radera
  3. Glöm inte att byta passord och slå på WPA2-PSK när du ändå loggar in på routern.

   Radera
  4. Har naturligtvis bytt lösenord. Ett problem är dock att Telia regelbundet återställer lösenord. Dock är wifin på routern permanent avstängd av mig.

   Radera
  5. :-) Svaret var menat till Mattias :-)
   Utgår från att du förstår sånt ;-)

   Radera
  6. För de som vill hacka så är User/pw admin/admin för många routrar som folk köper och sen aldrig bryr sig om.

   Radera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 8. En TV kan bli KPI-billigare utan att kosta mindre. Släng in några meningslösa "funktioner" som tex krökt skärmyta eller Smart-TV så anses man ha köpt en mer värdefull produkt med samma pengar, fastän man bara köpt en TV.

  Undrar om man skulle kunna göra likadant med möbler: "Vår nya soffa har helt ny form på sina ben, och är därför värdefullare än modellen vi sålde förra året."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du, som inte går på såna lätta trick, kör givetvis omkring i en Volvo Duett och fnyser åt saker som oblyad bensin, krockkuddar och luftkonditionering.

   Sen åker du hem och skriver arga insändare på din 286:a och postar iväg femochenkvartstums-disketten till lokalbladet. Eller skriver du ut dem med din åttanålars printer medan du bär hörselskydd?

   Radera
  2. Har du hart mycket nytta av dina polyfona ringsignaler på senaste tiden?

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Polyfon ringsignal? Vad snackar du om? Om det är telefoner du pratar om så står det en grå bakelitpjäs i min hall. Mycket praktisk ringsignal för övrigt - man kan lägga en 25-öring på telefonen och ringer telefonen medan man är ute vibrerar den så att myntet trillar av. Då vet man att någon har ringt, och då sätter man sig vid telefonen och väntar.

   "polyfona ringsignaler" - pfft.

   Radera
  5. Gud var modern telefon du har. Min har ingen ringsignal alls, det var lite besvärligt när jacket bytes ut mot ett jack utan inbyggd ringsignal. Nu vet jag aldrig när det ringer för det ringer ju inte men man vänjer sig efter något decennium eller så.

   Radera
  6. Jag har hört att de kommit i en röd modell. Kanske något som skulle kännas lite mer välkomnande när man stiger in i hallen?

   Radera
  7. Nej, här i hushållet gäller den sovjetiska ekonomiska teorin - det behövs bara en enda modell av nånting, och den erbjuds till alla. Att komma med telefoner som är lättare, vackrare eller har nya funktioner är således inget vi håller på med.

   Senast jag var hos läkaren ville han erbjuda mig en behandling med "antibiotika" t ex. Det lät som en ren bluff att betala 150 kronor för några pyttesmå piller, så jag låt mig både återlåtas och behandlas med iglar för de 150 kronorna. Vilken dag som helst nu kommer leukemin att ge med sig.

   Radera
  8. För att återgå till verkligheten så har man alltså när det gäller TV:n gjort bedömningen att den är mer värdefull fastän ingen betalar mer för den och den gamla modellen som man jämför med som nu blivit billigare inte går att köpa längre.

   Radera
  9. Ungefär som en V70 vs en Duett alltså.

   Radera
  10. Nej, egentligen inte alls, eftersom folk är beredda att betala betydligt mer för V70:n än vad man gjorde för duetten. Så är det inte med TV-apparater. De är helt enkelt inte värda mer.

   Radera
  11. Fantastiskt att iblandekonomi överhuvudtaget kommmer ut på nätet med sitt V.90 modem.

   Radera
  12. @Ben Dover:
   Lyssna på gubben Stefan, jag kan göra fantastiska saker. Inte för att det spelar någon roll i sammanhanget, men ändå...

   Radera
  13. Tycker mest du snackar en massa bullshit i ämnet.
   En arbetarlön var 8 kr i timmen 1967.
   En Duett kostade 15750 kr.
   En färg-tv kostade 4000 kr.
   Hoppas du kan dra några vettiga slutsatser av det...

   Radera
  14. Men du iblandekonomi är beredd att betala ett högre pris för en telefon med polyfona ringsignaler än en väggmonterad bakelittelefon?

   Radera
 9. Telia har ofta kommit med bra dealar,men när man väl sitter intrasslad kommer höjningarna.
  Monopolfasonerna sitter djupt rotade.

  SvaraRadera
 10. Operatörerna gör vad de kan för att röka ut de sista ADSL kunderna, du är helt enkelt inte önskvärd som kund längre. Blir de av med dig kan de ta bort telestationen och ge alla stofiler som har kvar hemtelefon en med mobilt fastnät eller vad de nu kallar det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och de har ju nu föredömligt agerat och lägger nu socialt ut fiber i sin obygd. Vad mer kan man begära?

   Radera
 11. Anledningen till att DSL fortsätter att rusa i pris är för att vi har ett nationellt mål om 100mb/s till 90% av befolkningen.

  Detta har startat ett aggressivt krig mellan telenorkoncernen, Skanova och IP-only i första hand.

  Telia Höjer priserna på DSL för att hämta hem pengar för fiberbyggnationen, det går ganska långt innan folk byter ut DSL, och då går de över till Telia 4g, där har även Telia bättre vinstmarginal, tills fibern är framme, eller personen i fråga avvecklar sitt fasta boende, främst pga ålder (Ja tyvärr, Svensk glesbygd är vår motsvarighet till Florida.)

  majoriteten av DSL stationerna kommer läggas ned inom kort (innan ~2023), trots att det kan finnas aktiva anslutningar.


  det är inte inflation, deflation eller något annat, det är krig om marknadsandelar och ett semiprivat bolag som arbetar som ett bolag bör.

  Det är dock tråkigt för oss små kommunala stadsnät som inte väljer samma aggressiva tekniker mot våra invånare.

  PS så ägs IP-only delvis av riskkapitalister nu. När man har fiber till fastigheten då byter inte fastigheten fiberkabel.

  Nätavgiften kommer skjuta till skyarna även på fiber innan 2030, då vinster skall räknas tillbaka från investeringarna nu. Ja den är reglerad, men regleringen är ganska luddig för den som vill kolla på den.

  SvaraRadera