Cornucopia?

Aktuellt

Swedbankkund - vilken bank ska du byta till?

Detta inlägg är att betrakta som reklam. Tillsammans med Compricer kan bloggen nu presentera jämförelser mellan alla bankers bolåneräntor ...

2016-08-17 09:39

Hur klipper du villans gräs?

Sommaren drar sig mot sitt normalt långdragna slut och villaägare land och rike runt blickar ut över sina jävla gräsmattor, som fortsätter att växa. Och med det kommer behovet av att klippa gräset, vilket för frågan vidare till huruvida du har en robotgräsklipapre och i så fall vilken? Eller hur löser du gräsklippningen? Att klippa gräset är en kostnad för villaägaren - om det så handlar om utrustning.
I tidigare inlägg om total boendekostnad framstod ofta en villa (åtminstone en ej nyköpt villa i en storstad) som ett billigt boende om man undviker att titta på den alternativa kapitalkostnaden. Men även en villaägares tid kan och bör mätas på något vis.

Dit hör gräsklippningen. Antingen löser man den själv genom att lägga tid på att klippa gräset med en traditionell gräsklippare, eller så köper man en dyr och underhållskrävande åkgräsklippare. Alternativt hyr man in någon som klipper gräset, eller lägger pengarna på en robotgräsklippare. De senare ser allt mer attraktiva ut i förhållande till åkgräsklippare, som man ser allt mindre av. Prisnivåerna är de samma, men åkgräsklipparen kräver mycket underhåll, väsnas, är fossildriven och har höga driftskostnader. Samt går sönder, om man nu inte bor på en platt fotbollsplan. Roboten är tyst och sköter sig själv om det handlar om bättre robotar.

Hur har du som villaägare löst ditt behov av gräsklippning? Enkät nedan. 
Om du har valt en robot - kommentera gärna vilken robot, vilka förhållanden och om du är nöjd med det.

Frågan är vad som är billigast? En bra robotgräsklippare kostar väl åtminstone 15 000:- och kanske kan hålla i 10 år om man har tur. Hur mycket inhyrd gräsklippning får man för 1 500:- om året?

Och när kommer det några DGPS-orienterande robotgräsklippare till Sverige - eller för den delen med egna fyrar, så man slipper den dyra och omständliga och ofta buggiga installationen av kablar?

Andra goda investeringar är att aldrig vattna eller gödsla gräsmattan. Då växer den mer. Inte bra. 
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

52 kommentarer:

 1. Är det rimligt att mäta all tid man lägger ner?
  Isåfall måste all tid som man arbetar för att betala dyra lån också beaktas.
  Vad är gratis tid, den tid man slappar?
  Läser bloggar?
  Leker med barnen? Leker med sin partner?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tiden för dyra lån mäts i pengar.

   Tycker man att klippa gräs är roligt så är det väl ingen kostnad, utan en hobby...

   Radera
  2. Ja, så farligt är det inte att klippa. Rätt meditativt. Med en bra ljudbok i öronen så...

   Radera
 2. Man kan också tänka sig alternativet "Inget, har anlagt äng eller odling i stället". Seriöst, gräsmatta är sjukt ovärt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lagt till alternativ för detta...

   Radera
  2. Det alternativet missade jag. Hursomhelst har vi en pytteliten gräsplätt kvar som klipps med handgräsklippare från 60-talet på fem minuter.

   Radera
 3. Jag gör om det mesta av min trägård till en skogsträdgård och några dammar.
  Gräsmatta enbart som gångstigar och sittplatser.

  När den väl är anlagd är det inte mycket jobb.

  SvaraRadera
 4. Jag hyr in en granne med åkgräsklippare som klipper cirka 1400 m2 för 1500kr/år Det uppsamlade gräsklippet används som marktäckning på odlingslanden och fruktträd (cirka 170 m2) vilket ger all växtnäring, minskat vattningsbehov och inte minst drar ned ogräsrensningen till ett minimum. Skörden utgör cirka 25 % av vårt årliga livsmedelsbehov. Sett utifrån mina behov är detta optimalt både ekonomiskt och tid/arbetsmässigt.
  /Moe

  SvaraRadera
 5. Klipper med cylinderklippare 1-3 ggr i veckan + trimmning med batteridriven trimmer. Roligt och bra motion.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trimmer: 1500 kr
   Cylinderklippare: 1000 kr

   Förväntad livslängd, i genomsnitt 10-20 år, (inte jag alltså).

   Radera
 6. Husqvarna Automower 230. 2000m2 gräsmatta i tre olika zoner som klipparen inte spontant går mellan. Guideslingor som den följer ut från laddstationen med olika %-satser gör att klippningen blir någorlunda jämn. Höjdskillnad (rak stenkant) på 50 cm till ena zonen där klipparen går på en ramp byggd i trä.

  Jag lånade grannens motorgräsklippare och klippte gräset i maj 2008 innan jag hunnit installera roboten och har sedan dess inte rört en gräsklippare. Kanterna röjs 2-3 ggr om året med trimmer när jag ändå slår "ängen".

  Inköpskostnad 27000
  Bytt batterier 1 gång 2500
  Service 1 gång 1500
  Slitdelar (knivar etc) ca 100 kr/år
  Total drifttid under 8 år ca 4000 timmar. Total elkostnad har jag inte orkat räkna på men det är förmodligen ganska lite.

  Totalkostnad för 8 år: ca 36000, 4500 kr/år om den totalhavererar nu (vilket den inte kommer göra).
  Hur många gånger klipper man gräsmattan på ett år? 20? Det blir 225 kr per gång i så fall. Det tog ca 3 timmar att klippa den där första gången. 75 kr i timmen har jag alltså betalat för min fritid (att slippa klippa gräset) oräknat kostnader för inköp/underhåll/drift av motorgräsklippare. Lätt värt det.

  SvaraRadera
 7. Har en Husqvarna 220 AC sedan 5 år tillbaka. Har hunnit byta laddstation, krocksensorer och ett batteri. Jag är ändå nöjd, gräsmattan ser alltid nyklippt ut, man slipper klipp/uppsamlare och den går tyst och fint.

  SvaraRadera
 8. Robotklippare. Exgain S520. Mycket nöjd. 10 papp men håller mattan på cirka 1500 m2 kort och bra. Installerade begränsningstråden själv, det var lite pilligt och krävde några ändringar (har drabbat grannar som anlitade firma att göra jobbet också). Bekant har haft sådan något år och jag är på väg att bli lika nöjd.

  SvaraRadera
 9. Tillägg till mitt inlägg 10.18:

  Det bästa med roboten är dock inte att man slipper klippa gräset (det är rätt ok när man väl gör det) utan att man slipper den ständiga pressen att "jag borde klippa gräsmattan" (när man vill eller behöver göra andra saker). Samt att gräsmattan ser ut som en golfgreen när man kommer hem efter att ha varit iväg på en tvåveckorstur till sommarstugan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Upplever det samma med robotdammsugaren. Ingen press "jag behöver dammsuga" och det är ständigt rent på golvet.

   Radera
 10. En eller ett par getter borde väl bli den mest ekonomiska lösningen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet du hur många tusen kronor vinterfodret kostar?

   Radera
  2. Getter betar inte så nära, får är bättre då. Men rabatterna måste hägnas in isf. Och så får du stå ut med att barfota i gräsmattan kan bli en lite annan upplevelse (för det mesta inte särskilt kletig).

   Radera
  3. Det är väl bara att slakta och äta när naturfodret är slut. Eller så får geten betala för vinterfodret med getost.

   Radera
  4. För att du ska få getost måste du ha två getter, en hane och en hona, som kramas så där alldeles speciellt och får ungar. Som du sedan äter upp och istället mjölkar honan.

   Get, bagge, killing etc.

   Radera
  5. Då kan jag hyra ut hanen åt min granne som gräsklippare och få 1500 kr/sommar. Och getungar smakar mumma.

   Radera
 11. Har kört robot i 10+ år. Med tanke på arbetsinsatsen blir det väldigt fint.
  Är inne på andra roboten och 3:e batteriet. Min modell säljs inte längre så jag köpte ett extra batteri som jag växlar mellan.

  Innan klipptes gräset väldigt sällan eller inte alls. Har inget större intresse av gräs. Men det såg rätt sunkigt ut.
  Bra med saker man kan betala sig från. Kommer köpa en tredje robot när denna ger upp.

  Att köpa en gräsklippare som inte ens gör halva jobbet utan man måste leda omkring den i trädgården i en timme är inte ett alternativ.
  Men visst, det finns ju folk som gillar att diska för hand. ;)

  SvaraRadera
 12. Handjagare på radhustomten (totalt 198 m2 inkl ytan som huset tar upp).

  Robot Husqvarna Automower 310 på BOL:ens 1000 m2-gräsmatta. Skrället gick sönder strax innan 1-årsdagen, något med krocksensorn som fallerat. Byttes på garanti. Men när det fungerar så fungerar det bra, mossan har börjat försvinna ur gräsmattan och grannarna som haft robotar längre tid har kanonfina mattor.

  Ser att min modell har belagts med försäljningsförbud http://robotnyheter.se/2016/04/30/forsaljningsforbud-aven-for-husqvarna-automower-310 på grund av bristande EMC. Förvånar mig inte. Det snackas konstant om hur de inte lirar ihop med andra fabrikat - vi har en granne som också kör Husqvarna, en äldre modell, och alla runtomkring varnade att inget annat märke än Husqvarna skulle fungera hos oss pga att våra områden gränsar direkt till varandra.

  SvaraRadera
 13. Husqvarna Automower 315 som är inne på andra säsongen, funkar klockrent. Den har inte fastnat eller stannat en enda gang i år (har en ganska plan tomt med få hinder, ca 900 kvm gräs).
  Innan hade jag en Worx Landroid som bara krånglade och fastnade, den fick jag reklamerat efter två säsonger.

  SvaraRadera
 14. Naturvårdsbränning? Nu bor jag i lägenhet, men det låter lockande.

  SvaraRadera
 15. Efter att bytt från oljepanna till bergvärme år 2000 är inköpet av robotgräsklippare mitt näst bästa köp någonsin. min Husqvarna 220AC har rullat i över 4 är utan problem. jag kör den 5 nätter i veckan. det bästa är att slippa "nu måste jag klippa" när solen äntligen skiner när man kommer hem från jobbet.

  SvaraRadera
 16. Anlitar trädgårdsmästare svart. 200 kr per klippning c:a två ggr per månad. Bara nöjet att få lura staten på pengar gör det värt att slippa hålla på med installation av robotklippare och annat trams. Kravet på trädgårdsmästaren givetvis att han använder bensinklippare, det skall höras ordentligt när det görs. Det finns inga miljöproblem.

  SvaraRadera
 17. Klippte sist i mitten av juli och det har inte växt något sen dess, det har regnat max 10 mm på hela sommaren här i Östergötland.

  SvaraRadera
 18. Använder en Husqvarna 330x som klipper en gräsmatta på ca 4500m2. (Klipparen är enligt tillverkare menad för ytor upp till 3200m2)

  Den fungerar oerhört bra, den kör hela gräsmattan på 3-4 dagar. Dock så måste den går mer eller mindre gå dygnet runt under högsommaren då det växer som mest (pågrund utav större klippyta än vad den egentligen "klarar av")

  Det enda är att den fastnar 2-3ggr per säsong på konstiga platser som man måste fixa iordning, så det inte händer igen dvs. Byter även rakbladen 3-4ggr per säsong, sen sköter den sig själv. Gräsmattan håller sig oerhört fin, ser ut som en golfbana. Eventuellt ogräs och dylikt försvinner snabbt då de inte trivs att bli nedklippta kontinuerligt. (Förståeligt)

  SvaraRadera
 19. Worx Landroid för 800 m2. Går Mån - Fredag ca 1,5h på morgonen. På helgen samma fast på kvällen. Har aldrig haft sån fin mossfri gräsmatta innan (1 månad tog det sen var mossan borta med endast gödning som tillföring)

  SvaraRadera
 20. Ju fler som skaffar (tyst) robot desto mer reagerar man när folk drar igång sina bensindrivna 1900-talsmaskiner. Ofta sker detta på tider när man är hemma och vill njuta. Den siste i grannskapet som kör motorgräsklippare märker dessvärre inte av problemet :-)

  SvaraRadera
 21. Någon som har erfarenhet av billigaare robotar från tex biltema/rusta?

  SvaraRadera
 22. Robotgräsklippare är nog bra....ta det försiktikt med igelkottarna bara.

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/robotgrasklippare-skadar-igelkottar/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ge dom några generationer så kommer dom lära sig att robotar e farliga. Roboten befinner sig uppenbarligen högre i näringskedjan. Survival of the fittest du vet..

   Radera
 23. Spar tid genom att inte undersöka robotmarknaden. En bensinare följde med huset. Bra motion att dra igång den för första turen på våren, sen sköter den sig rätt bra. Man jag har skaffat en liten billig elsladdmaskin som reserv.

  Robot känns jobbigt med nedläggning av tråd, när gräsmattan minskar varje år till förmån för nya köksland.

  Och jag diskar normalt för hand. Ca en gång i månaden när jag haft ett fleradagarsryck med mer komplicerad matlagning blir det en körning i maskin.

  SvaraRadera
 24. Åkgräsklippare förutom bensin i princip noll i underhåll de senaste 3-4 åren.

  SvaraRadera
 25. Har så lite gräsmatta, så jag kör den med handjagare.

  Ni kan väl höra av er när dom uppfunnit en häcklipparrobot, jag börjar seriöst fundera på att slita upp hela skiten och bygga plank istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skånska plank blåser gärna ner. Rekommenderar 8 mm plintjärn nedgjutet i nya plintar. Färdiga Beijerplintar har alldeles för veka järn.

   Radera
  2. Du har väl barn Ben? De kan väl snart hantera en häcksax?

   Radera
 26. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 27. Kör en Automower 320 för andra säsongen. Sjukt nöjd än så länge. Nedfräsning av kabel ingick dessutom i priset. Fick ordna några platser förra året där roboten fastnade men i år har den bara stått still en gång.

  Har 2500 m2 gräsmatta som helt enkelt inte skulle blivit klippt annars, nu ser den ut som en green och framförallt är den i princip mossfri dessutom. Får för mig att det växer bättre med i och med att allt klippt gräs går tillbaks som gödning. Har inte tillsatt någon själv men ändå upplever jag gräsmattan tjockare än innan roboten tog över.

  SvaraRadera
 28. Lie, som naturligtvis inte finns med i Cornus maskinåldersalternativ. Kräver en viss skicklighet, vilket är djupt tillfredsställande. Går alldeles utmärkt med lite övning, en bra, välskött och rätt jordvänd lie samt skänker djup personlig tillfredsställelse. Lite motion får man på köpet. Och alldeles tyst.Jag diskar för hand och vispar min grädde med slagsvisp med lindad ståltråd också.

  SvaraRadera
 29. Lie, som naturligtvis inte finns med i Cornus maskinåldersalternativ. Kräver en viss skicklighet, vilket är djupt tillfredsställande. Går alldeles utmärkt med lite övning, en bra, välskött och rätt jordvänd lie samt skänker djup personlig tillfredsställelse. Lite motion får man på köpet. Och alldeles tyst.Jag diskar för hand och vispar min grädde med slagsvisp med lindad ståltråd också.

  SvaraRadera
 30. Motionen som jag får med gräsklipparen 2 ggr i veckan är rätt bra. Inköp 3500 SEK. 45 minuters extra motion / vecka. Insparat Satskort 495/månad.

  SvaraRadera
 31. Bensindriven Honda med uppsamling - fantastisk!
  Gjorde inte Stiga en eldriven åkmodell som försvann efter ngn säsong?

  SvaraRadera
 32. Skickar en anställd yngling att sanera rufset när det blir för mycket. Har gräsmattor runt jobbet också. Så när jag har villan 120m bort är det lika bra att att ta den också.

  SvaraRadera
 33. Kör klippo comet (vanlig bensinklippare med framdrivning) på min 900 kvm gräsmatta. Har bara haft hus i en sommar så än så länge har jag inte tröttnat på att klippa manuellt. Jag funderar dock på hur vanligt det är att robot-klipparen blir stulen. Med tanke på att cyklar och annat löst som står framme löper relativt stor risk att försvinna i ett villaområde så borde en klippare för 15 lakan som är ute ensam på natten vara ett ganska schysst byte för tjuven. Eller blir roboten värdelös när den tappar kontakt med sin laddstation/hemmabas?

  SvaraRadera
 34. MEEC motorgräsklippare från Jula (under tusenlappen), samt lie på gräs/blomsteräng.

  SvaraRadera
 35. Har en Automower från 2006. Jag har själv bytt hjul, batteri fått dra om kabeln åtskilliga gånger. Den är dock värd besväret för jag lägger ned 30 minuter var tredje vecka på att klippa intill rabatter, altanen och liknande med en billig gräsklippare som kan klippa intill kanter. Men att tro att man kan förlita sig på bara en robot är ännu en utopi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De har utvecklats rätt mycket på tio år. Bara att planera slingdragningen ordentligt och fixa vissa områden med kreativa lösningar så kan man ställa den vanliga gräsklipparen (nästan) för gott. Men den är förvisso bra att ha vid långvariga elavbrott och liknande.

   Radera
 36. Har en robotgräsklippare (Automower 430). Vår gräsmatta är rätt komplicerad att klippa med rejäla sluttningar en del träd, stora stenar, odlingslådor, potatisland, mm. Det funkar dock hur bra som helst. Helnöjd! Har även kopplat ihop den till viss del med vårt gedigna hemautomatiseringssystem.

  Robotdammsugaren sköter en hel del av städandet inomhus. Den ersätter inte vanliga dammsugare, men vi behöver inte städa särskilt ofta längre. Också sammankopplad med hemautomatiseringssystemet.

  Billigare arbetskraft finns inte. Tiden robotarna sparar in slipper jag ju jobba när jag är ledig. För robotens tjänster är skattefria att jag inte ens behöver göra några RUT-avdrag... Moderater och deras snack om att det behövs mer billig arbetskraft i framtiden tror jag inte ett skvatt på ;-) framtiden är redan här.

  SvaraRadera
 37. Jag köpte en Gardena R80Li i våras på rea för 11' som numer sköter min 500 kvm nästan helt plana gräsmatta. Låter den (och gräsmattan) vila i helgerna då man är hemma och kan vattna, trimma gräskanter, gödsla och annat) men framförallt det faktum att vi kunde åka hemifrån i nästan fem veckor i sommar och komma hem till en välklippt gräsmatta.

  Värt varenda krona.

  SvaraRadera