Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2016-08-16 15:01

Fullständigt fiasko för regeringens traineejobb - av 30 000 jobb blev det 125

Regeringens satsning på traineejobb inom välfärden för att kompensera för att man tog bort den sänkta arbetsgivaravgiften för ungdomar är ett totalt fiasko. I hela landet har detta endast lett till 125 jobb av populistiskt tilltänkta 30 000.
Ljuset är släckt och ingen är hemma på Rosenbad.
SVT rapporterar att det endast skapats 125 traineejobb av de av regeringen populistiskt utlovade 30 000 jobben. Nu råkar det ju inte vara regeringen som ska anställa dessa trainees och huruvida arbetsgivarna är intresserade råkar vara en annan fråga.

Man såg det redan med alliansens motsvarande instegsjobb. 

Ja, alliansen hade både lägre arbetsgivaravgift för unga och instegsjobb. Socialistregeringen tog bort det ena.

Public Service/SVT:s rubriksättning är i sammanhanget intressant. 

För instegsjobben rubriksatte man Fiasko för statlig satsning på yrkesintroduktion. Det var ju ett alliansförslag. Ändå blev det faktiskt 600 jobb av ambitionen 32 000.

Nu när det bara skapats 125 av 30 000 jobb heter det istället Ingen succé för traineejobb hos SVT.

Det var ju synd att traineejobben inte blev ett fiasko utan istället ingen succé. Eller som jag kallar det - ett fullständigt fiasko.

I slutändan kan regeringen populistiskt bestämma det ena eller andra, men när det är kommuner (t ex skolan) eller landstingen (t ex vården) som ska genomföra det hela så har faktiskt inte regeringen något att säga till om. De kan vifta med pengar, men att ta emot outbildad arbetskraft kostar faktiskt mer än pengar. Det kostar handledningstid hos redan överbelastad personal och minskar alltså effektiviteten i välfärden. Satsa istället på faktiskt separat utbildning, så man får fungerande utbildade personer att anställa. Att sedan ungdomarna hellre spelar Pokémon Go än skaffar sig en utbildning till välfärden är en annan utmaning...

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

24 kommentarer:

 1. Dax att införa samhällstjänsten som ersättning för värnplikten.
  Öppna upp offentlig sektor för samhällsmedborgare.
  Vi behöver fler sådana lite överallt.
  Kanske kastar vissa av oss inte sten eller eldar bilar då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bil-eldande stenkastare vill man väl ändå inte ha till att passa mormor på hemmet?
   Eyy kompis, vart har du medicinerna?

   Radera
  2. Nej de vill man helst ha i bilen.

   Radera
 2. Att ungdomar hellre spelar Pokemon Go än att utbilda sig inom välfärdsyrken är ett fullständigt rationellt beslut. Nivån av bekvämlighet i att bo kvar hos föräldrarna/släpa sig till möte med socialen 1 gång i månaden är helt enkelt så mycket mer lockande än 45 timmars arbetsvecka och stress för en pruttlön.

  Själv hade jag det hur fint som helst när jag gick på socialbidrag en släng mellan studierna. Hade det inte varit för att jag hade ambitioner så hade jag lätt kunnat leva så resten av livet. Dela lägenhet med 4 andra polare och spela TV-spel hela dagarna är rätt gött ändå.

  SvaraRadera
 3. Varför pratar inga politiker om att sänka arbetsgivaravgiften för alla? Istället handlar det bara om miljader i riktade punktåtgärder för att hjälpa någon utsatt grupp. Och dessa punktåtgärder misslyckas alltid.

  Om vi istället gör en generell sänkning, som visseligen blir rätt dyr, så skulle vi göra Sverige ett mer attraktivt land för företag att ha anställda i (minskad risk för outsourcning etc) och som grädde på moset blir kommuner och landsting de största vinnarna eftersom de har så många anställda. Sparade pengar leder förhoppningsvis till nyanställningar i vården och skolan. Behov saknas inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis. Det finns den 10%-iga "särskilda löneskatten" som läggs ovanpå allas löner att plocka från. Stimulerar jobb över alla branscher och ger därmed ännu mer arbetstillfällen i faktiskt livskraftiga branscher.

   Radera
  2. Ja, håller med. Arbetsgivaravgiften är jätteskadlig för Sverige.

   Man skulle kunna fasa ut den genom att sänka den 5% nu och sen med 1% per år så hinner politikerna hitta besparingar nog att klara intäktsbortfallet.

   Radera
  3. Kan ju bara svara vad som hände på min arbetsplats när det var billigt att anställa yngre förmågor. Oengagerad personal, med kunder som klagade på just det. Sämre arbetstakt och mindre lojalitet mot arbetskamraterna.

   Blev det fler anställda? Nej, den erfarna personalen fick lyfta deras last.

   Arbetsgivarna anställer bara så många de behöver, dyrt eller billigt. Men lura inte i mig att de anställer fler på grund utav att det är billigt. Kraft efter behov (vinst).

   Sen att det inom den offentliga sektorn saknar arbetskraft har uteslutande endast med löner att göra. Jag, personligen tjänar mer inom ICA och utan gymnasiekompetens, än vad en anställd sjuksköterska gör efter tre års utbildning på högskolan. Men det är en annan fråga...

   Radera
  4. Det är nog en tidsfråga. Historiskt har det fungerat att samhällets mest produktiva människor måste ge bort hela sitt värde till staten, men i takt med globalisering är det för lätt att flytta - men framförallt för lätt att se att man borde flytta.

   Vi har redan sett det första steget i detta, i och med att även spännande svenska företag får svårt att locka internationell kompetens. Snart eskalerar det omvända, d.v.s. att nationell kompetens flyttar.

   Om man inte åtgärdar asymmetrin där de produktiva ska ta hela noten för de icke produktiva och de som ärver en rikedom. Antagligen kommer man alltså göra det.

   Radera
 4. Sedan får man inte konkurrera eftersom det snedvrider konkurrensen så då finns bara låtsasjobben kvar som inte behövs.

  I byggbranschen tar man in outbildad utländsk arbetskraft för usla löner, projekt som ofta finaniseras av staten. Styr in dem där som lärlingar, bevisligen fungerande och accepterat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan ha att göra med att folk vill att alla arbetare ska ha det så bra, men när det kommer till kritan så är det ingen (inte tillräckligt många iaf) som vill betala för det. Det gäller inte enbart bygg.... utan i princip allt i samhället.

   Radera
 5. Det värsta är att man inte ens bryr sig längre. Klart den här satsningen kommer att misslyckas lika kapitalt som de tusen tidigare.

  Uppgivenhet leder till apati vilket ger politikerna än mer fria tyglar att sjösätta enorma prestigeprojekt som i slutändan kostar oss skattebetalare miljarder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 6. Finns en enda lösning, sänk incitament för att ej jobba, höj incitament för att jobba. Som det är nu lönar det sig inte att ta ett låglönejobb om man kan dia amf.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med helt, staten har enorm möjlighet att styra via incitament, ändå klantar man alltid bort det.

   Folkhälsan säger: folk börjar börjar för feta. Lösning, subventionera gymkort, subventionera grönsaker och sallad. Den dåliga men kanske nödvändiga lösningen på grund av folks veka sinnen, straffskatta socker och halvfabrikat. (Har ni rent ekonomiskt testat leva på nyttiga sallader och grönt? Det är SVINDYRT om man gör det hela till attraktiv kost!)

   Staten inser, folk måste jobba i högre omfattning. Sänk skatten, sänk bidragen. Så. Klart. Folk kommer att jobba i högre omfattning. Detta är inte raketforskning.

   Vi behöver fler ingenjörer! Subventionera studielånen för just dessa linjer.. Lär ju söka så inåt hela hel*ete med folk in på dessa linjer.

   Incitament kan ju användas på olika sätt, man kan belöna eller ge smisk på handen. Belöning är bevisat sen länge som väl fungerande.

   Så.. varför gör man inte så? Helt obegripligt egentligen.

   Radera
  2. För att subventioner, riktade bidrag och punktskatter snedvrider den naturliga konkurrensen och hämmar den naturliga dynamik som finns på en fri marknad. Trögheten som finns i systemen gör också att det tar lång tid innan man kan se en effekt av riktade insatser. Och när man väl skulle kunna göra en utvärdering har vi troligtvis redan bytt styrande politiker, eller så har samma politiker ändrat uppfattning.

   Släpp det paternalistiska tänket och låt människor utbilda sig till vad de vill och köpa vad de vill utan en massa subventioner och straffskatter. Det finns ingen som kan förstöra så mycket värde i en marknadsekonomi som staten och våra politiker.

   Radera
  3. Subventioner fungerar inte alls. Subventioneras tex studielån med gratis uppehälle kommer massor söka in till detta för att få gratis försörjning inte för att plugga, lära sig något eller börja arbeta med det man utbildat sig till om man ens klarar utbildningen.

   Redan dagens system med subventionerade studier är tveksamt och att subventionera det än mer genom diverse punktstöd kommer göra det än värre. Det enda som kommer fungera i längden är lägre bidrag och färre möjligheter att försörja sig genom bidrag och detta gäller även skattepengsdiande verksamheter.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 7. SVT ÄR Sveriges Propagandaministerie. Ett bra exempel från en frilans, https://putilov.org/2016/08/16/i-sanningens-tjanst/

  SvaraRadera
 8. Svar
  1. Vad har blivit bättre med privatisering?
   Dyrare blir det iallafall?

   Radera
 9. Kan vi skapa en listning av VAD regeringen lyckats med?
  Hade varit intressant att se vad "regeringen själva" är nöjda med.
  Haha,anal-fabeten Stefan är ju så roande och irriterande,ledare,haha nickedocka.
  Personangrepp är inte juste,men visst fan ger denna rest av en människa lätt illamående vid ansyn?

  SvaraRadera
 10. Bilbränderna har väl inte ens "statsministern" nämnt som ett problem,men däremot skuldbelagt alla svenska män som notoriska historiska sexualförbrytare.

  http://mitti.se/morgonkollen-moderat-foreslar-samarbete-med-sd/?tag=stockholm

  SvaraRadera