Cornucopia?

Aktuellt

Nytt teveformat - dokusåpan #skyddsrummet

"I skyddsrummet kan alla höra dig skrika" - Lars B på Twitter I MSB:s skyddsrum ska varje person få 0.75 m2 i yta. Detta är en g...

2016-08-20 13:33

Försåtsminerade sovjetiska vapengömmor i Sverige?

I Storbritannien har de sk Mitrokhinarkiven från kalla kriget avhemligats. I dem finns bland annat detaljerade beskrivningar av flertalet platser där Sovjetunionen grävt ner vapen i NATO- och alliansfria länder. Frågan är om det inkluderar platser i Sverige?Den ryske avhopparen Vasili Mitrokhin tog med sig inte mindre än motsvarande 33 lådor av dokument till Storbritannien, varav 19 lådor nu avhemligats och finns tillgängliga för allmänheten hos Churchill College i Cambridge. Detta inkluderar detaljerade beskrivningar och kartor till sovjetiska vapengömmor i NATO- och alliansfria länder inför en kommande eskalerande storkonflikt.
"Mitrokhin’s notes provide detailed descriptions of weapons caches hidden around major European cities for use by agents operating abroad should tensions escalate into a conflict.Professor Christopher Andrew, a historian and friend of Mitrokhin who has written two books on the archive, said caches were hidden around most major cities.Though the archive provides no details of hidden weapons in Britain, they are almost certainly here, he said.He added: "This was a large scale operation and the caches were strategically placed in most Nato countries during the Cold War.""
Beskrivningarna inkluderar inte bara plats och innehåll, utan också hur man ska desarmera försåtsmineringarna (eng booby traps) som skyddar gömmornas innehåll.

The Telegraph nämner en gömma utanför Bern i alliansfria och neutrala Schweiz. Detta talar starkt för att det även finns sådana gömmor i Sverige, i så fall sannolikast i Stockholmsområdet.

Vapnen kan vara obrukbara vid det här laget, men det är inte säkert. Försåtsmineringarna likaså, men ammunition och sprängämnen har dessvärre en förmåga att fortsätta vara farliga väldigt länge.

Brittiska Daily Mail har mer detaljer kring gömman utanför Bern och även foton på en karta till en gömma utanför italiens huvudstad Rom.

Beger man sig till Churchill Colleges arkiv kan man själv kontrollera om det finns några listade gömmor i Sverige. Om inte annat finns det listor på spioners namn i de nu öppnade arkiven.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

27 kommentarer:

 1. Mest sannolikt fanns/finns depåer även i Sverige. Detta leder osökt tanken in på motåtgärder, exv finns AGAG kvar? Eller lades den ned helt på 90-talet? Pågår återuppbyggnad av något liknande? Man hoppas ju.

  SvaraRadera
  Svar
  1. AktionsGruppen Arla Gryning.

   Radera
  2. Läs "Den Dolda alliansen" av Mikael Holmström som innehåller ett stycke om organiserat svenskt motstånd i händelse av rysk invasion s.k "stay behind"

   Radera
  3. Du kan räkna med att det existerar motsvarigheter till AGAG än idag, som ska säkra landets ledning och även ha en kvarvarande närvaro på ockuperad mark. Det kan vara organiserat under SOG, det kan vara organiserat under MUST. Vad du kan vara säker på är att du inte kommer få reda på ett skit om sådana organisationer.

   Radera
  4. Tack. Jo det har jag läst tidigare, gjorde inte kopplingen AGAR - Arla Gryning

   Radera
  5. "Du kan räkna med att det existerar motsvarigheter till AGAG än idag"

   Jag betvivlar - Det är ju inget man kan stoltsera med, inga 250 miljoner till försvaret pengar.

   Radera
 2. Poängen med dessa lager är väl att i fredstid är de relativt lätta att upprätta, men i annat läge desto svårare, och en rimlig bedömning map kalla kriget är nog att upptäckt skulle ha ringa negativ effekt, dvs en upptäckt skulle inte avslöjas för att inte röja upptäckt, eller om avslöjad, tystas ned, då ingen fördel av upprörd allmänhet förelåg.
  Punkten utanför Rom är på ordentligt tilltagen distans, ordentligt utanför förorter, och vidare bortom fd bergsbyar, numera förstäder på västra sidan om bergskedjan Colli Albani (ex. Castel Gandolfo - Påvens sommarresidens...) dvs sannolikt ingen risk för exploatering under lång tid. Inte helt enkelt att översätta till Sthlm med omnejd, men kanske naturreservat el.dyl kunde vara en säker punkt, eller exproprierade områden kring Arlanda, eller Roslagen allmänt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utanför Gävle, där ryssarna var iland förra gången, kansk...
   Spännande..
   En hög med kalasnikovs kanske...
   Det vore en hygglig affär på svarta marknaden. Att hitta något sådant...
   Fem tusen stycket.

   Radera
  2. Eller Göteborg strakten där ett antal svartmålade kanoter upptäcktes i ett buskage i mitten av 80-talet (östtyska om jag minns rätt)

   Radera
 3. Detta är väl en av teorierna till orsaken för ubåtskränkningarna och TIR-bilarna. Först utplacering av vapen och mineringar som man sedan var tvunga att hämta hem. Kanske inte alltid lätta att hitta och bärga därav de många undervattensföretagen. Undra om det fortfarande finns kvar motsv depåer för stay-behind?

  SvaraRadera
 4. Varför skulle de inte ha funnits i Sverige som ju Sovjet klarsynt såg som medlem i NATO. I stockholmsområdet för sabotage och attentat och i Skåne och Norrbottenpassagen som ju var Sovjets territoriella krigsmål

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja miniubåten i Törefjärden som Marinen beslutade sig för att släppa ut la ut en slags antenner som funkade som navigeringsled för ev kommande landstigningsoperation enligt mina militära vänner. Det bodde folk på en ö inom det avspärrade området hela sommaren, och när man senare kollade deras identitet "fanns" dom inte. De hade hyrt en sommarstuga under falsk identitet en hel sommar. Det var kanske ute med spaden? Läge att skaffa en metalldetektor och ge sig ut på spaning?

   Radera
 5. Hittar man några tillhör de givetvis Abu Nidal och inte ryssen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej de tillhör Dragan, ge fan i dem

   Radera
 6. Hittar inget material just nu, men för ca 15 år sedan hittades mängder med omärkta sprängämnen och annan utrustning nedgrävda i området runt Sydhamnen i Södertälje (Torpaviken). Har även för mig att ytterligare en gömma hittades ännu närmare Södertäljebroarna. Var ganska väl omskrivet i lokalpressen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 7. Nej det troro jag inte, däremot tror jag att de försökte korrumpera den Svenska ungdomen med psyops, varför fanns det annars så mycket porr i skogarna förr?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha visst fan var det så att det alltid fanns någon blöt och sunkig icakasse med porrblaskor under någon sten i skogen på 90-talet?!

   Radera
 8. Har för mig att det hittades en ordentlig mängd sprängmedel vid de snart avslutade tunnelbygget under sthlm. Det hette att det måste ha glömts kvar vid något tidigare bygge, bara så där...slarvigt.
  Vid senaste ubåtsjakten, dvs övningen osv ställdes frågan flertalet gånger vad ngn skulle vilja placera ut så centralt osv - vad finns det i n t e i värtahamnen mm som det vore strategiskt att kunna spränga i luften, tex

  SvaraRadera
 9. Varför skulle vapnen vara obrukbara? Förvaras automatkarbiner, kpistar etc torrt och är infettade så kan de ligga hur länge som helst.

  Det är snarare ammunitionen som blir gammal och obrukbar eller i bästa fall lite opålitlig.

  SvaraRadera
 10. Svenska kommunister hjälpte väl sovjet att gömma vapen under kalla kriget, eller har jag drömt det?

  SvaraRadera


 11. En nyhet från 2002 i samma ämne
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article10261345.ab
  2014
  "I juli 2014 blev stora delar av Vasilij Mitrochins KGB-arkiv offentligt. Det kan numera studeras på Churchill Archives Centre i brittiska Cambridge."
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19997624.ab

  SvaraRadera
 12. Går att läsa digitalt online
  http://digitalarchive.wilsoncenter.org/collection/52/mitrokhin-archive/2
  På varje sida står det en översatt sammanfattning vilka länder som diskuteras.
  Lite mer Googlande anger en villa i Tyresö
  http://www.bakom-kulisserna.biz/news/kgb-agenterna-radiospanade-mitt-i-villaidyllen/

  SvaraRadera
 13. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 14. Och vad skulle en sådan vapengömma kunna ha för funktion? Att stödja ett schweiziskt sovjetlett uppror? Cornu är verkligen underhållande.

  SvaraRadera