Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2016-08-07 12:13

En film från kriget mot IS - starka bilder - varning för försvarsanställda

Nedan hittar ni en några veckor gammal film från kriget mot IS i Irak. En skarp varning för starka bilder, som kan få läsare inom svenskt försvar att drabbas av spruckna blodådror i hjärnan. Ni har blivit varnade.
Naturligtvis har vi som åskådare inte en bild över det taktiska och operativa läget, och enheten på bilden kanske har fått order att ... göra det de gör.

Det är förstås enkelt att diskutera detta hemifrån fåtöljen, men det finns ändå en del att fundera kring. Jag tror ni vet vad jag menar efter att ha sett filmen. Diskutera gärna. 
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

51 kommentarer:

 1. Om båda sidor skjuter i luften så lär det inte hända mycket. Nu såg man inte hur stort frontavsnittet är men det borde vara lätt för motståndaren att lämna kvar en mindre styrka och sedan göra en omfattning och anfalla från flanken.

  SvaraRadera
 2. Det är alltså irakiska styrkor vi tittar på?

  Varför är det ingen som tittar på var den skjuter någonstans?

  Sprida ut sig? Byta eldställning?

  Dom har ju slagit läger mitt på slagfältet.

  Det är ju inget krig för dom. Ser ut som om dom roar sig. Jag förstår dom. Vad ska man göra med sin vardag när det inte finns fritidsgårdar med pingisbord. En får panga loss lite helt enkelt.

  Snygga vapen fö. Inga AK-47/74.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänkte precis det, det här är en perverterad form av festival. Sandkrigar-festival.

   Radera
  2. Trodde först det var det hemvärnet i Rinkeby som var ute och övade.

   Radera
 3. Med tanke på de enorma drivorna med vattenflaskor har de tänkt på vätskeintaget precis som befälen brukar tjata om. Så de verkar ju vara duktiga och lydiga soldater. Det var det som avsågs, eller?

  SvaraRadera
 4. Shiastyrka inom armen eller?

  Följ länken så får ni en uppdatering.
  https://www.youtube.com/watch?v=Ve3B_notyxA

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pisksnärtskotten är väl troligen eld från IS som flyger över huvet på irakierna.

   Radera
 5. Fy satan vad dysfunktionella kulturer det finns, och det här massimporterar vi till Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allting är ju relativt som Einstein sa.
   Jag tycker att UK:s store nationalhjälte Bernie Montgomery var än mer dysfunktionell som använde säckpipeblåsare vid framryckningen i El-Alamein.
   I mina ögon skulle han ställts inför krigsrätt för att ha spillt sina landsmäns liv i onödan. Men Churchill behövde en hjälte och såg till att historieböckerna skrevs därefter.
   Kan man därför påstå att engelsmän överlag står för en dysfunktionell kultur?

   Kan man säga att svenskar representerar en dysfunktionell kultur då det varit omöjligt att få en byggritning utförd av en svensk ritare på vilken byrå som helst pga semester och överhopning av arbete? Är svenskar latmaskar eller datastyrda av sina fruar?
   En från kriget flyende kurd-irakier, inredningsarkitekt för övrigt, körde igång sitt CAD-program på min dator och fixade mina ritningar.
   Betydligt mer funktionell än mina svenska vänner skulle jag kunna säga men avstår att döma människor i grupp utan jag bedömer människor utifrån individen istället för utifrån gruppen.

   Radera
  2. Har inte folk rätt till semester eller vad?.. eller du kanske är ein übermensche som jobbar 24/7 året om? .. Jag tippar på att din kurd-irakiske inredningsarkitekt var arbetslös i övrigt och förmodligen behövde något att göra..

   Radera
 6. Krig för ett land innebär död och förödelse. Detta humana synsätt har tidigare gällt i Sverige under ca tvåhundra år, som därför har minimerat risken att Sverige hamnar i krig. Ett eget, relativt starkt tillika krigsavskräckande försvar (med undantag för mellankrigstiden) samt (militär) alliansfrihet har av detta skäl varit en hyllad princip i Sverige under denna period för att bibehålla fredstillståndet. Men om kriget trots allt kom till Sverige så skulle vi stå väl rustade.

  Detta synsätt gäller inte längre hos krigshetsande beslutsfattare i Sverige, som gärna låter Sverige delta i krig lite varstans på jorden. Fosterlandet och hembygden är för dessa krigshetsare i praktiken oviktiga (även om deras retorik säger något annat). Deras lojalitet finns på annat håll.

  Sverige har därför nedrustat det egna starka försvaret till förmån för en globalt verkande Natoanpassad expeditionskår under Natobefäl, IO-2014. Dåtidens värnpliktssoldater har bytts ut mot svenska legoknektar med utlandsobligatorium.

  För att återknyta till videoklippet får man inte glömma bort att Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton i sin egenskap av senator, och Carl Bildt i sin styrelseroll i lobbygruppen "Committee for the Liberation of Iraq" aktivt propagerade för USA:s invasion av Irak 2003. Dessa två mycket farliga personer om de innehar maktpositioner, är således medansvariga till det säkerhetsvakuum och det "Failed state" som nu finns i Irak och som är grogrunden för ISIS och de hemskheter som där begås.

  SvaraRadera
 7. Sedan 2001 har självmorden bland amerikanska veteraner ökat 30%.

  SvaraRadera
 8. Ytd olja på 42$,snart på 40 kanske.
  Och sydkinesiska havet som nagelbitare..
  Fukushima är glömt också,allt är fiine!
  https://parasitstopp.wordpress.com/2016/08/03/det-enda-sattet-det-doende-dollarimperiet-nu-kan-uppratthalla-dollarns-varde-ar-genom-att-skapa-maximalt-med-kaos-och-krig/

  SvaraRadera
 9. Ammunitionsförsäljarna skrattar hela vägen till banken!

  SvaraRadera
  Svar
  1. De som inte verkar skratta var de som satt nere i värnet och laddade magasin och bandade utav bara helvete. Såg lätt uppgivna ut...

   Radera
  2. Ingen skrattar när ammunitionen tar slut. Eller är det taktiken, lura motståndarna att hetsa upp sig så de skjuter tomt, sedan går man fram o slår ihjäl dem kolvarna?

   Radera
  3. Ingen skrattar när ammunitionen tar slut. Eller är det taktiken, lura motståndarna att hetsa upp sig så de skjuter tomt, sedan går man fram o slår ihjäl dem kolvarna?

   Radera
  4. Kan du inte fixa de här dubbelposterna Richard?

   Radera
  5. Jag tycker om att upprepa mitt budskap. Alltid retar det någon misfit i kommentarsfältet.

   Radera
  6. Jag tycker om att upprepa mitt budskap. Alltid retar det någon misfit i kommentarsfältet.

   Radera
 10. Hade fienden haft ett par tre 120mm granatkastare så hade videon slutat ganska abrupt. Eller varför inte en CV 9040 med 3P-ammunition. Eller varför inte... nä, det där liknade mest skyttegravskrig från WW1. Det enda som fattades var ett tokigt befäl som blåste i visselpipa och sedan rusade alla över kanten. :-/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja,men man ska träffa med dom grejerna.

   Radera
  2. Precis. Såg nån kaotisk film med IS-krigare för nåt år sedan där de försökte storma fram mot PKK i sina ombyggda flakbilar. De började skjuta med GRG utan tanke på säkerhetsavstånd eller ens kolla bakåt och höll därmed på att bränna upp varandra där uppe på flaket. De vart arga och gnällde på varandra medan de sköt och det hela slutade med att de sköts flyendes hals över huvud.

   Radera
 11. Undrar hur målangivelserna fungerade? Särskilt när akan på bil började. Eldröret eleverade lite upp och ner under eldgivning. Befälsordning?

  Konstigt att man inte använder lätt Grk i sådana här ställningar. Sittande fåglar utan mer än frontskydd.

  Ammo-slöseri när man inte ser fi och ingen av parterna anfaller. Kanske tillgången är oändlig...

  SvaraRadera
 12. Dom är inte tränade av ISAF ännu som de här Irakiska soldaterna. https://m.youtube.com/watch?v=HbK76okexVk

  SvaraRadera
 13. Våra semipubertala softairgunkrig som utspelade sig under 90-talet var mer välorganiserade än detta.

  Men visst, det är lätt att vara en sarkastisk tangentbordskrigare.

  SvaraRadera
 14. Terroristerna har iaf tur att dom alltid lyckas få tag på juste vapen.
  Undrar hur detta går till.
  http://www.gp.se/nyheter/världen/is-anhängare-har-stulit-specialvapen-1.3538098

  SvaraRadera
 15. Finns det inget specialsikte, typ periskop, så att man slipper sticka upp och exponera huvudet när man skjuter?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man ser faktiskt en vanlig spegel skymta förbi i klippet. Troligtvis har man aldrig övat eller tänkt igenom detta i förväg och någon kommer på att en spegel kan nog funka i 3 sekunder eller så.

   Radera
  2. Tänkte just också på det. Helt naivt tycker man ju att varför har man inte med sig en sån enkel sak som ett persikop i sin utrustning för skyttegravskrig? (OK detta kanske inte är skyttegravar och nä, fordonen är inte heller stridsvagnar.. Ni fattar vad jag menar)

   Radera
  3. Nazitysklands MG42 i tungt utförande hade ett periskopsikte.

   Nuvarande tyska Bundeswehrs MG3 (utveckling av MG42) har periskopsikte i tungt utförande. Se t ex

   https://commons.wikimedia.org/wiki/File:ILÜ_2012_-_MG3.jpg

   Radera
 16. Krigskonsten har utvecklats en hel del sedan jag var menig kategori F i lumpen -78. Tydligen behöver man inte se fienden längre för att träffa. Antagligen är deras automatvapen försedda med "smart bullets" som träffar sina mål ändå. Och sen skriker man hela tiden, helst "Allahu akbar" som en slags besvärjelse.

  Vilka jävla sopor.

  Om ryssarna krigade lika uselt skulle vi kunna dra ner vårt försvar till 10-15 elitsoldater.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad får dig att tro att ryska värnpliktiga utan eldstöd från pansar/artilleri/flyg mm skulle bete sig annorlunda?

   Skillnaden är att de skriker inte att Gud är stor.

   Radera
  2. Vad får dig att tro att ryska värnpliktiga utan eldstöd från pansar/artilleri/flyg mm skulle bete sig annorlunda?

   Skillnaden är att de skriker inte att Gud är stor.

   Radera
  3. Rickard Ohlin, Dubbelpostningarnas kung.

   Radera
  4. Vad som hänt sedan du var menig är Call of duty och Battlefield. Där har alla unga män idag fått sin grundläggande simulerade militärträning. Stick upp handen med automatvapen och peppra = Ca 5X åtgång på ammo för ett givet antal nedkämpade evil doers VS att sticka upp huvet och autotargeta men riskera att bli skjuten.

   Radera
  5. Kirderf76, se ovan.

   Lev, spot on. Alla har hjältemagasin idag.

   Radera
  6. Kirderf76, se ovan.

   Lev, spot on. Alla har hjältemagasin idag.

   Radera
  7. Kan inte spammare blockeras permanent?

   Radera
 17. Det fanns åtskilliga periskopgevär under första världs och tyskarna (dessa innovatörer) försökte med "krummlauf"-pipor till STG 44. Man kunde skjuta runt hörn och i "döda vinklar" på stridsvagnar och värn etc. Nackdelen var att livslängden bara var ett par hundra skott!

  SvaraRadera
 18. Var är genusperspektivet? Såg inte en kvinna någonstans.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De hade väl vett nog att hålla sig borta.

   Radera
 19. Är det krig eller firar dom något? Tycker mest de sitter och skjuter i luften.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte konstigt att IS tog så stora områden så snabbt.

   Radera
 20. Är det här IS motståndare så är det inte bra. Men vi kan ju anta att de på andra sidan gör likadant för det har vi sett i en tidigare video här på Cornucopia?. Det är ett typexempel på brott mot krigets första lag; Hellre agera och agera fel än att inte agera alls. Men jag vill inte göra mig lustig över irakierna om det nu rör sig om irakier. Finns det ingen video på de kvinnliga kompanierna när de strider? Det skulle vara intressant att veta hur bra dessa kvinnliga soldater är när de strider tillsammans uteslutande med andra kvinnor. Jag tror att de är bättre än sina manliga motsvarigheter där nere. De har inget machokomplex och näbbar inte med varandra hela tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enbart Kurderna har kvinnor i stridande förband.

   Fråga: var det där verkligen Iranska KH-2000 vi såg här? Inga AK-74 eller M16?

   Radera
 21. Verkar inte finnas något befäl i videon. Det behövs väl kanske inte om gud strider vid deras sida. Men då kanske de ska sluta upp att skjuta mot himlen.

  SvaraRadera
 22. Det är lätt att göra sig lustig över den bristande kompetensen, men faktum är att det hela egentligen inte är jättekonstigt. Det är så klart rejält läskigt att sticka upp huvudet när kulorna flyger. Trupperna saknar troligen den mest basala träningen, och den eventuella träning de fått kan inte liknas vid den hos moderna krigsmakter. Amerikanska arméen under VK2 var avsevärt bättre tränad än de här herrarna, men ändå sköt bara en minoritet i riktining mot fienden och endast 2% sköt på allvar för att faktiskt träffa. För de flesta av oss är det onaturligt att skjuta andra, och vi kan i hög grad skilja på simuleringar, militära övningar och krigsspel, så de är inte direkt jämförbara. För att öka antalet som sköt effektivt har man tagit upp en slags skinneriansk beteendepsykologiskt baserad träning där ryggradsreaktionen ska vara att beskjuta identifierade fiender. Amerikanska arméen ska nu ha en 95% eller något som skjuter för att direkt slå ut. 2% mot 95%+. Att irakiska milisstyrkor och IS för den delen är undermåligt utbildade och inte kan jämföras med västförband visste vi redan så vadan är syftet? "De kan ju inte ens kriga! Hihi! Så dumma de är!". Ja till skillnad från skrivsbordskrigarna här eller svenska superelitsodater på plats så deltar faktiskt de här männen i den aktiva kampen mot IS. Sveriges insats sträcker sig till utbildning och att man ju förser fienden (IS) med soldater.

  SvaraRadera
 23. Detta förklarar ju IS framgångar....
  Tur för det här irakiska förbandet att de inte möter en mer kvalificerad motståndare. Då hade de varit helt körda.

  SvaraRadera
 24. Det där såg fruktansvärt ineffektivt ut...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Araber är fruktansvärt ineffektiva. Det är anledningen till att deras kultur fortfarande bara befinner sig på medeltidsnivå.

   Radera