Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2016-08-13 11:08

Därför får vi inga politiker med integritet

Gymnasie- och kunskapslyftminister Aida Hadzialic (s) avgår efter att efter ett Danmarksbesök blåst 0.2 promille vid gissningsvis hennes regerings införda gränskontroll efter Öresundsbron. Denna minister med integritet, kompetens och sunda värderingar avgår och kvar blir bara maktfullkomliga idioter. Vi får alltså de politiker vi förtjänar medan personer med integritet istället avgår.
Aida Hadzialic. Foto: Mikael Lundgren/Regeringskansliet


Man kan som minister hylla terrorism, finansiera terrorism, stöda finansiering av terrorism, hylla kvinnoförtryck, vara allmänt eller synnerligen inkompetent eller för den delen ständigt supa sig full men vara på en post som gör att man alltid får Säpotaxi hem. Och ändå inte avgå.

Man kan vara fullständigt inkompetent som Gustav Fridolin (mp), men ändå sitta kvar trots att han stödde en islamist som hyllade terrorism och kvinnoförtryck.

Aida Hadzialic öppnade så sent som i juni för att förbjuda religiösa friskolor i Sverige - en extremt viktig reform. Nu avgår hon istället och arbetet med att förbjuda religiösa friskolor går antagligen därmed i stå.

Det svenska skampålefiltret filtrerar effektivt bort alla politiker med integritet och kompetens. Dessa avgår vid personliga misstag och kvar blir maktfullkomliga och inkompetenta politruker. 

Jag önskar Aida Hadzialic lycka till. Du var helt enkelt för bra för regeringen, som inte förtjänade dig.

Sedan kan man inte undvika ironin i att en av regeringens ministrar sannolikt åkte fast i  regeringens gränskontroll vid Öresundsbron, där polisen också passar på att låta en och annan blåsa. 

I andra nyheter tycker Systembolagets dotterbolag IQ:s VD Juan Pablo-Roa att avgången är "drastisk" i ett uttalande på Twitter. IQ driver alltså alkoholupplysning. Dags att avgå själv kanske? Eller är han inte man nog att ta konsekvenserna av sitt eget handlande? Det var det där med integritet.

För övrigt så är det bland annat sådant här som gör att jag aldrig tänker ge mig in i politiken, även om många tjatar på mig och jag fått erbjudanden. Inte för att jag kör rattonykter, utan för att jag skulle avgå direkt när någon hittar lämpligt idiotiskt citat av mig. Plus att politisk makt är förtryck och bygger på tvång. Jag föredrar att genom dåliga argument påverka folk att frivilligt genomföra förändringar istället för att tvinga dem med tvingande lagstiftning och efterföljande hot om våldsmonopolinsats. Så kallad opinionsbildning.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

85 kommentarer:

 1. Gränskontrollerna påverkar även regeringen. Det är väl det enda bra i denna soppa. Eat your own dog food.

  SvaraRadera
 2. Det är alltid 2 glas vin fyllona har druckit. Yeah right. Hon dricker 2 glas vin, sen går hon på konsert, sen åker hon över Öresundsbron och har bara 0,2 promille i blodet. Yeah right. Alla bilar blir ju stannade vid bron men Aida fick blåsa. Detta lär ha berott på att hon stank alkohol. Eller att polisen sett i kamerorna att hon vinglade när hon körde över bron.

  Aida är den minst kompetenta politiker Sverige sett på mycket länge:

  http://www.uvell.se/2015/04/18/minister-p%C3%A5-prao-26540989

  SvaraRadera
  Svar
  1. SD-politiker åtalas för grovt raffylleri (Värmland)

   http://nwt.se/varmland/2015/11/13/sd-politiker-atalas-for-grovt

   SD-politiker körde på kvinna - smet

   http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20892229.ab

   SD-politiker åkte fast för rattfylleri (Malmö)
   http://www.sydsvenskan.se/2006-12-08/sd-politiker-akte-fast-for-rattfylleri

   Ska jag fortsätta? Nej, listan blir väldigt lång.

   Radera
  2. Är du också full eller? Vad fan har jag med rattfulla SD-politiker på kommunnivå att göra? Saknar man omdöme skall man inte vara politiker, oavsett färg. Aida har aldrig haft ett jobb innan politiken. Hon kvalificerade sig som statsråd genom att vara kommunalråd som 23-åring i Halmstad. Detta hade aldrig kunnat hända i något annat land.

   Radera
  3. Hahaha, whatabutism och relativisering i kubik.

   Radera
  4. Vad skiljer sig Aida från resterande politiker då menar du? Vår statsminister har väl knappt haft ett riktigt jobb i hela sitt liv.

   Avskyr verkligen systemet med proffspolitiker.

   Radera
  5. Hur naiv måste man inte vara om man tror på att detta var första gången hon kört bil efter två glas vin och att det bara var två glas vin hon hade druckit. Jag har aldrig hört ett fyllo överdriva sin alkoholkonsumtion, att underdriva den är däremot det vanliga.

   Radera
  6. Om man vill dricka och skall köra bil bör man köpa en alkomätare, kostar bara ca 700:- på herrbutiken. Att inte ha en sån visar på ovanligt dåligt omdöme. Förövrigt anser jag att 0,2 promille är en väldigt bra och lämplig gräns.

   Radera
  7. Oskyldig till motsatsen bevisats. Du,skriver som du gör för att hon är kvinna, blatte o sosse o har större framtid än vad du har , ever. Looser.

   Radera
  8. Med en alkomätare kan man notera att upplevelsen av alkohol innefattar en viss bias. Sålunda kan man man känna av 0,2 promille när man tar första drinken på vägen upp, medan man kan känna sig helt nykter på vägen ner redan vid 0,3 promille.

   Radera
  9. Och då är det 1,5 timme kvar till 0.

   Radera
  10. Det verkar mer som att Aida är en looser just nu. En loosersosse utan jobb... Hon har iofs aldrig jobbat med annat än som politiker så det kanske är dags nu

   Radera
  11. Cornu verkar lite väl snabb med sd-flaggningen. Har han blivit hotad av några afa-fårk?

   Radera
  12. Förövrigt är det starkaste man kan dricka lättöl om man skall köra bil i anslutning till drickandet. En vanlig 3,5% öl kan ge upp till 0,5 promille om man har (o)tur.

   Radera
  13. Var hon själv på konserten? Förmodligen försåtligt bjuden på ett par glas och sedan ett tips till polisen så att de kontrollerar rätt bil och vips en liten skandal i sommartorkan.
   Ang. religösa friskolor, nu finns det statsfinansierade utb så man vill nog få bort motståndare som Aida http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6437217

   Radera
  14. Däremot tycker instämmer jag med Cornu att hon inte borde ha avgått. Det är mänskligt att fela, och att inte tillåta sig att göra det gör bara livet så svårt. En lämplig konsekvens borde vara att göra en pudel och köpa en alkomätare för att undvika problemet i framtiden.

   Radera
  15. Dessutom bör man ha säkerhetsmarginal. Och det betyder att vänta tills mätaren visar 0,00 innan man kör bil.

   Radera
  16. Enligt VTI har även ursprung en stor betydelse för hur ofta man blir inblandad i olyckor. Detta utan att alkohol ens är med i bilden...
   http://www.sydsvenskan.se/2006-10-22/utlandsfodd-lever-farligt-i-trafiken

   Radera
 3. Vi får de politiker vi förtjänar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, om du säger det så... ni får väl de politiker ni förtjänar, antar jag. Själv har jag inte gjort något för att förtjäna detta.

   Radera
 4. Jag trodde man fick ha 0.2 promille.

  SvaraRadera
 5. Eller är det 0.19 promille?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man får inte ha exakt 0.2. Att blåsa betyder dock ingenting. För att åka dit måste blodet visa 0.2 också.

   Radera
  2. Hon hade väl lite otur med tiden. Hade hon 0,2 promille och kroppen förbränner motsvarande detta per timme ("fikabordsfakta") så hade hon klarat sig om hon kört in i kontrollen tre minuter senare.

   Men visst kan det vara som Ingemar Stenmark sa: "Jag vet ingenting om tur, bara att ju mer jag tränar desto mer tur har jag".

   Radera
 6. Det är nåt fel med bloggen idag, går inte att bläddra sida.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det går utmärkt. Kör du Windows 10 och Microsofts fulwebläsare, eller vad har du för problem.

   Radera
  2. Har själv haft samma problem i ungefär en vecka (sedan hemkomst från semester). Jag kör w10 och testat med både Crome och IE (Edge, 11).

   Radera
  3. Prova nu. Tog bort namnet på nästa inlägg, som hanteras via ett skript.

   Radera
  4. Även jag har klagat på det, vare sig det är i mobilen eller på datorn, chrome eller IE, även inkognito eller in private mode. All text blir bara ljusgrå när jag trycker på sida två, vart så i över en vecka nu tror jag. Windows 7 för övrigt.

   Radera
  5. Eller "vit/genomskinlig" som en del andra säger.

   Radera
  6. Samma sak. Kolla mediacreeper.

   Radera
  7. Vad har mediacreeper med saken att göra?

   Radera
  8. Tagit bort Mediacreeper nu tror jag.

   Radera
  9. Det gjorde ingen skillnad. mediacreeper är väldigt segt idag.

   Radera
  10. https://www.dropbox.com/s/odb9pdzydd56jrt/Cornucopia%20bug%202.PNG?dl=0
   Så ser det ut iaf.

   Radera
  11. Aha, jag tittar på helt fel ställe. Trodde ni menade bläddra på denna sidan.

   Radera
  12. Externt fel. Inget jag kan göra något åt själv. Kontaktat support, låg chans att de gör ngt. Får i så fall lägga några veckor på att bygga om hela bloggen själv för att åtgärda.

   Så länge finns Arkiv ute till höger.

   Radera
 7. Ubuntu + Firefox, men jag kunde inte gå till sidan 2 i min androidtelefon heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. OSX+Firefox fungerar. Har du blockat externa skript eller ngt?

   Radera
 8. Nej. Sidan blir bara vit/genomskinlig och hänger sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kolla om du har en process som heter FRAaccess igång... stäng av den...

   Radera
  2. FRAaccess finns bara i Win10.

   Radera
 9. Trist jag gillade Haida

  SvaraRadera
 10. Trist. -Men är det verkligen så stor förlust?

  Visst har hon tagit några bra initiativ, och det är alltid positivt med fler kvinnor med invandrarbakgrund i ledande position, men i det stora hela anser i alla fall jag att hon inte direkt producerat något användbart. En annan har snarare fått informationer om att det är fortsatt härdsmälta i rikets gymnasier och några kunskapslyft har man ju icke sett röken av; fast det är klart, man måste ju manövrera sig förbi "Bättre skola på hundra dagar-Gustav" vilket knappast kan vara lätt.

  -Hur är det tänkt att hennes ministerportfölj skall appliceras förresten? Har aldrig riktigt förstått vad hon skall göra och med vilka resurser...de få gånger jag sett henne i media så ger hon fortfarande ett abstrakt, lite dimmigt intryck när hon skall försöka förklara vad...hon gör...och vilken effekt som det är tänkt att det ska ha.

  Min magkänsla från början kvarstår; hon plockades in för att det ser bra ut med en person av hennes bakgrund i regeringen (vilket demonstreras av Löfvens surr när P3 försökte få klart över vad hon egentligen skall göra, och vad det är för nyckelkompetens hon har); i övrigt har jag inte uppfattat någonting som skulle utmärka henne speciellt; ett drag hon delar med många andra unga "stjärnskott"; Ella Bohlin, Erik Slottner, Gustav Fridolin och svansen med alla andra tjugo-någonting från V och SD som kommer och går...

  Men det är som sagt bara min åsikt...

  SvaraRadera
 11. Hm, man kan ju gissa att hon inte var kompatibel med Fridolin. Ett enkelt misstag, och Fridolin lutar sig mot Löfven för att bli av med Hadzialic.
  Förseelsen verkar dessutom väldigt liten. 0,2 promille, exakt på gränsen, och med marginal under den nivån då forskning visar att förmågan att köra bil avtar.
  Hade hon varit lite mer cynisk (=miljöpartistisk) hade hon ju stupfull kört på polisen som stoppade henne, för att sedan plocka fram finspriten ut handskfacket och ta några rejäla slurkar för att komplicera blodprovet.

  SvaraRadera
 12. Den exakta promillehalten kommer väl fram när körkortsindragningsunderlaget blir offentlig handling - eller hur funkar sånt?

  SvaraRadera
 13. Hon gjorde fel på ett kriminellt sätt. Det här är ingen 15 år gammal ungdomssynd eller en obetald tv-avgift. Klart hon ska avgå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaja.
   En fortkörning är väl lika kriminell. Hade hon avgått då?

   Tror att det här bottnar i den svenska spritkulturen, som senare givit en extrem alkoholmoralism.

   Radera
  2. Så du menar att vi numera har en extrem alkoholmoralism?
   Vad hade vi då förut? En ultraextrem alkoholmoralism?

   Radera
  3. Vi har möjligen en extrem moralism kring fordon och sprit i sverige. Kanske kring barn och sprit också. I övrigt tycker jag inte det finns nån moralism, tvärtom. Folk skämmer ut sig och folk fnissar, typ.

   När det gäller fortkörning, nja. Vårdslöshet I trafik? Kanske. Men rattfylleri är ett brott med fängelse på straffskalan. Tror man ska köra bra jävla fort för att riskera fängelse.

   Radera
 14. BTW - Hur hög promillehalt krävs generellt för att en rödgrön minister skall kunna börja tro på regeringens politik?

  SvaraRadera
 15. Integritet

  I samband med folkomröstningen om EMU 2003, fick de socialdemokratiska riksdagsledamöterna rösta efter eget skön, sas det. Den socialdemokratiska partilinjen var dock att de socialdemokratiska riksdagsledamöterna förväntades att rösta och aktivt agera för att införa euron i Sverige. Bland dessa ledamöter fanns det en överväldigande majoritet som var beroende av sin riksdagsplats för att få en säker inkomst, och som inte hade några "civila" jobb att falla tillbaka på. Denna majoritet följde också partipiskan. De vet, att om man inte följer partilinjen så har man mindre chans att hamna på valbar plats i kommande riksdagsval.

  Det fanns främst två ledamöter som aktivt gick mot partilinjen i EMU-frågan, och agerade i stället som förtroendevalda för det svenska folket. Dessa var Sören Wibe, som hade en tjänst vid Umeå universitet, och Leif Pagrotsky, som var ekonomiskt oberoende. De var inte beroende av sin riksdagsplats enligt ovan. Dessa två hade således integritet.

  Lagar stiftas av den lagstiftande församlingen – Riksdagen. Integritet får inte en riksdagledamot om vederbörande kör rattfull/onykter och kommer med dåliga bortförklaringar, för då har vederbörande brytit mot lagen och smutskastat sitt eget ämbete.

  SvaraRadera
 16. Ngra saker. I min värld är det stor skillnad mellan att göra omoraliska/olämpliga handlingar i jämförelse med olagliga.

  Statsråd bör agera föregångsmän och inte regera enligt någon machiavellisk elitprincip där lagar endast måste följas av pöbeln.

  Att åka dit för rattfylleri som statsråd får anses som en extremt dålig utövning av riskhantering. Alla känner till att rattfylleri är extremt stigmatiserat och att det kommer bli ett j-la liv om ett statsråd åker dit. Att då chansa på en sträcka där man med 100% säkerhet vet att det kommer finnas poliskontroller verkar helt ogenomtänkt. Speciellt på avstånd där taxi är ett reellt och rimligt alternativ. På temat kan nämnas att det ska väldigt mycket till för att en person dömd för just rattfylleri får en anställning vid en säkerhetsklassad tjänst, man anses helt enkelt ha för dåligt omdöme.

  Ovanstående gäller inom nuvarande lagstiftning som jag dock anses borde återgå till lagtexten innan 1990 som var harmoniserad med i princip hela Västeuropa. Dvs olagligt att framföra motorfordon med en alkoholhalt i blodet överstigande 0,5 promille. Då skulle vi slippa sånt här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra sammanfattning Ocke!
   Alltså: Omdömeslös politiker, men också en mycket dålig lag.
   Många tester har gjorts och gång på gång visar det sig att gränsen för sämre bilkörning går vid ungefär 0,5 promille. Inte sällan blir man till och med en bättre bilförare vid låga promillehalter.
   Sverige ska som vanligt agera "bror duktig", vilket drabbar folket på ett negativt sätt.

   Radera
  2. Trafikverket visar att riskerna ökar kraftigt redan mellan 0,2 och 0,4 promille. Men ni verkar å andra sidan tycka att det skulle vara skönt att få suga i sig de där extra glasen med vin och skita i att man själv och andra kan råka illa ut. Förmodligen ändrar ni uppfattning den dagen era ungar blir påkörda av en omdömmeslös "nykter" förare.

   http://www.trafikverket.se/resa-och-trafik/Trafiksakerhet/Din-sakerhet-pa-vagen/Nagra-fakta-om-alkohol-hastighet-och-bilbalte/

   Radera
  3. Förklara nu för mig varför 0.5 är att föredra framför 0.2 promille.
   Blir det färre trafikolyckor då?

   Radera
  4. Fakta.

   Sverige har näst lägst trafikdödlighet i världen efter Monaco 2013.
   Finns alltså ingen anledning till att återgå till 0.5%

   http://apps.who.int/gho/data/node.main.A997

   Radera
  5. Visst Johannes, det måste vara så att bara Sverige kan gör tillförlitliga tester, resten av världen gör såklart på fel sätt. USA med flera länder, måste göra superfel, som tillåter 0,8 promille!
   Om man inte har en fyrkantig skalle som du, så kanske man tänker att det ligger lite egenansvar också i hur du väljer att köra.
   Tex är du väldigt trött, sjuk eller äter starka mediciner, kanske du inte ska köra.
   Märker du att du är en person som blir väldigt påverkad av alkohol, kanske du inte ska dricka alls innan du kör?

   Radera
  6. USA har 279% högre trafikdödlighet kontra Sverige år 2013.

   Radera
  7. Stefan, om vi förbjuder bilkörning kommer vi att få noll trafikolyckor.
   Bra va?

   Radera
  8. Nu blev det visst svartvitt på skärmen.

   Är väl ingen som pratat om att förbjuda bilkörning, diskussionen handlar om alkohol i trafiken.

   Radera
  9. Stefan, Schweiz har lika få olyckor som Sverige och de har 0,5 som gräns.

   Radera
  10. Nej, de har 17.9% fler trafikdöda kontra Sverige år 2013.

   Per capita givetvis.

   Radera
  11. Stefan, per motorfordon räknar jag, vilket är mer relevant.
   Schweiz hade också tills ganska nyligen 0,8 som promillegräns, se de kör förmodligen ganska ofta med mer alkohol i blodet än svenskar.
   Förövrigt om man studerar olycksstatistik kontra promillegränser går det inte att se någon korrelation över huvud taget, så jag skulle vilja påstå att du inte har en aning om vad du skriver.

   Radera
  12. Lägg fram bevis för din tes att promillegränser inte spelar någon roll eller så tar du av dig foliehatten och nyktrar till.

   Radera
  13. Att köra bil med 0,499 promille i blodet innebär en ökad risk jämfört med att vara helt nykter. Det är fakta. Jag anser dock att den riskökningen är acceptabel för att normala i övrigt laglydiga medborgare ska kunna leva alldagliga liv utan att bryta mot lagen.

   Det finns många andra riskfaktorer i samband med bilkörning som vi accepterar. T ex 18-åriga bilförare. Höj åldersgränsen till 25 för alla motorfordon och trafikolyckorna skulle minska rejält. Körning i mörker ökar risken markant men det är fortfarande tillåtet att köra bil på natten. Etc etc. Det handlar om vad som är rimligt och i övriga Västeuropa accepteras riskökningen vid körning med låga halter alkohol i blodet på samma sätt.

   Observera också att det är stor skillnad i graden av påverkan beroende på om alkoholen går i eller ur blodet. Dvs om du sänker tre shots är du betydligt mer påverkad efter 5-10 min då alkoholen går ut i blodet jämfört med om någon timme då stora delar förbränts även om promillehalten är den samma. Det senare är det absolut vanligaste i samband med bilkörning eftersom få personer super i bilen.

   Radera
  14. Markus, jag vet inte om jag är så fyrkantig som du verkar mena men jag föredrar fakta. Det verkar vara precis vad Stefan presenterar. Du hänvisar kanske till undersökningar utomlands? Presentera gärna dem och visa att det finns en skillnad mellan det Trafikverket kommit fram till och vad andra kommit fram till. Sedan går det naturligtvis inte att utesluta att vi svenskar är betydligt sämre på att hantera alkohol vilket gör att vi får ett annat utfall än vad man får i andra länder.

   Ditt resonemang om eget ansvar visar att du inte verkar fundera utanför din egen bubbla. Jag skiter egentligen i om du kör ihjäl dig i berusat tillstånd om du väljer att göra det själv. (även om jag blir förbannad över att du väljer att slösa skattemedel på det idiotiska sättet) Det jag inte skiter i är om du kör ihjäl någon annan för att du använde dig av principen "eget ansvar".

   Radera
 17. Hon blåste-det blev rött -avgår.
  Hade hon varit Mp så hade det säkert blivit grönt.

  Fö har man på Dansk öl beteckning för hur flaskans innehåll påverkar körförmågan-Genstand.

  SvaraRadera
 18. Jag tyckte hon verkade alldeles för ung och oerfaren för att bli minister men så vitt jag sett verkade hon vara kompetentare än de flesta i regeringen.

  SvaraRadera
 19. Det här är väl mest ett bevis på att Media är idioter & korkade & har för mycket makt pga att dom kan ösa ut dummheter över Sverige utan att bli emotsagda på ett opartiskt och effektivt sätt !

  Gäller inte bara detta fall, utan även seriösa samhälls-frågor, som tex invandring, brottslighet & försvaret.

  Nästa gång som mediadrevet går igång så borde ALLA vägra svara på frågor några veckor, och bojkotta media i en månad. Trist att väldigt kompetenta personer som bidrar mkt kan sparkas ut pga obetydliga småsaker.

  SvaraRadera
 20. Jag tycker hon har växt in i rollen som minister. Mitt intryck från början var att hon var inkvoterad invandrarkvinna (vilket hon säkert var) till att hon tillhörde de mer skärpta i regeringen (säger inte så mycket i och för sig). Jag tror hon hade kunnat påverka utbildningspolitiken i en bra riktning om hon fått fortsätta. Trist!

  SvaraRadera
 21. Sossarna hade fyra år på sig att försöka få rätsida på skolan. Bara att sätta sig in i arbetet och fastställa en handlingsplan tar förmodligen två av dessa år. Och efter två år med ansvar för detta så avgår alltså Aida. Självklart förbluffande klantigt att köra efter att ha druckit som politiker. Men också väldigt, väldigt tråkigt att vi i samhället inte kan ha högre tolerans för att politiker också är människor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En alternativ tolkning är att hon gjorde detta medvetet och straffade ut sig själv ur regeringen med flit innan skiten träffar fläkten. Om några månader kommer nästa PISA-rapport. Ingen väntar sig något annat än fortsatt tapp. Nu slipper hon stå där sida vid sida med Fridolin och försöka bortförklara.

   Radera
 22. Finns förstås en annan förklaring till att hon avgår. En yrkespolitiker utan annan bakgrund skulle inte hoppa av så enkelt annars. Har hon blivit hotad? Erbjuden annat jobb?

  SvaraRadera
 23. Trodde regeringen hade livvakter som skjutsade runt dem eller kommer med goda råd, du bör inte köra nu, tydligen inte!

  SvaraRadera
 24. Enligt kvällspressen får hon 12 månaders lön även vid egen uppsägning, vilket naturligtvis är stötande men underlättar väl beslutet. Hon har uppenbart dåligt omdöme, hon kör trots att hon har möjligheter som ingen vanlig har, hon har en stab av tjänare som kan ta hem hennes bil, fixa biljetter på tåg eller flyg i stället och en ny hyrbil där hon landar. Solklart dåligt omdöme.

  SvaraRadera
 25. Okej,
  0,2 promille i relation med nuonaffären?
  Eller vi har varit "naiva"=fullständigt okunnig i jämförelse med 0,2 promille?
  Modulhus=0,2 promille?
  Nehe?
  Ärligt talat bör vi inte få lite ordning på propotionerna snart?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klockrent Anders,
   Hade hon t.ex varit hälsominister eller kommunikationsminister så hade det varit dåligt, men att som gymnasieminister avgå för en trafikförseelse som är måttlig, är bortom alla proportioner.

   Radera
 26. Blåst 0,2 promille???? Man mäter alkoholkoncentrationen i blodet i promille och i milligram per liter i utandningsluften.

  Hur länge stannar alkoholen i kroppen?
  Att förbränna ett standardglas med alkohol tar i genomsnitt cirka tre timmar för en kvinna som väger 60 kg och två timmar för en man som väger 75 kg, men de individuella skillnaderna kan vara stora.

  http://can.se/contentassets/f7a87659158c4e11bc32daab95679a91/alkohol-i-kroppen.png

  Hur lång tid det tar för levern att förbränna alkohol beror alltså dels på om du är kvinna eller och dels på hur mycket du väger, men också på andra egenskaper. Storleken på levern och i vilket allmänt hälsotillstånd du befinner dig i, har också betydelse för hur lång tid det kommer ta innan alkoholen lämnar kroppen. Din egen kropps förmåga att förbränna alkohol varierar därför mellan olika tillfällen.

  Att påverka förbränningens hastighet i stunden efter att alkohol intagits t.ex. genom att bada bastu, gå ut och springa, sova eller använda något medicinskt preparat, är inte möjligt. Att alkoholen är förbränd behöver heller inte innebära att kroppen är helt återställd. Fysiskt krävande aktiviteter och aktiviteter som kräver skärpa bör därför undvikas de första timmarna efter det att alkoholen har förbränts.

  En man förbränner i genomsnitt 0,1 gram och en kvinna 0,085 gram alkohol per kilo kroppsvikt och timme. Ett standardglas alkohol innehåller 12 gram ren alkohol

  Källor:

  Franck, J. & Nylander, I. (red.) (2011). Beroendemedicin. (1. uppl.) Lund: Studentlitteratur AB.
  Lowinson, Joyce H. (red.) (2005). Substance abuse: a comprehensive textbook. 4th ed. Philadelphia, Pa.: Lippincott Williams & Wilkins.
  Andréasson, Rune & Jones, Wayne (1999). Alkohol och trafikbrott: en uppgift för rättskemin. Stockholm: Rättsmedicinalverket.

  SvaraRadera