Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2016-08-29 22:14

BREAKING: SETI kan ha hittat en signal från utomjordisk civilisation

Programmet för att lyssna efter radiosignaler från utomjordiska civilisationer, SETI, kan ha hittat en genuin signal. Det handlar i så fall om från ett solsystem vid en stjärna 95 ljusår bort i stjärnbilden Herkules och tecknen handlar om en Kardasjev klass II-civilisation.
Inte en annan planet, utan vid lervulkanerna invid Myvatn på Island.
Observer skriver:
"The unusual signal was originally detected on May 15, 2015, by the Russian Academy of Science-operated RATAN-600 radio telescope in Zelenchukskaya, Russia, but was kept secret from the international community. Interstellar space reporter Paul Gilster broke the story after the researchers quietly circulated a paper announcing the detection of “a strong signal in the direction of HD164595.”"
Utifrån signalen tror man att det handlar om en Kardasjev II-klassens civilisation, dvs en civilisation som lyckats skörda motsvarande hela sin stjärnas energi, t ex via en Dysonsfär, som omgärdar hela stjärnan. Detta då den extremt kraftiga signalen misstänks skickas i alla riktningar.

Alternativet är att det är en Kardasjev I-civilisation, som alltså lyckats skörda all solinstrålning till sin hemplanet. I så fall har de upptäckt oss och skickar signalen specifikt till jorden. Det är dock osannolikt, då de första mycket svaga radiosignalerna från jorden först nått dem för några år sedan (pga 95 ljusårs avstånd)  och deras egna eventuella svar kommer dröja till runt år 2100. De kan förstås ha identifierat planeten jorden på avstånd, och konstaterat att det är en kandidat för liv och skickat en riktad signal hit på ren spekulation. I så fall gör man det sannolikt till alla planeter man hittat och kan misstänka stöda liv.

Ett annat alternativt är förstås att man upptäckt något nytt naturligt astronomiskt fenomen, men
Mänskligheten ligger idag på drygt Kardasjev 0.7.

Läs mer om fyndet hos Observer eller hos Centauri Dreams.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

38 kommentarer:

 1. Så kallat click-bait. En bra strategi, som vanligt drar bloggaren för höga växlar på den här nyheten.

  SvaraRadera
 2. Jag röstar nog för Kardasjev typ I och riktad sändning. Det känns betydligt rimligare än något liknande en Dyson-sfär. Inte alls otänkbart att en civilisation får för sig att gör riktade sändningar mot alla solliknande stjärnor inom säg 100 ljusårs radie. Man behöver ju inte heller göra det samtidigt till alla dessa stjärnor/planeter, utan kan växla sändningen från stjärna till stjärna (planet till planet), om man antar att eventuell civilisation på planet vid den stjärnan har ett SETI-program som står och lyssnar i flera år. Något sådant sändningsprogram skulle mycket väl någon här på Jorden kunna få för sig att starta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dock så ger ju en utsändning av ens egens position och att man har någlunda god teknikkännedom möjlighet till utrotning på distans. Bara accelera en asteroid till nära ljusets hastighet och köra in den i solen.

   Detta är kärnan i "Dark forest postulate"

   Dark forest är en rätt bra sci-fi för övrigt!

   Radera
  2. Dumt att medvetet avslöja sig och sin position genom att sända ut beacon signaler. Utsätter oss för existensiella risker om dom ligger långt före oss i utvecklingen. Bra att vi känner till andra, men dåligt att dom känner till oss.

   Nu har ju radio och tv signaler färdats i alla riktningar i hundra ljusår då vi sänt radio i ett bra tag.

   Radera
  3. "Bara accelera en asteroid till nära ljusets hastighet och köra in den i solen."

   Vad vore poängen med att skicka den rakt in i solen?

   Radera
  4. Vad vore poängen med att skicka den rakt in i solen?

   Genererar en enorm solar flare (sv: soleruption) som utplånar allt liv. Att sikta på solen är enklare på långa avstånd eftersom den är ett större mål.

   Radera
  5. Att asteroiden skulle spricka i tusen bitar låååångt innan den kom i närheten av ljusets hastighet kan vi kanske bortse ifrån? :-P

   Radera
  6. Ni förutsätter att interstellära resor är möjliga - jag tror ni sett lite för mycket på Star Trek och dylikt.
   Jag förutsätter att interstellära resor är omöjliga, eftersom de kräver absurt mycket energi och planetära civilisationer (typ våran) får slut på de lokala resurserna redan när de knappt har hunnit med interplanetära resor inom sitt eget solsystem (jämför med vår egen situation).
   Hade interstellära resor varit möjliga hade vi sett "de andra" här för länge sedan, eftersom de då skulle ha skannat av de närmsta hundratalen ljusårs planetsystem för att hitta planeter där liv skulle kunna finnas.
   En tillräckligt avancerad civilisation borde inse att interstellära resor är praktiskt omöjliga och kan därför i lugn och ro sända ut radiosignaler till andra potentiella civilisationer utan att riskera något annat än att råka hitta någon att kommunicera med.

   Radera
  7. flute du utgår från dagens raketer med sina drivsystem och att de ska bemannas av vanliga människor samt att det ser väldigt likt ut hos en eventuell civilisation kring en annan stjärna. Gissar att du är ekonom och inte ingenjör.

   Att vi inte sett andra här kan bero på att det är sällsynt med civilisationer som når så långt i utveckling. Vår civilisation står nu på gränsen till att nyttja mineraler från andra himlakroppar i vårt solsystem. Nyttan av satelliter i banor runt jorden ökar nu snabbt allt mer med allt lägre kostnad för uppsändning.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  8. Jag är ingenjör - det är just därför jag inser de interstellära resornas orimlighet. För att accelerera (och bromsa) i tomma rymden finns bara ett sätt: att kasta ut massa i motsatt riktning, gärna med hög hastighet. Därför går det åt enorma mängder energi. Bemannade interstellära resor är därför helt otänkbara med tanke på hur mycket de livsuppehållande systemen som krävs för många års resa väger.
   Däremot obemannade resor som du nämner är ju mer rimliga - isåfall handlar det i princip om transport av en liten dator med kamera med flera sensorer. Men den kan knappast ha med sig något vapensystem - då blir den för tung. Alltså inget hot mot andra civilisationer (med undantag för eventuell virus- eller mikrobkontamination).
   Men även en obemannad sond skulle ta minst fler hundra år på sig att komma till den stjärna som nu är aktuell. Risken är överhängande att den civilisation som skickade sonden har gått under innan sonden ens är framme.
   Vad vet vi om teknologiska civilisationers livslängd? Den enda vi hittills känner till är vår egen, och vi har haft radiotelegrafi i 120 år och radio i cirka 100 år. Vi kan alltså hittills gissa på en livslängd vad gäller radiokommunikation och "högteknologi" i storleksordningen hundratals år.
   Satelliter i banor runt jorden är en storleksordning enklare än interplanetära resor, som i sin tur är många storleksordningar enklare än interstellära resor. Våra satelliter är alltså tämligen irrelevanta för huruvida interstellära resor är möjliga.
   Vad gäller att nyttja mineraler från andra himlakroppar (t ex asteroider) bör du läsa Do The Math om "Stranded Resources" innan du uttalar dig så självsäkert om möjligheten. Rätt bra räkneexempel där på hur mycket energi som faktiskt krävs för att förflytta sig bara inom solsystemet.

   Radera
  9. Haken med ditt resonemang är ju att du gör antagandet att alla andra eventuella civilisationer är väldigt lika vår. Vad är det som säger att de har samma tillgång av tid och energi som vi och har samma behov som vi och har samma teknologi som vi?

   Radera
  10. De kan vara ganska olika vår. Fortfarande är interstellära resor oöverkomligt svåra för dem. Om de överhuvudtaget är möjliga så tar de hundratals eller tusentals år och kan endast gälla obemannade farkoster.
   Detta med teknologiska civilisationers livslängd är förstås en gissning baserad på den enda teknologiska civilisation vi känner till, nämligen vår egen. Att livslängden är "storleksordningen hundratals år" tar höjd för att andra civilisationer kan vara annorlunda. Vår egen lär nog inte hålla längre än högst 100-200 år till, alltså totalt cirka 200-300 år (räknat från förbränningsmotor och radio i slutet av 1800-talet). En civilisation på en annan planet kanske lyckas hålla i 900 år beroende på olikheter. Fortfarande samma storleksordning.

   Radera
  11. Vad baserar du påståendet att civilisationens livslängd är av den storleksordningen? Vad är det för övrigt som säger att mänskligheten kommer gå under snart? Går du inte händelserna i förväg nu?

   Tvärtom så kan det finnas drastiskt olika förutsättningar där ute. Tidsåtgången behöver inte vara något problem för dem, och heller inte energin.

   Ditt resonemang verkar helt enkelt bygga på att de måste vara så lika oss.

   Radera
 3. Bäbä är tyvärr på g..
  http://m.imgur.com/a/TKtDv

  SvaraRadera
 4. Äh, det är väl någon rysk psyops som skickat signalen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har dom outsourcat trollfarbrikerna?

   Radera
  2. För varje amerikansk satellit som tittar uppåt istället för nedåt så är ju något vunnet, typ?

   Radera
 5. Om det nu är så, så har de börjat lyssna på det vi sände ut 1921. Ungefär då kommersiell radio kom igång. De bör ha uppfattat att civilisationerna nästan tog kål på sig. Men allt gick bra, fred och frihet kom... å snart är det dags igen. Undrar vad de skulle tro om oss.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så om 12 år får de veta att Hitler tagit över makten i Tyskland - undrar hur de kommer att reagerar på det?

   Radera
  2. Ungefär som många reagerade då? Fan vad bra äntligen en handlingskraftig karl som kan styra upp saker och ting. Eller så bryr de sig inte alls precis som de flesta inte brydde sig på planeten jorden heller.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 6. Om det nu är en signal från någon slags intelligens så bör man kodat in någon typ av meddelande för att skilja den från brus. Är det så med denna signal?

  SvaraRadera
 7. Undrar vad meddelandet kan innehålla...ett attraktivt handelsavtal, billig enerigavtal i utbyte mot vissa råvaror kanske.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Copyright infringement notes och krav på skadestånd! Om de ligger så långt före oss så har de redan upptäckte och använt alla tänkbara möjliga notkombinationer som örat kan uppfatta (om de nu har öron alltså).

   Radera
  2. Det är inte ens säkert att det är ett meddelande än... Handelsavtal känns osannolikt med tanke på avståndet. Hade de haft tillgång till teknologi att ta sig hit snabbare än ljuset så hade de nog gjort det istället för att skicka en signal som tar ~100 år att nå fram...

   Radera
  3. Utomjordiska birkarlar är kanske inte att vänta i närtid. Men man kan ju ändå inte undgå att filosofera lite över vad en Kardeshev II civilisation skulle ha att säga som generellt budskap till primitiva kulturer som håller på att tömma sina fossila depåer.

   Och de juridiska aspekterna är nog inte att underskatta heller i avtalstexten.

   Radera
 8. Jag läste fel och trodde först att det var en "Kardashian-civilisation". Min första tanke då var givetvis: "Helvete! Skicka hela jävla jordens kärnvapenarsenal dit, ASAP!"

  SvaraRadera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 10. Ser fram mot vad som kommer fram 27/9. Bedömningen då avgör.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 11. Ledsen att behöva regna på paraden, men det är nog tyvärr(?) ingen ET bakom den där signalen.

  https://setiathome.berkeley.edu/forum_thread.php?id=80193#1813506

  SvaraRadera
 12. Finns en short story av Charlie Stross om just detta:
  https://books.google.se/books?id=PuJNWxtvTS4C&pg=PT55&lpg=PT55&dq=charlie+stross+extraterrestrial+signal+fraud+letter&source=bl&ots=lkcuKzzWn8&sig=RzjW-aUX2wAR67DFmlw-gBPwTfo&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwjUyfzV5ejOAhXoQpoKHQ8QBrgQ6AEIHTAA#v=onepage&q=charlie%20stross%20extraterrestrial%20signal%20fraud%20letter&f=false

  SvaraRadera
 13. Bara primitiva civilisationer avslöjar sin position genom att ösa ut radiosignaler kors och tvärs; och dessutom bara under en relativt kort tid innan mer effektiva kommunikationsmetoder uppfunnits.

  SvaraRadera
 14. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 15. Som vanligt gäller "extraordinary claims requires extraordinary evidence". Närmare undersökningar har nu visat att signalen troligen kom från en rysk militär satellit:
  Länk

  SvaraRadera