Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2016-08-16 12:13

22x22 armhävningar för Sveriges utlandsveteraner

Dags att gå långt utanför min bekvämlighetszon. På en utmaning från Johan Spånbo gör jag nu 22 armhävningar om dagen i 22 dagar för att uppmärksamma utlandsveteraners utsatthet. Filmbevis följer - nåja, någorlunda med bloopers.
Personerna på bilden har inget med ämnet att göra, annat än att de tjänstgör i försvarsmakten och några av dem kan vara utlandsveteraner.

I USA begår 22 veteraner självmord om dagen. Det finns en liknande problematik i Sverige, även om den tigs tyst om likt självmord generellt gör i Sverige och en del fall klassas som annat, t ex bilolyckor med frontalkrock mot lastbil eller andra "dödsfall med oklar avsikt". Då vi har betydligt färre utlandsveteraner handlar det förstås om helt andra siffror i Sverige. Problemet finns likväl. Generellt begår fyra gånger så många svenskar självmord som det dödas folk i trafiken, men vart går miljarderna tror ni? Hur många av dessa självmord som är svenska veteraner är okänt och locket på gäller ofta, av respekt för anhöriga och på grund av sjukvårdssekretessen.

Det har börjat gå runt en utmaning på nätet om att för att uppmärksamma veteranernas problem göra 22 armhävningar i 22 dagar, och gärna publicera bevis på detta. Nu gör jag förvisso normalt 20-30 armhävningar med min dagliga sju minuters träning, men nu gör jag 22 extra om dagen.

Ett försök att dokumentera detta publiceras nedan. Dock hamnade jag inte helt i bild på det inledande anförandet och sedan räknade jag fel och gjorde bara 20 armhävningar. Så se det hela som en blooper. Ska ordna en korrekt 22 armhävningars film längre fram. Och kanske inte lägga mig i nedförsbacke heller.

Stöd gärna VRR, t ex genom att köpa något från deras butik, som gör sitt bästa för att avlasta veteraner som hamnat i ekonomiska trångomål. Det är nog så tungt att bära det bagage man fått med sig från sin utlandstjänstgöring, när man genomfört av regering och riksdag demokratiskt beslutade insatser.

Jag är hedersmedlem i VRR.

Framåt slutet kommer jag skicka vidare utmaningen till två andra som förhoppningsvis är sannolika att anta utmaningen. En man och en kvinna tänkte jag. Förslag mottages.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

25 kommentarer:

 1. Betyg: 4 av 5 Nürnbergrättegångar. Att tänka på till nästa gång: blicken framåt!

  SvaraRadera
 2. Bra Lars!
  Prova att göra armhävningarna närmare kroppen.
  Dvs händerna mer ihop och armbågarna längs med kroppen istället för utåt som nu.
  Ska skona kroppen sägs det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och rakare linje (som du skrev ovan) med huvudet draget lätt bakåt (och inte ned i marken som nu). Bröstet, inte näsan, ska ned i marken.

   Radera
  2. Rak linje avser alltså kroppen - den ska vara rak genom hela genomförandet? Svårt att kolla utan spegel dock. Är väl helt enkelt enklare att få bröstet ner i marken med blicken framåt, eller?

   Sen det där med händerna ihop - ju tätare man har dem, desto mer tar det väl på bröstet istället för armarna, helt enkelt? Det känns väl som lite smaksak. Ska man ha en riktig genomförare kan man ju växla fattning mellan seten så att säga.

   Radera
  3. Jojo men enklare att hålla armbågarna närmare kroppen om händerna tätare för oss amatörer.

   Radera
  4. Det är nog första gången jag hört ordet "genomkörare" i samband med armhävningar... Fast det är ändå en hyfsat bra övning om den utförs rätt. Sedan är det det där med handisättningen: bred isättning aktiverar bröstet mer, smal isättning tar mer på triceps. Det är ju en slags omvänd bänkpress. Variation förnöjer.

   Radera
  5. Ja, dessutom lyckades jag tydligen skriva "genomförare".

   Men oftast ingår väl armhävningar (har man slutat säga "böjsträck"?) i en mer omfattande serie övningar. Själv är jag ju kampsportare och då brukar vi spara dylika övningar till de sista 15 minutrarna eller så. T ex plankan kan vara extra rolig om man fått några rejäla leverslag på sparringen, knäböj är extra kul om man tagit några lowkicks, osv.

   Radera
  6. Kärt barn har många namn. Det vi kallar armhävningar heter "egentligen" armböj. I militären naturligtvis kända som böjsträck efter de glada kommandon som plågat värnpliktiga i decennier (extra roligt var det när befälen sa "och så skakar vi loss" när man låg i "böj"). Armhävningar är "egentligen" samma sak som räckhäv, aka chins aka pull-ups.

   Radera
 3. Förlag: Herr Försvarsministern och Johanne Hildebrandt. Eller varför inte Lars Ohly:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stefan Sauk, han är 60 men verkar rätt fit. Inte veteran, men han har ju spelat Hamilton?

   Radera
  2. Pewdiepie kanske, fast frågan är väl om han kan göra 2 armhävningar.

   Radera
  3. Roffe Ruff vore det ultimata. Vore grymt kul!

   Radera
  4. Sten Tolgfors, med Mikael Odenberg sittande på ryggen

   Radera
  5. Utmaningen skickad i ett brunt kuvert då?

   Radera
 4. Oj det var inte mycket som var rätt med de armhävningarna. Räta ut kroppen, karl! Atletisk grundhållning! Bålstöd!

  SvaraRadera
 5. 20 fick jag det till. Gör 24 imorgon så ordnar det sig.

  SvaraRadera
 6. FYFAN vad obekvämt det var att höra din röst, vi låter ju helt lika. Min fru trodde det var jag som pratade i videon. Det ända positiva med detta är att jag inte är ensam i världen med att låta som en dryg jävel! /All heder!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är väldigt jobbigt att höra sin egen röst när man låter så dryg som du och jag.

   Radera
  2. Tack och lov backar jag upp det med att vara dryg på riktigt.

   Radera
 7. Thomas Engström med fru Margit!

  SvaraRadera
 8. Vapenvägraren och Steffe. Båda är hen...

  SvaraRadera
 9. Oj, försök andas mellan varje tag. Var tyst ett tag i början.

  SvaraRadera