Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2016-08-29 14:15

21 länder deltog i Bison Counter

Counter IED-övningen Bison Counter förra veckan var den övning i Sverige, som engagerade flest länder hittills. Totalt deltog 21 nationer i övningen, inklusive särskilt inbjudna observatörer som Georgien och Ukraina.
Deltagarnas flaggor.
Det är andra gången Bison Counter anordnas, och första gången i Sverige. Övningen sker under EU:s försvarsorganisation European Defense Agency (EDA), men även icke EU-länder som USA och Norge, samt länder i militär konflikt med Ryssland som Georgien och Ukraina deltog. Ryssland var inte inbjuden och eftersom övningen endast omfattade ca 1 000 deltagare finns det heller ingen skyldighet att ta emot ryska observatörer. Därtill bryter Ryssland kontinuerligt mot det sk Wiendokumentet och bjuder inte in observatörer till sina massiva övningar med 10 000-tals omfattade.
Ukrainas och Georgiens observatörer på övningen, med svensk ledsagare.
Ukrainas och Georgiens närvaro kan ses som en tydlig signalpolitik från EU och EDA, liksom att USA deltog med experter på "enskilt uppträdande i små enheter".

Scenariot för övningen påminner också en del om situationen i Ukraina. Separatiströrelsen NDS, Nils Dackes Sympatisörer, bedriver terrorverksamhet för att sydöstra Sverige, ska brytas ut ur Sverige och gå upp i ett annat grannland. En viktig roll spelar även den svenska marinbasen Karlskrona, som hittas i just sydöstra Sverige.
Några exempel på IED-konstruktioner i reserv på övningen. Hundratals i dussintals olika varianter placerades ut och doldes på övningen.
Motverkan av hemmagjorda bomber (IED:er är numera den allmänt antagna benämningen även i den svenska branschen) handlar inte bara om den faktiska lokaliseringen, röjningen och desarmeringen, utan i allra högsta grad om underrättelsetjänst. Var kan det finnas IED:er? Går det att identifiera gemensamma nämnare i konstruktionerna? Vem lär ut tillverkningen? Vem tillverkar dem? Vem tillhandahåller komponenterna?

Bison Counter innebär att helheten övas och inte bara röjning.
Den kriminalforensiska militära enheten JDEAL var närvarande och stod för det forensiska arbetet i sina i containers.
Detalj från triagedelen i JDEAL, där det säkerställs att inga farliga komponenter går in i själva laboratoriet, inklusive radiologiska, kemiska eller biologiska preparat, eller försåtsmineringar i desarmerade laddningar. Endast så lite faktiska sprängämnen som behövs för att göra forensiskt arbete går vidare in som bevismaterial.

Elektronik- och tekniska enheten i JDEAL, som bland annat undersöker elektronik som mobiltelefoner, SIM-kort, minneskort med mera som kommer in från beslagen av IED:er och annat bevismaterial.

Alla bevis kategoriseras, dokumenteras och lagras för att bibehålla en fullständig beviskedja.

Mer miljöer från JDEAL.
Genom ett aktivt och under övningen övat underrättelsearbete försöker man besvara dessa frågor och lägga ihop det pussel som övningsledningen spritt ut åt den övade internationellt sammansatta bataljonen. Det hela slutade med att man till slut lyckades identifiera hjärnan bakom det hela och i ett stort tillslag med en skvadron från 31:a lätta (luftburna) bataljonen från K 3 Livregementets Husarer slog till mot en adress i Eksjö på övningens sista dag.
Terrängbil 16 "Galten" från 31:a lätta bataljon.
De svenska ammunitionsröjningsenheterna från 21:a och 22:a ingenjörsbataljonerna vid Göta Ingenjörsregemente Ing 2 i Eksjö är mycket erfarna och tillhör de förband inom Försvarsmakten som i princip är garanterade att delta i Sveriges internationella insatser. Man har omfattande skarpa erfarenheter från både Afghanistan och Mali och samtliga IED:er som byggts för övningen är riktiga fungerande konstruktioner (men med en icke skarp tändhatt, som bara markerar optiskt att den löst ut) byggda utifrån hur de faktiskt kan se ut i verkligheten. Mindre delar skarpa komponenter kan användas även för övningen, för att röjningsförbandens hundar korrekt ska kunna hitta sprängämnen när de söker av terräng, fordon eller byggnader.
En av NDS självmordsvästar, baserad på en vanlig svensk sk fiskarväst. Pentylstubin syns uppe till vänster och leder ner till laddningen i fickorna på västen. Den mekaniska utlösaren är här ej monterad till pentylstubinen och ligger löst vid sidan om.
En svårt sårad svensk soldat får vård efter att NDS utlöst en IED mot en patrull.
Ammunitionsröjningsenheterna räddar liv i verkligheten och gör skillnad. Samtidigt är man i princip garanterad att göra utlandstjänst om man söker och får en tjänst i förbanden.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

8 kommentarer:

 1. Enligt FM:s hemsida fanns det även sökgrupper med på övningen. Kommer du skriva nåt om det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommer separat reportage. Med bilder. Därav inga dito i detta inlägg.

   Radera
  2. Åh, jag kan knappt bärga mig!

   Radera
  3. Ska jag kalla på BGBV120?

   Radera
 2. Säkert en bra övning och personalen inom FM som jobbat med C-IED har gjort storartade insatser utomlands under det senaste decenniet. Frågan är dock om C-IED är något FM med nuvarande ekonomiska problem ska satsa resurser på öht då uteffekten i form av ökad försvarsförmåga av Sveriges territorium är mycket begränsad.

  SvaraRadera
 3. Tror dom att Putin kommer att använda IED? De brukar väl mest vara förknippat med islamister. Är det något som allmänheten behöver informeras om, är islamisterna ett hot. Vi som är så snälla...

  SvaraRadera
 4. Så länge vi ska vara i insatser internationellt behövs C-IED. Sannolikt behövs förmågan även nationellt, främst i ett skymningsskede. Dessutom så övas både delar av säkbat och ingbat i sina huvudtjänster som de har nytta av i en annan kontext nationellt.
  Tittar man sedan på övningen BC16 så kan jag konstatera att Sverige fått oerhört gott anseende i 20 länder. Detta till en kostnad av några miljoner.

  SvaraRadera
 5. Har du förresten några fler bilder från militärt brobygge?

  SvaraRadera