Cornucopia?

Aktuellt

Lönerna i IT-branschen 2018 yrke för yrke - var ligger du?

Programmerare sägs vara det vanligaste yrket i Stockholm i takt med att den massiva automatiseringen i IT-branschen effektiviserat och skapa...

2016-08-27 16:34

20 000 utan dricksvatten på Värmdö och i Nacka - vattnet slut på ICA

Medan Ryska Federationen håller massiva oannonserade storövningar längs sina västra gränser råkar 20 000 personer på Värmdö och i Nacka vara utan dricksvatten och på Gotland har en högspänningsledning gått sönder på grund av en anlagd brand.

Tillägg: Nu måste även vattnet i Stenungsund och på Tjörn kokas. Tjörn har som bekant stora problem med sin VA, då ön lider av överexploatering i bostadsbubblans spår. Tillägg 2: Vattnet är nu även odrickbart i Hässleholm och Perstorp. Tillägg 3: Däremot är vattnet återigen drickbart i Helsingborg och Höganäs kommuner. Tillägg 4: Vattnet är odrickbart på Muskö i Haninge kommun och med det även Musköbasen och Muskövarvet (som förhoppningsvis har egen brunn..)
Tomma hyllor för flaskvatten på ICA Maxi. Foto: En läsare
20 000 personer ska omfattas av bakteriesmittat vatten på Värmdö och Boo. Detta ledde till rusning efter vatten på flaska, som prompt tog slut.

På ICA Maxi Mölnvik tog flaskvattnet slut, eftersom svenska hushåll generellt saknar beredskap för brist på dricksvatten. Man förutsätter bara att rent drickbart vatten automatiskt ska komma ur kranen, men det blir som bekant allt vanligare att så inte sker i takt med att Sveriges mest eftersatta infrastruktur, VA-systemen, får allt mer problem.

Normal ersättningstakt för VA-systemen ligger på 200 - 300 år i landets kommuner och på många håll är det fortfarande samma vatten- och avloppsledningar som ursprungligen lades ner på 1800-talet. Min egen kommun kör en rejäl insats för att förbättra läget och är nu nere på bara 150 års ersättningstakt.

När Ryssland håller övningar i vårt närområde brukar svensk infrastruktur gå sönder. Så även denna gång. På Gotland har en misstänkt anlagd brand orsakat ett strömavbrott när en högspänningsledning förstördes.

Är det då så att Ryssland i samband med sina övningar övar sina specialförbandsoperatörer på att utföra sabotage mot andra länder? Övas gör de garanterat, men sannolikt handlar det bara om att Ryssland övar hela tiden och Sveriges infrastruktur får hela tiden problem. När sannolikheterna för att endera sker är så höga så kommer alltid detta sammanfalla.

Dock är det lite oroande när det sker via avsiktliga sabotage, som t ex när telekommunikationerna i norra Norrland, inklusive mobiltelefoni och SOS Alarm 112 i princip helt slogs ut i ett sabotage 2011. Finns mer att säga om den incidenten, men inget jag skriver ut på nätet.Oavsett är vi idag så sårbara för infrastrukturstörningar att man bör ta höjd för att infrastruktur som vatten, elnät eller telekommunikationer när som helst kan sluta fungera. Ha alltid en plan för detta. Och att basera sin krisberedskap på att man kan handla på ICA är inte rätt metod.

Jag kommer för övrigt stå på scen tillsammans med bland annat Robert Karjel på Bokmässan lördagen den 24:e september 14:00 - 14:45. Missa inte det evenemanget. Missa inte heller Robert Karjels kommande bok Efter monsunen. Jag har haft förmånen att läsa den i förväg och den är om möjligt i samma klass som den geniala föregångaren De redan döda. Och vad kan man annat säga om en roman som innehåller Försvarsmaktens förband MovCon? Efter monsunen släpps den 17:e september.

Vad gäller ICA, så har ukrainska ICA nu sålt landstigningsfartyg med kapacitet att ta pansarfordon till de ej av utlandet stödda separatisterna i sydöstra Ukraina.
Snart i en landstigning väster om belägrade Mariupol eller borta vid Odessa?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

30 kommentarer:

 1. Säkrast att Ryssarna förbereder sig för en invasion. Hillary leder ju enligt msm. Bådar gott, då kan det finnas nånstans att fly till när Europa faller ned i inbördeskrig.

  SvaraRadera
 2. Äh, så farligt är det inte, folk tycker bara det är enklare att köpa dricksvatten än koka det före drickande. Undra vad som hänt, kanske en klassisk gammal felkoppling PE tryckspill till PE vatten. Det sätter hela nätet ur spel.

  SvaraRadera
 3. Det var inte så länge sedan(ett par år sedan) det tjatades i media om "världens bästa vatten" samtidigt som det drevs någon sorts kampanj mot de onödiga och miljöförstörande transporterna av flaskvatten. Det har vi inte hört på ett tag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var väl Stockholm Vattens kampanj och den utsagan stämmer nog ganska väl. Nacka har eget kommunalt VA-nät, det kan se ut hur som helst.

   Radera
  2. Öh, vattnet i Sverige är fortfarande bland de bästa i världen. Att göra bubbelvatten av kranvatten med importerad tysk CO2 är ett mycket bra alternativ till att släpa importerat utländskt kolsyrat vatten från butiken. Man behöver bara släpa en kolsyrepatron med tysk CO2 från butiken. Så mycket enklare.

   Radera
  3. Aha. Så vi fraktar CO2 med lastbilar från Tyskland? Som släpper ut CO2? Och vem har talat om bubbelvatten?

   Radera
  4. Aha. Så vi fraktar CO2 med lastbilar från Tyskland? Som släpper ut CO2? Och vem har talat om bubbelvatten?

   Radera
  5. Transporter av flaskvatten inbegriper förstås även kolsyrat sådant, kanske i huvudsak. Så CO2 är nog inte helt off i sak.

   Radera
  6. AGA har produktionsanläggningar för CO2 (och andra gaser) lite varstans, stora kunder kan dessutom ofta ha en helt egen anläggning för att spara in på transportkostnaderna.

   Högst tveksam till att CO2 fraktas från Tyskland, det är dock riktigt att AGA numera ägs av tyskar.

   Radera
  7. Och hur tror du tyskarna gör sig av med CO2 nu när de bygger nya kolkraftwerk för att ersätta kärnkraften?

   Radera
 4. I Nacka verkar det som ett automatiskt telefonmeddelande sändes till de anställda med information att koka vattnet. Hemköp i Lännersta hade bara några flaskor med bubbel och granatäppelsmak vid 17-tiden igår. NVP (Nacka Värmdö Posten) hade ett 50-tal kommentarer i går till sin artikel om bajsvattnet. Kändes bra att ha rent vatten i god mängd hemma. Nytt provsvar kommer på söndag.

  Min gissning är att felet uppstått vid oförsiktig grävning vid Korsbergavägen.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 5. http://www.stenungsund.se
  Klockan 15 kom larmet,7 timmar senare är inget vatten utställt.
  Haha,bolibompalandet nr1.

  SvaraRadera
 6. Tjörn ställer inte upp med tankar alls.
  http://tjorn.se/arkiv/nyheter2016/tjornvattenpakopplatochledningarspolas.5.2d78e527155e3fa54f1eb66.html

  SvaraRadera
 7. Tankar i kommunerna kan vara att så länge elen fungerar kan alla koka vatten och man slipper ställa ut tankar. En annan tanke kan vara att de som inte ens förberett sig för 72 timmar ska få en nyttig lektion och åtminstone tanka hem lite vatten i reserv om de nu förmår få en sådan tanke.

  Dottern har meddelat några kompisar att hon nu är en vattenflykting som befinner sig hos oss på lantstället med helt friskt vatten från den privata vattenföreningen. Ja hon kommer att ta med sig ett antal liter hem till sig i morgon för att i fortsättningen ha ett litet eget lager. Svänger själv förbi ICA Maxi på Värmdö imorgon för att kolla vattenläget.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eget vatten är inte alla förunnat.
   Tänk på alla törstiga stackars storstadsbor som inte kan förse sig med brunn.

   Radera
 8. Betalar man nästan världens högsta skatter kan man faktist förvänta sig att rent vatten ska komma ur kranen 24/7.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu betalas VA med en avgift, inte med skatt.

   Radera
  2. Ok, med din logik så är arbetsgivaravgiften på 31% ingen skatt, eller?

   Radera
  3. Du menar som fastighetsavgiften.

   Nej, jag menar avgifter som är frivilliga. Bara sluta betala VA om man inte är nöjd. Så stänger de iofs av vattnet, men du hamnar ju inte i fängelse för skattebrott.

   Radera
  4. Försök med det du, man kan inte bo i villa utan V/A och sophämtning. Har själv försökt att slippa undan sophämtning via kompostering mm utan att lyckas. Utan V/A så blir det utredning inom 1 månad. Ska man skita i rabatten eller?

   Radera
  5. Sen finns det ingen möjliget att kontrollera avloppet heller.

   Radera
  6. Flytta ut på landet med eget vatten och avlopp. Betydligt billigare. 137:- SEK i månaden.

   http://cornucopia.cornubot.se/2016/08/lagre-boendekostnad-25-pa-ett-ar-framst.html

   Radera
  7. Är man ansluten till ett kommunalt nät kan man inte heller ha utedass. Egen brunn får man ha, men man får inte släppa ut något spillvatten.

   Radera
  8. Latrintömmning kostar nästan 15000 kr per år här och 3-kammarbrunnarna är snart förbjudna.

   Radera
  9. Du bor uppenbarligen i fel kommun. Eller är bara allmänt negativ så här på morgonen. Ha en fortsatt bra natt!

   Radera
  10. För alla svagbildade: VA-avgifterna betalas av VA-kollektivet. Enligt lag ska dessa enbart gå till att driva den allmänna VA-anläggningen och ska därför särredovisas i den kommunala ekonomin. Detta är ett fullständigt unikt förhållande i den offentliga verksamheten. Övriga intäkter och utgifter får man dribbla med hur mycket som helst, exempelvis det närbesläktade fjärrvärmemonopolet. Arbetsgivaravgiften är en ren skatt och kan inte jämföras med VA-taxans särställning.

   Radera
  11. Sälen, fullständigt unikt? Hur är det med hamnavgift? I Norge är iaf allt öronmärkt till den stat i staten som havnevesenet är. Inga lokalpolitiker som får del av cruise-båtarnas hamnavgifter osv.

   Radera
 9. Vet det f-an om det är morgon, men gonatt då.

  SvaraRadera
 10. Ja. Det är antingen skatteverkets, ryssens, miljöpartiets och Löfvéns fel när det inte kommer rent dricksvatten ur min kran så jag måste räddas av pappa staten och mamma kommunledning för att ICA's vattenflaske lager är slut.

  Det är ju inte upp till var och en av oss vuxna friska människor att själva ta ansvar att kunna överleva en vecka eller två utan ingripande av samhället.... stackare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vart tog individens egna ansvar vägen helt plötsligt?

   Radera