Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2016-07-14 12:15

Valueguard: Snabbaste raset för lägenheter i Stockholm sedan 2008

De kvalitetsjusterade lägenhetspriserna i Stockholms kommun fortsätter nedåt. Raset de senaste två månaderna är det snabbaste man sett i huvudstaden sedan den akuta finanskrisen 2008 och överträffar procentuellt raset 2011 med råge.
Kvalitetsjusterat lägenhetsprisindex för Stockholm. Logaritmisk skala. Källa: Valueguard
Lägenhetspriserna föll 2.15% på en månad maj - juni och fortsätter alltså på den inslagna väg som påbörjades april - maj, då raset var 2.72%.

Priserna har kvalitetsjusterat därmed fallit 4.81% på två månader. Eller om man så vill så har det gått på 120 000:- SEK extra "för att bo" per månad de senaste två månaderna om man har en femmiljonerslägenhet. Eller ska man bara räkna när man "får betalt för att bo"?

Som man ser i charten ovan, som är logaritmisk och där varje stapel alltså proportionellt motsvarar samma procentuella rörelser, så har vi inte sett en så snabb nedgång i Stockholms bostadspriser sedan den akuta finanskrisens höst 2008.

Den tidigare säljsignal för Stockholms bostadspriser, som jag rapporterade om den 16:e juni står sig alltså. Likt 2007 och 2011 ser säljssignalen återigen ut att vara korrekt. Liksom för Mäklarstatistik är priserna nu tillbaka på augustis nivåer.

Dock ska man vara medveten om att säsongsmässigt är maj och juni de svagaste månaderna på året för lägenhetspriserna, innan man får en rekyl i juli och augusti när päronen ska köpa en lägenhet till den telningen som ska börja på Konstfack. 

Om uppgången på bostadsmarknaden i Stockholm verkligen är bruten vet inte förrän augusti är över.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

13 kommentarer:

 1. 4,8% låter inte så mycket, men för förstagångsköparen i våras så är nu en tredjedel av kontantinsatsen borta.

  Men som nämns, när data kommer i september så vet vi mer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 4.8% ÄR inte mycket i sammanhanget - det visar snarare hur svettigt det kan vara att ha hög belåningsgrad...

   Radera
 2. Ja, precis. Är väl lite för osäkert att dra slutsatser ännu.

  Inte orimligt att vi ser ett litet ras som raderar senaste halvårets hysteriska uppgång, så det landar någonstans på 2015 års prisnivå.
  Kanske.

  För övrigt vill jag såklart tacka bostadsbubblan som gett mig så mycket.

  SvaraRadera
 3. Har en känsla av att bloggförfattaren efter alla dessa år vill kunna säga: haha vad var det jag sa! Men iaf för villor verkar tillgången extremt låg (och nej folk avvaktar inte att sälja för att de tror priserna har rasat för den nyheten är ju i princip purfärsk). Så jag tror det nör jag ser det för villor iaf ... Bostadsrätter kan nog vara lite mättat och dör byggs det nog mer nytt i attraktiva lägen också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Cornucopia har ju förutspått 5 av de senaste 1 nedgångarna. :)

   Radera
  2. Ja men det var väl inte sådär jättemånga som räknade med negativa räntor för ett par år sedan och en krasch ligger liksom i tiden

   Radera
 4. Det är den typ av läsning om gör att jag inte är allt för ledsen över att jag sålde min bostadsrätt oktober, i samband med min utlandsflytt. Fast det hade mindre med förväntad vinst att göra och mer med sinnesfrid att göra. Gillade inte tanken att sitta och betala på ett lån för en lägenhet som den dag jag flyttar hem knappast kommer vara relevant som egen bostad. Sen finns det vissa skattemässig aspekter som hade varit lite besvärliga om jag fortfarande ägt bostadsrätt i Sverige.

  Love Alm
  @DrLoveMachine

  SvaraRadera
 5. "Man måste avvakta tills efter sommaren för att dra några slutsatser om vart bomarknaden är på väg"...

  Trams. Så kommer man säga varje månad av nedgång. "Vi får se hur det ser ut nästa månad". Är det inte uppenbart att det redan har kraschat? Det är väl bara jämföra hur vår- och sommarmånaderna såg ut de tidigare åren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dels brukar juni alltid vara svag, dels infördes en ganska stor regelförändring första juni, vilket orsakade en ovanligt stor rusning under våren. Så det är knappast uppenbart att det redan har kraschat, och de som hävdar att det är uppenbart har hävdat att kraschen är här varje gång priserna sjunkit på månadsbasis i flera år utan att ha rätt...

   Radera
  2. Så har sagts tidigare och när det visade sig inte vara någon vettig krasch. Domedagsprofeter brukar dock komma fram och slå sig för bröstet varje gång det skakar till lite (sen glömmer de sig ett litet tag när inget mer händer innan de äter kommer fram med sina predikningar).

   Radera
  3. Bostadsmarknaden är ett flygplan som är på väg upp i altitud och det finns fortfarande människor som tror att flygplanet aldrig kommer landa eller krascha bara för att det hittills helt oväntat tankats i luften med lite extra bränsle. Som helhet har hela denna historia redan kraschat. Det är detaljer att det går upp eller ned någon månad.

   Radera
 6. Oavsett framtida utveckling eller säsongsvariationer så kan allting sammanfattas med:

  Det är INTE köpläge.

  SvaraRadera
 7. Psykologi psykologi, finns fortfarande inga fundamentala faktorer som förändrat den situation som ledde till att bopriserna skenade. Snart går det upp igen

  SvaraRadera