Cornucopia?

Aktuellt

Safaris integritetsskydd hindrar kommentarer på bloggen - bugg när du försöker stänga av

Det är nu utrett varför det inte går att kommentera på bloggen för en del användare av Apples Safari-webläsare. Apples (förvisso Open Source...

2016-07-16 15:56

Turkiet: Islamistregimen arresterar 10 domare från högsta domstolen - sparkar 2 745 domare

Blodet från nattens militärkuppförsök i Turkiet har inte torkat än, men Erdogans islamistregim tar omedelbart tillfället i akt och stärker sin makt. Tio stycken domare från högsta domstolen har arresterats och man har sparkat 2 745 övriga domare. Det ser ut som en hel reformering av domstolsväsendet är på gång och man riktar in sig på den oppositionella Gulans förmodade anhängare.

"Turkey's state-run news agency says authorities have detained 10 members of Turkey's highest administrative court as the government appeared to press ahead with a purge of judiciary officials with alleged links to a U.S.-based Muslim cleric.
The Anadolu Agency said Saturday that arrest warrants were issued for 48 administrative court members and 140 members of Turkey's appeals court. Earlier, Anadolu said a body overseeing judges and prosecutors in Turkey has dismissed 2,745 judges across Turkey."
Den USA-baserade fd imamen Fetullah Gülen sägs stå för en progressiv modern variant av islam, som "bara" behåller kvinnoförtryckdelarna. Även om Gülen var snabb med att fördöma militärkuppen, så har han långt tidigare uppmanat sina anhängare att diskret infiltrera myndigheter i Turkiet.

Uppenbart har detta förekommit inom rättsväsendet och som man ser ovan har tio medlemmmar i högst domstolen nu arresterats och arresteringsorder finns på ytterligare 48 domare och 140 domare i överklagandedomstolen. Därtill har man sparkat 2 745 domare runt om Turkiet.

Det hela stärker förstås Erdogans islamistregims makt massivt, när man rensar ut alla som har en annan åsikt från domstolssystemet. Det kan både bereda vägen för det föreslagna återinförda dödsstraffet, samt på lite sikt att man inför islamisternas sharialagar fullt ut i Turkiet. För att kunna göra något sådant måste man kontrollera domsstolsväsendet.

Erdogan vilar alltså inte på sabeln, vilket ytterligare stärker tesen att allt detta var förberett från regimens sida, och man eventuellt lurat fram sekulära officerare från armén genom att övertala dem om att göra en militärkupp. Det är knappast så att man på några timmar identifierat att 10 domare i högsta domstolen, 48 andra höga domare (motsv hovrätten antar jag) och 140 domare från överklagandedomstolen som deltagande i kuppen. Plus 2 745 andra domare. Detta måste vara förberett, om det så var att Erdogans säkerhetstjänst hade färdiga listor över vilka som skulle rensas ut ur statsapparaten. Man behövde bara en ursäkt, och det fick man med militärkuppförsöket.

För att riktigt understryka på vems sida islamistregimen i Turkiet står har man stängt USA:s flygningar mot IS från basen Incirlik, så USA kan nu inte bomba IS. USA förvarar också kärnvapen på basen, som nu inte kan evakueras ur landet om situationen eskalerar.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

56 kommentarer:

 1. Som Casus Belli passar en styrd statskupp som handen i handsken. Att man redan vidtagit de här åtgärderna förstärker misstankarna så at man nog kan fastslå att regimen ligger bakom.

  SvaraRadera
 2. Detta kommer ytterligare att späda på flyktingströmmen mot Europa, när alla icke islamister som tagit sin tillflykt till Turkiet nu måste lämna nästa fundamentalist stat. Händer det kommer den tidigare flyktingströmmen att framstå som rännil jämfört med vad som nu kan komma. Miljontals från Syrien, Irak osv med "fel" livsåskådning har tagit sin tillflykt till Turkiet och och kan tvingas därifrån. Sharialagar kan komma att råda i en del av Europa (Turkiet har en del väster om Bosporen)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svetsarn ordnar med sängplatser, det finns fortfarande många kriminella som jobbar utanför flyktingindustrin. Sverige passar nog på att skjuta till lite bidrag till Turkiet, för utveckling av feministisk demokrati, Bildt, Aftonbladet och Dn applåderar utvecklingen. Undet tiden packar Svensson resväskan, måtte detta vara över till nästa vecka då mitt charterplan lyfter.

   Radera
  2. Visst, ingenting som inte lite höjd skatt fixar. Vi som bara vill kolla på showen måste också betala. Vi ska ju alla skolas till empatiska humanister som ska bry oss mer om främlingar än våra egna.

   Radera
  3. Lite netflix och en pizza, det har vi råd med. Tur att det finns intelligenta kändisar som ställer sig på medmänsklighetens sida.

   Radera
 3. IS jagas bort från Syrien men får en ny stat eller i vart fall en frizon i Turkiet. Var det inte nog komplicerat förut så har det nu blivit betydligt svårare att få en lösning på konflikterna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan inte låta bli att fundera över om detta är en del av IS sluga plan. Först ser man till att EU blir beroende av Turkiet genom flyktingarna samtidigt som man håller sig kompis med Turkiet. Sedan tar man helt enkelt över Turkiet och får simsalabim en direkt språngbräda in i EU.

   Även om denna konspirationsteori är felaktig och Turkiet "bara" är/blir en större allierad till IS, så är hela händelseutvecklingen ett enormt bakslag. Vi som trodde IS höll på att smulas sönder. Det tycks bli mycket värre istället.

   Radera
  2. Låter det inte enklare on du vänder på det, IS var en del i den turkiska planen?

   Radera
  3. Vem betalade för oljan som betalade kriget?

   Radera
 4. Intressant att inte ens den turkiska säkerhetstjänsten såg kuppen komma. Inte en enda av de europeiska säkerhetstjänsterna såg den komma. Inte ens USA såg den komma som ändå förfogar över flest spionsatelliter, mest personal som arbetar med avlyssning, som har den mesta datorkraften och som dessutom vill och kan spionera på allt som rör sig hade en susning(?) Ryssarna? Kineserna? Israel?

  Med andra ord går det alltså att arrangera en statskupp, dessutom i ett Nato-land(!) med baser som har kärnvapen utplacerade utan att bli påkommen och då sätts allt detta om övervakning och "kamp mot terrorismen" i ett helt annat ljus...

  Märkligt. Alltihop.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det fanns indikationer, Frankrike skickade hem ambassadpersonal i veckan och vissa nummerstationer gick utanför ordinarie scheman.

   Radera
  2. Säkerhetstjänsterna visste säkert men vad skulle de göra. Erdogan spelar skjortan av Merkel och resten av gänget med Obama i spetsen. Islam och sharia närmar sig sakta men säkert. Tom vänstertomtarna i Sverige vill införa kvinnozoner här o där.

   Radera
  3. Hur vet du att USA inte visste?

   Radera
  4. Livs Farfar: Jag inbillar mig att om USA har baser och kärnvapen i ett land bör de rimligtvis ha koll på om det planeras en kupp av något slag. Nu verkar de ha blivit tagna på sängen. (?)

   Dessutom, USA vet om att Erdogan är en despotisk halvtyrann och även en islamist men en nödvändig allierad. Risken för statskupp i Turkiet finns således alltid och historien i landet har just visat på detta. Och av den anledningen borde Turkiet ha särskilt stora avlyssningsöron på sig. Kan man tycka.

   Radera
  5. @ Robert Wedmo (eller ngn annan som vet)

   Finns det någon bra sajt som bevakar när nummerstationerna "går utanför ordinarie" sändningstider? Swedish Rhapsody blir lite ju jobbigt att lyssna på i längden.. ;)

   Radera
  6. PM: CIA har en gedigen bakgrund av att då och då inte veta vad som sker alls speciellt då egna intressen ej tros vara hotade. USA kan helt säkert leva med ett militärstyre i Turkiet. Kanske bättre än med Erdogan. Så jag tror de ätit popcorn.

   Radera
 5. Hoppas de får komma med i EU snart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart de ska få. Turkiet är ju en trusted NATO partner med kärnvapen.

   Radera
  2. SB: Turkiet har naturligtvis inga kärnvapen.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Så det finns inga kärnvapen på NATO baserna i Turkiet? Är du säker...

   Radera
  5. Visst finns det kärnvapen i Turkiet helt under USAs kontroll på baser som helt kontrolleras av USA.

   Radera
 6. Det är väl inte så svårt att tro att man haft massiv åsiktsregistrering? Det har ju vi också haft förr. Nu när det verkar knipa tar man alltså bara fram de aktuella listorna och kickar folk.

  SvaraRadera
 7. Sverige bör visa framfötterna nu så vi på ett tidigt skede kan lägga beslag på imamen gulens anhängare. Ge allihopa PUT. Det kommer göra oss oerhört konkurrenskraftiga.

  SvaraRadera
 8. Frågan är hur långt NATO-medlemmarna vill att det ska gå tills man börjar prata om att kasta ut Turkiet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pray for Erdogan.

   Radera
  2. Du menar "NATO" i form av Danmark, Norge, .... ?

   Radera
 9. Lutar också åt foliehattsteorin.
  Verkar inte ha varit en seriös kupp från grunden. 104 soldater bara som inte ens är beredda att använda sina vapen mot islamistanhängarna? Ingen synlig ledare? Inga officiella anklagelser mot presidenten kablas ut osv.. Man gör kuppen när Erdogan inte ens är där och kan gripas.. O som av en händelse är det första som påpekas av Erdogan att nu är det minsann dags att rensa upp i leden! How convenient.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Måste nog hålla med foliehatten. Förutsättningarna (enligt numera väldigt utredda teorier) för att lyckas med en statskupp fanns helt enkelt inte. Ingen människa sågar av grenen hon sitter på utan att veta att det finns ett nät under. Helt klart en show utan riktig substans.

   Radera
 10. Ja, just det där gör att det ser lite ut som en false flag, han har ju tidigare rensat ut i politikerleden så nu kanske det var dags för militären och domstolsväsendet?

  Hur som, rejält hot med en islamistisk krutdurk runt hörnet och vi vet ju redan att turkiet kan spela riktigt fult för det såg vi under flyktingkrisen.

  Jag ser absolut inte hur usa skulle gynnas av detta skall väl tilläggas.

  SvaraRadera
 11. Nu sympatiserade jag med kuppmakarna, förutsatt att det var sekulära element ur militären, men det är ju inte så konstigt att man väljer att stänga ned luftrummet när man inte har kontroll över hela sitt flygvapen.

  SvaraRadera
 12. Det är inte första gången i historien som sådant händer.

  SvaraRadera
 13. Sparka 2745 domare sådär rakt av? Det verkar som de har väldigt god koll på saker och ting. Alldeles för bra, för att vara en tillfällighet. CIA, Mossad och MI6 bleknar i jämförelse med Erdogan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Erdogan är fanimej bättre än Sherlock Holmes. Har han blivit tillfrågad att lösa morden på Kennedy och Palme?

   Radera
  2. Erdogan är i klass med Columbo och Poirot. Det är vad han är.

   Radera
  3. En aspirerande diktator har förstås en dold avdelning/organisation som sköter sånt. Han behöver inte alls vara lika smart som Sherlock, bara tillräckligt hotfull för att nördarna som sköter sånt åt honom skall göra som han vill. Och det är klart att den aspirerande diktatorn Erdogan cashar in politiskt så mycket han kan på varje möjlighet som dyker upp, eller skapas. Utrensningar är inget nytt. Psykopater behöver ingen anledning, annat än att skrämmas. Stalin tog det till sin spets. Har för mig att var tionde befäl avrättades bara för att ingjuta respekt. Återstår att se om Erdogan klarar av det, eller om han går på Putins "mjukare" linje.

   Radera
 14. Dagens tweet;

  Erdogan:
  -Anti-liberal
  -Shuts newspapers
  -Jails journalists
  -Supports jihadists
  -Kills Kurds

  Erdogan overnight:
  -Protector of democracy

  SvaraRadera
 15. Att det är något skumt med det hela blir allt säkrare när ser reaktionen att arrestera höga jurister i statens tjänst, skall nu dessa ersättas av skäggiga präster? Hur går det med turismen om man inför strängare lagar angående, klädsel, alkohol och annat, tror nog att turken i gemen blir ganska sur om han inte får dricka raki och äta gott.

  SvaraRadera
 16. Är den här misslyckade kuppen första sprickan i Erdogans mur? På längre sikt det vill säga.

  Försökte inte kuppmakarna arrestera, alternativt få Turkiska Generalstaben att intervenera å deras räkning?

  Kanske är det så att stolen svajar ganska betänkligt under Erdogan just nu att han i ren panik låter sparka misstänkta, möjliga sympatisörer och kollaboratörer?

  En får helt enkelt vänta och se.

  SvaraRadera
 17. USA slutar bomba IS dvs det verkliga effektmålet är uppnått.
  Ett kommande problem kommer bli att angrepp mot IS måste ske på turkiskt territorium. Gissar att NATO medlemskapet snart inte är värt något. Vem tjänar på det? Ryssland förstås så de drar säkert sitt strå till stacken.

  SvaraRadera
 18. Europa måste nog förbereda sig på att vrida flyktingvapnet ur händerna på Erdogan. Hur det nu ska gå till. Gemensamma mark-, sjö- och luftkrafter kanske. Täppa till aktuella gränser. Realistiskt? Vete fan men nuvarande utpressningssituation är inte bra.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det är så att USA var de som förvarnade Erdogan (han satt ju tydligen i sitt Turk Force One när det hela skedde) så har han ju en ganska saftig tacksamhetsskuld att betala nu - det här kan nog ordna sig trots allt skulle jag tro.

   Radera
  2. Å andra sidan har han väl nyligen bett ryssarna om ursäkt för det nedskjutna planet följt av att bägge parter börjat slänga diplomatiska slängkyssar mot varandra, det kanske var ryssarnas avlyssningsapparat som förvarnade?

   Radera
 19. En intressant teori:
  https://anthropocene.live/2016/07/16/kuppforsoket-mot-erdogan/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur?! Det var USA som gjorde det! Vad originellt...

   Nä, jag tror ju såklart att det var judarna. Det är alltid judarna.

   Radera
 20. Man känner sig nästan lite lurad. Som många andra följde jag nyhetsrapporteringen från cirka kl 22 igår. Till att börja med såg det väldigt välplanerat ut, med lågtflygande plan över Ankara, spärrade broar i Istanbul och ett snabbt övertagande av TV-stationer där kuppmakarna meddelade att man har tagit över kontrollen av landet. Då trodde i alla fall jag att detta var en välplanerad kupp med hela armén och flygvapnet involverade. Men i takt med det inkommande nyhetsflödet började man ganska snart förstå att detta inte alls var någon stort samordnad rörelse, utan tvärtom en väldigt liten operation som ganska snart fick stora problem med folkmassorna som vällde ut på gatorna.

  Bara en sådan grej som att det rapporteras att några kuppmakare hade anfallit den semesterort som Erdogan befunnit sig på, men att Erdogan lämpligt nog undkommit med kort varsel. Det är så genomskinligt. Som flera andra redan påpekat - skall man genomföra en kupp är första prioritet att tillfångata eller oskadliggöra den person som man har tänkt sig att kuppa bort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltså, jag förstår dig helt. Man förväntar sig underhållning och sen levererar de inte. Besviken! Jättejobbigt!

   Radera
  2. Ja, det är ungefär som att se en film, och halvvägs in kommer man på att man har sett den förut och vet hur den skall sluta. Eller som när man med spänning följer valet i demokratiska folkrepubliken Korea och efteråt får veta att det bara fanns en kandidat.

   Radera
 21. ”Islam, denna absurda gudalära från omoraliska beduiner, är ett ruttnande kadaver som förgiftar våra liv.”

  - Mustafa Kemal Atatürk... enligt nysvenskt språkbruk en stenklar rasist och islamofob.
  Synd att Turkiet med Erdogan tycks slå in på en totalt motsatt väg nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ata har förstås helt rätt i sin analys. I vidare bemärkelse är den även sann. Religion är människans fördärv. Att tro och agera på fantasier är dömt att misslyckas. Man behöver inte argumentera mer om det. För det är självklart för varje tänkande individ. Således måste religion motarbetas varhelst den visar sitt fula tryne.

   Radera
 22. Islamister firar i Malmö
  http://www.sydsvenskan.se/2016-07-16/malmobor-firade-att-kuppforsoket-misslyckades-tal-holls-pa-mollan

  SvaraRadera
  Svar
  1. En fest för det politiska etablissemanget, mångkulturen segrar igen.

   Radera
  2. Haha, islamisterna flyttar fram positionerna. Ingen nämner den inre fienden vid namn utan tvärtom stöds radikala islamister med skattepengar. Vi betalar kungligt för islamiseringen... det verkar som regering och riksdag vill ha ett mer polariserat Sverige.

   Radera
  3. I ärlighetens namn tror jag politikerna både vill ha omfattande terrordåd och inbördeskrig, dvs så länge de tror att världen utanför ser dem som goda och rakryggade, och kanske får sitta med i någon internationell kommitté. Svetsarn styr oss med stadig hand ned i avgrunden, hoppas han är nöjd och sover gott.

   Radera
 23. Sannolikt kommer det om någon eller några dagar fångar som kommer att vittna om att det var Gulen i Pennsylvania som låg bakom eftersom det är vad Erdogan vill höra och det är vad man säger när man blir torterad.

  SvaraRadera