Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2016-07-07 20:36

Tredje gången jag svarar på Konjunkturinstitutets barometerenkät

För tredje gången har jag nu svarat på Konjunkturinstitutets (KI:s) konjunkturbarometerindukatorenkät. Det är bara att konstatera att deras urvalskriterier med slumpvisa stickprov är rent åt helvete.

Telefonnumret från undersökningsföretaget CMA Research i Linköping har ringt mig tre gånger, men de första två gångerna kunde jag inte svara på grund av Almedalen. Den tredje gången svarade jag, och fick svara på exakt samma frågor, med exakt samma svarsalternativ som första och andra gången.

Första gången jag "slumpvis" drogs som respondent i undersökningen var den 4:e juni 2014. Andra gången minns jag inte exakt datum, men jag skrev om det i en kommentar den 18:e juni 2015. Det verkar som de "slumpvis" råkar fråga mig en gång om året.

Eftersom jag i princip varje månad skriver om KI:s konjunkturbarometerindikator känner jag mycket väl till denna och kan konstatera att frågorna perfekt matchar samtliga indikatorer som de behöver fråga hushållen om. Varken mer eller mindre.

Finner förstås stort nöje i att svara på dessa enkäter "från en myndighet" som CMA Researchs intervjuare presenterar det hela som. Huruvida det är speciellt vetenskapligt att alltid fråga samma respondenter kan man diskutera. Det är ju möjligt att man vill ha kopplade svarskedjor och jämför hur individuella respondenter svarar år till år. Jag är uppenbarligen en sommarsvarare.

Och ja, jag svarade vad som kan summeras som att det ekonomiska läget i Sverige kommer bli sämre framöver. Och nej, jag kommer inte renovera huset eller köpa ny bil i år, och kommer köpa färre vitvaror i år än förra året. Förra året svarade jag dock att jag kommer renovera huset, då jag skulle renovera badrummet (ca 20 år gammalt), så min påverkan på byggkonjunkturen är alltså negativ med dagens enkätsvar.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

11 kommentarer:

 1. Ska med bygga,jag tar "ledigt" och gör jobben själv.
  Nödvändiga verktyg inköps för ca halva priset i UK,stora pengar att spara även där.

  SvaraRadera
 2. Jag tycker det verkar som att när man väl svarat en gång så blir man klassad som "svarare" och alltså ett enkelt mål nästa gång de inte når upp i volym. De måste ha ett gäng "döda" samtal innan de får napp. Sparar tid att återanvända de gamla vanliga svararna. Detta är en gissning från min sida.

  SvaraRadera
 3. Javisst,är man utvald kommer det ofta uppföljningar.
  Kanske är detta inte helt fel heller.

  SvaraRadera
 4. Varför blockerar du inte numret? Gärna med en serie på hundra stycken.

  Nu är jag inte en "publik" person men vem svarar på nummer man inte känner igen. Bättre att kolla upp först och ringa tillbaka sen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill ju svara på denna enkät, tror du missar poängen. Dessutom svarar jag aldrig första gången vid okänt nr. Så jag kan kolla upp vem det är.

   Radera
  2. Hur kollar man upp okänt nummer? Det är alltså inte dolt nummer?

   Radera
  3. Av mig okänt nummer, t ex vet jag inte vart 012-3456789 går. Då tittar jag upp det på t ex hitta.se.

   Radera
  4. Kan rekommendera appen Truecaller om man inte värnar om sin integritet men gärna vill ha en superb nummerupplysare. Har bara jobbnummer så det är listat på nätet helt öppet ändå.

   Radera
  5. Jag använder Eniros app. Den skannar alla samtal och det står vem som ringer. Om det inte är hemligt nummer förstås.

   Radera
 5. Personligen vill jag inte att andra skall veta vad jag tycker, såvida jag inte kan påverka dem och vet vilka de är. Men det är bra att du är försiktig.

  SvaraRadera
 6. DU har väl blivit "the choosen one".

  Har för mig att när man väl blivit utvald så får man räkna med att bli uppringd ett tag. Det statistiska urvalet fungerar så.

  SvaraRadera