Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2016-07-17 11:47

The Economist: Turkiet är ingen demokrati

The Economists ansedda demokratiindex för 2015 visar tydligt att Turkiet inte är den demokrati. Bara för att man har en valurna är man inte en demokrati. Klassningen är istället en sk hybridregim, dvs en diktatur med inslag av demokratiska insitutioner. Klassningen lär åka ner en del efter att Erdogan nu rensat ut i det i redan tidigare tveksamt oberoende domstolsväsendet.
The Economists demokratiindex 2015. Grönt är demokratier, rött är diktaturer. Gult är hybridregimer.
Bild: Wikipedia Skapare: Ternoc. CC BY-SA 4.0
Även i Nordkorea går man till val och har valurnor. Det gör inte att landet är en demokrati.

Demokrati förutsätter t ex demokratiska maktdelande institutioner, som oberoende parlament, oberoende valmyndighet och ett oberoende rättsväsende, inklusive det lagtolkande domstolsväsendet. Demokrati förutsätter också fri press och fri opinionsbildning.

Enligt Comitté to Protect Journalists är Turkiet på femte plats i världen när det gäller antalet journalister som satts i fängelse för sitt arbete. Kina (49), Egypten (23), Iran (19), Eritrea (17), mot Turkiets 14 fängslade journalister. Man är till och med värre än diktaturen Ryssland, fast där mördar man förstås journalisterna istället för att fängsla dem.

Turkiet är på plats 97 av de 167 länder som The Economist rankar. Failed states som Somalia, Sydsudan och Västsahara är inte rankade, liksom statsstater som San Marino, Monaco etc eller t ex små önationer i Karibien.

Turkiet får 5.12 poäng på skalan, väl inom intervallet för icke-demokrati som börjar på sex. Marginellt bättre än icke-demokratierna Thailand på 5.09 och Venezuela på 5.00.

I övrigt föll Ryssland några placeringar under 2015 och har nu endast 3.31 i demokratiindexet och bör inte längre jämföras med Vietnam, Vitryssland eller Kuba uppe över 3.50, utan snarare med Angola eller Egypten.

Hursom, den som pratar om en seger för demokratin i Turkiet anser antagligen att Nordkorea är en demokrati. Man har ju val även där. Och så heter man ju Demokratiska Folkrepubliken Korea. Att sedan The Economist ger Nordkorea 1.08 poäng och plats 167, rejält under Syriens 1.43 är nog inte så viktigt. De kallar ju sig demokrati...

Skrämmande är när Margot Wallström (s) ens nämner demokrati i samma stycke som ordet Turkiet och kallar landet en viktig partner och ett land man förhandlar för att få in i EU. Fast det är klart. Om inte Erdogan får göra precis som han vill med EU, så öppnar han sina gränser och släpper över miljontals asylsökanden.

"The human rights situation deteriorated markedly following parliamentary elections in June and the outbreak of violence between the Kurdistan Workers’ Party (PKK) and the Turkish armed forces in July. The media faced unprecedented pressure from the government; free expression online and offline suffered significantly. The right to freedom of peaceful assembly continued to be violated. Cases of excessive use of force by police and ill-treatment in detention increased. Impunity for human rights abuses persisted. The independence of the judiciary was further eroded. "
Notera ovanstående om domstolsväsendet, som alltså var innan nuvarande utrensning på sammanlagt ca 3 000 domare från olika nivåer.

Demokrati. Kom också ihåg att de "demokratiska förkämpar" som lynchade värnpliktiga utkommenderade soldater, som gett sig utan våld - inklusive misshandel, slå ihjäl dem, piska dem, skära halsen av dem eller halshugga dem - alltså är de som stöder Erdogan. Dessutom är deras moraliska kompass kring rätt och fel sådan att de själva filmar detta och lägger ut på Internet, stolta över sin gärning. Jag har sett, men tänker inte länka. Nedan har ni foton på de överlevande utkommenderade värnpliktiga som gav sig på bron över Bosporen, när lynchningen har lugnat ner sig lite. Titta på deras ansiktsuttryck. Mexlumy på Twitter har fler, mkt grövre, foton och filmer, inklusive när man skär halsen på soldater som gett sig. Detta är inte ett agerande som någon med minsta demokratisk ådra ägnar sig åt.
Svenska naivister får skärpa sig. Allt som påstår sig vara en demokrati, eller där dess förkämpar påstår att det är en demokrati, är inte som Sverige, som ligger på tredje plats i världen efter Norge och Island.

Turkiet har inget i EU att göra och förhandlingarna bör omedelbart avbrytas.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

66 kommentarer:

 1. Vissa turkar ser landet som en demokratisk diktatur där det demokratiska består i att folket väljer diktator.

  https://www.quora.com/Is-Turkey-becoming-a-dictatorship

  SvaraRadera
 2. Kan någon förklara för mig det här med hotet om att släppa in miljoner asylsökande över gränsen. Varför skulle man vara tvugna att tillåta alla att passera? Det råder väl inte fri rörlighet mellan turkiet och EU? Sedan kan jag iofs stå på Turkiets sida lite i den förhandlingen. Kostnaderna för att ha ett par miljoner flyktingar i läger måste vara enorma. Låter rimligt att EU länderna är med och betalar notan, speciellt länder som Sverige och Tyskland som officiellt säger att man är villiga att ta emot samtliga asylsökande samtidigt som man i praktiken gör allt för att göra det omöjligt för personerna att komma hit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så fort du når EU:s gränspost så säger du ordet "asylum" och därmed måste man tas in som asylsökande. Stoppas det på den turkiska sidan så kan de aldrig söka asyl.

   Radera
  2. Turkiet gör inte ett skit för t.ex. syriska flyktingar. Det är FN som degar. De flyktingar som kommer till Turkiet behandlas otroligt dåligt och det finns ett stort accepterat hat och avsky mot dem från invånarna.

   Radera
  3. Det näst största flyktinglägret av syriska flyktingar finns i Turkiet. Före det att Turkiet tagit tillbaka från övriga europeiska länder(avtalet med EU) och före avtalet. De får således skydd med UNHCR närvarande. Över 1 miljoner människor dvs strax under lägret i Jordanien.

   Radera
  4. Dublinförordningen kastade Merkel ut genom dörren när Tyskland beslutade att släppa på trycket i Grekland m.fl. Därför kunde enorma mängder flyktingar fortsätta genom Europa och Sverige....tills vi och andra till slut stängde gränsen.

   Radera
  5. Förklara gärna det rimliga onaka, i att EU är med och betalar notan. Vilka starka argument finns för detta?

   Radera
  6. 1) Cornu: Om man bedömer att det kommer fler som söker asyl än det finns kapacitet att ta emot borde det gå bra för tex grekland att skita i att ta emot asylsökande tex på samma sätt som Sverige gör nu, dvs inget giltigt pass = Ingen inresa till landet

   2) Fixa: Det orimliga är ju att vi säger att vi är ett fritt och öppet land dit alla kan söka asyl. Sen när folk försöker ta sig hit så stoppas dem i turkiet. Tro fan vi har ett ansvar då för att betala uppehälle för alla vi lurar till turkiet som egentligen vill till det så kallade öppna demokratiska europa som egentligen gör allt för att stänga. Inte direkt rakryggat agerat av oss i eu.

   Radera
  7. Det rimliga vore såklart att de som lurar hit människor med fagra löften om fred och bidrag också förser dem med detta. Ur sin egen plånbok. Frågan var snarare varför andra länder långt borta har skyldigheter mot andra länder/folk/kulturer. Men som jag tolkar dig har andra länder skyldigheter när dess politiker är dumma i huvudet. Jag var mer intresserad av den filosofiska aspekten.

   Radera
  8. Fixa: jag vet inte riktigt vad du får efter. Menar du att vi inte skall vara med och hjälpa till och dra vårt strå till stacken när folk behöver fly? Vad är det isf som säger att andra, ofta relativt fattiga länder skall ställa upp?


   Konsekvensen av ett sånt resonemang torde bli att man sätter problemområden i någon slags karantän och hindrar folk att fly därifrån. Att driva ett sånt system lär nog kräva ett rejält rymligt samvete, eller så måste man blunda rätt hårt för den misär som finns.

   Radera
 3. Det skrämmande är att EU ens förhandlar med dem om medlemsskap. Ergodan verkar ju inte fattat det här med demokrati på långa vägar.

  Fast det finns kanske en omättlig expansionskåthet i EU som gör att man kan acceptera vilka undantag som helst för att få med nya medlemmar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi talar om en stat som aktivt sysslar med etnisk rensning av minioriteter. Pungreppet Turkiet har på EU i och med att man inte kan hantera migrationsströmmarna är otroligt.

   Radera
  2. "Punggreppet" är självförvållat iom att man släpper in vem som helst och fixar bostad och stålar.

   Radera
  3. @Anonym

   EU är inte demokratiskt och Turkiet är mycket viktigt för dollarvärdet vilket är mycket mer prioriterat än vad folket i EU länder tycker

   I och med att olja avtagit i värde för att hålla igång dollarn så har Turkiets viktighet avtagit. Kanske är det därför som kuppförsöket gjorts, vem som står bakom kan man ju spekulera i. Erdogan själv har mycket att vinna på en "false flag"

   Radera
 4. Här ser vi vådan av att inte ha en generell värnplikt!
  Som är demokratins bas!
  Inget av detta skulle kunnat skett i Sverige - för fyrtio år sedan.
  Idag? Tja, enbra fråga....

  SvaraRadera
 5. Man skall knappast förvänta sig att ett land där islam dominerar skall vara mer än halvdemokratiskt på sin höjd. Det är mest bara militären som kan förhindra att länderna blir riktiga diktaturer. Islam bör beskrivas och förstås som en anti-demokratisk medeltidsreligion.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla länder som har islam som huvudreligion ligger väldigt lågt på demokratiindex, vilket tyder på att just den religionen är extra farlig jämfört med andra religioner, som exempelvis kristendom.

   https://en.wikipedia.org/wiki/Islamic_democracy#Indices_of_democracy_in_Muslim_countries

   Radera
  2. Kasta inte skit på medeltiden. Sök istället rötterna till islam.

   Radera
  3. Så problemet är Islam... och sättet det utövas på. Det finns ingen demokrati i ett land som har Islam som religion eller muslimer i majoritet. Verkligheten går inte att förneka, alla ser det och förstår. Är det konstigt att människor blir rädda och oroliga när vi ser mer och mer av problemen i Europa. Politikerna tycker att det är bra tydligen då de inte reagerar utan väljer mer av det som orsakar problemet. Typ bomba mer i Syrien mfl och bända och vrida på våra lagar och traditioner för att passa det nya mångkulturella samhället.

   Radera
  4. Tunisien är klassad som en grön demokrati enligt ovan. Enda positiva utfallet av den "underbara" arabiska våren.

   Radera
  5. Du får alltså ändra ditt uttalande, eller framstå som dåligt påläst, Styrbord. Då finns ändå en karta i klara och tydliga färger överst i blogginlägget.

   Radera
  6. Grönsakshandlaren som eldade upp sig och orsakade den arabiska våren gjorde inte det i protest för att han inte fick gå och rösta.

   Radera
  7. Ok, ett undantag som kanske bekräftar regeln i sett till hela världen. Om man fördjupar dig i t.ex tunisiska kvinnors liv i landet framstår dock en del problem. Problemen liknar de som vi ser poppa upp i Europa. För att inte tala om HBTQ individer. Kanske på väg mot demokrati men inte riktigt där ännu... så möjligtvis ljusrött i min värld.

   Radera
  8. Du menar alltså att du vet bättre än The Economist som tittat på hela 60 olika punkter? Intressant, berätta gärna mer.

   Radera
  9. Jo, en demokrati. Kanske hos en teoretisk byråkrat... https://www.amnesty.org/en/countries/middle-east-and-north-africa/tunisia/report-tunisia/
   Jag hävdar att det har med religion att göra.

   Radera
  10. The Economist eller Amnesty... vem ska man lita på? En pappersvändare eller någon från verkligheten... Liknar lite medias rapportering om tillståndet i Sverige. 400 skottskadade, 40 döda i skottlossningar senaste plus lite sprängningar de senaste åren men det har blivit så tryggt.

   Radera
  11. Om du känner många skottskadade och dödade i skjutningar har du fel umgängen. Du vet att det är kriminella som skjuter varandra och att risken att du som "civil" blir skjuten har minskat? Du kanske ska sluta läsa rubriker i Aftonbladet, som bara är till för att skrämma upp dig och sälja lösnummer eller klick?

   Radera
  12. Så det sköts fler civila förr om åren? Intressant, berätta mer. Har du varit i en av utvecklingsföroterna och känt på tryggheten eller läser du bara "The Economist"? Du behöver inte bli skjuten, sprängd eller få din bil uppeldad för att känna oro. Jag känner ingen som blivit skjuten men känner många som bor i dessa områden och dom är inte hjälpta av att Jerzy och du sägar att allt är mycket bättre än förr.

   Radera
  13. Om man ska vara en petimeter så är de Islamska länderna Malaysia och Indonesien också grönmärkta

   Radera
  14. Samma där... Amnestys och syn på skiljer sig lite från välansade upperlipp Economist. Jag litar på Amnesty och hävdar att det inte finns en Islamsk stat som är demokratisk. Den religionen och demokrati går inte ihop.

   Radera
  15. Resultatet blir ganska likartat ifall man blandar in kristendomen i politiken. Det är därför man i en demokrati bör skilja på politik och religion.

   Radera
 6. Demokratin har ett betydande problem som sällan diskuteras att grupper som bryr sig föga om demokrati kan ta över ett land blott genom att göra fler barn. Jag kläckte en del lösningar på det problemet igår som jag kanske postar i nästföljande kommentar.

  SvaraRadera
 7. Jäkligt obehagligt med bilderna från @Mexlumy på den islamistiska mördarkulturen. Man har sett det från IS i Syrien tidigare. Nu ser man det i Istanbul, en till hälften europeisk stad som jag själv besökte för bara ett år sedan.

  Det värsta av allt är att se mängden av män och unga killar i Turkiet som uppenbarligen hyllar den islamistiska mördarkulturen. Och inte en enda kvinna så långt ögat når. Turkiets framtid ser väldigt mörk ut.

  SvaraRadera
 8. Även Freedom House brukar ranka Turkiet bland de "halvfria" staterna. Dvs. ingen renodlad diktatur, men ingen fungerande demokrati heller.

  När det gäller statsrätt och internationella relationer är det en primär fråga huruvida en viss regim är laglig eller legitim, vilket inte nödvändigtvis behöver vara samma sak som att den är demokratisk eller moraliskt högtstående.

  SvaraRadera
 9. Den enkla tanken är att man för att få rösta måste deklarera som sin åsikt att demokratin står över personliga moraliska och religiösa uppfattningar. Är man inte beredda att göra det får man inte rösta. Man behöver också precisera innebörden av demokrati för att det skall vara tydligt att den innefattar frihet till och från religion mm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Demokratin har knappast som mål att upplösa sig självt. Demokratin arbetades inte fram av människor som ansåg att fascism duger lika gott.

   Därför är det inget konstigt att deltagande begränsas till de som erkänner de demokratiska värdena.

   Det finns inget logiskt argument för att demokratier ska stå passiva inför förändringar av samhället i odemokratisk riktning _oavsett om detta görs på demokratisk väg_.

   Med andra ord: Ja, det vore en bra idé Kuckelicku. Något säger mig dock, att många skulle missta den kompromisslösa hållningen som odemokratisk.

   Radera
  2. Hm,
   Är det mer än jag som har den uppfattningen att socialism mest baseras på en form av religiös dogm än förnuft?
   Så socialism har inget i en demokrati att göra?

   Radera
  3. Skulle du avskaffa valhemligheten då också? Annars är det ju bara till att avge läpparnas bekännelse för att kringgå ett sådant krav.

   Sen bör man som nämnt fråga sig hur demokratiskt ett sådant system skulle bli? Det handlar ju trots allt om att styra över andra och skulle det bli så att de som bestämmer är en minoritet för att de är de som accepterar spelreglerna - då skulle man fråga sig ifall spelreglerna i sig är demokratiska (när de flesta förkastar dem).

   Radera
  4. Valhemligheten torde gå bra att bevara. Läpparnas bekännelse är förstås fullt möjligt, men oviljan att försvära sig till något man inte tror på torde vara stark och de tvivlande får verkligen något att sysselsätta sina sinnen med. Frågeställningarna kommer hamna högt på agendan i tvivlande grupper. Politiker med en ljum inställning till demokrati kan säkert få det jobbigare.

   Det finns en intressant differens mellan demokrati som en uppsättning rimliga principer och demokrati som det som en majoritet av befolkningen känner för.

   Radera
 10. Wallström tycker som Löfven som tycker som Merkel (som han fått prata med fem min)som först sade att vännen Erdogan är demokrat. Måste hon säga annars rasar hennes migranthus.

  SvaraRadera
 11. "Whatever our other reservations, we must stand firmly with the democratically elected government of Turkey."
  Carl Bildt 160715

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom många här, både bloggägare och bloggkommentator, hyllar Bildt, så bör dessa observera att hen har samma inställning till demokrati som till en näsduk full med snor som man slänger bort.

   Hen stod inte fast vid den demokratiskt valde presidenten Viktor Janukovytj i februari 2014 i Ukraina, utan tvärtom stödde kuppmakarna och kallade Janukovytj för quisling.

   Radera
  2. Calle.B verkar ju helt tappad..

   Men det finns säker en riktigt bra anledning till hans ytligt sett trasiga omdöme.

   Skulle gissa på att han investerat i något som vinner ordentligt på att Turkiet kommer med i EU, alternativt att han är direkt mutad eller kanske t.o.m hotad.

   Men han håller garanterat inte på sådär bara för att han är korkad.

   Radera
  3. Hen? Menar du Carl eller Corazza? Eller båda...😉

   Radera
  4. Här syftar det HBTQ-certifierade transgenderpronominat hen på Carl, vilket inte utesluter att det i andra sammanhang kan användas om andra, t.ex. EU-vurmande etruskiska skräcködlor.

   Radera
 12. Det är extra trevligt att vi har tusentals Erdogananhängare i Sverige som öppet visar sin syn på demokrati. Ett gäng firade i Malmö igår. Lägg därtill tusentals andra personer i islamistfalanger med skattebidrag för att sprida propaganda och hat. Men enligt all media är det stora hotet högerextremister, de är en reaktion på vansinnet. Det är regering och riksdag som orsakar polarisering och islamisering med sin politik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu har du missuppfattat. Regeringen hyllar den stackars förtryckta islamo-nazistiska och islamo-fascistiska "minoriteten", för vem skulle annars skydda dem? Och f.ö. Är det bekvämt med religiös diktatur, då slipper man ju ta hänsyn till folket, t.ex. de jobbiga SD-röstande LO-medlemmarna och annan, enligt den mediala och politiska eliten, obildad kreti och pleti...

   Radera
  2. En politiskt upplyst elit ska leda oss.
   Först då komer vi till det äkta kommunistiska paradiset.
   Eller hur var det nu Karl Marx sa?

   Radera
  3. Tja verkar snarare som målet är en ny aristokrati som seglar ovanpå ett feodaliserat Europa av fattiga knegare.

   Radera
 13. I Sverige sätter vi inte journalister i fängelse, vi brännmärker och stigmatiserar i stället så att vederbörande blir arbetslös och kanske oanställbar. Här i Sverige har vi förfinat tekniken hur man gör sig av med oliktänkande individer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De nominerade för den fina tekniken är: Dan Eliasson, Morgan Johansson, Jan Helin, SVT, SR, TT.

   Radera
  2. Men ni är inte bittra?

   Ni har förstås fel - i Sverige kan journalisten starta en egen tidning eller websajt och publicera ändå. Svårare att göra från fängelset.

   Radera
  3. Kuturarbetare sätter vi däremot i fängelse.
   Hang on Dan Park.

   Radera
  4. Hets mot folkgrupp och minoriteter hör inte en demokrati till. Därför har vi MHF-lagarna, ja.

   Radera
  5. Det duger inte att kalla det konst, nej.

   Radera
  6. Hans budskap med tavlan verkar ha gått dig förbi fullständrat.
   Vilka hängde vilka?

   Radera
  7. Dan Park är bara ett offer för att visa på någon slags handlingskraft från samhället. Väntar med spänning på första Imanen som döms, t.ex Imanen i Gävle har predikat dödsstraff på homosexuella. Det kommer förmodligen aldrig att hända av hänsyn till eventuella problem det skulle föra med sig i form av arga troende.

   Radera
  8. Det är väl bara att du som vittne polisanmäler imamen?

   Radera
  9. Haha, och få en fatwa på mig... jag tror inte riktigt på det trygga Sverige och litar inte alls på polisen. Är det en temparaturmätare på tillståndet? Att polisanmäla Dan Park är ingen utmaning då alla rättfärdiga humanister finns som stöd.

   Radera
  10. Så vad du säger är att du fegar ur och låter det hela hända? Då kanske du inte ska gnälla.

   Radera
  11. Lars Vilks, eller hur han stavar sitt namn. Gör en mohammedhund och sedan får leva med livvakter resten av livet. Bra samhälle politikerna gett oss.

   Radera
  12. Politikerna låter det hända, Gävle Dagblad har så mycket bevis att det borde räcka men ingen vågar utmana islamisterna. GD kanske också gnäller... eller överdriver, kanska luras dom. Det är större än att jag inte vågar anmäla...

   Radera
  13. HMF-lagstiftningen är vår tids högmålsbrott och hädelselagstiftning. Hade Dan Park levt för 50 år sedan hade hans provokationer fortfarande varit OK, men nu håller klockan sagts på att vrida tillbaks i tiden och HMF-lagstiftningen är murbräckan. Bara det faktum att religionskritik och samhällskritik riskerar att hanteras som HMF-brott är skrämmande och visar på ett totalitärt tankemönster hos vårt halvfria rättsväsende.

   Radera
 14. "Turkiet har inget i EU att göra och förhandlingarna bör omedelbart avbrytas."

  Många kanske inte vet att Turkiet ingår i samma tullunion som EU. Det innebär t.ex att Turkiet har mer omfattande tillgång till EU:s fria inre marknad, än EES-länder.

  Till skillnad från EES-länderna har Turkiet även tillgång till EU:s fria inre marknad med varor som har importerats utanför EU, t.ex från Kina, Vietnam. Detta har bl.a. inneburit att piratkopierade falskmärkta märkesvaror strömmar in i EU via Turkiet.

  SvaraRadera
 15. Den demokratiska kulturen är inte så stark Turkiet. Förhindrade inta Mona att hylla den och samtidigt förneka existen av den Svenska.

  SvaraRadera