Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2016-07-29 10:01

Sverigeobligatoriet - Försvarsmakten ger inte stöd till veteraner som flyttar utomlands

Försvarsmakten har inte bara utlandsobligatoriet - att all personal skriver på att de kan tvingas tjänstgöra utomlands - man har även ett Sverigeobligatorium. För att veteranen ska få stöd för skador eller men av tjänstgöring får inte veteranen flytta utomlands, utan blir bunden till ett Sverigeobligatorium. Detta framgår i civilsamhällets Veteran Rapid Reactions (VRR) största insamling någonsin.
Personerna på bilden har inget med artikeln att göra, annat än att de omfattas av utlandsobligatorium och vid skada eller men av Sverigeobligatorium.

VRR (Hemsida, Facebook) genomför just nu sin allra största insamling någonsin. Det handlar om stöd till en veterans familj, som boende i Tyskland hamnat i en konflikt med sjukvårdsförsäkringsbolaget som vägrar betala ersättning för deras lilla dotters epilepsioperation och tillhörande komplikationer. VRR och dess givare försöker  nu samla in 352 574:- SEK för att man ska kunna betala sjukvårdsräkningarna medan konflikten pågår.

På mindre än ett halvt dygn har man nu samlat in 268 000:- SEK, vilket visar på det frivilliga civilsamhällets styrka och vad frivillig solidaritet kan åstakomma när samhällets välfärd inte ställer upp. Insamlingen pågår fortfarande och den som vill stödja kan betala in pengar på postgiro eller Swish. Man kan även köpa produkter från organisationens webshop.

Själva det aktuella ärendet VRR65 är alltså inte stöd till veteranen i sig, men som veteran från Försvarsmaktens skarpa tjänstgöring har VRR beslutat att stöda familjen i sin situation. Som bekant gäller sjukvårdsförsäkringar främst för en känsla av trygghet, tills de behövs. Därefter är det upp till försäkringsbolaget att hävda att den inte gäller om de ser en ekonomisk vinst i att bestrida utbetalningar. Ju mer omfattande och dyrare behandling, desto sannolikare att försäkringsbolaget bestrider.

Om veteranfamiljen vinner tvisten avser de att betala tillbaka hela stödbeloppet till VRR, vilket i så fall blir en dubbel seger eftersom VRR därmed kommer få en avsevärd krigskassa, som kan göra mycket gott.

Vad som är intressant överskottsinformation är Sverigeobligatoriet. Den sökande lider ovanpå all annan olycka av posttraumatiskt stresssyndrom, PTSD, från sin tjänstgöring. Eftersom vederbörande träffat sitt barns mor under utlandstjänstgöring och flyttat ihop med henne i Tyskland visar det sig att Försvarsmakten inte erbjuder något stöd för den PTSD han drabbats av för att genomföra svenska riskdagens gemensamma politiska beslut. Stöd får man nämligen bara om man inte flyttar utomlands - inte ens till ett annat EU-land och svenskt grannland som Tyskland.

Istället får VRR65 betala för sin PTSD-behandling ur egen ficka. Vilket förstås är en extra ekonomisk belastning.
"Min PTSD behandling ligger på is tills allt detta har klarats av.
Dock utan Försvarsmaktens hjälp som har meddelat att de inte har ett lagligt stöd för behandling av veteraner som flyttat utomlands.Jag går privat hos en amerikansk läkare, vid en amerikansk flygbas i Tyskland, som enbart tar hand om PTSD patienter. Riktigt riktigt bra!"
På den positiva sidan så är gissningsvis en amerikansk specialistläkare bättre än det som erbjuds i Sverige, men det får alltså betalas ur egen ficka.

Att Sverige och Försvarsmakten har ett Sverigeobligatorium, som gör att veteraner inte kan flytta utomlands om de behöver behandling efter att ha genomfört svenska politiska beslut är förstås djupt skamligt. Jag kommer kontakta försvarsminister Peter Hultqvist för en kommentar.

Ni hittar VRR:s hemsida här och VRR65-ärendet här. Glöm inte heller att följa dem på Facebook, inklusive VRR:s auktioner där man nyligen kunde köpa ett signerat exemplar av Stjärdamm. Man kan också bli företagssponsor hos VRR.

Jag är tillsammans med riktiga storheter som Johanne Hildebrandt, Five Finger Death Punch och Sabaton hedersmedlem i VRR sedan tidigare i sommar.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

26 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst om dom tjänstgjort i svenska försvarsmakten.

   Radera
  2. Du är och förblir en äcklig främlingsfientlig rasist, din äckliga Djursholmare-Oppti. Din kommentar är raderad. Detta handlar inte om invandring.

   Tvi! Skäms!

   Dessutom, ja, invandrare (norrmän, danskar, amerikaner, tyskar, turkar, indier, ryssar, EU-medborgare) etc som jobbar och verkar i Sverige omfattas av svensk sjukvård, särskilt när de blivit svenska medborgare. Landstingsskatten man betalar är den svenska sjukvårdsförsäkring.

   Radera
  3. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Johnson_Beharry

   Större hjälte än nån av oss, och invandrare.

   Radera
 2. Det är bara nyadeln som kan få bidrag när de befinner sig utomlands.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jepp,bara att uppdatera sitt levndsbevis så rullar det på.

   Radera
 3. Jag har en sjukförsäkring via min arbetsgivare. Den gäller naturligtvis enbart mig och tyvärr inte min mormors demensbehandling.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingenstans har det påståtts att det omfattar någon annan. Som du ser är personens PTSD en separat fråga och inte det VRR65 handlar om. Överskottsinformation.

   Radera
  2. Utifall din läsförståelse är lika usel som en socialdemokratisk "svetsare" (eg kråsgödande politruk) så fetstilar jag nedan:

   "Vad som är intressant överskottsinformation är Sverigeobligatoriet. Den sökande lider ovanpå all annan olycka av posttraumatiskt stresssyndrom, PTSD, från sin tjänstgöring. Eftersom vederbörande träffat sitt barns mor under utlandstjänstgöring och flyttat ihop med henne i Tyskland visar det sig att Försvarsmakten inte erbjuder något stöd för den PTSD han drabbats av för att genomföra svenska riskdagens gemensamma politiska beslut. Stöd får man nämligen bara om man inte flyttar utomlands - inte ens till ett annat EU-land och svenskt grannland som Tyskland."

   Radera
  3. Svenskar erhåller sjukvård i Sverige. Min mormor skulle nog gilla att få skattefinansierad demensvård i Thailand. Ingen finansiering för utlandsbaserad sjukvård ska utgå, utom för akutsjukvård vid utlandsvistelse. Möjligen även för specialistvård för livshotande åkommor om hjälp ej finns att uppbringa i Sverige.

   Radera
 4. Det är bra Lars, bara på våra skenheliga politiker som säger en sak i Rapport framför tv kamerorna och sedan gör en annan sak i verkligheten. De vet att utnyttja att media är urusla på att följa upp utsagor som inte rör medias egna intressesfärer dvs MP intressen.

  Hugg Ygeman i farten och ställ honom mot väggen gällande vapenpolicies och hur han tänkt sig att en fallerande organisation skall redan ut avvisningarna. Det börjar bli dags för JO att titta över dessa problem.

  SvaraRadera
 5. Är man utsänd av staten för att göra ett farligt och osedvanligt lågavlönat arbete så ska staten självklart ta hand om följderna. Inte bara för den anställde utan för hela dess familj som drabbats...

  SvaraRadera
  Svar
  1. +1. Tråkigt att många stater verkar bra på att skita i sina åtaganden gentemot enskilda.

   Radera
 6. Det förefaller ytterst märkligt att vård för veteraner skall vara geografiskt begränsad till Sverige i EU. Är inte detta ett fall för säg DO eller någon av Europadomstolarna?

  SvaraRadera
 7. Jag håller med men utgår från att det Cornu skriver stämmer. Det kan mycket möjligt vara en byråkrat på FM som stoppar stödet utan att ha koll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns även devisen "går-det-så-går-det", där man ger avslag för att spara pengar och hoppas att den sökande inte har juridiska muskler.

   Radera
  2. Ah, som kommuner(stöd till behövamde i olika former) och Försäkringskassan gör regelbundet ?
   Ja, det är ju också en effektiv metod.

   Varför inte prata om felaktig vård, dvs direkta misstak och klanteriersom kostar fler livet än trafiken och skadar fler. Allt utan påföljd för de som slarvar.

   Radera
 8. Jag har skänkt pengar. Tack Lars för att du påminde mig.

  SvaraRadera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 10. Jag får inte vård i Tyskland för skador från mitt arbete heller, trots att det är beslutat av riksdagen.

  Vad är problemet? Orimligt att Sverige betalar min vård när jag flyttat från landet, jag har då avbrutit samhällskontraktet med Sverige.

  SvaraRadera
 11. Vad ni som uttalar er om att han inte bor i Sverige längre och att han därför inte skall få något stöd verkar missa är följande:
  Denna person har under utlandsuppdrag verkande för Svenska staten ådragit sig en skada (ptsd) som han förmodligen får dras med för resten av sitt liv.
  Det har han gjort under tiden boende i Sverige som Svensk medborgare.
  Varför skall då inte ha rätt till hjälp från Försvarsmakten?
  Om man lämnar landet, skall då alla förmåner och ersättningar tas bort?
  Om så vore kanske vi snart får hem alla pensionärer som bor i Spanien.
  Jag har själv gjort 3 utlandsmissioner på Balkan och har många kamrater som inte mår så bra idag.
  Det gör att jag kan ha en åsikt i frågan men den rätten undrar jag om en del av er borde få ha.......

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har all rätt att tycka till om det, jag är en av de som betalar.

   Radera
  2. Sveriges veteranfordon är ett skämt, vår regering beslutar om uppdrag inom ramen för FN och som stöd till Nato. Det görs med stora risker för den enskilda soldaten på order från Svensk regering och riksdag med Försvarmakten som utförande myndighet.
   Tyskland är både medlemmar i FN, Nato och EU och därför tycker jag att Sverige rakt av borde betala för hans Ptsd behandling oavsett vart han bor.
   Dotterns sjukvård har vi aldrig pratat om vad jag vet och den har ju inte du behövt betala för utan där stöder ju nu VRR i väntan på beslut från hans försäkringsbolag.

   Radera
  3. Med "veteranfordon" menar jag veteransjukvård, autocorrect funkar fint.............

   Radera