Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2016-07-31 19:18

Svensk BNP-tillväxt mattas av

Svensk inflationsjusterad BNP-tillväxt är nu nere på 3.00% de senaste fyra kvartalen. Sveriges ekonomi är fortfarande kvar i högkonjunktur, men bilden att konjunkturcykeln toppat kan bekräftas då bägge föregående kvartalens siffror var bättre.
Säsongsrensad kalenderkorrigerad löpande fyra kvartals real BNP-tillväxt i procent 1983K1 till 2016K2.
SCB släppte Sveriges BNP-siffror för andra kvartalet i fredags.

Siffrorna stämmer väl överens med Konjunkturinstitutets (KI) barometerindikator, som visar på allt svagare konjunktur. Både fjärde kvartalet 2015 och första kvartalet 2016 var starkare än andra kvartalet 2016, och KI:s barometerindikator toppade också under första kvartalet.

På mitt sätt att redovisa, som alltså är fyra kvartals löpande BNP-tillväxt, har konjunkturen toppat åtminstone tillfälligt. KI:s barometerindikator bekräftar läget. Det kan förstås komma upprekyler - som man ser på tidigare högkonjunkturer är de inte alltid tydliga toppar utan kan ibland även ligga kvar ett tag och ha falska rekyler. Hoppet är som bekant det sista som överger nationalekonomen.

Vad vi kan vara säkra på är att nuvarande högkonjunktur (definition över 2.00% i real BNP-tillväxt) kommer inte vara för evigt. Konjunkturcykeln gäller alltid. Efter goda tider kommer dåliga och beteendet är cykliskt. Tvärt om gäller också - vi kommer inte drabbas av en evig lågkonjunktur heller. När det är högkonjunktur säljer man därför börsen, när det är lågkonjunktur köper man. Svårare än så är det inte.

De senaste fyra kvartalens löpande fyra kvartals BNP-tillväxt var 2.71%, 3.12%, 3.24% och nu senast 3.00%. Läget idag är alltså fortfarande bättre än tredje kvartalet 2015.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

14 kommentarer:

 1. Behåller aktier en tid ytterligare. Gissar att vi ligger över de 2% en tid ytterligare. Rent generellt är det rätt att aktier faller när vi når lägre ekonomisk fart, men inte alla företag drabbas bara de flesta. Obetydligt med lån åtminstone som egen säkerhet. Fast försöker se svarta svanar lite lite innan de landar. (Lågkonjunktur är förstås ingen svart svan).

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 2. Tack Cornu, smart och informativ graf.
  Hur ser bilden ut om man tar hänsyn till inflationsjusterad BNP/capita, överskott/underskott i statens finanser- kan det hjälpa för att kunna dra slutsatser om konjunkturen på allvar kommer att dyka? Jag tänker även på bostadspriser som säkerligen både kan indikera och påverka konjunkturförloppet i närtid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tino har svaret på din fråga tror jag.
   Intressant,minst sagt.
   https://m.facebook.com/tino.sanandaji/posts/10153789993358231

   Radera
  2. Tack PJ,

   Det tycks vara så att asylsökande kommer in i befolkningsstatistiken först 2år efter de anlänt. Jag räknade kumulativt (2år) på antalet asylsökande och fick följande ungefärliga siffror (tusental):

   2014 Q1: 98
   2014 Q2: 109
   2014 Q3: 124
   2014 Q4: 130
   2015 Q1: 130
   2015Q2 : 146
   2015 q3 : 165
   2015 q4 : 236
   2016 q1 : 236
   2016 q2 : 224

   Om man inkluderar dessa siffror så ser BNP utvecklingen mer ut att följa befolkningsökningen !?

   Radera
  3. Om BNP-tillväxten är 0% per capita, korrigerat för Riskbankens (medveten felstavning) inflationsmått, så är den reala BNP-tillväxten negativ. Är vi i en recession redan?

   Radera
  4. BNP-tillväxt redovisas alltid realt.

   Radera
  5. Befolkningsökningen är enligt statistiken drygt 1 % men med det stora antalet nyanlända som inte är inkluderade i statistiken så är ökningen betydligt högre.
   Tigerekonomi eller var det pippi-långstrump-ekonomi ? Och frågan kvarstår hur ser tendensen ut egentligen?

   Radera
  6. @Joakim Persson: BNP redovisas realt jo, korrigerat för KPI. KPI mäter inte inflation på riktigt. Så i verkligheten är det inte realt, utan hittepå-BNP.

   Radera
  7. KPI är nog en hygglig (nej, inte perfekt) uppskattning på hur konsumentpriserna ändrar sig. Ja, jag vet att många bloggare tycker annorlunda. I deras perspektiv är världen i ständig recession eftersom inflationen är 10% och inte 2%. Vi säger väl det.

   Radera
 3. Nu kommer supercykeln och därefter superduperkraschen!

  SvaraRadera
 4. cornucopia ,

  Hur är det med massinvandringen, hur har den bidragit till BNP och hur skulle kurvorna sett ut utan den delen av "omsättningen" har du någon koll?

  Jag hör bara en massa klagomål från diverse surknular som gnäller över muslimer. Men det skapar omsättning och jobb så det skulle vara kul om du har någon ide kring detta.

  SvaraRadera
 5. Jag tror de nyanländas påverkan på BNP är liten (skapar givetvis jobb), men ger missvisning av BNP om man inte räknar per capita- men detta fungerar dåligt eftersom det enligt uppgift (Tino) tar två år innan dessa kommer in i befolkningsstatistiken.
  Man kan se det som att fler får jobb och BNP ökar (arbetslöshet minskar etc) samtidigt som det finns över 200000 invånare som inte är registrerade varav mer än hälften kommer att stanna och majoriteten är i arbetsför ålder- när dessa kommer in i statistiken faller BNP/capita och arbetslösheten går upp (eller åtminstone antalet % sysselsatta).
  Jag försöker göra en bedömning av konjunkturläget och ser att BNP-utfallet ruckas av flyktingströmmen och tycker att BNP/capita alltid bör jämföras och för min del så vill jag skapa en graf: real BNP/capita+refugees för att få en bättre/annan jämförelse.

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. relevant graf).

  www.svensktnaringsliv.se/Bilder_och_dokument/svag-utveckling-av-bnp-per-capita_bakgrundpdf_632869.html/BINARY/Svag%20utveckling%20av%20BNP%20per%20capita_bakgrund.pdf

  Peter wolodarski har sitt synsätt

  http://www.dn.se/ledare/signerat/peter-wolodarski-vad-sa-du-gar-sverige-bra-det-kan-inte-stamma/http:

  SvaraRadera