Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2016-07-29 13:55

Stresstestfredag för EU:s banker - stor gäspning

Ikväll efter marknadernas stängning kommer resultatet av EU:s "stresstester" av EU:s banker presenteras. Det kommer vara en stor gäspning även om diverse bankhatare sitter och hoppas på att någon storbank får underkänt, så vi får en ny finanskris och ekonomisk krasch som bankhatarna själva får betala på ett eller annat sätt.
Danske Bank är en av de stresstestade bankerna. Foto: Danske Bank
Till en början är stresstesterna utformade för att inte underkänna några banker. För det andra presenteras de klockan 22:00 efter även marknaderna i USA har stängt. För det tredje är det en fredag, så att banker och myndigheter har hela helgen på sig att bortförklara eventuella tveksamheter innan marknaderna öppnar igen på måndag morgon.

Stresstesterna är till för att lugna marknaden inte för att orsaka panik.

Diverse bankhatare sitter alldeles upphetsade och hoppas att diverse italienska banker ska underkännas, så vi kan få en ny stor finanskris utlöst av att italienska banker kraschar. Bankhatarna tror nämligen att de själva blir lyckligare om man får en förnyad djupare ekonomisk kris i EU och eventuellt globalt. Kort sagt en kris de själva kommer drabbas av på ett eller annat sätt. Ingen man är en ö.

Det är rätt utmärkande för hat att man så gärna vill se att det går illa för hatobjektet att man struntar i om det därmed även går illa för en själv. 

T ex tror diverse bittra bolånetorskar att de slipper undan sina skulder om bankerna kraschar. Som bekant blir det snarare tvärt om - bolånen är en tillgång för banken, som kan sälja dessa till Domedagen Bank & Inkasso, som inte är trevligare än banken. Bankhatarna brukar vara samma som de sk penningssystemhaveristerna, en haverism spridd av ett gäng marxister, som anser att de inte är skyldiga något för de anser sig inte ha lånat "riktiga pengar", trots att de kunde köpa sin bostad för dessa "ej riktiga pengar" och varje månad accepterar "ej riktiga pengar" när socialbidraget betalas ut till deras bankkonton. "Ej riktiga pengar" de sedan köper sin sprit för.

Men kvällens stresstester har jag förberett med en enda stor gäspning. De är riggade för att lugna, inte för att orsaka panik.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

25 kommentarer:

 1. Skulle tippa att de flesta "bankhatare" inte ingår i de grupper som har bolån.
  De ingår nog snarare i de grupper som vägrar lån av olika skäl.

  SvaraRadera
 2. Tror snarare att dina "bankhatare" vill ha ett sundare ekonomiskt system, som främjar riktig tillväxt, välstånd och innovation istället för som i dag spekulation och kortsiktig girighet. Det är mao inte bankerna som sådana som hatas, utan vad de har blivit...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sundare system till vilket pris som helst? Och vad är "sundare"?

   Radera
 3. "T ex tror diverse bittra bolånetorskar att de slipper undan sina skulder om bankerna kraschar."

  På samma sätt som bubbelbabblarna sitter och hoppas på en bopriskrasch och inte fattar att bopriserna inte kommer krascha av sig självt utan att dra med sig mycket annat alternativt så kraschar de pga yttre omständigheter som i sig är symptom på en mycket dålig ekonomi i övrigt.

  What goes around comes around.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaså. Hoppas på en krasch. Själv har jag hela tiden varnat för situationen för att minimera de framtida skadorna. Att det sedan varit förgäves och att jag likt alla andra får betala för skiten är jag helt och hållet med på.

   Radera
  2. Jag syftade inte nödvändigtvis på dig. Men det finns många som hoppas på en krasch av olika anledningar.

   Många av dessa som är privatpersoner verkar tro att de ska sälja sina aktier till dagens värdering och köpa en bostad för halva priset jämfört med idag. Men det verkar inte ha slagit dem att det mest sannolika i ett scenario där bostäder faller med 50% i pris mest sannolikt kommer se till att deras aktier också faller med cirka 50%. Frågan är bara vad som faller först men korrelationen lär vara tydlig. I tex finanskrisen föll aktier betydligt mer än bostäder i pris.

   Radera
  3. Mer sannolikt går aktierna ner 80% om bostäderna går ner 50%. Plus att kanske 5-10% blir av med jobbet, i vissa fall bägge i hushållet. Plus sämre intäkter som egen företagare. Plus sänkta ersättningar i socialförsäkringarna när krisen slår mot offentlig ekonomi. Försämrad skola, försämrad välfärd osv osv.

   Finns inget sätt att undvika konsekvenserna av den kraschade bostadsbubblan. Bara mildra dem och att försöka varna.

   Radera
  4. Som jag ofta skrivit - värst är det för barnen till de som drabbast hårdast. Vuxna får ta ansvar för sin egen spekulation, men barn till dessa kommer drabbas hårt och de är helt oskyldiga överskottsförluster.

   Radera
  5. Ja ungefär så.

   Jag får ibland för mig att folk har koll på sin ekonomi men sen blir jag alltid smärtsamt påmind om att så inte är fallet.

   Tror jag klarar en krasch rätt bra för egen del, 50% belåningsgrad, 50% av bostadslånen i sparade pengar, a-kassa + tilläggsförsäkring. Det borde fungera även om det kraschar. Ibland hoppas jag nästan att det kraschar för det kan ge mig en chans att byta upp mig, i dagens marknad är det hopplöst att försöka byta upp sig med rådande prisrally där spreaden mellan mindre och större bostäder bara blir större och större.

   Radera
  6. D.L.
   Säkert många som tror det kommer vara frid och fröjd för dem själva när det sker. Men tyvärr blir det nog snarare läge att lämna landet istället för att köpa billigt.

   Radera
  7. Den som lever får se. Tur att jag snart har medborgarskap i ett annat land utöver mitt svenska medborgarskap så man har lite fler alternativ.

   Flytta är ju inte alltid det lättaste.

   Radera
 4. Denna rapport kommer vara bull-ish för guld.

  SvaraRadera
 5. De som vill se penningreform är nog sällan samma som bolånetorskarna. De vill nog oftast inte ens låna bankernas påhittade pengar. En del vill endast kalla kronor för pengar och det kan vara bra för förståelsen att man kan skilja på riktiga kronor och det som står på ett bankkonto som bara är en påhittad skuld på dessa.

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Utöver detta så står BoJ och tankar helikoptern just nu. Kommer bli en intressant höst. Kommentar på det Lars?

  SvaraRadera
 8. Svarta svanar finns också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja risken finns ju att trots 100 jurister och nyliberala helikopter ekonomer slipat på texten så att att bankväsendet skall se stabilt ut har ändå Putins män lyckats sätta in ett kommatecken så att tolkningen blir katastrof.

   Radera
 9. Själv har jag förberett med lite likvida medel på handlarkontot, dock ej Avanza eftersom min omxbear 'fastnade' och aldrig gick igenom måndagen efter brexit. Provar Nordnet nu, kanske dom är mindre bakis. Fast egentligen tror jag ingenting händer.

  SvaraRadera
 10. Så det kommer lögner kl 22 idag, Om testerna är riggade så vad är det som ska döljas, den kommande ekonomiska och pågående sociala krisen i EU? Att en Italiensk bank har dåliga lån på 360 miljarder Euro... vi vet redan vem som kommer att få betala. Man behöver väl inte vara bankhatare för att hoppas på att eländet ska ta slut någon gång eller är det helt normalt att bara låna/ge mer pengar till idioter som gör samma fel igen om ett par månader, typ Grekland?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Faktiskt så är det lite märkligt att Super-Mario Draghi, samma person som stimulerar kreditutgivningen med skattepengar, granskar deras risker.

   Radera
 11. Hade lite kapital på euromarknaden som jag sålde idag. Oavsett vad man tycker om bankerna så måste man säga att de har en genial affärsidé. Vinsterna behåller vi och förlusterna betalar samhället och våra kunder.

  Och oavsett så är inte de Italienska bankerna sunda och om inte ikväll så snart blir det uppenbart att "någon annan" kommer att få betala.

  Guld och Dollar sitter fint nu. Läge för att blanka Euro.

  SvaraRadera
 12. "Bankhatarna tror nämligen att de själva blir lyckligare om man får en förnyad djupare ekonomisk kris i EU"

  ... och min tredje önskan, kära guldfisken, är att bli av med ena ballen...

  SvaraRadera
 13. Allt är lugnt, men det behövs bara en trigger i Italien så rullar hela europa neråt och den här gången är nog fallhöjden högre än någonsin, åtminstone i Sverige.

  SvaraRadera
 14. ...Och idag tynger bankerna ner de europeiska aktieindexen...?

  SvaraRadera