Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2016-07-24 14:26

Större stopp för Swish under lördagen

Under större delen av lördagen verkade bankernas succépåfund Swish drabbats av ett större driftstopp, vilket passande nog sammanföll med en privat anspråkslös tillställning för Stjärndamm som släpps på onsdag. Det dök för övrigt upp en del smittade personer på tillställningen, men jag undanber mig från att antyda att det finns någon koppling.Ingen Photoshop eller liknande har använts i ovanstående bilder.

Swish är uppskattat och populärt bland svenska folket och bankernas mål att få över folk till det för bankerna (men ej för handeln) lönsammare digitala pengahanteringen. Som bekant är det billigare för butikerna att hantera kontanter, medräknat allt, än att använda betalkort. Genom Swish slår man ut behovet av privatpersoner att ha kontanter för inbördes transaktioner.

Det är uppenbart att man inte kan hänga upp sina möjligheter till transaktioner på Swish, med tanke på att systemet kan gå ner en hel dag. Därtill på en helg, då det rimligtvis sker mer transaktioner mellan privatpersoner.

Jag hade igår en anspråkslös liten tillställning för att fira att sista romanen i Stjärnklartserien släpps på onsdag. Det råkade inte bara sammanfalla med att Swish gick ner, utan det blev även ett lokalt utbrott av blodiga och grånedkladdade personer med svarta ögon på tillställningen. Tydligen rätt smittsamt, men var inget som inte kunde hanteras med lite lämpliga insatser.

De sista auktionerna på numrerade Stjärndamm går ikväll och i morgon.

Nummer 1/10 Slutdatum 2016-07-19 20:00 Slutpris 3 150:- SEK.
Nummer 2/10 Slutdatum 2016-07-20 20:00 Slutpris 2 137:- SEK.
Nummer 3/10 Slutdatum 2016-07-21 20:00 Slutpris 1 237:- SEK.
Nummer 4/10 Slutdatum 2016-07-22 20:00 Aktuellt bud 1 326:- SEK.
Nummer 5/10 Slutdatum 2016-07-23 12:00 Aktuellt bud 1 126:- SEK.
Nummer 6/10 Slutdatum 2016-07-23 20:00 Aktuellt bud 666:- SEK.
Nummer 7/10 Slutdatum 2016-07-24 12:00 Aktuellt bud 756:- SEK.

Nummer 8/10 Slutdatum 2016-07-24 20:00 Aktuellt bud 365:- SEK.
Nummer 9/10 Slutdatum 2016-07-24 20:00 Aktuellt bud 365:- SEK.
Nummer 10/10 Slutdatum 2016-07-24 20:00 Aktuellt bud 348:- SEK.

Stjärndamm släpps till butikerna den 27:e juli. Boksigneringar sker på SF-bokhandeln i Göteborg den 27:e klockan 16:00 fram till 19:00 eller böckerna tar slut, samt SF-bokhandeln i Stockholm den fjärde augusti från 16:00 till 19:00 eller böckerna tar slut. E-bok och strömmande eller nedladdningsbar ljudbok släpps också den 27:e juli.

Vill du istället förbeställa Stjärndamm kan du göra det från Adlibris för 189:- SEK eller från Bokus för 189:- SEK
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

22 kommentarer:

 1. "Tydligen rätt smittsamt, men var inget som inte kunde hanteras med lite lämpliga insatser."

  Du sköt alltså de stackars lajvarna?

  SvaraRadera
 2. skrivmaskinsGroupies i mängder. Life is g00d!

  SvaraRadera
 3. Swish är skit rent ut sagt. Lättare att betala med sedlar och kronor. Så blir man som en lite finne i röven på bankgubbarna på köpet istället för att vara detas lilla bitch. Värt allting.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Lättare att betala med sedlar och kronor."

   Utveckla gärna. Hur är det lättare att betala med sedlar och mynt om man t ex inte befinner sig på samma fysiska plats?

   Inte heller så lätt om man t ex ska betala 374,5:- till fyra olika personer på samma gång... Då får man ha en hel gammaldags pung med mynt och och sedlar på sig. Då blir man ficktjuvarnas lilla bitch istället.

   Radera
 4. Jo ögonen ser lite speciella ut på damerna. Hoppas det inte är smittsamt för oss som kommer till SF-butiken i Stockholm. Du ser fortfarande normal ut på bilderna. Fast jag kommer nog även om det är smittsamt.Den avslutande boken tänker jag inte avstå från.

  Och tvproduktionen hoppas jag först sänds när det blivit kall och snöig vinter. Nu vill jag tillbringa mesta tiden utomhus. Känns bra med WIFI i trädgården.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja du har rätt även en med hårväxt i ansiktet har tydligen drabbas. Men jag tänker ändå ta risken.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 5. Förbeställde stjärnfall i fjol på Bokus, fick boken två veckor efter release. Sjukt besviken hann se den i fysisk butik flera gånger innan. Fler som upplevt detta?

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Cash is King!

  Helst riktig "hårdvaluta" som den saknade DM!

  Allt annat är... "FIAT-PENGAR"!

  SvaraRadera
 8. Jojo, det är så stabilt och säkert så, Swish.
  Kontanter är ute, de kostar ju 11 mdr per år att hantera, dvs 3 ggr mer än omsättningen hos värdetransportbolagen.
  Gäller bara att få slut på den envisa stollepropagandan om kortbedrägerier som Polisen och andra för. De menar att 250000 bedrägerier gjordes 2014, och att de elektroniska bedrägerierna har ökat 15% per år de senaste 10 åren.
  Så nej, kontanter vill vi inte ha.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man skall nog inte förneka förekomsten av kortbedrägerier, men de och liknande verkar ju vara helt beroende av att säkerheten i vissa avseenden är rena skämtet...

   Radera
  2. Skall man för övrigt de Jure avskaffa kontanter måste man ha annat lagligt betalningsmedel, och säkerheten och tillgängligheten måste funka.

   Radera
  3. Det enda med tillförlitlig säkerhet och tillgänglighet som skulle kunna ersätta kontanter i dagsläget är kryptovalutor. Men även om teknologin finns där idag så är den inte riktigt mogen. Men utvecklingen går fort och om några år kommer blockkedjor som Bitcoin att kunna hantera miljarder med ögonblickliga transaktioner per sekund. Då först kan det bli intressant att börja prata om att ersätta kontanter.

   Radera
  4. Rimligare är att prata om att komplettera, inte ersätta, kontanter. På samma sätt som e-mail inte ersatte vanliga brev eller paket. E-mail kan endast skicka information, inte materia. Behovet av fysiska betalningsmedel kommer finnas kvar så länge vi har fysiska ekonomier.

   Radera
  5. E-post är ett medium som inte helt kan ersätta traditionell post. Därav kan de marknadsmässigt samexistera. Där E-post är överlägset har det nästan fått totalt marknadsövertag. Ett sådant övertag gäller hur kostnadseffektivt det är att skicka ett E-postmeddelande i nära ljusets hastighet jämfört med kostnaden omöjligheten att accelerera upp ett traditionellt brev i ljusets hastighet. Traditionell postgång har tydliga fördelar när det gäller att förmedla fysiska varor. Hade man kunnat distribuera fysiska varor digitalt i ljusets hastighet och till en låg kostnad via e-post så skulle även traditionell post i den bemärkelsen få se avsevärt minskade marknadsandelar.

   Motsvarande konkurrenspropositioner finns inte när det gäller digitala pengar jämfört med traditionella pengar. Vilket gör att digitala pengar kommer konkurrera ut kontanter.

   Radera
 9. Vid kl 20 på kvällen kände Handelsbankens support inte till att det var något problem med Swish, men det fungerade inte. Hade det verkligen legat nere hela dagen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mig fungerade det inte från fredag kväll fram till någon gång efter kl 21 på lördan

   Radera
 10. Tycker nog att Jan Gujillos efterträdare bör stega upp och ta sitt ansvar. "Ljummen luft smekte henne försiktigt över ryggen och ner över rumpan. Inte för kall, inte för varm luft, utan alldeles lagom behaglig, precis som en svalkande sommarvind på en semesterstrand i ett annat liv." - mycket bättre än Gujillo, om du fråga mig, Gujillo är alldeles för fokuserad på vin.

  SvaraRadera
 11. Jag anser att även allmänheten bör kunna ha konto i centralbanken och äta monetär bas elektroniskt, på samma sätt som idag är förbehållet bankerna. Alla skall kunna ha ett konto i centralbanken med internet-tjänst och betalkort. Det skall finnas en elektronisk motsvarighet till mynt och sedlar och det skall vara möjligt att sköta sin privatekonomi endast med monetär bas. Med ett sådant elektroniskt alternativ så kan insättargarantin avskaffas och bankerna kan få betala ett mer marknadsmässigt pris för sin inlåning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "äga" skall det såklart stå...

   Radera