Cornucopia?

Aktuellt

Swedbankkund - vilken bank ska du byta till?

Detta inlägg är att betrakta som reklam. Tillsammans med Compricer kan bloggen nu presentera jämförelser mellan alla bankers bolåneräntor ...

2016-07-25 18:19

Springpoliser - konkurrensutsätt bemanningen av polisen för högre löner

Ett sätt att driva upp polisernas löner är att ta efter sjukvården. Nämligen genom att tillåta inhyrning av privatanställda för att täcka upp luckorna som blir i bemanning när personal inte vill jobba hos myndigheten. Detta leder till en sund konkurrens på arbetsmarknaden och driver upp personalens löner.

När det saknas personal, så att sjukvården inte kan lösa sina uppgifter, tar man in denna via bemanningsfirmor. Kärt barn har många namn, men ett av dem är springläkare. Det samma gäller förstås även sjuksköterskor, barnmorskor mm. Därtill har vi privata sjukhus och vårdcentraler, som kan erbjuda högre löner, bättre anställningsförhållanden och samtidigt ge ökad tillgång till vård.

Rimligtvis vore detta en möjlig lösning på att fler och fler poliser hoppar av och säger upp sig från Polismyndigheten. Precis som med läkare borde man istället kunna ta in dem via bemanningsfirmor, för att på så sätt få fatt på poliser till glesbygden, exakt likt man gör med t ex läkare.

Att konkurrensutsätta polisernas arbetsmarknad leder till bättre anställningsförhållanden och högre löner, när det erbjuds alternativa anställningar inom näringen. Istället har idag Polismyndigheten monopol på polis och därmed kan de erbjuda vilka skitlöner de vill, och vilka skitanställningsförhållanden som helst. Inte konstigt att folk slutar.

Sedan skiter myndigheten som helhet (inte den individuella personalen på fältet) uppenbarligen i allmänheten och sitt uppdrag. Det som pågår kan närmast liknas vid att man lägger ner den medborgarnära verksamheten, som inom sjukvården oftast kallas primärvården eller närhälsan. Allmänhetens första kontakt med sjukvården.

Alltså - konkurrensutsätt bemanningen av polisen för att driva upp lönerna och öka närheten till medborgarna. Tillåt privat anställda poliser under Polismyndighetens paraply. Alternativt skapa möjligheten att sätta upp privat närpolis, med polisiära befogenheter, precis som det finns privata vårdcentraler inom landstingen. Naturligtvis med samma utbildningskrav och hårda krav på god polisiär verksamhet, precis som inom de privata vårdcentralerna.

Ingen ifrågasätter att en privatläkare kan göra ett minst lika bra jobb som en offentligt anställd läkare - det samma borde gälla inom polisen.

Ett alternativ är förstås att sparka högsta och högre polisledningen. Eller varför inte både och...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

46 kommentarer:

 1. Med en privatisering och möjligheten till att byta bemanningsföretag om det inte fungerar så kanske det kan bli mindre maktfullkomlighet och korumption också.

  SvaraRadera
 2. Helt klart så är anställningsvillkoren för dåliga för poliser och även inom vissa andra offentliganställda grupper så som sjuksköterskor. Men att använda skattepengar för att finansiera privata företag har historiskt sett ofta fungerat dåligt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du vet om att över 50% av polisens budget idag går till privata företag? Det är bara lönerna som inte går till privata företag (och en del hyror som internfaktureras inom statens egna företag).

   Förordrar alltså du att all utrustning och alla tjänster som polisen använder ska vara offentligt framtagna dito? Det inkluderar bilar, IT-utrustning, IT-tjänster, vapen, förbrukningsartiklar etc. Av någon anledning är det helt okej att köpa dessa från privata företag, men inte de anställda.

   Du vet om att all medicinsk utrustning, mediciner etc inom sjukvården köps av privata företag? Anser du att detta ska upphöra och all utrustning och medicin ska tas fram av staten, helt utan privata underleverantörer, hela vägen tillbaka till gruvan i fallet metaller?

   Radera
  2. Att just de anställda inte får vara privata är ett grovt tankefel och visar på bristande analytisk förmåga. När vänsterpartister skriker i högan sky om privat anställda, så är den bristande analytiska förmågan ingen överraskning - ingen kommunist kan ha analytisk förmåga, då vore de inte kommunister.

   Radera
  3. @Onaka

   Men att använda skattepengar för att finansiera privata företag har historiskt sett ofta fungerat dåligt!

   Vilka företag är det du menar?

   Jag tycker att de privata sjukhus och skolor, men även åldringsvård och förskolor i de flesta fall fungerar bättre än inom det offentliga. Nöjdare anställda, mindre personalomsättning och inte alls lika svårt att anställa personal.

   Radera
  4. Cornu: öh ja, vad skulle anställda annars vara? Klart man anställer privat(personer) som arbetar i vinstsyfte.

   Radera
 3. Det verkar som att alla statligt och landsting drivna arbetsplatser präglas av dålig moral, ineffektivitet och missnöje. Verkar inte fungera driva på professionellt och effektivt sätt. Sjukvård, försvar, polis. Extrema utgiftsposter for skattebetalare i Sverige och som verkar vara i fritt förfall. Går nog att privatisera verksamheter i stor utsträckning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För t.ex kriminalvården finns säkert massor att spara in på outsourcing. De arbetslösa eu-migranterna skulle kunna jobba i sina hemländer för en rimligt men mer konkurrenskraftig lön som vårdare till svenska kriminella.

   Radera
  2. Outsourcing av kriminalvård och internering av asylsökande med beslut om avvisning görs med fördel till Ryssland eller Kina
   Det skulle sannolikt ge många positiva effekter

   Radera
 4. Menar Lars att hyrläkare och dito sjuksköterskor "drivit upp lönerna" och förbättrat arbetsvillkoren? Välkommen till verkligheten!

  SvaraRadera
 5. Vad sägs om att alla laglydiga och hederliga svenska medborgare får ha vapen till självförsvar? Givetvis efter en gedigen granskning av staten. Typ som jägarexamen men för stadsbruk.Lite avlastning för polisen och för ett säkrare samhälle samt skydd av privat egendom. Buset riskerar lite mer än bara en omgång av svensk dialogpolis.

  SvaraRadera
 6. Funkar det i vården funkar det ju säkert överallt.
  Kan vi får se lite springpolitiker i regeringen snart? Eller är lönen redan tillräckligt hög där.
  Fast det är ju klart regeringen springer ju redan ifrån sitt ansvar så....

  SvaraRadera
 7. Fattig dräng: poängen är att det inte "funkar" i vården. Eller vad menas med funkar? Personalomsättningen på akuten i min stad är så hög, att en ssk som jobbat ett halvår betraktas som veteran. Detta i ett yrke där det tar decennier att bli riktigt bra. Men visst, det går att fylla schemaraderna med hyrssk så visst funkar det...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bristen på din akut kommer att lösas på sikt tack vare alla välutbildade nya svenskar som finns här och kommer till Sverige som asylsökande och flyktingar. Det är lite annorlunda här än i t.ex Tyskland där arbetsgivarna är besvikna på utbildningnivån bland de nya tyskarna.

   Radera
  2. #Sandow
   Poängen är att det inte funkar så bra i regeringen heller.
   Funkar i sammanhanget är att det är ett effektivt sätt att försämra organisationer. Funkar var gång.

   Radera
 8. Man kan väl införa ett ersättningsystem på samma sätt som i vården. Då prioriteras det för uppdragstagare som är lönsamt. Vad kan det vara? Hastighetskontroller kanske.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Armbanden från Kina var säkert lönsamma för polisen då brotten har gått ned och det har blivit säkrare för yngre kvinnor på stan. Första batchen på 120000 fick de dock kasta då det stod "tasfa inte".

   Radera
  2. Sjunkbomben. Ja det blir efter vad man mäter och har för målsättningar. Nykterhetskontroller t.ex. där man noga väljer tid och plats så man kan genomföra många kontroller med liten risk för att behöva lagföra någon (med allt jobb det innebär). Därför gör man kontroller onsdag morgon utanför dagis och sällan en lördagskväll utanför krogen.

   Radera
 9. Ja, varför inte privatisera delar av polisen. Vi se redan idag fler och fler ordningsvakter ute i det offentliga rummet, där dom håller ordningen istället för polisen. Fler och fler villaägare skaffar larmtjänster som larmar ut väktare, i första hand. I min grannkommun Essunga har man sedan många år tillbaka en kommunal stöttad frivillighetsorganisation ( http://www.essunga.se/Saekerhet-beredskap/Nattpatrullen.aspx )som åker runt på nätterna och spannar efter buset, åt polisen. och resultatet är att brottsligheten har minskat i kommunen.
  En ide kan vara att skapa en sorts borgarpolis. Det finns ju borgarbrandkårer och hemvärn så varför inte bygga vidare på det.
  Polisen vill ju komma närmare medborgarna, så om medborgarna i de lokala samhällena runt om i landet blir tidvis tjänstgörande poliser borde man ju nå sitt mål. Dessa borgarpoliser skall vara ett mellanting av ordningsvakter och poliser.
  Laglydiga medborgare som uppfyller försvarsmaktens säkerhetskrav för anställning borde även kunna få ta en forma av skyddsvapenexamen. Vilket ger dem rätten att inneha skjutvapen för skydd av hemmet och bära vapen på offentligplats, med ingripandeskyldighet.

  SvaraRadera
 10. Sveriges omvandling till en Failed state, inte löner, är den främsta anledningen till att poliserna slutar, som jag uppfattar det.

  Med nyliberalism menas avreglering, konkurrensutsättning, utförsäljning och privatisering av viktiga samhällsverksamheter så att grunden läggs för vinstdrivande, kartellskapande oligopol inom samhällsverksamheterna.

  Före den nyliberala revolutionen var svensk sjukvård i världsklass. Det är den inte längre efter konkurrensutsättningen med vinstdrivande vårdföretag, vilkas allt annat överskuggande intresse är att generera vinst. Patientsäkerheten är sämre, då vinst går före patienternas intressen. Det allmännas insyn i Aktiebolagsverksamheten är minimal. Anställda hindras av illojalitetsskäl mot företaget från att rapportera oegentligheter i denna vårdverksamhet. Patienten ses inte som människor utan mer som kunder och kostnader.

  Före den nyliberala konkurrensutsättningen i skolvärlden hade vi ett av världens bästa utbildningsväsende, som bl.a. stod som modell för den finländska skolan. Nu efter vår friskolereform har vi en av OECD-ländernas sämsta kunskapsnivåer på grundskolenivå enligt PISA, trots ständig betygsinflation främst i de vinstdrivande friskolorna. Skolan är i fritt fall!

  Nyliberalismen och konkurrensutsättningen har även gjort en fiaskoartad entré i apoteksvärlden och inom bilbesiktningen.

  Således, den konkurrensutsättning genom privata aktörer enligt nyliberal ideologi som svenskt näringsliv har drabbats av, har lett till det sämre, och kommer inte hjälpa utan stjälpa. Detta gäller även för polisen. Det inre (polisen) och yttre (militären) våldsmonopolet ska vara en statlig angelägenhet, vilket är den naturliga grunden för en rättsstat. Därför är blogginlägget dåligt, anser jag, men det väcker debatt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här låter som taget från Jonas Sjöstedt. Allt är privatiseringens fel. Landstingens drift av sjukhusen är du säkert nöjd med också. Det är inte så här lätt som du beskriver det och det finns massor av privata aktörer där allt är mycket bättre än inom det offentliga.

   Radera
  2. @Nils Nilsson 22:07
   "Cherry-picking"-fria exempel på privata aktörer tack, som underbygger ditt påstående!

   Radera
  3. Exempelvis Capio S:t Görans och Södersjukhuset.

   Personalomsättning, medarbetarnöjdhet och löner. Allt är bättre.

   http://www.sll.se/Global/150401_Benchmarking%20av%20akutsjukhusens%20effektivitet.pdf

   Radera
  4. @Nils Nilsson 23:05
   Södersjukhuset är offentligägt.

   Sankt Görans sjukhus var det effektivaste sjukhuset både före och efter privatiseringen, men har nu den största personalomsättningen på sjuksköterskor, vilket man ser allvarligt på. Cherry-picking!

   Sankt Görans sjukhus, ägs av riskkapitalister utomlands och har inte betalat någon bolagsskatt i Sverige tack vare mycket höga räntesatser på internlån. Nu får vi också hoppas att lagstiftare, i likhet med internlånen, täpper igenom kryphålet med de vidlyftiga ränteavdragen på företagens externa lån, som har ökat mycket kraftigt sedan 2014. När detta skattesmitarkryphål täpps till får vi nog se andra effektivitetssiffror och personalomsättningar, för det vinstdrivande företaget.

   Jag har genom en mycket nära anhörig, i ett patientperspektiv, kunnat jämföra kommunal äldrevård med dito riskkapitalägd privat. Det var himmelsvid skillnad. Maten var betydligt sämre och billigare, mer utländsk personal med dåliga svenskakunskaper på det privata alternativet. Den rumänske läkaren på det privata var ett skämt. Fy fan!
   En erfarenhet som jag inte vill ha!

   http://www.dn.se/sthlm/nu-borjar-jakten-pa-sjukhustomt/

   Radera
  5. Privat kontra offentligt

   http://www.svd.se/vinsten-uteblev-men-privat-aldreboende-battre-i-unik-studie

   Radera
 11. Utmärkt förslag! Försvarsmakten har ju också lite problem med personalförsörjningen! Inte minst på grund av låga löner och en rätt konstig anställningsform som missgynnar arbetstagaren. Varför skulle inte privata företag kunna konkurrensutsätta FM så att lönen för soldaterna blir högre? Privata initiativ har historiskt kunnat vara tämligen effektiva, se t.ex. hur Executive Outcomes avgjorde konflikten i Sierra Leone och hur samma gamla sydafrikaner (troligen i femtioårsåldern nu) manglade Boko Haram i Nigeria!

  SvaraRadera
 12. Hm? Det är inte så trevligt att män (och kvinnor) som inte hör direkt under staten går omkring beväpnade - och med rätt att döda.

  F.ö. så visar ditt exempel inte på ett liberalt bevis för att monopol är skit: det har ju ALLTID varit monopol på polis och om monopol fungerar så dåligt, så borde det därför ALLTID har fungerat dåligt. Fan, inte ens Ron Paul föreslår privata poliskårer.

  Privata poliskårer - varför inte även privata frikårer... de upprätthöll också ordningen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den enda skillnaden är beväpningen. Var och en har samma rätt att döda som poliser har (kanske till och med mer då de saknar polisutbildning).

   Radera
  2. Njae, det är en grov förenkling. Poliser har utökade befogenheter att t.ex. spärra av områden, förhindra brott enl. PL§13 eller LOB, dela ut straff direkt genom bot.

   Men som du säger, när det kommer till våldstrappan så har enskilda personer exakt samma befogenheter att bruka våld för att förhindra brott som poliser.

   Ron Paul är positiv till privata poliskårer.

   https://twitter.com/ronpaul/status/753302947581333504

   Radera
  3. @Tim: nja, det han skriver där rör snarare en typ av ordningsvakter. Det finns faktiskt en dramatisk skillnad mellan privata poliser och privata läkare - poliser ägnar sig åt myndighetsutövning och - anser jag - bör därigenom vara direkt styrda av staten, och indirekt av demokratiskt valda parlament - som upprättar lagar.
   Det finns många på vänsterkanten som anser att brott inte är samhällsomstörtande utan att det är smällar man får ta. Fast egentligen är varje brott som begås mot en lag som har upprättats på demokratisk väg och stöds av demokratiska partier (exvis brottet stöld, som ju är urgammal) ett brott mot samhället - och i sin förlängning politisk och därmed samhällsomstörtande (exvis att inte betala TV-licens).

   Radera
  4. @Tim: det är lite oklart vad du svarar på. Jag bemötte jusst påståendet om rätten att döda, på den punkten är det inget "nja".

   Däremot ditt svar: nja, polisen har inte rätt att utdela straff. Om man nu inte räknar ett gripande som ett straff, men då bör ju envarsgripande också räknas....

   Radera
 13. I teorin finns ju redan möjligheten att genom Ordningsvakter öka den lokalt upplevda tryggheten hos medborgarna. Ex skulle 4 OV dygnet runt i kombination med en arrestantvakt via ett upphandlat bevakningsföretag kunna lösa väldigt mycket av den upplevda tryggheten i en liten kommun. Handlar enbart om att Polisen ger tillstånd och att någon betalar, ex kommunen... På det viset har vi isåfall återinfört en form av lokalpolis. Att sedan skattebetalare får betala en gång till för trygghetsupplevelsen är en annan sak...

  SvaraRadera
 14. Vettigare att höja lönerna i grunden och se till att alla icke polisiära uppgifter (tillstånd etc) hanteras på annat sätt och av andra än poliser.
  När det gäller budgeten så bör statens fastighetsbolag föras över till respektive myndighet, exempelvis FortV bör vara en del av försvarsmakten vilket skulle minska fastighetskostnaderna med enorma summor (inga marknadshyror för högkvarteret exempelvis).
  Samma borde gälla exempelvis universitet.
  Polisen kan vara lite knepigare kanske för jag vet inte om de sitter i huvudsakligen ägda lokaler eller inte, men troligen skulle kostnaderna sjunka genom en sådan reform även där.
  Konkurrens är bra men inte i statens verkliga kärnuppgifter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker nog det är OK att det som är polisens (myndighetens) uppgifter förblir det, men man kanske inte bör ställa samma krav på alla som jobbar med olika uppgifter inom organisationen - det kanske är det du syftar på och om man vill kalla alla anställda för poliser eller inte är väl en smaksak, men det bör skiljas på kri.inalpolis, trafikpolis, piket, hittegodspersonal osv.

   Sen när det gäller lokalerna så är det bara trams att tro att det skulle bli dyrare eller billigare i nämnvärd omfattning bara för att fastigheten ägs av annan myndighet. Visst det kan bli dyrare för polisen, men samtidigt får ju staten hyresintäkter som kan användas för att finansiera polisens hyreskostnader.

   Radera
  2. Eftersom statens fastighetsverk är ett vinstdrivande verk (på samma sätt som FortV, akademiska hus osv) och där staten till och med dränerade dem på pengar genom lån förra året så nog blir det dyrare allt.

   Att tänka "staten får hyresintäkter från polisen för att finansiera polisens hyror" är ganska dumt ärligt talat.
   Om polisen betalar 100kr i hyra och får tillbaka 50kr av dem har polisen använt en större eller mindre del av sin budget till hyror än om det med samma budget bara behövt betala 50kr?

   Radera
  3. På vilket sätt är det dumt? Om polisen betalar 100kr och får tillbaks 50kr så är effekten samma sak som åt de betalar 50kr (och inte får tillbaks något) - jämför t.ex. när du går och handlar och betalar med en hundralapp och får växel, var det dyrare då än om du hade haft jämna pengar?

   Att räkna hur stor del av budgeten en som används är irrelevant också. Den delen kan ju fås ner genom att slå ihop utgiftsområdena utan att man i sak ändrar något och man kan öka andelen genom neddelning av utgiftsområdena också där utan att ändra något i sak.

   Radera
 15. Väktare som ofta rapporterar oroligheter till Polis och vistas i riskfyllda miljöer dygnet runt har inte mer rättigheter att ingripa än envar(vem som helst), de klara ofta jobbet på ett bra sätt utan beväpning och har mycket lokal och personkännedom.
  Det innebär inte att Polis ska ersättas av väktare anställda av privata bolag, men det är ett bra komplement i säkerhetsarbetet.
  Beväpnade väktare förekommer, men oftast vid objekt med högre skyddsvärde.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ordningsvakter har ju vissa Polisiära befogenheter, samt en ingripandeskyldighet, kan också enligt lag ställas under Polismans befäl, till skillnad från väktare som mycket riktigt enkom har ett förstärkt rättsskydd men inga skyldigheter/rättigheter i övrigt mer än vilken medborgare som helst.

   Radera
 16. Jag är inte hjärntvättad och ser därför enklare lösningar för att komma till rätta med problemen inom polis och rättsväsende. Införs obligatorisk livstids utvisning för samtliga utlänningar som döms för brott kommer belastningen på polisen mycket snart minska drastiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Merparten av brottslingarna är antagligen födda i Sverige, medan föräldrar är födda i utlandet. Vart vill du utvisa dom till? Jag har ingen statistik att länka till.. Minns jag sett det nånstans.

   Radera
  2. Det finns så väldigt mycket mer som är galet inom rättsväsendet idag. Säger dock inte att din synpunkt kring asylsökanden är fel.

   Radera
 17. Polisen har gett upp. Områden styrs av kriminella gäng och religiösa islamister. Nu behöver man inte länka till en hatsajt längre... förnekelsefasen har börjat närma sig slutet. http://www.svd.se/det-som-har-forlorats-behover-atertas/om/ledare-kolumnister

  Så om våra poliser och politiker skiter i 55 områden idag, hur ser det ut om två år? Mer av de sista tjugo årens politik kommer inte att göra det bättre.

  SvaraRadera
 18. Ytterligare ett exempel på röstfiske eller insikt..? Moderaten måste leva i en parlell verklighet om ha tror på fler poliser... Förfallet och statens/regeringens misslyckande går inte att söka längre inte ens för de som bara får sin verklighet från MSM och diverse vänsterpropagandainstitut.
  http://www.svd.se/inhumant-att-lata-parallella-samhallen-vaxa/om/debatt

  SvaraRadera
 19. Den enkla lösningen är förstås att återföra polisen till att vara separata myndigheter på länsnivå (inte regionsnivå, länsnivå, kanske rentav landskapsnivå), plus statliga resursenheter som riksmordkommission och kunskapsförmedlingsresurser. Med gemensamma spaningsdatabaser och liknande blir det inga nedsättningar i förmågan att bekämpa brottslighet, men bor du som polis i Gävle har du Gävleborg, Dalarna, Uppland och Västmanland inom sådär åtta mils radie.
  Om du dessutom anställs vid en specifik polisstation, som själv sköter rekryteringen, så går gävlepolisen från fem arbetsköpare inom åtta mil till kanske 30-50 arbetsköpare inom åtta mil. Bägge alternativen är en enorm skillnad mot idag där du har en arbetsköpare att tillgå och som gör precis som den vill med dig.

  SvaraRadera
 20. Men hur blir det då egentligen med detta:

  http://www.sydsvenskan.se/2016-07-28/varnar-for-spioneri-genom-upphandling

  Vi är så himla naiva och tror gott om allt och alla. Nej, inte vill nån annan oss något ont. Alla är väl SÅ snälla och har bara gott i sinnet... Förlåt om jag låter TRUMPen. Det är det sista jag vill i denna värld av knasbollar som traskar runt och förpestar tillvaron. Jag håller med om de sista raderna i inlägget. Lite utrsensning och uppstyrning hade nog varit bra, så länge det inte blir i Erdogan stil.

  SvaraRadera