Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2016-07-01 06:59

SEB stänger av guldhandlare

SEB har stängt av guldhandlaren Tavex och kunder kan inte längre köpa guld hos Tavex genom att sätta in pengar på konto. Det framgår av ett brev från Tavex till sina kunder.
Foto: SEB

Ett tiotal bloggläsare har hört av sig kring att SEB alltså stängt av guldhandlaren Tavex, vilket ska vara ett "generellt affärsbeslut". Uppenbarligen ser man antingen något grovt omoraliskt med guld, eftersom svenska banker tidigare stängt av sexleksakbutiker (för vad 1+ vuxna människor gör tillsammans frivilligt, helt lagligt och till ömsesidig belåtenhet för alla inblandade är tydligen omoraliskt och fel), alternativt så ser man någon form av affärsmässigt hot ifrån ädelmetallhandel.

Tavex skriver följande:
"Vi tillkännager härmed att från och med 15.30, torsdagen den 30 juni 2016, kan vi inte längre ta emot banköverföringar eller bankgiroinbetalningar för guld och silver till vårt svenska SEB-konto.
Orsaken till detta är att SEB – med mycket kort varsel – informerat oss om att de kommer att stänga ner vårt bankkonto. Detta beslut har dessvärre skett utan att de först konsulterat oss, och förutom att ange i sitt underrättelsebrev att beslutet att avsluta vårt konto beror på ”ett generellt affärsbeslut”, har de ännu inte gett oss någon konkret anledning till varför de beslutat att vidta denna åtgärd.
Banksystemet i Sverige drivs emellertid kraftfullt i riktning mot ett kontantlöst samhälle, vilket du säkert är medveten om, och Tavex har, såsom en av de största grossistleverantörerna av fysiska sedlar och investeringsmetaller i Sverige, som vi ser det blivit en måltavla för de stora affärsbankerna."
Tavex kan knappast ses som ett affärsmässigt hot, liksom inte heller den totala svenska guldhandeln, som inte ens handlar om promille av totalt svenskt sparande.

Tavex växlar även sedlar mellan olika valutor. Även om bankerna förstås avskyr sedelhantering, så är företaget försvinnande litet och bankerna borde snarare vara glada över att någon annan gärna växlar pengar.

Jag har sökt SEB för en kommentar och återkommer om deras presstjänst har något att tillägga.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

28 kommentarer:

 1. SEB kommer tappa kunder,ändrar nog snart sitt beslut.
  Eller inte...
  Ingen bank man ville gynna redan innan detta beslut,eller är det ett tidigt aprilskämt.

  SvaraRadera
 2. Verkar inte vara ett skämt..
  Lite LS reklam då!
  https://www.libertysilver.se/forum/thread/1685/1

  SvaraRadera
 3. Troligen vill inte SEB ha något att göra den denna specifika guldskojare? Snarare än att det är någon inneboende egenskap i en metall som SEB ogillar.

  https://www.ekobrottsmyndigheten.se/press/nyheter/2014/11/foretradare-for-vaxlingskontor-atalas-for-grovt-bokforingsbrott/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast jag antar att det går att föra pengar mellan Swedbank och SEB fortfarande ?
   http://www.svd.se/swedbank-har-polisanmalt-michael-wol
   Kanske är skillnad på tjuvhedern även mellan banker..

   Radera
  2. Trubbel med skatteverket... spännande!

   Radera
  3. Får man önska vore det kul med en kommentar från Tavex presstjänst om de glömda 380 miljonerna.

   Radera
  4. Om storbankerna skulle stänga alla konton som innehas av företag och privatpersoner som är misstänkta eller dömda för skattefifflel eller annan brottslighet för den delen, så skulle det inte bli många bankkonton kvar. Jag tror inte på åtalet är anledningen, eftersom det varit känt länge. Tavex var utan bankkonto vid den tiden, kommer jag ihåg. Åtalet kan ju dock användas av SEB som svepskäl, helt godtyckligt.

   Hur kan förresten storbankerna ha rätt att stänga ute kunder? Det är idag nödvändigt att ha ett bankkonto med betalkort kopplat till det, för att kunna handla överallt, då en del verksamheter inte tar kontanter längre. Storbankerna anses ju som samhällsviktiga och omfattas av statlig insättningsgaranti. Matbutiker har ju inte rätt att porta snattare eftersom alla måste kunna handla mat.

   Radera
  5. Sjukvården, som är en av de mest viktiga samhällsfunktionerna tar inte kontanter längre. Man kan få faktura, men det krävs ju att man har ett bankkonto för att betala den, alternativt kontanter, som ju bankerna inte tar emot längre...

   Radera
  6. Men har sjukvården varit förutseende nog att i avtalet om fakturering specificera hur betalning skall ske? Annars kan man ju alltid ta det på faktura och när man väl är skuldsatt så har man rätt att lösa skulden mot kontant betalning (om inget annat avtalats)...

   Radera
 4. Nej men kan ni inte googla ordentligt. Vafan 5 sökningar på lite olika sätt så förstår man varför.

  SvaraRadera
 5. Något vet bankerna iaf.

  Nordea och Swedbank har också (tidigare) stängt ner Tavex konton.

  SvaraRadera
 6. Jag försökte handla guld från Tavex i Farsta centrum för något år sedan. Då kunde de inte ta kort eftersom banken stängt av deras kortterminaler... "Du kan ta ut pengar i bankomaten". Jo tjena. Skumt företag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anledningen till att ädelmetall-företag normalt inte vill ta emot kort beror nog huvudsakligen på att avgiften som säljaren måste betala (ca 1,5% för kreditkort).

   Hos ädelmetallhandlare är marginalen för investeringsguld 8%, vilket betyder att kreditkortskostnaden äter upp nästan 20% av vinsten.

   I jämförelse är marginalerna i en livsmedelsbutik ca 30-40%.

   Radera
  2. För större guldtackor är det dessutom inte alls ovanligt med en marginal på under 5% hos många företag, att då betala 1,5% i avgift blir väldigt dyrt för dem.

   Radera
  3. En lönsam livsmedelskoncern a la Axfood har en vinstmarginal runt 4%

   Radera
  4. 4% netto, inte brutto vilket är de marginaler vi talar om här.

   Radera
  5. Som jag skrev, vinstmarginal 4%
   Sen att ni blandar och ger i begreppen får stå för er.

   Radera
  6. Anledningen är väl att det inte ska finnas några digitala spår att följa för myndigheterna.
   Låter dessutom dyrt med en 5 % marginal eller rättare kostnad för investeraren men det får väl sättas i perspektiv till kontanternas ursprung.

   Radera
 7. Kan det ha att göra med Ekobrottsmyndighetens utredningar ang. Tavex?

  SvaraRadera
 8. Ekobrottsmyndighetens "nyhet" var från 2014 och tror ni på allvar att SEB hade skrivit "”ett generellt affärsbeslut” om det gällt ekobrott? Helt uppenbart rör dig sig om att straffa en rörelse som handhar kontanta medel och - gud förbjude - ädelmetaller. Ädelmetaller för SEB måste vara som vitlök för vampyrer

  SvaraRadera
  Svar
  1. En foliehatt i guld måste väl ändå vara det optimala?
   Står emot onda bankirer och annat löst folk.

   Radera
  2. Folie av papper ännu bättre. Finns till alla, hur mycket som helst. Slarvar du bort den kan du få 10 nya. Låser dessutom ute alternativa teorier. Vrider du den tillräckligt långt ser du dessutom ut som en trollkarl!

   Radera
 9. Var nere i Belgrad i Serbien för lite drygt två veckor sedan.

  TROTS att landet och staden inte direkt är något stort "tursitmål" fanns det små växlingskontor i varje kvarter, ja inte bara ett utan flera.

  Den valuta i kontanta sedlar som var mycket eftertraktad var € (euron) precis om "förri världen" när det öster om Rhen var den "hårda" stabila och värdesäkra D-Marken som gällde...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Öster om Rhen ligger Tyskland. :)

   Radera
 10. Om syftet är att förhindra folk från att handla guld så är detta så urbota korkat det bara kan bli. Där finns hur många sajter från t.ex. Tyskland som helst som säljer guld. Inom EU är guld momsfritt, så SEB:s påverkan på guldhandeln i Sverige är troligen så gott som noll.

  Silver handlar nog ändå ingen i Sverige från en svensk återförsäljare pga hög moms. Momsen i Estland och Tyskland för Silver är betydligt lägre. Norge har ingen moms alls på silver, dock kan man åka fast i tullen om man har lite otur.

  SvaraRadera
 11. Har levt 50 år i denna världen och något har jag lärt mig. Ge fan i alla former av pyramidspel och allt som luktar pyramidspel. Är du inte beredd att lura dig själv och andra personer i din omgivning så förlorar du insatsen. Alltså ge fan i Global Intergold och köp inte guld av dem. Försäkringsbolag. Undvik Dina försäkringar" De är billiga men sviker dig när du behöver hjälp. Ta rubbet i Trygghansa i stället. När det gäller banker så är väl Nordea den som kostat skattebetalarna mest. Välj Handelsbanken eller en lokal sparbank om du kan få lån där utan att känna dig kränkt.

  SvaraRadera
 12. Bankerna gör så gott dom kan för att DU inte ska sprätta av alla dina pengar på en gång. Ingen verkar veta varför bankerna gör så här men det är enkelt. Om alla tar ut sina pengar i form av kontanter eller metaller, så kommer bankernas egna saldon att påminna starkt om svarta hål som finns i rymden. Det kommer inte att vilja visa det men tidernas värsta minus kommer att ligga hos dom och när det uppdagas till varför det har blivit så, hehe, då jävlar blir folk förbannade, när dom inser att systemet har grundlurat alla!

  Hur som helst, går det inte att köpa via en bank så kan man gå till en annan. Bitgild.com är ett bra ställe att handla ifrån, både med klassiska pengar eller Bitcoin!

  SvaraRadera