Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2016-07-01 14:01

SEB: Kommenterar inte avstängd guldhandlare pga banksekretess

Foto: SEB
SEB kommenterar inte avstängningen av guldhandlare och sedelväxlaren Tavex med hänvisning till banksekretessen.

Laurence Westerlund på SEB skriver som svar på mina frågor:
"Som bank lyder vi under mycket stränga sekretessregler, detta för kundernas egen säkerhet. Vi kan inte ens tala om att en person eller ett företag är eller har varit kund hos oss. Av det skälet är vi förhindrade att diskutera enskilda kundärenden."
I övrigt hänvisas till SEB:s uppförandekod.

Så var det med den saken.

Banksekretessen är rätt praktisk, då media därmed aldrig kan konfrontera banker kring eventuell behandling av kunder.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

22 kommentarer:

 1. Ja, den typen av sekretess finns även inom diverse myndigheter som socialtjänst och vård. Det kanske inte är så konstigt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men när den andra parten öppet diskuterar ärendet så är det lite konstigt att banken inte ens får kommentera deras påståenden?

   Radera
  2. Det sker ju hela tiden att privatpersoner klagar på myndigheters beslut utan att myndigheten säger någonting pga sekretess.

   Det blir ju märkligt när föräldrapar säger att socialtjänsten tagit deras barn utan anledning. Socialtjänsten håller dock käft, hur jävla roligt skulle det vara att få sin historia synad och att socialtjänsten vräkte ut sitt material om hur dysfunktionella föräldrarna är?

   Det blir lite samma här, ska banken publicera dokument som påvisar hur kriminella bolaget i fråga är och kompromettera dem helt på det sättet?

   Nej jag tror nog att det måste vara ungefär som idag.

   Radera
  3. Det tråkiga i sammanhanget är att man därmed kan blåljuga om bankens/socialtjänstens agerande tryggt vetande att de andra inte kan gå i svaromål.

   Detta är något man kanske bör ha i åtanke när man låser sånt här...

   Radera
 2. "Som bank lyder vi under mycket stränga sekretessregler, detta för kundernas egen säkerhet. Vi kan inte ens tala om att en person eller ett företag är eller har varit kund hos oss. Av det skälet är vi förhindrade att diskutera enskilda kundärenden."

  Tjurspillning!


  Denna så kallade banksekretess hindrade inte Nordea att tipsa Bluestep på presumptiva lånekunder. Dessa lånekunder hade först försökt låna pengar från Nordea, vilket Nordea hade vägrat. Men sedan lämna Nordea över kontaktuppgifter på dessa låneansökande kunder till Bluestep. Bluestep gav högre ränta på lånebeloppet än Nordea, förmodar jag.

  när jag läste det finstilta i samband med att jag fick ett bankomatkort, så stod det att banken kunde lämna ut mina uppgifter till tredje part (eller nåt liknande).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det brukar stå att man kan lämna ut vissa uppgifter till tredje part som man samarbetar med men att man även säkerställer hur de uppgifterna kommer att hanteras av tredje parten.

   Nu samarbetar inte SEB med Cornucopia och de kan heller inte säkerställa hur Cornucopia handskas med utlämnade kunduppgifter.

   Det mesta avseende detta kan du läsa om i PuL.

   Radera
  2. Dom litar på DN och Aftonbladet så dom får nog veta snart. Som i fallet med Jimmie Åkesson kontoutdrag inför valet.

   Radera
  3. Det är nog inte någon omsorg om kundernas integritet som styr vilka bankerna lämnar ut till; snarare är det så att bankerna har något avtal med vissa bolag för att de kan tjäna pengar på att sälja uppgifter, och som kund har man inget val än att acceptera detta om man vill ha ett konto i banken.

   Radera
  4. Det är nog inte någon omsorg om kundernas integritet som styr vilka bankerna lämnar ut till; snarare är det så att bankerna har något avtal med vissa bolag för att de kan tjäna pengar på att sälja uppgifter, och som kund har man inget val än att acceptera detta om man vill ha ett konto i banken.

   Radera
 3. Vad kan ha hänt?

  Konspiration av bankerna för att förhindra handel med guld?

  ELLER

  Oegentligheter i företaget Tavex?

  Både Swedbank och Nordea har tidigare stäng ner konton för Tavex.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man googlar lite ser man att företaget varit i blåsväder sedan 2009. Bl.a. med åtal för penningtvätt. Och just penningtvätt är nog det som banker allra minst vill bli associerade med.

   Radera
  2. Det skulle ju kunna vara bådadera – att Tavex skulle kunna ha haft något som bankerna uppfattar som suspekt, och att bankerna är extra mycket på alerten när det gäller företag som sysslar med ädelmetall eller kontanter.

   Fast då vi inte kan veta med säkerhet, vore det så klart bäst att inte spekulera förrän eventuella domar fallit. Helt klart har Tavex och dess företrädare – som alla andra – rätt att bli betraktade som oskyldiga tills motsatsen har bevisats.

   Radera
  3. Det skulle ju kunna vara bådadera – att Tavex skulle kunna ha haft något som bankerna uppfattar som suspekt, och att bankerna är extra mycket på alerten när det gäller företag som sysslar med ädelmetall eller kontanter.

   Fast då vi inte kan veta med säkerhet, vore det så klart bäst att inte spekulera förrän eventuella domar fallit. Helt klart har Tavex och dess företrädare – som alla andra – rätt att bli betraktade som oskyldiga tills motsatsen har bevisats.

   Radera
  4. Notera här att det verkar finnas en röd tråd i fallen: Swedbank stänger Tavex konto, Nordea stänger Tavex' konto, SEB stänger Tavex' konto. Ser ni vad den röda tråden är?

   För att hjälpa dig att se den röda tråden så följer lite mer ledtrådar: Handelsbanken stänger INTE liberty silvers konto, Swedbank stänger INTE liberty silvers konto. Banken stänger INTE guldcentralens konto.

   Har du inte lyckats luskat ut det så är det Tavex som är den röda tråden ovan. Bankerna verkar inte ha intresserat sig speciellt för att djävlas med guldhandlare i största allmänhet utan specifikt just bara Tavex som har råkat ut här.

   Jag tycker det låter mycket mer som att det är något fel hos just Tavex som har lett till att flera banker har ratat.

   Radera
 4. Tips till bloggaren.
  FSB ska få köpa in sig i vital infrastruktur via bulvan. PST kör över SÄPO (agent in place?)
  http://www.svd.se/auktion-av-bredband-blir-av-trots-sapos-protest/om/det-skarpta-sakerhetslaget

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Bankerna gillar väl inte guldpengar som de inte kan skapa ur tomma intet, till skillnad från digital valuta. "Pengingsystemshaverism" skulle cornu klassa detta påstående som men i så fall har även IMF blivit penningsystemshaverister:

  http://www.imf.org/external/pubs/ft/fandd/2016/03/kumhof.htm

  SvaraRadera
 8. Vore intressant att höra tips från aktierävarna här hur svensk banksektor bäst (och uthålligast) blankas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ring din aktiemäklare så hjälper de till med blankning.
   Du måste dock ha rejält med säkerhet och lång erfarenhet.
   I princip tycker jag att du ska kunna leva på dina investeringar för att utföra detta och ha minst 10 tusen timmars erfarenhet av trading.

   Radera
 9. Troligtvis penningtvätt relaterat...

  SvaraRadera
 10. Det är just för sådana nyheter som man läser din blog. Inte står de på första sidan i dagspressen precis. Tänk om Feministiskt Iniativt eller Miljöpartiet fick sin penningtrafik fryst pga oegentligheter.

  SvaraRadera