Cornucopia?

Aktuellt

Var tredje tackar nej till jobb utan möjlighet till distansarbete - hälften av kvinnorna

Enligt en undersökning från Sifo, beställd av Sigma IT, så tackar 35% av svenskarna nu nej till ett jobb som inte erbjuder distansarbete. 46...

2016-07-13 12:31

Samvariation mellan Stockholms lägenheter, börsen och obligationer

"En läsare" har tittat på den rullande 12-månaders årsavkastningen för tre olika tillgångsslag - obligationer, börsen och för lägenheter i Stockholm. Det ser nu ut som att lägenheter följer obligationer och börs och nu alltså letar sig tillbaka till nollavkastning.
Jämförelse mellan rullande årsavkastningar för bostadsrätter i Stockholm, OMXSGI och SHP Swap Index 10 y.

Det finns några antaganden ovan. De marknadsnoterade papprena är två månader förskjutna för att bättre visa matchningen mot bostadsmarknaden. Det har antagits att bostadspriserna för lägenheter i Stockholm står stilla till och med september.

Som det ser ut är bostadsbubblan inget annat än ännu ett tillgångsslag som matchar den kredit och nollräntedrivna uppgången på finansmarknaderna. Det ser ut som att bopriserna generellt befinner sig inom den kanal som bildas av avkastningen på aktier och obligationer. Med två månaders förskjutning matchar vändpunkterna och alla tre tillgångsslagen korsar varandra till synes rätt väl. Utom i våras.

I övrigt kan man ovan se nedgången i bostäderna 2011, som jag fått skit för att den inte skulle hänt, som också matchar den börskrasch vi upplevde då.

I sig borde detta inte vara märkvärdigt. Bostadspriserna samvarierar rimligtvis med konjunkturen, likt börsen. Detta kan delvis övertrumfas av centralbankernas nollräntepolitik, som drar upp både obligationsbubblan och börsen. När konjunkturen nu viker viker också bostadspriserna.

Trendskiftet med sämre årlig avkastning sedan förra hösten 2015, för första gången sedan 2011 är verkligt - det är bara de sista månaderna som följer hypotesen med fortsatt stillastående priser.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

6 kommentarer:

 1. Får man fråga vad som menas med "avkastning" när det handlar om bostadsrätter?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Olämplig formulering, eftersom det handlar om en prisuppgång och förutsätter att man är obelånad och inte heller har någon månadsavgift.

   Radera
 2. Givetvis har bostadspriserna stigit i takt med räntenedgångarna. Något annat vore inte att vänta under god konjunktur och kreditsugna banker(tillväxtfokuserade med avtagande avkastning under fallande räntor/räntemarginaler).

  Bostaden har blivit en obligation dock med nedanstående kommentar!

  I övrigt vill jag nyansera analysen. Obligationer har blivit de nya aktierna medan aktierna har blivit de nya obligationerna. Med negativa eller mycket låga (real-)räntor ökar intresset för högre direktavkastning i aktier. Obligationer har övertagit aktiernas volatilitet medan aktier är den nya stabila tillgångsklassen. Särskilt gäller det fastigheter i t.ex ETF´er.

  Närmar sig denna trend nu ett slut eller ett tillfälligt slut. Avgör själv här i denna partsinlaga:

  https://youtu.be/T4S0QUGI-Ew

  (h/t Angry Bear)

  SvaraRadera
 3. Ja, nollräntan smittar av sig på allt och ger en extra skjuts till "stabila högutdelare" på börsen, då man värderar utdelningen högre än tidigare. Får se hur länge det kan hålla.

  SvaraRadera
 4. Antagandet om läget just nu håller inte:

  1. konjunkturen viker inte
  2. börsen viker inte
  3. arbetsmarknaden viker inte
  4. räntorna är inte på väg upp
  5. bostadspriserna går ned pga ökade skatter/regleringar, inte pga något annat

  SvaraRadera
 5. Väldigt illa formulerat. För jag hoppas du är med på att det är regleringar som ligger bakom _ökningen_. Trivial marknadsekonomi leder dig dit.

  SvaraRadera