Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2016-07-06 19:33

Riksbanken skjuter upp räntehöjningar

Riksbanken medger återigen att de misslyckats prognosticera sitt eget agerande. Man låter reporäntan fortsätta ligga och skjuter upp kommande räntehöjningar i sin sk räntebana och skyller på Brexit. Så praktiskt.
Riksbankens ordförande Stefan Ingves.
Foto: Sveriges Riksbank

Danske Bank kan sägas fått rätt i sin prognos att Riksbanken på grund av Brexit kommer skjuta fram sin räntebana, dvs de ständigt felaktiga gissningarna om hur Riksbankens styrränta reporänta ska utvecklas framöver.

Riksbanken skriver i dagens beslut:
"För att ge fortsatt stöd åt svensk ekonomi och den stigande inflationen behövs en mycket expansiv penningpolitik. Direktionen har därför beslutat att lämna reporäntan oförändrad på −0,5 procent. Givet den ökade osäkerheten bedömer direktionen nu att det kommer att dröja längre innan reporäntan börjar höjas. Först under andra halvåret 2017 börjar räntan höjas i långsam takt. "
Man fortsätter förstås att beklaga sig över hushållens skuldsättning, me skiter i att man själva är en av de främsta orsakerna till detta och tvår i sedvanlig ordning sina händer:
"Men det låga ränteläget för samtidigt med sig risker så som stigande bostadspriser och en ökande skuldsättning hos hushållen. För att få en långsiktigt hållbar utveckling i svensk ekonomi behöver dessa risker hanteras med riktade åtgärder inom makrotillsynen, bostadspolitiken och skattepolitiken. "
Lånefesten kan alltså fortsätta. Huruvida det kan sägas vara goda nyheter för hushållen är en annan fråga. Skuldbubblan och bostadsbubblan, om den senare nu inte börjat krascha, kan alltså fortsätta blåsas upp.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

16 kommentarer:

 1. Varför kan man inte skita i inflationsmålet + 2 %, som ända är taget mellan tummen och pekfingret, och låta reporäntan var 0 %?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkliga skälet till inflationsmålet är att man (om än i maklig takt) vill inflatera bort de obetalbara skuldbergen för att rädda fiatsystemen.. Till sist får vi se helikoptersläpp vilket kommer att få fart på inflationen..

   Radera
  2. Helikoptersläpp fungerar inte när räntan är 0%. Det enda folk betalar är bankens vinst, pengar är gratis.

   Enda möjliga "åtgärd" för att ytterligare öka skuldsättningen är att be bankerna ta mindre betalt... Med tanke på att banker styr hela systemet är den åtgärden inte speciellt trolig

   Radera
 2. De får väl separera räntorna. För just bostadslån så gäller reporäntan+3%

  SvaraRadera
 3. Som väntat så satsar man på bo/skuldbubblan och låter pensionspengarna dunsta bort.

  SvaraRadera
 4. Hur i h-e är det möjligt att någon ens lyssnar på Ingves och riksbankens prognoser? Det är ju kaffesumpsnivå? Ändå skriver journalister om det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. En trasig klocka är bättre än Ingves, den visar åtminstone rätt tid två gånger per dygn.

   Radera
 5. Har precis anslutit mig till den där lånefesten! Skålar med mina vänner, dricker champagne och ännu syns inte morgondag till! 100.000:- cash för 500:- i ränta per månad på 6 år. Gör lite goda affärer, plockar ut förtida inkomster på mitt gamla guld, antikviteter och investerar i billiga hus vilka jag renoverar med billiga räntor och hyr ut till marknadspriser!
  Ja. Festen fortsätter även efter midnatt!

  SvaraRadera
 6. Problemen är internationella och Ingves kan inte höja räntan under rådande "currency war"..

  SvaraRadera
 7. Klart han kan! Han raljerade över att de visst skulle kunna höja räntan jättemycket idag, fast det skulle ju drabba låntagarna! Men han skulle kunna om han ville! Stoppa karln!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så karln väntar alltså på ett tillfälle att höja räntan utan att det drabbar låntagarna...? Då lär han få vänta.

   Radera
 8. Är inte risken lite att så fort någon börjar höja så kommer de andra följa efter eller att marknaden börjar svaja rejält för andra ser dig tvinga att göra något? Dvs även en liten höjning tas som ett tecken att nu är det dags för marknadsrörelser?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo. Fed var verkligen piskade att leva upp till sitt löfte om höjning i slutet av förra året. De hade målat in sig i ett hörn. För att behålla någon som helst trovärdighet höjde de då sin styrränta, minimalt. Med resultatet att marknaderna störtdök. Det är en indikation på hur illa det är. Marknaden, bankerna, konsumenterna är upp över öronen i skulder och klarar inte en normalisering av ränteläget vad nu detta är. Det är nu omöjligt att ens försöka. I stället får man, som sagts tidigare, ta till tryckpressarna. Man föredrar alltid en hyperinflation före en hyperdeflation.

   Radera
  2. Men marknaden har sen dess återhämtat sig så kanske finns det hopp om att de skall kunna höja successivt om än i långsam takt...

   Radera
  3. @anonym Det stämmer inte att marknaden återhämtat sig om du avser ekonomin som helhet- jobbsiffrorna för maj var katastrofala, Kina (och andra) dumpar amerikanska statspapper, produktivitetstillväxten är negativ, heltidsjobb ersätts med deltidsjobb, de har en ny "subprime auto"-kris stående för dörren -för en översikt rekommenderas usdebtclock.org)

   Radera
  4. Så du menar att allt det där beror på att FED höjde räntan? Säker på att det inte beror på brexit;)

   Radera