Cornucopia?

Aktuellt

Färsk studie upprepar - elbilar släpper ut mycket mindre CO2 än fossilbilar, även med Tysklands bruna elmix

En ny studie från Eindhovens tekniska högskola upprepar de tidigare slutsatserna från bland annat forskningsrapporter från Nederländerna, dv...

2016-07-13 16:23

Rekryteringsproblemen ska lösas - nu kvalificerar de 89% smartaste till polishögskolan

De tidigare uppmärksammade rekryteringsproblemen till polishögskolan är nu på väg att lösas. Inspirerade av rikspolischefen Dan Eliasson kommer nu de 89% smartaste i Sverige kunna bli poliser efter att antagningskraven på intellektuell begåvning sänkts från fyra till tre på stanineskalan. Dock är det goda nyheter för göteborgare, bohuslänningar, gotlänningar, örebroare och värmlänningar, som i större utsträckning nu kan bli poliser.
Normalfördelningen enligt stanines nio grupper och matchande IQ enligt Wechslerskalan.
Som tidigare rapporterat föll 50% av de sökande till polishögskolan (PHS) bort då de inte klarade de tidigare begåvningskraven som nu visat sig varit en fyra på den sk stanineskalans nio steg. Nedanför denna hittas definitionsmässigt 23% av befolkningen och tidigare kunde alltså de 77% smartaste svenskarna kvalificera till PHS.

Tanken är att det ska rekryteras 800 personer till PHS, men man lyckades senast bara ta in 257 till 300 platser. Bland annat föll ca 50% bort pga begåvningskraven.
"Efter dessa datoriserade filtreringar online kallades 1 263 till test.
Här klarade inte 636 ett datoriserat begåvningstest, som verkar vara "samma" som för den gamla mönstringen. Man ska matcha t ex motsatsord mot varandra ("ful - vacker") och veckla ut kuber i huvudet. Betygen här är liksom på mönstringen förr i tiden 1 - 9, men vilken nivå som krävs för att kunna bli polis har jag inte fått fram."
Ganska exakt 50% klarade alltså inte av att nå nivå fyra eller bättre på stanineskalan (IQ 89 eller mer).

Att sänka kraven löser dock inte rekryteringsproblemet. Inte ens om samtliga underkända på begåvningstestet hittas inom stanine 3, så kommer man kunna mer än dubbla de antagna från 257 till 514, allt annat lika inom lämplighetstester mm.

Man når alltså inte 800.

Därtill lär några sökande hittas inom stanine 1 och 2. Eller åtminstone två. Stanine 1 inkluderar personer under 70 i IQ, dvs begåvningsmässigt funktionsnedsatta (fd förståndshandikappade) och det är inte säkert att de alls kan fylla i en ansöka till polisen även om de ville.

Notera att personer med låg begåvning mycket väl i vissa fall kan bli utmärkta poliser, även om de kanske får skippa karriärvägen och hoppa direkt från gatan till rikspolischef. Polis är inte bara begåvning, utan också lämplighet vilket inkluderar respekt, pliktkänsla, jävlar anamma, rättspatos, empati, hårdhet och krigarsjäl i största allmänhet. Poliser uppträder inte heller alltid (rent av sällan) ensamma och ett ordentligt pannben kan ha en skarpare partner - bägge måste inte skriva rapporten och någon behöver se till den misstänkte under tiden.

 I själva verket brukar jag påtala att vi har en överakademisering av samhället sedan Göran Persson på 90-talet skulle få alla att gå högskola för att frisera arbetslöshetssiffrorna. Här öppnas nu en möjlighet för "vanligt folk" (alla är inte så jävla smarta som du, käre läsare) att göra skillnad och bli rekorderliga samhällsbärare.

Helst vill åtminstone jag se en uppdelning av PHS, likt man inom försvaret har officerare och soldater. Börja med en kortare fullt avlönad yrkesutbildning till ordningspolis. Vill man sedan ha en mer kvalificerad tjänst efter en tid på gatan, då ska det vara PHS som gäller.

Notera att det räcker inte med IQ 81+ för att bli antagen till PHS. Man har också lämplighetstester och för att faktiskt bli polis måste man ta examen, vilket inte är säkert att stanine 3 klarar.

Även personer med lägre intellektuell begåvning har faktiskt en plats i vårt samhälle och vi behöver fler poliser på våra gator. Det är dock naivt att tro att samtliga sökande stanine 3 faktiskt kommer ta examen från PHS eller klara lämplighetsprovet. Så lugna ner er och sluta förakta de som inte är lika smarta som er själv. Du träffar dem varje dag och de är helt vanliga människor de också.

Pliktverket, som också sköter testerna för PHS, har gammal statistik för hur fördelningen av intelligens ser ut i landet. De sänkta kraven kommer bland annat gynna göteborgare och bohuslänningar och framför allt värmlänningar, som enligt den gamla statistiken är lägst begåvade i landet tillsammans med gävleborgare, örebroare, gotlänningar och blekingebor. Så högre andel kan nu bli poliser speciellt från dessa delar av Sverige.

I slutändan vill förstås alla arbetsgivare ha sterila 32-åringar med 135+ i IQ, inget privatliv och som gärna jobbar över eller på obekväma arbetstider utan krav på ersättning. Dock, för att rekrytera dessa finns bara en lösning och det är att betala Högst Lön i Sverige. Men det är man förstås inte intresserad av. Antalet högre begåvade är begränsat vare sig man vill eller inte.

Till sist kommer inte sänkta antagningskrav lösa ett enda problem hos polisen, inte ens rekryteringen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

59 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rasistiskt okunnigt trams raderat. Intessant att alla Putintroll både är rasister och djupt okunniga, okritiska och dåligt pålästa utan analytisk eller större intellektuell förmåga.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  5. Dina skriverier åt Kreml har diskvalificerat dig från att uttala dig i några som helst andra ämnen. Håll dig till det du får betalt för.

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  7. "Intessant att alla Putintroll både är rasister och djupt okunniga, okritiska och dåligt pålästa utan analytisk eller större intellektuell förmåga."

   Nja det är tvärt om :) De okunniga och oktriska tar bara in det som etablissemanget matar dem med och avfärdar fakta argument och vetenskap.
   Hos en tänkande individ är aldrig fakta rasism tex.

   Det är en mindre del av befolkningen som klarar av att tänka själva och ta reda på saker själva även när etablissemanget försöker fostra dem enligt sin egen agenda. Den förmågan gäller ofta oavsett fråga och kommer därmed resultera i en annan syn i flera frågor när de har det gemensamt att media ljuger.

   Radera
  8. Hahaha! Signaturen Martin har på sistone seglat upp som en aspirerande tronföljare till den överaktive metadramalegenden Kapitalist. Mycket underhållande, ser fram emot det annalkande crescendot och det efterföljande oundvikliga klimaxet. Popcorn redo :)

   Radera
  9. @Martin

   Du känner kanske inte till detta Martin men det finns mer än ett "etablissemang".

   Nu vet jag inte vad du skrivit tidigare men det skulle mycket väl kunna vara så att du ogillar vårt "etablissemang" så pass mycket att du istället fallit offer för ett annat. Fundera på det/rannsaka dig själv och dina(?) åsikter och se till att de verkligen är dina. Det finns många olika agendor här i världen...

   Radera
  10. Mattias J
   Med etablissemanget sammmanfattar jag alla etablissemang :)

   Radera
 2. Ett intelligenstest berättar i stort sett bara hur bra man är på att fylla i intelligenstest.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis som att ta OS-medalj på 100 m sprint bara visar hur bra du är på 100 m sprint osv.

   Dock visar det sig att IQ korrelerar med saker som inkomst, laglydighet, hur bra man är på jobbet, resultat i skolan mm. Så för att "bara" vara det är det lustigt hur det alltså sammanfaller, generellt, med en lång rad andra önskvärda egenskaper.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  4. Forskningen inom området intelligens går att hänföra till pseudovetenskapen tillsammans med forskning om 'lycka' eller 'trevlighet'. Inte ens det centrala begreppet 'intelligens' klarar man riktigt av att definiera på ett strukurerat logiskt sätt. Vaghet är det som är mest framträdande inom intelligensforskningen, en vaghet som aldrig skulle godkännas i forskning om ex ångest, ambivalens eller strukturella beteenden som konsumtionsmönster.

   En del forskare har för lite pengar och en del för mycket, detta kanske beroende på att forskningsnämder vill inte ha bekräftelse på sin ångest. Dom vill ha bekräftelse på sin intelligens.

   Radera
  5. Vet inte vad du menar med intelligens, men IQ är helt okontroversiellt och väletablerat inom psykologin. WAIS-tester görs som en del av varenda svensk psykologisk utredning.

   Radera
  6. ...dessutom 'får' man högre och högre intelligens ju mer intelligenstester man gör. Varför detta inte sammanfaller med allt högre inkomst och högre 'allt annat' kan man inte svara på även fast 'alla' som läst metodpraktikan ska veta att i så fall är testet felkonstruerat eller mera antagligen att man mäter något annat än man tror.

   Det finns inget att mäta. Begreppet är ett falskt 'construct'.

   Radera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  8. Naturligvis kan man träna sin intelligens precis som man kan träna allt annat, men bara till en viss gräns beroende på ens förutsättningar, precis som med 100 meter sprint. Gissar på max 20-30% bättre om man är otränad, och mindre om man redan är mentalt vältränad.

   Radera
  9. Oavsett vad så tycker jag det skulle kännas jävligt konstigt att bli tillrättavisad av nån pajas med mössa och pistol som inte kan se skillnad på en triangel och en cirkel.

   Radera
  10. Nej, det går inte direkt att träna sin intelligens, däremot går det att träna sin skicklighet i att göra IQ-test. IQ är ganska trubbigt att använda på en individ, men klart användbart på populationer, ungefär som BMI.

   Att säga att det inte märks någon skillnad på någon med IQ 100 och någon med IQ 120 är dock tokigt. Jag har aldrig blivit förvånad över någons resultat i seriösa IQ-test. Oftast gissar man inom rätt 10-tal.

   Radera
  11. Seriösa IQ-test existerar inte på nätet.

   Seriösa IQ-test är övervakade, på tid och kan bara göras en gång.

   Radera
 3. Ante mig som född i Värmlands urskog. En tröst är att barnen fötts i 08 och därmed är i bättre skick. Störst, bäst och vackrast enligt någon kunnig politiker - från Liberalerna eller om det var FP.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anna Kindberg-Batra: "Stockholmare är smartare än lantisar"
   https://www.youtube.com/watch?v=nM-ByPAD48w

   Radera
 4. Om vi också tar bort eventuella krav på avklarad skolgång så kan vi direkt anställa buset och låta dom patrullera problemområdena. Dom får fortsätta slåss och och vanligt hederligt folk slipper dom, två flugor i en smäll.

  Inspirerat av Clockwork Orange.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om de hade vågat så skulle de nog preciserat sig typ: "Vi ser gärna att du har annat språk än svenska som modersmål, vilket då uppväger ev andra tillkortakommanden"

   Alla som klarar en 4:a på det där testet klarar även av att räkna ut vilket jävla skitjobb det måste vara att tvingas jobba i nån förort.
   Och de avhåller nog en hel del från att söka..

   Radera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Nu talas det om att PHS har en MODIFIERAD skala, som inte ska översättas rakt av till hela befolkningen.

  Luktar damage control, tycker jag.

  mvh
  Statsmannen

  SvaraRadera
 7. 89%, det innebär att det i stort sett bara är de med intellektuellt handikapp som inte platsar i begåvningshänseende. Angående intelligenstester generellt, brukade min psykologiprofessor vid Uppsala universitet säga att problemet är att säkerställa att testet testar det som ska testas. Vi läste en del om hur begåvningstester konstrueras, t.ex. anlagstester till utbildningar, och det är i princip omöjligt att skapa ett test som verkligen enbart testar begåvning, utan att väga in bl.a. kulturella förutsättningar. Vad man sen borde eller inte borde ha för urvalstester till polisutbildning är en annan fråga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rena IQ testar klarar det bra utan att väga in kulturella skillnader. Kan röra sig om några få poäng bara i skillnad. Däremot är det nog värre med diverse modernare "genuscertifierade" tester :)

   Radera
  2. Det är ett problem, Då män i regel presterar bättre på IQ tester, och således är fel, för vi "vet" ju att män och kvinnor är lika smarta.

   Radera
  3. Har du källa på det? Jag hade för mig att skillnaden låg i att det var större spridning hos män, men att genomsnittet var detsamma...

   Radera
 8. Spännande nytänk från regeringen! Nu hoppas vi att detta sprider sig till andra sektorer av samhället:

  *Kvaliteten på Allsvenskan i fotboll höjes genom att antalet lag utökas till 32.

  *Kvaliteten på Regeringen höjes genom att antalet ministrar utökas till 56.

  *Kvaliteten på Almedalskollot höjes genom förlängning till 3 veckor.

  *Kvaliteten på Nobelpriset höjes genom utökning med 47 nya kategorier, inklusive genusteori.

  *Kvaliteten på svensk våldtäktsdebatt höjes genom att Zara Larsson får framträda på ALLA festivaler (seriously, vad är det som gör att våldtäktsmän i mycket högre utsträckning lockas till festivaler där Zara uppträder än t.ex till renodlade hårdrockfestivaler?).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allsvenskan har ju utökats av ungefär den anledningen.

   SRF har inte dessa problem pga att man inte har fjortispublik utan vuxna människor som vet hur man beter sig. Risken är dock att det blivkt upplopp ifall ZL uppträdde;)

   Radera
 9. Jag tycker det är djävligt synd, men är absolut ej förvånad, att begåvningskraven sänks hos blivande poliser. Detta speglar att Sverige avrustar sig själv som kunskapsnation, kraftigt ökar andelen invandrare och sänker den allmänna begåvningsstandarden hos befolkningen. Minskad analytisk begåvning och läsförståelse är en allmän samhällstendens.

  Polisen rekryteringsansvariga måste följa med sin tid, om man ska tolka den dyslektiske kriminologiprofessorn Jerzy Sarnecki, som vill att begåvningskraven helt ska slopas hos polisaspiranterna (SvD).

  Av intresse här är att PISA 2012 Matematik testade ett urval av OECD-ländernas 15-åringar, dvs de som gick i nian i grundskolan. Testets frågor var utformade så att matematisk kunnande och läsförståelse var utslagsgivande för att få högt resultat. Testet var således inte olikt polisens begåvningstester, vad jag har förstått.

  Resultatet av PISA 2012 Matematik var mycket nedslående för Sveriges del (medel 478 poäng) i en internationell jämförelse (OECD-medel 494) och även jämfört med motsvarande resultat för Sverige i PISA 2003 (medel 509). Sverige hade tappat –31 poäng; mest av alla jämförbara OECD-länder!

  Det svenska medelresultat i PISA 2012 Matematik blev, fördelat på tre olika befolkningsgrupper, enligt följande:
  * inrikesfödd med minst en inrikesfödd förälder 490
  * inrikesfödd med två utrikesfödda föräldrar 445
  * utrikesfödda 414

  Med tanke på PISA 2012-resultatet och samhällsutvecklingen, och att de som gick i årskurs nio 2012, nu har rätt minimiålder (18 år) för att bli antagen som polis, så är jag inte särskilt förvånad att Sarnecki et consortes gastar om sänkta eller till och med helt slopade begåvningskrav hos blivande poliser.

  http://www.mecd.gob.es/dctm/inee/internacional/pisa2012/pisa2012voliiinternacional.pdf?documentId=0901e72b8178af64

  SvaraRadera
 10. Men är de helt hjärndöda. En kompetent polisstyrka är ju bland det viktigaste vi har i ett samhälle. Dubbla lönen och sätt kraven därefter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är mer och mer uppenbart att företaget Sverige inte kan drivas på andra sätt än som en polisstat. Så jag tror att fördumningen av Polisen är ett nödvändigt ont. Det sista vi i den socialistiska maktrörelsen vill ha är att det står en tänkande individ på den givande sidan av batongen.

   Radera
 11. Varför inte göra detsamma med landets läkarutbildningar och öka intaget till det dubbla..
  Samtidigt som man minskar kraven på de "intagna"... ;-)
  På så sätt löser vi både läkarbristen och doktorernas "osolidariskt höga" löneläge !! :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. @ Bengt:

   I många år krävdes det toppbetyg plus 2.0 på högskoleprovet för att komma in på läkarutbildningen. Häromåret droppade det till 1.8 på högskoleprovet. Detta trots 3700% betygsinflation på MVG.

   Vet inte vart alla dessa smarta ungdomar tagit vägen istället - gissar "något inom media"...

   Radera
 12. Sänkta begåvningskrav är nödvändiga för att öka mångfalden. Tyvärr måste kraven ner till 1 på skalan för att ge folk från Afrikas horn en ärlig chans.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skärp dig, du kan bättre än så Gustav.

   Radera
 13. Mångfalden är viktigare än att använda huvet. Trots att den aldrig nånsin har och aldrig nånsin kommer att fungera.
  Hur ska man göra med folk som kommer från länder med kanske IQ 70 i snitt, ska de också bli kirurger eftersom mångfald är prio 1? Ingenting i Sverige är ju anpassat för det. Det kommer heller inte att gå att anpassa eftersom resurerna till det saknas.. om vi ska behålla standarden på samhället f.ö.
  Tiden för att betrakta det här pajaseriet på behöverigt avstånd börjar nog närma sig..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Tiden för att betrakta det här pajaseriet på behöverigt avstånd börjar nog närma sig..

   Vad väntar du på? Mitt godkännande? Här har du det - jag och den socilistiska maktrörelsen vill inte ha dig längre - stick! Eller är du en sådan där IQ 70 landlåst skatteslav som dyrkar röda kartlinjer?

   Radera
 14. Och nu säger de: Det här är ett specifikt, unikt, framtaget begåvningstest som bara är till för uttagning till polisutbildningen. – Där är en trea fortfarande inom normalbegåvningsspannet.

  Jag säger: Hahaha..

  SvaraRadera
 15. Det är en märklig lösning att sänka kravet, i slutändan kommer de bli underkända på aspiranten ändå om de inte klarar av saker och ting. Oavsett kommer det inte lösa rekryteringsproblemen. Hört av de som håller säkerhetssamtal är att den generationen som kommer nu skiljer sig kraftigt från tidigare, som en rekryterare sa angående intervjuerna "man häpnar".

  SvaraRadera
 16. http://www.tv.nu/p/1BnpUA-15-g7f
  "Den nya borgmästaren vill fp fler sökande till polisskolan och bestömmer sig för att slopa de formella kraven. För första gången antar polisskolan ett gäng väldigt udda personer."

  SvaraRadera
 17. Hmm ... Antar att det vore önskvärt med någon slags trappa:

  Väktare
  Polis
  Jurist/åklagare/advokat

  Där väktare kanske generellt borde tillhöra de lättare jobben, polis någonstans i mitten och jurist de mer iq-mässigt avancerade.

  Å ena sidan låter 3/10 lite lågt med den jämförelsen. Å andra sidan har t.ex. Civilingenjörer inga iq-test alls för antagning så att i det perspektivet kräva det av poliser blir lite smått bisarrt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast så här ser trappan ut i verkligheten:

   Social Justice Warrior
   Festivalpropagandist
   AFA-aktivist
   Brobyggare på sociala medier
   Bidragsfinansierad tjänsteman på PK-organisation
   Politiker
   Minister

   Radera
  2. Egentligen är det tvärtom - en polis och väktare måste agera på plats och göra rätt i sekundsnabba beslut. En advokat kan ofta sitta och google och kolla gamla anteckningar hur hans kollegor skrev och gjorde förut.....svårt att jämföra jobben. Piket-polis = ofta fåtal i stridsliknande situationer = spaningssoldat.

   Radera
  3. Man kanske inte som sagt skall rangordna så. En bra insatspolis behöver inte trots mental kapacitet vara lämpad som skrivbordspolis.

   Problemet är kanske att man förväntar att alla skall vara något allt-i-allo-polis? Kanske vore dags att låta olika poliser göra det de är bra på...

   Radera
 18. Låt mig gissa: Bloggaren hade en älskad morfar (farfar etc) som var gammal militär och sedermera polis... (Om du inte svarar kommer jag att kolla i arkiven!)

  SvaraRadera
 19. Kanske avsikten var att polismannen kommer närmare folket? Eller kanske finns det fler som känner med eller mot polisens agerande och lättare kan identifiera sig med dessa?

  Inget av detta kommer någonsin att ha önskad avsedd verkan.
  Polisen kommer tyvärr att i framtiden vara än mer avskydd och hatad, inte för att den gör ett sämre jobb, utan för att samhällsutvecklingen går åt fel håll.

  Inget regeringen gör från nu framåt kan hejda denna negativa utveckling, vi kan bara se på och käka popcorn, tyvärr.

  All respekt för polismännen och jobbet dom gör, men förutsättningarna är skit, rent ut sagt, vi går mot WROL med raska kliv, det visar sig lokalt, och sprider sig medan politikerna ser på.

  SvaraRadera
 20. Haha, underbar utveckling inom polisen ! Det är alltså nu man rekryterar de framtida Polischeferna. Ser med spänning fram mot framtiden !

  SvaraRadera