Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2016-07-11 12:33

Regeringen vill dränera småföretag på mångmiljardbelopp

"Demokratiminister" Alice Bah Kuhnke vill dränera tusentals kämpande småföretagare på mångmiljardbelopp. Samtliga butiker, oavsett storlek, ska nu nämligen till 100% funktionsnedsättningsanpassas om regeringen får sin vilja igenom. (Sveriges Radio/Russia Today)

Tidigare har småföretag på under tio anställda varit undantagna från anpassning till funktionsnedsatta personer. Dessa undantag ska nu upphöra.
Ljuset släckt och ingen hemma på Rosenbad.
Det betyder att källarbutiker måste bygga ramper eller hiss. Butiker som ligger en halvtrappa upp från gatuplan måste bygga ramp eller hiss. Dörrar måste breddas. Även det minsta fik måste ha en toalett anpassad till funktionsnedsatta osv.

Idag är 90% av alla butiker och förplägnadsinrättningar undantagna från dessa miljoninvesteringar, men om regeringen får som de vill ska dessa nu alltså betala miljonbelopp för anpassning till funktionsnedsättningar.

Som bekant är det inte billigare för den lilla butiken med tre anställda att bygga en ramp än för Stora Butikskedjan AB. Går kraven igenom kommer vi få se många små butiker och restauranger lägga ner verksamheten, då de helt enkelt inte har råd med så stora investeringar.

Sedan kan man kalla nedlagda butiker för rättvist bäst man vill. Idag har vi butikerna och restaurangerna A, B, C, D, E, F, G, H, I och J. Endast A kan ta emot samtliga funktionsnedsatta kunder. 

I framtiden kommer vi bara ha butiken A, efter att övriga lagt ner då de inte kan ta investeringen. En klar förbättring om man ska tro vår demokratiminister.

Glöm inte att detta även gäller gårdsbutiker, så om du är jordbrukare och har en liten butik på gården så vet du vad som väntar. Upp med pengarna på bordet eller stäng ner. Och ni som funderar på att dra igång en verksamhet där man tar emot kunder - avvakta till ni ser om den här lagen går igenom. Annars kan ni få en spännande överraskning vad gäller möjligheten att räkna hem verksamheten.

Tillägg: Tänk bara på alla hipsterställen på Södermalm. Ouch säger jag bara...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

64 kommentarer:

 1. Har du någon länk till detta ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glömde. Lade in länk i inledningen nu. Det var Russia Today (Ekot) som skrev.

   Radera
 2. Stor dårskap, men man blir ju inte förvånad. Blir mestadels bara stora köpcentra kvar. Blir fik, affärer inne i städerna som får lägga ner och därmed att butiksdöden i centrum späs på ännu mer.

  SvaraRadera
 3. Bör inte också hela samhället anpassas till de förståndshandikappade? Det är tex orimligt att man skall behöva en IQ över 60 för att tillägna sig TV-nyheterna, DN, SvD och Cornucopia mm!

  SvaraRadera
  Svar
  1. SR har ju redan ett särskilt nyhetsprogram specialanpassat för regerings och riksdagspolitiker.
   Det kallas "Klartext" - nyheter på lätt svenska - och sänds på radio varje vardagkväll

   Radera
 4. Fullständigt självklart att samhället ska handikappanpassad. Alla ska vara välkomna. Det är väl också bra att få fler kunder?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur vore det om vi tog itu med världsproblemen istället för att lägga allt krut på alla som har det en gnutta jobbigt av något skäl? Världen håller på och konkar...

   Radera
  2. En tusenmilafärd börjar med ett första steg.

   Begriper mig inte på vissa som kommenterar här. Vad är det för fel på framåtskridande? Ska samhället inte inkludera alla?

   Radera
  3. Det här handlar om en mycket kraftig styrning av var samhällets resurser skall gå. Tusenmilafärden du pratar om kan bli en kort promenad till stupet. Men du saknar ju totalt krismedvetande, verkar det. Vore man lite måttliga kunde man ändra från tio anställda till åtta anställda för att någon gång i framtiden sänka ytterligare. Men här finns ingen måtta.

   Radera
  4. Vet inte om du är ironisk Sandow men det ska väl inte behöva sägas att en investering i handikappanpassning av de flesta verksamheter knappast är lönsamma för de flesta företag.

   Om sen alla verksamheter är anpassade på samma sätt så kommer det heller inte bli en ”Competetive edge” att kunna erbjuda nischkundsegmentet ”handikappade” en särskild service.

   Men allt är väl möjligt när någon annan betalar…

   Radera
  5. Dom som är kortväxta ser inte lika bra i publikhavet som de långa. Naturligtvis diskriminerande. Ska man kapa benen på de långa eller?

   Radera
  6. Näe, eftersom det är huvuden som är i vägen så är det de som kommer att kapas

   Radera
  7. Jag blir lite förbryllad över det kompakta motståndet när det gäller handikapp-anpassning. Handikappade är inget nisch-segment. Rätt vad det är, är man där själv. Tro mig det kan hända vem som helst. Vem som helst. Det är en enorm begränsning att tex sitta i rullstol.

   Radera
  8. Sandow, det är helt enkelt inte rimligt att anpassa hela samhället efter var och en individs svagaste egenskap.

   Det kan såklart uppfattas som jobbigt av de som drabbas, men ska flygbolag tvingas ha utrymme mellan stolarna så att basketlag kan sitta bekvämt? Ska då alla betala lika?

   Jag har inget emot handikappade och har på min fritid hjälp till att fixa pengar till Downs-Syndromdrabbade tex, men statliga regleringar kan omöjligt vara rätt modell (för detta heller).

   Dessutom ritar ju föreslagna ändringar i regleringarna om spelplanen drastiskt för små företag som Cornu påpekar.

   Radera
  9. Pelle Struts: så otroligt ädelt av dig att låta de stackars debila idioterna få ta del av dina allmosor. Är du på riktigt eller? Fy vad vidrigt.

   Har du pratat med nån med downs någon gång? Har du frågat hur det känns att ha det "handikappet"? Vilket handikapp? Handikappet att vara lite avvikande? Att behöva mer stöd än icke-downs?

   Radera
  10. @Sandorw

   Förbryllad och motstånd. Det hela handlar om sunt förnuft. Det är inte ovilja som styr utan vad som är möjligt. Ombyggnaden måste kunna betalas och för små verksamheter med ett fåtal anställda har man nog oftast inte råd.

   Tänk att alla villor och och lägenheter måste anpassas. Rulltrappa eller hiss i varje hus.

   Radera
  11. Det blir ju så här när man skall prata om "allas lika värde". Plötsligt skall alla resurser gå till de allra svagaste istället för att man satsar på framtiden. Och framtidens människor skiter man totalt i, för de räknas inte.

   Radera
  12. Nej, jag förstår verkligen att det är tufft att betala för småföretagare. Det jag blir förbannad över är attityden. Tänk på hur samhället har förändrats på bara några decennier. När min far tog körkort var det lite töntigt med bilbälte. Att man dog om man krockade med bilen var bara ett obehagligt faktum. Det skulle aldrig gå att bygga bort. Men det gick. Nu överlever man en bilkrasch. Och framför allt är attityden helt annorlunda.

   Det finns hur många exempel som helst i samma stil.

   Radera
  13. Sandow;

   Ja, jag känner en person med Downs syndrom och dess familj och har inte bara skänkt pengar utan deltagit i aktiviteter för att hjälpa en frivilligorganisation vid flera tillfällen (ej i genomsocialiserade Sverige dock).

   Jag tror bara långt mer på frivilliga insatser än att staten ska reglera fram rullstolsramper som lösning och tvinga förstag att motvilligt anpassa för vissa och inte för andra.

   Radera
  14. Att lägga enorma resurser på handikappanpassning istället för på förebyggande åtgärder och bot förefaller mig som en enorm felinvestering.

   Radera
  15. Vad som garanterat leder till felinvesteringar är statliga regleringar och subventioner av alla slag.

   Det är därför de finns; för att tvinga folk till vad de frivilligt inte kommer göra och att göra olönsamma ideer möjliga att genomföra.

   Hur skulle det vara att låta folk bestämma själva över det de producerar och äger i större utsträckning?

   Radera
  16. Man kanske borde satsa på trappgående rullstolar istället? Robotar är framtiden, inte handikapphissar och dörrbreddningar. Om ett par, tre decennier kan handikappade ha med sig en robot som lyfter dem och hjälper dem på många andra sätt. Om vi inte spiller våra begränsade resurser på fördigital teknik.

   Radera
  17. Regeringen visar helt enkelt att den lever kvar i nittonhundratalet och är totalt oförmögen att tänka progressivt och framåt.

   Radera
  18. Göteborgs Spårvägar kan vara ett exempel. För att tillgodose behoven för ca 40 handikappade med stora motoriserade rullstolar så valde man en design av spårvagn som inte fungerar och som kostat enorma summor. 40 personers behov fick alltså gå före 550 000 människors behov av effektiv kollektivtrafik.

   Visst ska man handikappanpassa men det måste finnas någon form av rimlighet i nyttan också.

   Radera
  19. Sandow! Tack för dina inlägg i frågan! Rökförbudet - precis som du påtalar blev det! Få krogar stängde men inte pga rökförbudet. Jag vill gå ännu längre - Inget serveringstillstånd såvida restaurangen inte är tillgänglig för alla!

   Radera
 5. Nån som tänkt på elallergikerna då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, de gjorde en webenkät,men det var ingen elallergiker som svarade

   Radera
 6. Tycker denna del är intressant. " eller läsa upp restaurangmenyer högt för den som är synskadad." Bör betyda att den som glömt glasögonen ska kunna få hela menyn uppläst av någon anställd på restaurangen.

  När jag tänker efter borde man rimligen, som mindre säkert vetande om vad man vill äta, kunna få provsmaka innan man beställer. Vill jag ha fisk, fågel,gris eller ... Dvs en rimlig provportion för att kunna välja och sedan kanske möjligen nöja mig med en kopp kaffe efter att inte fallit för någon av de 25 provsmakningsrätterna.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 7. Kraven på funktionsnedsättningsanpassning som nu snart gäller alla byggnader och speciellt bostäder, som det finns mer och mer av i byggreglerna, är snarare en anpassning till en allt äldre befolkning i kombination med att äldreboende etc. inte längre skall erbjudas. Folk skall bo hemma och sköta sig själva hela livet, och allas hem skall vara en arbetsplats för vårdpersonal (i den mån sådan kommer att finnas, om nu inte släktingar kan fås att jobba gratis). Det är det man vill möjliggöra och man vill till och med få folk att betala extra för den försämrade servicen utan att knorra.
  Det är inte folk som föds med funktionshinder eller linkande som det handlar om och diskrimineringen mot dem man hanterar.

  SvaraRadera
 8. Kan man inte bara som småföretagare skapa "enkla jobb" med 30-40kr/h och anlita en ziggenare som bär runt på handikappade i sin verksamhet?
  BANG!
  Två flugor på smällen! Sossar och Moderater nöjda med det nya Sverige!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej. Bara tänk vilken mardröm det skulle vara ur arbetsmiljösynpunkt!

   Radera
  2. Och när hen blir sjuk av sitt bärande så skall arbetsgivaren betala lönen.

   Radera
 9. Det handlar nog inte så lite om att försöka hålla igång svensk ekonomi genom att öka skuldsättningen ytterligare. Jag hoppas att Rosenbad och Riksdagen anpassats för förståndssvaga, för annars har de ingen rimlig arbetssituation.

  SvaraRadera
 10. Blir inget av det, eftersom det är de hippa ställena i städerna som drabbas, en bonde som vill ha en gårdsbutik snickrar med lätthet ihop en rullstolsramp och gör den eventuella toaletten större. Det är bara de som har verksamhet i äldre fastigheter som drabbas.

  SvaraRadera
 11. En total anpassning av samhället skulle kosta 3 biljoner kr på typ 20 år. Det förslaget avstyrktes tydligen.

  SvaraRadera
 12. Kom på ett roligt exempel: det skulle ju innebära slutet för alla krogar när det infördes rökförbud för cirka ett decennium sedan. Det förstod man ju att folk inte skulle vilja dricka öl om man inte kunde röka samtidigt. Intäkterna skulle krascha. Man skulle heller inte kunna njuta av livet, som rökare alltså.

  Så infördes förbudet. Personal och musiker/dj:s njöt av att slippa passiv rök, icke-rökarna njöt av att slippa lukta askkopp och rökarna fick antingen gå ut eller snusa ett par timmar. Och vad jag märkt inga konkursvågor bland pubarna.

  Samma sak med att installera ramper för rullstol eller bredda en dörr. En skitsak egentligen. Visst finns det undantag men då måste lagen vara flexibel nog att också göra undantag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast det var ju inte roligt alls. Att förbjuda rökning på krogen är snarare som att förbjuda handikappade att handla i diverse butiker.

   Att handikappanpassa samhället kommer kosta åtskilliga miljarder att förbjuda rökning inomhus kostade ungefär ingenting.

   Radera
  2. Det finns också synskadade och döva, som säkert också kan kräva dyra anpassningar av allt möjligt i samhället. Därtill dvärgväxta, överviktiga, extremt långa, allergiker, fobiker och många andra grupper med någon form av problem. Varför skall alla resurser satsas på rullstolsbunda? Ofta krävs det nog en hiss snarare än en ramp och det blir inte billigt. Att bredda en dörr kan säkert också kosta väldigt mycket.

   Men du är väl en sådan som tycker att man inte skall ställa grupper mot varandra, trots att politik i hög grad handlar om att väga olika gruppers intressen mot varandra.

   Radera
  3. Synskadade = Skylt med blindtext utanför varje dörr som beskriver vad som finns bakom dörren

   Döva = Skylt med teckenspråk utanför varje dörr

   Dvärgväxta = dubbla antalet trappsteg i alla trappor för att minska steghöjden

   Överviktiga = bredda alla dörrar, fönster och gränder till dubbla bredden

   Långa = Öka dörrhöjden samt sätt alla trafikskyltar på en halvmeter längre stänger så man inte slår huvudet i dem

   Osv osv.

   Radera
  4. Ja det var ju en förstanyhet i ett inslag av RussiaToday/Ekot att HBTQ-personer kände sig kränkta att ingen toalett fanns tillgänglig för dem.
   Nästa steg är en HBTQ-anpassning med en tredje toalettklass. Kanske även duschrum

   Radera
  5. Ja det var ju en förstanyhet i ett inslag av RussiaToday/Ekot att HBTQ-personer kände sig kränkta att ingen toalett fanns tillgänglig för dem.
   Nästa steg är en HBTQ-anpassning med en tredje toalettklass. Kanske även duschrum

   Radera
  6. Transgenderanpassning såklart,det strider garanterat alibaba kuhnke för.
   Intelligens personifierad än en gång.
   http://www.bbc.com/news/world-us-canada-36286111

   Radera
 13. Ljuset tänt och ingen hemma på Rosenbad kan man också säga.
  😂

  SvaraRadera
 14. Sådana här förslag känns så himla 1994. Kanske för att fly bort från de akuta problemen just nu. Förlåt, jag menade utmaningarna.

  SvaraRadera
 15. Ponera att 5/10 lägger ner på grund av investeringskostnaden, det leder till att den som investerar minskar konkurrensen och kanske även inkomsterna.

  P.S. skulle även kunna bli helt tvärtom D.S.

  SvaraRadera
 16. 100% tillgänglighet till mindre är 1% av befolkningen...

  SvaraRadera
 17. Jag blir riktigt sur varje sommar då dessa inte handikappanpassade uteserveringar som amöbor växer ut över trottoaren och dessutom kommer det upp någon "trottoarpratare" som man måste slänga undan om man inte vill vandra ute i gatan.

  SvaraRadera
 18. Kan vi få exoskelett till alla handikappade already, arbetstillfällen, välmående, och större möjligheter för dessa individer, whats not to like :)

  SvaraRadera
 19. Suck, inom några år så kommer handikappade ha exoskeletons, eller så kommer man fixa trasigna nervbanor mha stamceller.

  SvaraRadera
 20. Givet att rullstolsbundna har svårt att gå i skogen bör man nog överväga att skapa asfaltsslingor överallt i skogarna. Varför är shopping viktigare än naturupplevelser? Det kan kanske miljöpartisten Kuhnke förklara.

  SvaraRadera
 21. Man bör nog väga detta mot att erbjuda något för alla - vilket kravet på tillgänglighet kan motverka. Det är helt enkelt så att mindre, mer nischade verksamheter kan tvingas lägga ned för att de inte lyckas skaffa lokaler som är anpassade (eller ens knappt kan anpassas).

  Kvar blir då bara verksamheter som inriktar sig på mainstream-produkter och frågan är då ifall man inte har förlorat syftet med anpassningen. Klädbutiker anpassade till folk med dvärgväxt eller gigantism (men bara med normala storlekar på kläderna), bokhandlar anpassade för blinda (men bara top-sellers med vanlig skrift).

  Det riskerar helt enkelt bli att man får det utbud som finns tillgängligt i en normal köplada.

  Det riskerar också att bli en rejäl tröskel att ta sig över ifall man vill starta ett företag.

  SvaraRadera
 22. Någon borde gått grundkursen i kostnadskalkylering. Handikappade får idag egna assistenter - borde inte ALLA få egna assistenter ? Det är skitdyrt att göra allt efter en standard som är till för kanske 0,2 % av befolkningen. Att handikappanpassa exakt allt är varken nödvändigt eller önskvärt. Sen så ska det sägas att lagförslaget inte tvingar dem anpassa allt, utan bara det som är enkelt och billigt att anpassa.

  SvaraRadera
 23. Jag gillar hur de självutnämnda goda älskar allt som alla andra får betala för...

  SvaraRadera
 24. It,s Deja vu all over again, på 70-talet skulle man också bestraffa de Onda företagarna, då föll regeringen palme och de fattade inventing, vi Ville ju Bara folks bästa?

  SvaraRadera
 25. Vad är nästa steg?
  Handikappanpassa all mark där allemansrätten gäller?

  SvaraRadera
 26. Det offentliga rummet har ju vissa paralleller till det privata. Jag har byggt till /om ett större hus, delvis 1700-t. Efter övervägande fick jag grönt ljus på att inte funktionsnedsättningsanpassa det gamla, eftersom det nya hade allt som behövs, dvs kök, wc, dusch, mm.
  Jag tycker detta är rimligt i det offentliga rummet med, dvs förutom att all samhällsservice är anpassad, så räcker det med att det finns matvarubutik, och någon representant för de övriga kvartersbutikerna, typ kafé osv med anpassning. Att alla skulle ha det är inte möjligt - tex i sthlm är många butiker i kållär/souterrängplan just därför att det är planerat så, eller för att det är det är svårt att bedriva ngt annat i dessa lokaler. Tjälfallet kan man gräva upp alla dessa entréer och göra ramper från sidan - men det är givet att alla sådana ingrepp minskar framkomligheten för samma grupp.

  SvaraRadera
 27. Har i tidigare arbete råkat ut för en kommunal tjänsteman som krävde handikappanpassat restaurangkök. Höj och sänkbara arbetsbänkar, fritöser mm.
  Det hela gick till domstol. Där vi (företaget) vann. Ponera att vi inte skulle vunnit. Tänk kostnaden för att bygga om alla restaurangkök i Sverige.

  SvaraRadera
 28. Har i tidigare arbete råkat ut för en kommunal tjänsteman som krävde handikappanpassat restaurangkök. Höj och sänkbara arbetsbänkar, fritöser mm.
  Det hela gick till domstol. Där vi (företaget) vann. Ponera att vi inte skulle vunnit. Tänk kostnaden för att bygga om alla restaurangkök i Sverige.

  SvaraRadera
 29. Detta är inget dårskap, detta undantag skulle aldrig fått finnas med från början. De gynnar småföretagarna. Fler människor kommer välja dem och de förlorar inte en massa kunder. Har en person en funktionsnedsättning som gör att den måste använda sig av rullstol och inte kan ta sig in på en restaurang så är det inte bara den kunden som verksamheten blir av med, kommer den med sällskap låt säga med familj och vänner så väljer de bort detta ställe. De utestänger flera i sällskapet som farmor som kommer med rullator, en medelålders må som har ont i knäna, de i sällskapet som har familj och kommer med barnvagn och mer exempel kan radas upp men ingen dräneras. Detta gör istället att företagen stora som små väljer tillgängliga lokaler att ha sina verksamheter i och fastighetsägarna som hyr ut sina lokaler tvingas faktiskt ta i tur med att uppdatera sina lokaler och göra dem tillgängliga för inga företagare vill ha verksamheter som utestänger stora delar av befolkningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Någon måste betala.Småföretag har små marginaler, så för många blir det nog att lägga ned, så då blir det i stulet ingen som får tillgång. De stora och resurs starka företagen tjänar på detta.

   Radera
  2. Å andra sidan missgynnas småföretag av regler som kräver stora volymer för att kunna implementera.

   Och som du skriver så kanske att tacka nej till vissa kundgrupper är något man pga att man är liten vore ett effektivare val. Det kan ju vara så att lokaler som inte låter sig anpassas så lätt kan/bör vara billigare vilket kan vara fördelaktigt för en verksamhet som kanske inte har omsättning att betala multum för en lokal.

   Radera
 30. Disneyklubben....
  Jag säger bara Disneyklubben... ;-)

  SvaraRadera
 31. Fast nu är ni helt ute och cyklar allt ska inte alls H anpassas t 100% i lagen kommer fortfarande kravet bara gälla SKÄLIGA åtgärder för anpassning(utifrån ekonomiska och tekniska förutsättningar) ett litet bageri ska alltså inte lägga nå miljon summor på anpassning . ända skillnaden nu blir att igen undantas på princip (som i fallet med mindre än 10 anställda) utan snarare om förutsättningar berättigar till undantag

  SvaraRadera
 32. Fanns det inte handikappade på 1950-talet?
  Varför byggde man inte anpassade utrymmen förr i tiden?

  Känns som ett enormt rikemansproblem?

  SvaraRadera