Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2016-07-15 10:52

Redaktionell linje angående terrordåd

Angående terrordådet i Nice, kan det vara bra att formulera ner min informella redaktionella linje jag har angående terrordåd här på redaktionen.
Malmöpiketens Sandkatt. Numera överförd till polisens bombgrupp pga anledningar.
1. För det första kräver liverapportering att jag alls är vid datorn när det sker, eller har möjlighet att ta mig till datorn i närtid. Så alla terrordåd kommer inte följas på det här viset.

2. Jag rapporterar kring terrordåd inom EU. Övriga, inklusive USA (t ex Orlando eller Boston Maraton som jag tror jag inte skrev en rad om), saknar geografisk anknytning till Sverige eller är inte inom samma politiska system (EU). Oftast saknar de också kulturell anknytning eller har ett helt annat säkerhetssystem (t ex USA). För de drabbade individerna och anhöriga är det ingen skillnad var i världen man dödas av terrorister, men jag rapporterar för svenska läsare. Paris, Nice etc är platser som många svenskar har varit på och har en anknytning till, liksom i aktuellt fall Frankrike generellt och som kultur. Undantaget är om terrordådet är extremt spektakulärt, t ex skulle jag antagligen försöka rapporterat kring 9/11. Men pga USA skulle jag avvaktat till omfattningen är säkert känd innan jag drar igång bevakning.

3. Jag försöker undvika att lägga ut bilder på polisens pågående insats om terrordådet är pågående. Man ska inte avslöja vad den egna sidan gör, då det kan användas av terroristerna under pågående terrordåd, likt i Paris. I vissa fall är det dock möjligt att lägga ut, t ex skottlossning mellan polis och terrorister, som ändå är något som terroristerna deltar i, men styrkekoncentrationer av operatörer inför en insats ska inte läggas ut.

4. Jag försöker att inte lägga ut filmer eller bilder på offer, där dessa kan identifieras. Helst ska inga bilder alls publiceras där det kan finnas offer, men för att visa hur det ser ut kan jag göra det ändå. En del hävdar att det gynnar terroristerna och bidrar till att de uppnår sina syften att sprida skräck, men det är en avvägningsfråga.

5. Läsare i området som kontaktar mig och undrar om jag vill att de ska ta bilder avböjer jag. Läsarna ska avlägsna sig, sätta sig i säkerhet och inte försvåra pågående myndighetsinsats genom att hänga i närheten och fotografera. Alternativt bistå myndigheterna om de har kompetensen. Kan man inte bistå myndigheterna, t ex genom sjukvårdskunskaper eller genom att vara en medmänniska åt drabbade i väntan på borttransport, så har man inget vid platsen eller i området att göra. Därtill ska ingen läsare ta några som helst risker för att något ska publiceras här. Egen säkerhet kommer först. Har en läsare tagit bilder innan kan jag dock publicera, skadan är redan skedd.

6. Läsare som vill skicka in textbaserade rapporter om vad de upplevt, när de väl satt sig i säkerhet, är välkomna att göra det. Jag kommer dock aldrig publicera "Är du i området - hör av dig!" Det får Aftonbladet hålla på med.

7. Jag anger tydligt rykten på uppgifter som inte är bekräftade, och publicerar bara dessa rykten om de är frekventa. Detta för att understryka att det är rykten, inte för att rapportera dem som nyheter. Det pågår alltid rykten och felaktig information kring terrordåd. Ett rykte igår, som dök upp på flera platser var att det var en gisslansituation på Hotel Meridien, vilket jag skrev som rykte för att understryka att det var ett rykte.

8. Jag är bara en person och rapportering kring ett pågående terrordåd kommer därför alltid vara begränsat i tiden.

9. Dessa punkter är riktlinjer och inte regler. De kan brytas.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

5 kommentarer:

 1. Bra riktlinjer, men jag skulle nog vilja försöka åtminstone trösta någon om inte det verkar allt för farligt. Har inte varit med om värre plötsliga händelser än bilolyckor och bränder, men hoppas kunna handla vettigt vid terrordåd också.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som det står: "genom att vara en medmänniska åt drabbade i väntan på borttransport".

   Radera
  2. Ja det är riktigt och det var lite snabbt "sätta sig i säkerhet" jag reagerade lite på. Vet att jag tar lite för stora risker och retat mig på alla som bara står handfallna vid.

   Ska försöka verka för lite första hjälpen kurser i några organisationer jag tillhör för terrordåd verkar fortsätta och vanliga olyckor upphör inte. När jag jobbade på Ellemtel fick vi plötsligt en heldag med skyddsutbildning. Några fick en tredagarskurs, däribland min närmaste chef. Kort tid efter hände en svår olycka där en tung maskin klippte av båda benen på en person. Min chef tillkallades och drog åt två livremmar för att minska det pulserande blodflödet. Detta räddade livet på offret.
   Själv har jag bara lyckats släcka en brand med bilbrandsläckare tack vare kursen. Finns inte så mycket pulver i en mindre blandsläckare så det gäller att använda det effektivt.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. @Nanotec. Jag med. Fick släcka fotogenköket, då jag hade segelbåt, med pulversläckaren en gång. Kök av den typen som man pumpar upp tryck i och sedan förvärmer förgasare med t-sprit innan man tänder. Bästa typen av kök för långfärdssegling m.a.p bränsleekonomin. En litet aber bara. Om man förvärmt eller trycksatt otillräckligt flammar det upp höga gula osande lågor som inte slocknar omedelbart då man stryper kranen, upp till tak, pentryfläkt, gardiner... Släckaren tömdes nog på <1 sek och sen fick man skura pulver några timmar dagar. Införskaffade en brandfilt. Har man någon sekund på sig att tänka klart är den ett väldigt bra komplement (antar jag, skaffade rambokök och använde den aldrig. peppar peppar).

   Men. En observation lite mer on topic. Visst är det en liten förändring i rapporteringen från MSM. Efter Charlie Hebdo lyssnade jag intensivt på P1 i dagarna efter. Frapperades av att ett huvudtema i problematiseringen var "Hur skall vi nu undvika att islamofobin ökar". Islam och muslimerna var offret. Eller _ett_ av offren, skall jag säga i rättvisans namn. Ett offer av tillräcklig dignitet för att uppta rätt mycket sändningstid. Efter Le Bataclan, inte lika mycket. Och nu efter Nice har jag inte hört något svammel om islamofobi. Skönt.

   Radera
 2. Jag anser att alla bilder som visar verkan av ett dåd spelar i detta fall jazzterroristens (1) syften. Det räcker med att visa översiktsbilder och ögonvittnesskildringar.
  Flera av de ögonvittnesskildringar är felaktiga, som tex. flera av de på Di.se. Det är många svenskar här men en del verkar tyvärr hitta på egna skräckhistorier. Tex. förkommer skildringar från Place Masséna och Jardin Albert. Jardin Albert är inhägnat sedan början av veckan för att bygga jazzfestivalen. Förövarens lastbil stoppades utanför Hyatt Regency på Prom. des Anglais i riktning österut. Han verkar ha kommit från SV från flygplatsen. Han nådde inte fram till de parker och torg som nämns ovan.
  (1) Jazzfestivalen är nu inställd. Slutsats blir att förövaren hade något emot jazz.
  Vänliga hälsningar,
  Dan

  SvaraRadera