Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2016-07-16 10:41

Över 200 dödade när islamisterna segrar i Turkiet

Militärkuppen i Turkiet verkar ha misslyckats, även om det finns rykten om pågående strider på andra platser än Ankara och Istanbul. Över 200 dödades när islamisterna stärkte sin makt, varav 104 kuppsoldater. En del av dessa lynchades till döds av de uppretade islamisterna, andra dödades i striderna. I slutändan kommer islamist-fascisterna i regeringen nu stärka sin makt och pratar om att återinföra dödsstraffet (halshuggning? stening?) och avrätta alla kuppmakare.

I natt framträdde president Erdogan live i TV och prisade kuppen som en gåva från Allah, som möjliggör för honom att rensa ut sekulära officerare från turkiska armén. Därmed faller den sista sekulära bastionen och den snart 100-åriga parentesen med ett sekulärt Turkiet kan vara till ända.

På gatorna dit Erdogan och religiösa ledare (som bland annat utlyst jihad) uppmanat folk att söka sig för att stoppa kuppförsöket, syntes inte en enda kvinna. Frågan blir naturligtvis när burka blir enda klädalternativet i Turkiet för kvinnorna? 2 år? 5 år? 10 år? Eller ska de bara hållas inlåsta? Minst 50% av Turkiets befolkning sade alltså inte sitt i natt. Vår feministiska utrikesminister Margot Wallström (s) har dock uttalat sitt stöd för islamisterna och Erdogan.

Ej heller kan förstås EU nu avbryta medlemsförhandlingarna med Turkiet, trots att man nu ser ut att återinföra dödsstraffet. Då öppnar nämligen Turkiet gränsen mot EU och släpper över ett antal miljoner flyktingar.

Jag har sedan länge påtalat att alla diktaturer (och kupper) förutsätter folkligt stöd. Om inte annat via passivitet. I natt visade turkarna tydligt att de aktivt stöder Erdogan, islamiseringen, islamismen och Erdogans allt mer repressiva antidemokratiska ärenden. Alla länder får de ledare de förtjänar.

Man kan fråga sig om Erdogan via någon form av infiltration lurade delar av armén att göra denna kupp. Han lyckades nämligen själv i god tid ta sig till regeringsplanet, där han sedan spenderade kupptimmarna i säkerhet i luften, medan han lät en köttvägg ta smällen på Ankaras och Istanbuls gator. Så förvarning hade han, och kommer nu massivt konsolidera sin makt genom utrensningar av sekulära element i armén. Kvar blir bara islamister och rövslickare.

Man ska i sammanhanget komma ihåg att Erdogans Turkiet har varit IS största stöd och hur Erdoganregimen aktivt stött IS framväxt. De element inom armén som motarbetat detta kommer nu rensas ut, eventuellt avrättas. Dock kan det inte både finnas ett Ottomanskt rike och IS kalifat samtidigt.

Vi avslutar väl med en film från lynchandet av de unga utkommenderade soldater som tog kontroll över  CNN Türks kontor. Varning för obehagliga bilder, men nödvändigt för de naivister som tror att detta handlar om gott och ont och att den misslyckade kuppen är en seger för demokrati, feminism och mänskliga rättigheter. Det är det inte. Det handlar istället om två sidor på samma bajsmacka.Tillägg: Det finns rykten om fortsatt skottlossning och strider i Ankara, såväl som på andra platser i Turkiet. Med fd hälsoministerns proklamering om dödsstraff så finns det nu få anledningar för kvarvarande kuppmakare att ge sig. Det finns fortfarande en risk att vi får ett inbördeskrig i Turkiet. Ingen har t ex rapporterat att man tagit kontrollen över de flygplatser som kuppmakarnas flyg och helikoptrar baserats på.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

46 kommentarer:

 1. Håller helt med om analysen men är själv inte särskilt insatt i situationen i Turkiet. en viktig uppgift för Europa är att stötta sekulära turkar och muslimer, dels genom att ge en fristad och dels genom aktivt stöd till sekulära rörelser i Turkiet. De behöver en ny Kemal Attaturk som åter kan leda landet i Europeisk riktning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om Turkiet islamiseras så vore det kanske en god idé att se till att skilja Istanbul från Turkiet. Folk med västerländska värderingar får bosätta sig i de europeiska delarna av Turkiet, medan de som gillar anti-demokratisk medeltidsreligion får bosätta sig i de asiatiska delarna av Turkiet.

   Radera
  2. Turkiet's nuvarande ledare är sekulär. Akp partiet som leder landet är också sekulär. Och de är inga islamister, de är muslimer. Få era fakta rätt när ni diskuterar bara.

   Radera
 2. Kommer jag ihåg rätt sitter ett antal journalister fängslade anklagade för terrorism. Detta efter att de avslöjat vapenleveranser från Turkiska staten till Is (med bilder och allt) utfört av säkerhetstjänsten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Leveranserna var till FSA (Free Syrian Army). Detta är väl dokumenterat. Och FSA krigar mot IS.

   Radera
  2. Hela artikeln har många sak fel. 1. Turkiet är ett sekulärt land det står i landets grundlag. Som den nu sittande Presidenten Erdogan försvarar. 2. Regeringspartiet och Premiärministern är också demokrater och försvarar sekularism. 3. Turkiet krigar mot Is(Daes) som alla partier i parlamentet stödjer. 4. Om Turkiet skulle stödja Is skulle väl inte IS spränga laddningar och kriga mot Turkiet. Jag förstår värkligen inte varifrån ni får de felaktiga uppgifterna ifrån`?

   Radera
 3. hatten av för de poliser som skyddar soldaterna från gatans parlament.
  OT http://www.svd.se/nya-skatteregler-ett-drapslag-mot-solenergi/om/naringsliv:debatt verkligheten överträffar dikten...

  SvaraRadera
 4. Intressant att det blev ståndrätt för de inblandade, signalerar att erdogan är rädd och inte vill ha en utdragen rättegång?

  Får också känslan av att det inte var slumpen som gjorde att han var i luften eller så passade dom på när dom visste att han var borta?

  Hur som, obehagligt att det finns så oas stort stöd för islamiseringen, kanske turkiet använt IS i syfte att accelerera sitt eget osmanska rike 2.0?

  Tror fortfarande att tredje part är inne och destabiliserar i turkiet och att usa eller ryssland ligger bra till, 50-50

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kurs 1A i en statskupp:

   Se till att ha kontroll på den du störtar innan du startar kuppen.

   Luktar false flag lång väg. Också med tanke med hur få militärer som var inblandade. Fanns ju inte med på kartan att de skulle lyckas.

   Radera
 5. Ja den islamiska staten skördar nya framgångar. Välkomna in i EU, o så lite statskupp på det i Sverige. Sossarna är glada och hyllar demokratin. Den som inte var feminist innan detta blir det nog nu.

  SvaraRadera
 6. Man får väl hoppas att detta sätter stopp för planerna att inlemma Turkiet i EU. Annars kan EU lika gärna ta in Ryssland, Nordkorea och IS som medlemmar. Kanske dags att börja överväga Swexit på allvar om inte EU och Mulla Merkel säger ifrån på skarpen.

  *kräks lite i munnen*

  SvaraRadera
  Svar
  1. De planerna har ju dragits ut på jämt. Dessutom....om befolkningen säger ifrån är det väl en bra sak?

   Radera
 7. Bildt och hans kompisar är knäppa i huvudet som tycker att Turkiet hör hemma i Europa. I bästa fall har Bildt m fl bara tilldelats rollen som Turkietvänner, medan andra håller emot. Men ett helt folk - som det svenska - kan bli lidande av politikers rollspelerier. De måste ju upprepa sina fabler även på hemmaplan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nästa demonstration på Segelstorg med turkar och kurder kan bli intressant. Sist såg det ut som ett gäng nyutsläppta mentalpatienter som polisen hade fullt upp med. Tyvärr missade Propagandaministeriet och Pravda hela showen, kanske för att inte gynna högerkrafterna...

   Radera
  2. Det beror väl helt på. Om Turkiets historia hade varit en (likt det Kenneth Nyman skriver längre ner) "studie i demokrati och mänskliga rättigheter" hade väl många tyckt att de tvärtom skulle absolut med i EU? Det bor ju rätt många olika personer som kommer från Turkiet på ett eller annat sätt i EU och det har ju gått bra på det stora hela. Sen är väl det inte så enkelt att det är svartvita skillnader i åsikter mellan turkar och kurder, då missar man väl hela komplexiteten i Turkiet?

   Radera
  3. Bildt är ju sedan länge historia och betydelselös. Till hans försvar kan man väl säga att Turkiet på hans tid var mycket mindre islamistiskt. Men allvarligare är ju de täta förhållandet mellan Miljöpartiet och AKP-islamisterna. Detta försvinner naturligtvis inte för att Kaplan bytt jobb.

   Radera
  4. Räkna med att folkförrädaren Bildt har ekonomiska intressen i Turkiets närmande till EU

   Radera
  5. Bildt är knappast betydelselös. Han är med i exempelvis "International Crisis Group" som är rådgivare åt regeringar. Och han flänger runt i världen och frotterar sig precis som vanligt och sprider sin "visdom".

   Radera
 8. Det är positivt att kuppen tycks ha misslyckats. Man har förstås all anledning att vara kritisk mot mycket av utvecklingen i Turkiet under Erdogan, men det är trots allt en laglig, demokratiskt vald regim. Att använda militärkupper som ett redskap för att avsätta styren man ogillar är långt ifrån riskfritt. Det tycks som om flera världsledare – och även stora delar av oppositionen i Turkiet – förstått det.

  Man måste betänka i sammanhanget att Turkiets historia innan Erdogan knappast var någon studie i demokrati eller mänskliga rättigheter. Kemalismen må ha varit en sekulär och modernistisk ideologi, men knappast någon liberal sådan.

  SvaraRadera
 9. Det luktar false flag lång väg. Ett tecken är att parlamentet är bombat. Omfattningen okänd men det återstår att se om parlamentet kommer att brukas men Erdogan lär bli fullflängd diktator efter detta. Likt Hitler är Erdogan en galning med en storslagen vision och ideologi vilket är den värsta sorten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Blackflag ligger närmast till hands. En klassisk manöver och vem ska ta reda på sanningen? Erdogan har NATOs stöd och hela EUs. Islam och islamister är ett hot mot demokratin tillsammans med EU.

   Radera
  2. Kuppmakarna hade aldrig vågat startat detta utan ett godkännande från USA/NATO, betänk Erdogans närmande till Ryssland under den senaste tiden. Givetvis visste Erdogan om vad som skulle hända.

   Radera
 10. Islamisterna hann tydligen med lite tortyr på Bataclan också, http://www.assemblee-nationale.fr/14/rap-enq/r3922-t2.asp Om översättningar stämmer gällande halshuggningar och diverse lemlästningar är det en ny nivå på jihad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte alls. Egypten på 90-talet?

   Radera
  2. Ok, har missat det. Handlade det om sönderhuggna underliv på kvinnor och avskurna manslemmar i munnar också? Hursomhelst får vi säkert reda på det genom SVT, Aftonbladet osv imorgon.

   Radera
  3. Algeriet menar du väl?

   Radera
 11. Turkiet har en stark industri och var på god väg att befästa sin ställning som en modern framgångsrik industrination, nu går det nog åt andra hållet.

  SvaraRadera
 12. Ahh. Kärlekens och fredens underbara religion. Najs! Eller kanske Nice?

  SvaraRadera
 13. Det finns en anledning till att Turkiet aldrig fått bli medlem av Europas finrum. Inte islamiseringen(som växt först på senare årtionde). Det handlar om informell diktatur, förföljelse och korruption. I takt med att Turkiet förbättrat sig i mer västlig anda och demokrati började istället islamismen växa. Turkiet i ett nötskal. Ena foten i medeltiden och andra foten i en modern framtid. Turkiets kreditbubbla tillsammans med typisk dekadenta inslag har ytterligare förstärkt de fundamentalistiska krafterna. Inkomstskillnaderna har växt kraftigt. Sedan slutet av 90-talet har den turkiska liran tappat 99,8% av värdet mot dollarn.

  SvaraRadera
 14. Nato medlem som skall få stöd vid behov.
  Tur att vi inte är med i klubben, för vem skall vi stödja. Militären eller presidiet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Militären är splittrade i två som du säkert förstått. Vi är med i EU och EU stöder Erdogan. Så vi är med i den politiska föreningen. NATO är en militär förening. Har NATO ens uttalat sig?

   Radera
  2. Ja Jens Stoltenberg har gjort det.

   Radera
 15. Fick SMS av RTERDOGAN,

  Finns det någon som kan översätta blev svårt med autotranslate på grund av teckenproblem?

  Türk Milletinin degerli evlatlar?iBu hareket Ankarada ve ?stanbulda devletin z?rhl? araclar?n? ve silahlar?n? gasp etmi? dar bir kadronun , 70 li y?llardaki gibi davranarak millete kars? bir kalk??mas?d?r. ?erefli Türk milleti demokrasine ve huzuruna sahip ??k. Türk milletini sindirece?ini dü?ünen bu dar kadronun hareketine kar?? sizleri soka?a ve milletinize sahip ??kmaya ?a??r?yorum.
  Devletine milletine sahip ??k
  Recep Tayyip Erdo?an


  SvaraRadera
  Svar
  1. Fick det här genom Googles översättar-tjänst:

   Precious son den turkiska nationen? Ib rörelse i Ankara och stanbul State? Armerade Handel,? n? och vapen? n? ETM av utpressning? En smal personal, med 70 år? S agerar i nationen som Kars? en utveckling ?? mas? d? r. ? ?? Erefl med den turkiska nationen och demokrati innan k. Digest av den turkiska nationen? S di? Fame Detta lag flytt till smalare vinst ?? du är i ?? k? och att ha din nation? en ?? r? kommentarer.
   ?? K med tillståndet i nationen

   Radera
  2. Jag fick denna i Outlook 2013,

   Blev inte klokare av det.

   Turkiska nationen dam son? stanbulda staten z motion Ankara till detta schema och helt enkelt??!? Aiko? n? och kanoner? n? utpressning, varför inte? en smal personal, 70 li låtsas i nation y llar kays? en få upp??? MAS? d? r.? erefli demokrasine och den turkiska nationen har att?? k. den turkiska nationen som digest? ini knappen anesi denna smala personal rörelse av snön?? Du måste få? a och nation? kmaya? en?? r? version. Tack till alla som har?? k Recep Tayyip Erdo? en

   Radera
 16. Man anar en variant av RIkdagshusbranden 1933. Snart kommer det fullmaktslagar.

  SvaraRadera
 17. Otroligt störande att du påstår att passivitet av folket vid militärkupp är samma sak som "stöd ifrån folket".

  Jag själv, till skillnad ifrån dig, har levt genom en militärkupp i ett land där den stora, demokratiska majoriteten är motståndare till militärkuppen och vad den representerar. Militären kidnappade alla som protesterade, journalister och politiska motståndare och satte dom i militärläger utan att meddela anhöriga.

  De hade även vid tidigare militärkupper öppnat eld mot civila och dödat hundratals, även folk som sökt skydd bland tempel.

  När pansarvagnar rullar ner för gatorna och militärbunkrar med kulsprutor är stationerade i korsningen utanför ens hus, och det är på allvar, så vill man hem och ta hand om sin familj och man skiter fullständigt i den demokratiska situationen i landet för stunden.

  Det är lätt att sitta på landet utanför Göteborg och säga att man hade gått ut på gatorna och tagit upp striden mot militären, för det menar du väl att du själv skulle göra när du påstår att allt annat passivt beteende hade varit "stöd för militärkuppen". Eller menar du att du stödjer militärkupper?

  SvaraRadera
 18. Militären i turkiet har förut varit en garant för att islamisterna inte ska få tuppjuck och införa total sharia osv. Förlorar militären sitt inflytande nu så har vi ett nytt Iran innom en 10-20 års period.

  SvaraRadera
 19. En militärkupp har inget egenvärde i sig. Men som svensk bör man komma ihåg att det gustavianska enväldet upplöstes och den moderna svenska demokratin infördes, i form av 1809-års regeringsform som stod sig till 1974, till följd av en MILITÄRKUPP anförd av överstelöjtnant Adlersparre vid Västra armén. Inte så dumt såhär i efterhand..

  Erdogan må vara vald i demokratiska val till skillnad från Gustav IV Adolf men är knappast någon förkämpe för demokrati som vi känner den här i västerlandet. Problemet med demokrati i Mellanöstern är att det ofta tar sig formen av "En person, En röst, En gång", därefter är sharia infört och demokratiska val inte längre nödvändiga. De enda som kan stoppa detta är just militären som ofta faktiskt har landets bästa, och till stor del sitt eget givetvis, för ögonen. Militärkuppen i Algeriet 1991 får t ex ses som en välsignelse, i annat fall hade Europa gränsat till en Islamistisk stat idag.

  Vad gäller den aktuella militärkuppen i Turkiet har vi nog fått sämsta möjliga utfall. En misslyckad militärkupp som kommer att stärka den befintliga makten avsevärt bl a genom en ypperlig möjlighet att nu göra sig av med alla potentiella motståndare. Det bästa hade varit ingen kupp alls och en stark krigsmakt som avhåller makthavarna från ytterligheter genom sin existens som en modererande kraft.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undrar hur det kommer att påverka Israel, Turkiet kanske närmar sig arabstaterna och därmed ökar trycket på Israel och därmed kommer påfrestningarna på USA och Nato att öka, sista kapitlet i den här historien är inte skrivet.

   Radera
  2. De styrande i Israel hade med största sannolikhet inte fällt några tårar om militärkuppen i Turkiet lyckats. Hur som haver undertecknade Israel och Turkiet, dvs Erdogan, nyligen ett försoningsavtal efter lite fnurror på tråden varför det i det korta perspektivet inte lär påverka så mycket.

   Radera
  3. Sant, men frågan är om det dyker upp en massa skäggiga gubbar som rabblar verser ur koranen, då flyttar de välutbildade och tar med sig sina pengar och kunskap, vi har sett det i andra länder.

   Radera
  4. Jo, men AKP har hittills mest verkat vara ett mer konservativt parti, snarare än överreligiöst (Inte för att det behöver betyda något för vad som sker i framtiden). Hittills har de ju faktiskt vunnit ett antal val, utam att avskaffa republiken men det här kan ju utlösa något och även en del av de strider som uppblossat mellan mellan de två valen skylls ju på AKP för att öka på sina valsiffror. Intressant är ju annars att Området kring istanbul och större delen av kusten mot Egeiska havet röstat mot AKP.

   Radera