Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2016-07-30 12:13

Miljökatastrof hotar när EU förbjuder signalkräfteförsäljning

EU-kommissionen bäddar för en svensk miljökatastrof när nu insjökräftan signalkräftan förbjuds i egenskap av invasiv art. Då det innebär att den inte längre får säljas från årsskiftet 2016 - 2017 kommer den inte heller fiskas och istället öka massivt i antal och äta upp romen hos svensk insjöfisk. Vi står inför en potentiell miljökatastrof. Och slutet på de svenska kräftskivorna, för att sluta fiska signalkräfta kommer inte göra att den svenska flodkräftan kommer tillbaka.

"En art som hamnar på listan får inte längre säljas inom EU. Har den etablerat sig i det vilda ska åtgärder vidtas för att förhindra dess spridning.
[...]
– Jag tror inte att den som skrivit detta på Naturvårdsverket förstår konsekvenserna. Det här är vårt, och många fler fiskares leverbröd. Om vi inte fiskar kräftor i Vättern kommer andra fiskarter dö ut, eftersom signalkräftan äter rom både från sik och röding förklarar Andreas Alexandersson, fiskhandlare i Motala."
Om man inte får sälja signalkräftor kommer man förstås inte heller att fiska dem - ingen kommer lägga hundratals timmars arbetstid gratis på att hålla beståndet i schack. EU har tänkt till riktigt ordentligt här helt enkelt. Exakt hur många fiskare som blir av med sin inkomst framgår inte. Eller ska dessa framöver betalas med skattemedel för att fiska och sedan destruera signalkräftor?


Därtill kan man tolka direktivet så att det inte ens är tillåtet att importera (turkiska) kräftor till Sverige, och därmed är den svenska kulturella traditionen med kräftskivor över.

Man kan förstås istället äta den betydligt godare havskräftan om man nu vill äta kräftor. Vilket är en fråga som delar Kräftsverige. Du kan själv ange vad du föredrar - insjökräfta eller havskräfta - ute till höger.

Så gillar du kräftskivor på insjökräfta får du passa på i år. Nästa år kan det i praktiken vara förbjudet och en svensk kulturell tradition har dödats av EU. På köpet blir vi av med t ex siken och rödingen också.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

55 kommentarer:

 1. Är vargen också en invasiv art?

  Citat wikipedia angående invasiv art:

  En invasiv art är en art som introducerats till områden utanför sitt ursprungliga utbredningsområde, som sprider sig av egen kraft, som skadar ekosystemet som de introducerats till, har negativa effekter på jordbruk och dylikt, åstadkommer ekonomisk skada, eller påverkar hälsan negativt hos djur och människor.

  Om inte vargen klassas som invasiv, varför anses vildsvin vara det då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att vargen är en symbol för så mycket.

   Radera
  2. Vildsvin är inte klassade som en invasiv art. De som påstår det vet inte vad de pratar om.

   Radera
  3. EU-direktivet handlar om arter som är invasiva avseende hela EU. Signalkräftan kommer ju från USA. Vargen är väl åtminstone europeisk. Således kommer vi inte heller bli av med de rumänska tiggarna via det här direktivet Heller.

   Radera
  4. @Tabby,
   Det är skillnad på klassa och anse.
   Halmgubbe?

   Radera
  5. @Anders
   Om det nu var så du menade så känns hela din frågeställning barnslig och irrelevant. Vem bryr sig vad du o några av dina vänner ANSER om vildsvin?

   Radera
 2. Och Parkslide har de inte med på listan då den får fortfarande säljas...

  SvaraRadera
 3. Inte nog med att kräftfan inte får säljas, den måste utrotas oxå, så det är ren förstörelse. Fiska upp och gör kompost/biogas av kräftstjärtarna...

  SvaraRadera
 4. Enligt våran svenska statsminister så finns det ju inte någon svensk kultur, så EU kommer inte kulturdöda något. Och om nu fiskarna blir arbetslösa så kan du nog få ta del av något av EU:s bidragssystem. För vi vet ju alla att bidrag bidrar till ökad sysselsättning och statens inkomster, genom höja skatter. Och skatt är ju coolt att betala. Eller vad säger du Mona Shalin?

  SvaraRadera
 5. Nå är det fortfarande lite krut i er svenskar så skall ni skita i EU-direktivet och köra på som vanligt. Ni har ju också nuförtiden infört alternativ ekonomi så det blir ju på det här sättet större vinst på kräftorna när man inte "behöver" beskattar försäljningsvinsten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är för få svenskar som tillämpar den där alternativa ekonomin. Fast nog kommer det att fiskas kräftor svart. Det blir ännu en lukrativ säsongsbetonad branch för mindre nogräknade personer.

   Radera
  2. Den alternativa ekonomin kommer att öka lavinartat när svenne, sent omsider, kommer underfund med att hans skattekronor går till bidragsberoende flyktingar.

   Radera
 6. Nån som vet vad eu har för plan för att utrota den? Att sluta fiska denden känns kontraproduktivt.

  SvaraRadera
 7. Kärnvapen?
  Genusanalys?
  QED?
  DÖ?
  DI?
  DD?

  Eller bara utveckla ett virus som även angriper signalkräftor...

  SvaraRadera
 8. Kärnvapen?
  Genusanalys?
  QED?
  DÖ?
  DI?
  DD?

  Eller bara utveckla ett virus som även angriper signalkräftor...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hörde dig första gången. Sluta dubbelposta så jävla ofta.

   Radera
 9. Gället samma tankesätt för människor också?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man får inte sälja människor, det har ju funkat sisådär för att minska befolkningstillväxten...

   Radera
 10. Symptomatiskt för de flesta samhällen som har gått under är att de inte var förändringsbenägna utan försökte bevara status quo, precis som EUSSR nu gör. De samhällen som lyckas bra är de som kan anpassa sig till förändring och dra nytta av förändringen. EU håller steg för steg på att transformera sig till en efterbliven dinosaurie som kommer att gå under när nästa oförutsedda förändring inträffar.

  SvaraRadera
 11. Förövrigt, vad gäller vad som skall eller inte skall finnas i naturen har ofta bara att göra vilken base line (årtal) man utgår ifrån. Människan har genom historien påverkat sin omgivning så mycket att det är väldigt svårt att säga vad som är en "naturlig" eller ursprunglig flora och fauna vid en viss tidpunkt i historien.

  Återställningsnaivister brukar hamna i svåra bryderier över just detta.

  SvaraRadera
 12. Det hela verkar ju enbart gälla levande orgsnismer:

  'alien species' means any live specimen of a species, subspecies or lower taxon of animals, plants, fungi or micro-organisms introduced outside its natural range; it includes any part, gametes, seeds, eggs or propagules of such species, as well as any hybrids, varieties or breeds that might survive and subsequently reproduce;

  Något förbud mot att saluföra kokta kräftor kan då knappast komma på fråga. Verkar mest som en tidningsanka i den sedvanliga sommartorkan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
 13. "På köpet blir vi av med t ex siken och rödingen också."

  Så blir inte fallet.

  SvaraRadera
 14. Istället för ett rötmånadskämt så kan man konstatera att detta är sent. På kontinenten har man flera konstiga djur som spritt sig till allas förfång. De flesta tål inte svnskt klimat med rejäla vintrar, som tur är.
  Men tänk om någon idiot släpper ut en nordamerikansk skallerorm i svensk natur!? Hur skall vi lösa det? En ekologisk katastrof kunde det bli... Det skulle rassla i varenda buske efter några år...
  Så vi behöver verkligen en lagstiftning om detta. Men troligen blir det bara att man, för att sysselsätta byråkratin, jagar signalkräfta. Som redan är väl etablerad...

  SvaraRadera
 15. Har smakat havskräftor en gång. En av mina största gastronomiska besvikelser. Havskräftor smakar ju INGENTING. Hur kan något som är helt smaklöst vara godare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det beror ju på hur du tillager dem och hur de smaksätts. Äter du skaldjur i Thailand t.ex., så smakar de nästan ingenting alls, eftersom de kokar dem i osaltat vatten. Än värre är de där räkorna som fiskas i kanalerna i Bangkok, där köttet smakar sunkigt avlopp.

   De flodkräftor som säljs i Sverige är kokta i saltat vatten med krondill, vilket ger den speciella smaken. Räkor och havskräftor som du köper eller äter på restaurang, kokas i vatten som enbart är saltat. Jag sällar mig dock till dem som tycker att själva köttet är godare på havskräftor, än på flodkräftorna.

   Radera
  2. Havskräftor ska fångas/ätas under den kalla delen av året, övrig tid svampig smaklös och så bortkastade slantar.

   Radera
  3. Öh, det mesta av smaken på skaldjur kommer från kryddningen i vattnet som de kokas i. Spelar ingen roll om det är original kräftor eller invaderande signalkräftor, eller ishavskräftben. Bra att veta att skaldjur är asätare, så om någon smak står ut lite så är det från vad för slags as de just ätit ifrån.

   Förövrigt anser jag att skaldjur inte är värt besväret att äta, pill pill etc. En redig biff blir man mätt på, inte på skaldjur.

   Radera
  4. Med all respekt för din åsikt om att det tar länge tid att få i sej skaldjurskött i en större mängd på proppmättkort tid om du skalar själv vid tallriken.

   Jag kan inte låta bli att le.

   Vilken tur att vi slipper flå och stycka hemma i köket för att få oss en biff.
   Personligen tillagar jag kött med fler kryddor ... men det är ju en smaksak.

   Radera
  5. Med all respekt för din åsikt om att det tar länge tid att få i sej skaldjurskött i en större mängd på proppmättkort tid om du skalar själv vid tallriken.

   Jag kan inte låta bli att le.

   Vilken tur att vi slipper flå och stycka hemma i köket för att få oss en biff.
   Personligen tillagar jag kött med fler kryddor ... men det är ju en smaksak.

   Radera
  6. Jag som trodde att själva poängen med att äta kräftor var att bli skitfull, dvs ännu ett tillfälle att träffas och supa. Jag minns inte hur de smakar..
   Vilket ni verkar göra, antagligen beror era upplevelser på för låg promille

   Radera
  7. Tror att du har fel om att kräftor är asätare.
   Har läst en utredning om signalkräftor och då var deras mat till 90% löv och annat växtmaterial som ramlade ner i sjön.

   Radera
 16. Är det säkert att döda kräftor inte får säljas och inte bara levande?

  SvaraRadera
 17. Det går att förändra mycket genom att byta ord , yrkesfiskarna kan fiska upp kräftorna och ta betalt av personer som vill destruera dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra Rune du har löst problemet, vi blir många i destruktionsbranschen. Måste slå upp ett glas champagne till!

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Kanske går att sälja i som gödningsmedel. ... eller kapsla in och vipps har du en naturprodukt du kan saluföra som .... dietpiller eller valfri "hälsofrämjande" hittepå. 😄

   Radera
  3. Kanske går att sälja i som gödningsmedel. ... eller kapsla in och vipps har du en naturprodukt du kan saluföra som .... dietpiller eller valfri "hälsofrämjande" hittepå. 😄

   Radera
 18. Hög tid att vi tar rygg på Storbritannien och lämnar unionen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mja, Swexit när vi redan är halvt utanför...på handikapparkeringen. Är nog bäst att stanna i ingenmansland tillsvidare.

   Radera
 19. Äta upp romen? Är det verkligen lagligt?

  SvaraRadera
 20. Om någon läst den jävla artikeln så framgår där med stor tydlighet att de får fortfarande fiskas och säljas som mat (men inte som husdjur...).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kräftor är ibland svåra att ha som husdjur. En man planerade för nästa år och lade i några närfångade i en dam på gården sådär 50m från sjön, medan de flesta kokades och åts samma kväll. Kräftskiva helt separat skedde också i en närliggande villa och gästerna sov över en liten stund.

   En kräfta kan känna lukten av sin hemsjö och vandra en stund på torra land. Tidigt på morgonen promenerade kräftorna från dammen hemåt över en parkering och överraskade en man med huvudvärk och viss ångest som just öppnat dörren till sin bil för att åka hem från nattens festligheter. Kräftan kröp fram under bilen och följdes av fler. Mannen lämnade skrämd bilen och tog buss istället och på bussen berättade han om kräftangreppet för en skeptisk kvinna som varit på festen med de dammplacerade kräftorna. Långt senare frågade kvinnan hur de dammplacerade kräftorna mådde och fick svaret att de hade försvunnit, förmodligen uppätna av något djur, när festarrangören skulle mata dem senare dagen efter utplanteringen. Nu är hon som berättad för mig övertygad att mannen med huvudvärk och ångest sett kräftorna. Skrattar än åt de vandrande kräftorna och den skrämda mannen när jag kör förbi den lilla sjön med invasiva organismer någon km hemifrån.

   Lärdom av detta. Ska man ha egen kräftodling ska det vara långt nog från ursprunglig fångstsjö. Och ibland har män med huvudvärk och ångest helt rätt i sina till synes underliga berättade syner.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Nej - varför kontrolläste jag inte. Hemskt pinsamt stavfel. Kräftorna lades givetvis i en damm. Kan felet bero på champagnen igår? Blir nog bara kaffe idag.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. Eller gör du som de som kan det här med kräftor.
   Förvara de i en sump ett tag i den dammdu hade tänkt ha de i.
   Då har de vant sig vid den nya miljön och då rymmer de inte.

   Radera
  4. Eller gör du som de som kan det här med kräftor.
   Förvara de i en sump ett tag i den dammdu hade tänkt ha de i.
   Då har de vant sig vid den nya miljön och då rymmer de inte.

   Radera
  5. Anders jag har ingen damm ännu. Men ditt råd låter utmärkt. Planerade mer för fiskar än kräftor i den kommande dammen. Fiskar syns mer i en mindre damm och utgör ett dekorativt inslag i miljön. Prioritering och omprioritering är livet. Ska först börja med några provhål idag för atterfallsutbyggnaden. Mer än 10 veckor från februari tills nu äntligen klartecken från kommunen kom. Är kanske allmänt så i moderatledda kommuner.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  6. Ja varför ha en massa byråkrater, de är ju bara till besvär. I vår kommun tyckte en moderat i byggnadsnämnden att det viktigaste var att inte följa Plan och Bygglagen, gav mycket arbete åt länsstyrelsen.

   Radera
  7. @Nano,
   Köp koi, en fiskdamm utan koi är ingen riktig fiskdamm.

   Radera
 21. Skaldjur är en viktig ingrediens i vissa radiologiska kontrastmedel - kanske törs man spekulera att de industriella fångsterna börjat säljas till en helt annan bransch som betalar bättre?

  SvaraRadera
 22. Det som förbudet lär gälla är väl att ta en levande individ av de på listan och flytta till annan plats inom EU där den inte är etablerad ännu, så det enda brottsliga vore väl att försöka få in signalkräftor i tex de dammar där länsstyrelsen förr höll osmittade flodkräftor (varifrån man kunde beställa för egna återplanteringsförsök).

  SvaraRadera
 23. Vi får tacka EU och de svenska EU-vurmarna med sitt evinnerliga tjat om öppna gränser, att Sveriges flora och fauna har berikats med dvärgbandmasken, och att lobbygruppen för "Dvärgbandmaskens vänner" har lyckats hålla borta dvärgbandmasken från listan med invasiva arter*.

  *) Spår av återhållen vrede och ironi kan förekomma ovan.

  SvaraRadera
 24. Vi ligger dock i lä av andra. Utrota alla råttor. Citat från nyaste New Scientist:

  "The New Zealand government has announced a “world-first” plan to exterminate all non-native predators by 2050 to allow the country’s natural ecosystem to recover.

  Rats, possums and stoats have ravaged the nation’s unique fauna since their introduction, with one-third of native birds now extinct, and the iconic flightless Kiwi under serious threat.

  Prime Minister John Key said on Monday that NZ$28 million would be committed to a public-private venture designed to fund large-scale predator eradication programmes.

  “By 2050, every single part of New Zealand will be completely free of rats, stoats and possums,” he said. “This is the most ambitious conservation project attempted anywhere in the world.”"


  Ja det mest kraftfulla sker på andra sidan. Vi har inte satt råttan på listan än åtminstone. En del har råttor som sällskapsdjur dessutom. Tror inte de smakar så gott som kräftor heller.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 25. Vi säljer dem till Kina ? Time to turn the table !

  SvaraRadera
 26. Signalkräftorna måste få fiskas och säljas, alternativet är att EU finansierar utrotandet av signalkräftan i vattendrag efter vattendrag.
  Om jag minns rätt från mina biologistudier så är det så att Kräftpesten bärs av Signalkräftan. Utan signalkräftor ingen kräftpest. Så lite som en månad efter att signalkräftan utrotats torde ett vattendrag vara säkert för flodkräftan igen.

  SvaraRadera